همدان یکی از شهرهای تاریخی ایران است و اولین پایتخت در دوران شاهنشاهی مادها بهحساب میآید. شهر همدان جاذیههای توریستی و تاریخی فراوانی دارد و یکی از مهمترین مقاصد گردشگری در کشور ما است.
همدان در منطقه کوهستانی و سردسیر قرار دارد، آداب و رسوم و فرهنگ غذایی منحصر بهفردی دارد. خوشمزهترین آش و آبگوشت را میتوانید در شهرهای زیبای استان همدان بچشید.
آبگوشت بزباش، آش کاچی، آبگوشت یخنی، آبگوشت کلمقمری و کباب سرداشی همگی از مهمترین غذاهای همدان هستند که به ثبت ملی رسیدند. در ادامه با ما همراه شوید تا شما را به غذاهای خوشعطر و طعم همدان بیشتر آشنا کنیم.
غذای محلی همدان چیست؟
غذاهای محلی معمولا براساس شرایط آبوهوایی، محصولات کشاورزی و نوع دامپروری هر منطقه طبخ میشوند. با توجه به سردسیر بودن منطقه استان همدان انواع متنوعی از آبگوشت را در آن میپزند.
آبگوشت قرمه یکی از معروفترین انواع آبگوشتها در استان همدان است که ظاهری شبیه به قرمه سبزی دارد. در تهیه این غذا از گوشت قرمه گوسفندی، لوبیا قرمز، سبزیهای معطر محلی، سیبزمینی و تخممرغ استفاده میشود. این آبگوشت طعم ترش و خوشمزهای دارد، زیرا در آن لیموعمانی میاندازند.
کباب سرداشی یکی از اصیلترین کبابها در منطقه شمال غربی ایران است. این غذا شباهت زیادی به کبابهای تبریز دارد و قدمت آن به سالهای دور برمیگردد. برای طبخ این کباب از گوشت گوسفندی، پیاز و سیبزمینی استفاده میشود. مواد این کباب را با هم خوب ورز میدهند و آن را در تنور میپزند.
این کباب خوشعطر را با گوجه، فلفل کبابی و نان سنگک تازه نوش جان میکنند. در سفر به استان همدان حتما این کباب اصیل را امتحان کنید.
آش برنج یکی دیگر از غذاهای این منطقه است. در برخی دیگر از استانهای ترک زبان این آش را میپزند. این آش بسیار ساده و مغذی است و در ترکیب آن از عدس، برنج و آب قلم استفاده میکنند.
اگر به طبخ غذاهای محلی علاقه دارید، سری به مقاله طرز تهیه تپنا بزنید و با دستور پخت غذای اصیل جنوبی آشنا شوید.
طرز تهیه غذای محلی همدان کله جوش
کال جوش یا کله جوش یکی از غذای محلی است که در شهرهای مختلف به روشهای خاصی درست میشود. این غذا را با نان تیلیت شده میخورند و ترکیب اصلی آن ماست محلی و ترش است.
امروزه مردم همدان آن را با کشک درست میکنند. شما میتوانید ماست یا کشک محلی در تهیه آن استفاده کنید.
مواد لازم:
- گوشت چرخکرده: 400 گرم
- کشک: 200 گرم
- مغز گردو: 100 گرم
- پیاز: 2 عدد
- آرد: 2 قاشق غذاخوری
- آب: 5 پیمانه
- نعنا خشک: 2 قاشق غذاخوری
- زردچوبه: 1 قاشق چایخوری
- نمک و فلفل: به میزان دلخواه
روش تهیه:
در مرحله اول یک پیاز را نگینی خرد کنید، درون تابهای به مقدار لازم روغن ریخته و روی حرارت بگذارید. پیازها را کمی تفت بدهید تا سبک شوند. زردچوبه، فلفل و نعنا خشک را داخل پیازها ریخته و کمی حرارت دهید.
مغز گردو را آسیاب کنید و داخل ادویه و پیاز تفت دهید تا طعم خامی آن گرفته شود. مواد پیاز داغ و نعنا را کنار بگذارید و به سراغ گوشت چرخکرده بروید.
پیاز دوم را رنده ریز کنید، آب اضافه آن را بگیرید. گوشت، پیاز رنده شده، نمک و فلفل را با هم ترکیب کنید و خوب ورز دهید. گوشت را بهصورت کوفته قلقلیهای کوچک درست کنید و در مقدار کمی روغن تفت دهید.
بعد از اینکه کوفته قلقلیها کاملا پخت و آماده شد، آنها را کنار بگذارید. 5 پیمانه آب و کشک را با هم مخلوط کنید و در یک قابلمه بریزید. قابلمه را روی حرارت بگذارید تا بهجوش بیاید.
