سوپ گندم که گاهی به آن سوپ بلغور گندم هم میگویند یکی از انتخابهای همیشگی سفره پذیرایی ایرانیان است. معمولاً در پاییز و زمستان سوپ بهعنوان پیشغذایی مناسب فصل سرو میشود و در روزهای ابتدایی سال بهعنوان پیش خوراکی اشتهابرانگیز پخته میشود. اگر ماه رمضان باشد سوپ پای ثابت افطار و بازکردن روزه است و اگر شخصی بیمار شود، سوپ بلغور همیشه راه و روشی برای درمان است. البته برای فردی که بیمار شده، توصیه میکنیم با طرز تهیه آش شلغم هم آشنا شوید که پیشنهاد خوبی است.
با این حساب سوپ را باید عضو جدانشدنی فرهنگ غذای ایرانی دانست که بهخاطر طعم خوش، عطر بینظیر و البته خواصش مورد تأیید همه است. البته بسیاری از مردم سوپ را یک وعدهغذای کامل نمیدانند و بیشتر سوپ را بهعنوان همان میانوعده ترجیح میدهند. درهرصورت تفاوتی ندارد، زیرا کمتر کسی را میتوانید پیدا کنید که سوپ یا آش دوست نداشته باشد. به همین بهانه ما هم امروز تصمیم گرفتیم که طرز تهیه سوپ بلغور گندم را همراه با جزییاتش مرور کنیم تا هم با خواص بلغور گندم آشنا شویم و هم یک سوپ مجلسی آسان را یاد بگیریم؛ پس با ما همراه شوید.
خواص بلغور گندم
پیش از آشنایی با طرز تهیه سوپ بلغور گندم بیایید کمی درباره خواص گندم صحبت کنیم. میدانید که گندم نوعی غلات است و بهعنوان یک ماده غذایی مهم، حیاتی و حتی استراتژیک در دنیا شناخته میشود.
گندم منبع فیبر، پروتئین و کربوهیدرات است. کالری تقریباً بالایی دارد و از همه مهمتر در تأمین ویتامینهای خانواده ب بدن نقش اساسی دارد. بیشتر پزشکان و متخصصان تأکید میکنند که در دوران رژیم و کاهش وزن برای حفظ سلامت پوست و مو از مصرف جوانه گندم همراه با سالاد یا ماست غافل نشوید و اگر کودک دارید حتماً سوپ گندم را در برنامه غذاییاش قرار دهید. با این حساب میتوان مطمئن بود که گندم یک ماده غذایی مفید و حیاتی برای حفظ سلامت و ایمنی بدن است.
با این مقدمه بیایید تا مواد اولیه سوپ بلغور گندم را آماده کرده و کار را در آشپزخانه شروع کنیم. در ضمن اگر عاشق یادگرفتن انواع سوپ و آش هستید، پیشنهاد میکنم که با طرز تهیه آش ترخینه هم آشنا شوید.
روش تهیه سوپ بلغور گندم
موادی که ما اینجا برای تهیه سوپ بلغور گندم مجلسی آوردیم، مناسب ۴ نفر است و شما بهتناسب تعداد مهمانان میتوانید این تعداد را بیشتر کنید. برای شروع مواد زیر را آماده کنید:
بلغور گندم: 1 پیمانه
پوره گوجهفرنگی: به مقدار لازم
رب گوجهفرنگی: 1 تا 2 قاشق غذاخوری
ادویههای موردعلاقه: به مقدار لازم
پیاز: 1 عدد
جعفری: به مقدار لازم
عدس (در صورت تمایل): 1/2 پیمانه
کره (در صورت تمایل): 1 عدد (برای پیازداغ)
یکی دیگر از سوپهای پرخاصیت که روش تهیه آن زمان زیادی از شما نمیگیرد و برای سرماخوردگی بسیار مفید است، سوپ جو پرک است. برای آشنایی با روش تهیه آن به مقاله طرز تهیه سوپ جو پرک سر بزنید.
مراحل تهیه سوپ بلغور گندم مجلسی
اولازهمه سراغ درستکردن پیازداغ بروید. بعد از طلایی شدن پیازها و دیگر وقتش بود که شعله گاز را خاموش کنید، پورهها را به پیازداغ اضافه کرد و تندتند هم بزنید. بعد از اینکه سس موردنظر کمی غلیظ شد، وقتش رسیده که رب گوجهفرنگی را هم اضافه کرده و آنقدر هم بزنید تا یکدست شود.