بعد از اینکه آب جوشید، آرد را الک کرده و به آن اضافه کنید. بعد از اینکه کشک کمی غلیظ شد، ترکیب پیازداغ، گردو و کوفته قلقلیها را به آن اضافه کنید. تقریبا 15 دقیقه زمان لازم است تا کله جوش شما آماده شود.
این غذا را در کاسه مخصوص آبگوشت سرو کنید و داخل آن نان سنگک یا نان محلی تازه تیلیت کنید. در بعضی از شهرهای ایران این غذا را با کشک بادمجان میل میکنند.
برای آشنایی با روش پخت کشک بادمجان، مقاله طرز تهیه کشک بادمجان را بخوانید.
غذای محلی ملایر
استان همدان تنوع زیادی در انواع آشهای خوشمزه دارد. ملایر یکی از شهرهای این استان است و به شهر آش و آبگوشت معروف است. یکی از آشهای متفاوت را در ملایر بچشید که در مواد اولیه آن از میوه خشک استفاده میشود. اگر عاشق آش ترش و ملس هستید، این غذا را از دست ندهید.
مواد لازم:
- نخود: 500 گرم
- لوبیا چیتی: 500 گرم
- عدس: 300 گرم
- پیاز بزرگ: 2 عدد
- آلبالو خشک: 100 گرم
- قیسی: 100 گرم
- آلو خشک: 100 گرم
- سبزی آش: 1 کیلوگرم
- نعنا خشک: 2 قاشق غذاخوری
- رشته آش: 750 گرم
- شیره انگور: 1 فنجان
- سرکه انگور: 1 پیمانه
- آب قلم: 1 پیمانه
- آب: 2 پیمانه
- روغن سرخکردنی: به مقدار لازم
- نمک و فلفل: به مقدار لازم
روش تهیه:
حبوبات را از شب قبل در آب خیس کنید و هر 2 ساعت آب آن را عوض کنید تا نفخ آنها گرفته شود. یک قابلمه بزرگ انتخاب کنید، مقداری روغن سرخکردنی در آن ریخته و اجازه دهید کمی گرم شود.
پیازها را خلالی برش دهید و در روغن سرخ کنید تا کاملا یکدست و طلایی شوند. نصف پیازها را از قابلمه خارج کنید و برای تزئین کنار بگذارید. بر روی پیازهای داخل قابلمه، آب قلم، آب و حبوبات را اضافه کرده، حرارت را کم کنید تا خوب بپزند.
در این فاصله میوههای خشک را در آب خیس کنید. بعد از پخت حبوبات، سبزی آش و میوههای خشک را به قابلمه اضافه کنید. در همین مرحله میتوانید نمک و فلفل را به مقدار دلخواه بریزید.
بعد از پخت سبزی، نوبت اضافه کردن سرکه است. آن را با شیره انگور مخلوط کرده و داخل قابلمه بریزید. 30 دقیقه آخر رشتهها را اضافه کنید و منتظر بمانید تا آش خوب جا بیفتد.
در یک تابه کوچک کمی روغن داغ کنید و نعنا را در آن تفت دهید. آش ملایری را با نعنا و پیاز داغ تزئین کنید و از خوردن آن لذت ببرید.
به علاقمندان آش پیشنهاد میکنیم سری به مقاله طرز تهیه آش شله قلمکار بزنند و با روش پخت این آش خوشمزه آشنا شوند.
کلام آخر
کشور ما تنوع زیادی در غذاهای محلی دارد. گوشه گوشه ایران میتوانید غذاهای خوشمزه را با طعم متفاوتی بچشید و لذت ببرید. اگر تمام غذاهای محلی ایران را امتحان کنید و با دستور آنها آشنا شوید، بعید است در تنوع غذاهای هفتگی خود نیازی به غذای فرنگی داشته باشید.
در این مقاله سعی داشتیم شما را با غذاهای خوشمزه استان همدان آشنا کنیم و چند دستور پخت را به شما آموزش دادیم.
سوالات متداول:
کباب سرداشی چطور درست میشود؟
برای طبخ این کباب از گوشت گوسفندی، پیاز و سیبزمینی استفاده میشود. مواد این کباب را با هم خوب ورز میدهند و آن را در تنور میپزند.
ترکیبات آبگوشت قرمه همدانی چیست؟
آبگوشت قرمه ظاهری شبیه به قرمه سبزی است. در تهیه این غذا از گوشت قرمه گوسفندی، لوبیا قرمز، سبزیهای معطر محلی، لیمو عمانی، سیبزمینی و تخممرغ استفاده میشود.
کال جوش همدانی چه فرقی با کله جوش دارد؟
کال جوش همدانی از ترکیب کشک محلی، کوفته قلقلی، گردو، نعنا و پیاز داغ درست میشود و در آن نان سنگک یا نان محلی تیلیت میکنند.
شبکه های اجتماعی