این ترکیب فوقالعاده قرار است به سوپ گندم یک رنگ جذاب و یک طعم بینظیر بدهد و البته در مرحله آخر به سوپ اضافه شود، پس اگر دوست داشتید کمی زعفران هم به آن اضافه کرده و کنار بگذارید.
برای شروع کار سوپ سراغ شستن بلغور گندم بروید. وقتی خوب چندین مرتبه بلغور را شستید به مخلوط پیاز و رب اضافه کرده و اگر دوست داشتید در سوپ عدس داشته باشید، در همین مرحله عدس را هم اضافه کنید. در ضمن اگر سوپ را برای کودک یا برای افطار آماده میکنید، میتوانید یک سیبزمینی متوسط که نگینی خردشده را هم به آن اضافه کنید، اما برای تهیه سوپ بلغور گندم مجلسی نیاز به اضافهکردن سیبزمینی نیست. بعد از اینکه ترکیب بلغور با پیازداغ و پوره گوجهفرنگی خوب ترکیب شد، مقداری آب را همراه با عصاره گوشت یا مرغ (به سلیقه خودتان) اضافه کنید.
در این مرحله یادتان باشد که اگر عصاره اضافه کردید، دیگری نیازی به ادویه نیست زیرا عصارهها تمام ادویههای لازم و نمک دارند، پس فقط مقداری زعفران را برای مرحله آخر نگه دارید. حالا باید شعله گاز را زیاد کنید تا ترکیب سوپ به مرحله جوش برسد و وقتی شروع به قل زدن کرد زیرش را در کمترین حالت ممکن بگذارید.
برخی از دستورالعملها آخرین مرحله سرو سوپ یعنی 10 دقیقه آخر را زمان اضافهکردن آبلیمو و مقداری جعفری میداند. پیشنهاد ما برای طرز تهیه سوپ بلغور گندم مجلسی اضافهکردن 1 تا 2 قاشق جعفری خردشده و تازه 10 دقیقه قبل از سرو همراه با کمی آبلیمو و زعفران است. بهتر است بهجای ترکیب جعفری با سوپ، وقتی سوپ را داخل ظرف مخصوص ریختید، برای تزیین جعفری را به آن اضافه کنید تا عطروطعم بهتر و تازهتری داشته باشد.
در ادامه پیشنهاد میکنیم به مقاله طرز تهیه سوپ جو مراجعه کنید که برای بیماران مفید است و به بهبودشان کمک میکند.
کلام آخر
سوپ گندم، سوپ جو، سوپ شیر، انواع آشها که در شهرها و استانهای مختلف ایران با روشهای پخت متفاوت سرو میشوند، بخشی از میراث غذایی ایران هستند و معمولاً طرز پخته سادهای هم دارند. برای تهیه انواع آش و سوپ ایرانی شما فقط باید کمی حوصله به خرج دهید تا سوپ جا بیفتد و حتماً از حبوبات، غلات و سبزیهای باکیفیت و تازه استفاده کنید تا طعم سوپتان لذیذ و دلنشین شود.
سؤالات متداول
آیا در سوپ بلغور گندم مجلسی میتوانیم جو دوسر هم اضافه کنیم؟
خیر، بلغور گندم لعاب کافی دارد و نیازی به اضافهکردن جو دوسر ندارد. درعینحال دستور پخت بلغور گندم با جو دوسر تفاوت بسیاری دارد و ترکیب سوپ گندم را جالب نمیکند.
بهغیر از سوپ گندم، چه سوپ و آشهایی برای بیماران مناسب است؟
تقریباً تمام سوپ و آشها چون با غلات، گندم یا جو آماده میشوند، سرشار از خاصیت بوده و برای درمان آنفولانزا، کرونا یا سایر بیماریها مناسب هستند.
برای تزیین سوپ گندم غیر از جعفری خردشده چه پیشنهادی دارید؟
جعفری تازه و خردشده عطر بینظیری دارد که برای طعم بهتر سوپ هم لازم است. میتوانید جعفری را با کمی گشنیز هم ترکیب کرده و 1 تا 2 برگ نعنا هم اضافه کنید.
شبکه های اجتماعی