خورش یا خورشت در آشپزی ایرانی آدم را به یاد قرمه سبزی، قیمه و فسنجان میاندازد. کسی این وسط انتظار ندارد که خورش ماست نام یک دسر سنتی ایرانی باشد! اگر نگاهی به طرز تهیه خورش ماست بیندازید، متوجه حضور گوشت گردن در قسمت مواد لازم این دسر خواهید شد. خورش ماست تا همینجای کار، معادلات دسرهای معمولی را بههم ریخته است. به همین دلیل این دسر اصفهانی به مذاق غیر اصفهانیها کمی عجیب میآید.
اصفهانیها این خورشت را در مراسمهای خاص و مهمانیهای ویژه خود تدارک میبینند و شما میتوانید از بیشتر رستورانهای این شهر، خورش ماست را تهیه کنید. از طرف دیگر، فقط اصفهانیها نیستند که میخواهند طعم این دسر متفاوت را بچشند. افراد زیادی به دنبال چشیدن طعمهای جدید و غذاهای محلی اصفهان هستند. به همین دلیل در این مقاله طرز تهیه خورش ماست اصفهانی اصیل را به شما آموزش میدهیم تا در هر کجایی که زندگی میکنید، طعم خورش ماست اصفهانی را بچشید.
طرز تهیه خورش ماست اصفهانی اصیل
بیدلیل نیست که به اصفهان نصف جهان میگویند! چینش زیبایی از تاریخ و فرهنگ، سنتهای این شهر را ساختهاند و غذاهای سنتی اصفهان جایگاه مهمی در دل این شهر دارند. خورش ماست یکی از این غذاها است! غذایی خوشرنگ و لعاب که رنگ زعفرانی آن نگاهها را به سمت خود جلب میکند، اما سلیقه افراد درباره طعم این دسر بسیار متفاوت است. افرادی که از طعمهای جدید استقبال میکنند یا به طعم شیرین علاقه دارند، از این دسر بیشتر لذت خواهند برد. خورش ماست اصیل را میتوان در دسته غذاهای مهمانی و مقاله بهترین غذاهای مجلسی برای مهمانی ایرانی قرار داد و میز مهمانی را حسابی رنگین کرد. در ادامه طرز تهیه خورش ماست با گوشت گردن را برایتان آوردهایم تا با اصیلترین روش پخت خورشت ماست آشنا شوید.
مراحل تهیه خورش ماست
مواد زیر برای تهیه خورش ماست اصفهانی نیاز است:
ماست چکیده: 4 پیمانه
شکر: 1 پیمانه
آب جوشیده: 1 پیمانه
گوشت گردن گوسفند: 300 گرم
زرده تخم مرغ: 2 عدد
پیاز: 1 عدد
گلاب: 4 قاشق غذاخوری
زردچوبه: 1/2 قاشق چایخوری
فلفل سیاه: 1/2 قاشق چایخوری
پودر هل: 1/2 قاشق چایخوری
نمک: 1/4 قاشق چایخوری
زعفران: 1/4 قاشق چایخوری
زرشک: به مقدار لازم
خلال پسته و بادام: به مقدار لازم
قبل از اینکه دستبهکار شوید، زعفران را دم کنید. معمولاً با چندتکه یخ یا آب جوش این کار را انجام میدهند. بعد از آن باید به سراغ پختن گوشت بروید. نوع گوشت و میزان پختن آن تا حد زیادی ظاهر و طعم خورش ماست را تعیین میکنند. پس حواستان به مرغوب بودن گوشت خورشت باشد. خورشت ماست به دلیل وجود گوشت، ماست و زعفران دسری پرانرژی و مقوی است. مقاله خواص زعفران به شما خواهد گفت که زعفران موجود در خورش ماست چه فوایدی برای بدن انسان دارد.
پیاز را خرد کنید و با گوشت و دیگر ادویهجات درون قابلمه بریزید. یک پیمانه آب جوشیده را به گوشتها اضافه کنید و در قابلمه را ببندید. معمولاً گوشت گردن به ۲ ساعت زمان برای پختهشدن نیاز دارد، اما این زمان باتوجه به نوع گوشت و میزان حرارت تغییر میکند. پس خودتان گوشت را بررسی کنید و مطمئن شوید که بهاندازه کافی پخته شده است. بعد از اینکه گوشت کاملاً پخت، آن را از قابلمه بیرون آورید تا سرد شود. آب گوشت را نگه دارید و پیاز را دور بریزید. کافی است آب گوشت را از یک آبکش رد کنید. در این حالت پیازها بهراحتی جدا میشوند.
گوشت گردن را از استخوان جدا کنید و آن را بکوبید. این کار را باید تا جایی ادامه دهید که گوشت تغییررنگ دهد و حالت کشسانی پیدا کند. همین مرحله، میزان کشسانی آن را تعیین میکند! بعد از آمادهسازی گوشت باید به سراغ دیگر مواد بروید. تخممرغ و شکر را با هم مخلوط کنید و کمکم ماست را به این ترکیب اضافه کنید. تخممرغ، شکر و ماست باید بهخوبی با یکدیگر مخلوط شوند. بعد از آن یک قابلمه بردارید، مواد را درون آن بریزید و قابلمه را روی حرارت ملایم گاز بگذارید. این کار را بادقت انجام دهید. مواد باید بهآرامی به نقطهجوش برسند.
در این بین گهگاهی هم مواد را هم بزنید. وقتی مواد بهجوش آمد، قابلمه را از روی حرارت بردارید و گلاب و زعفران را به آن اضافه کنید. وقتی که گلاب و زعفران با ماست و شکر و تخم مرغ خوب حل شدند، نوبت اضافهکردن گوشت است. گوشت را نیز کمکم اضافه کرده و هم بزنید. گوشت باید جوری با دیگر ترکیبات مخلوط شود که شما تکههای گوشت را موقع خوردن خورش ماست احساس نکنید.
مخلوط را در ظرفی بریزید، روی آن را بپوشانید و در یخچال قرار دهید. خورش ماست باید حداقل ۱۲ ساعت در یخچال بماند. موقع خوردن هم میتوانید روی خورش را با زرشک، خلال بادام و پسته تزیین کنید.
اگر میخواهید از میزان اهمیت خوردن این غذای خوشمزه مطلع شوید، به مقاله فواید ماست مراجعه کنید.
نکات مهم در تهیه خورش ماست اصفهانی
شما اگر به اصفهان بروید و از هر رستورانی یک قاشق خورش ماست امتحان کنید، متوجه تفاوت تمام این خورش ماستها با یکدیگر خواهید شد. بعضیها خورش ماست را شل درست میکنند، بعضی دیگر در اضافهکردن زعفران دستودلشان میلرزد. با همه این تفاسیر، اگر نکات تهیه خورش ماست اصفهانی را رعایت کنید، خورش ماستی که درست میکنید به نسخه اصلی نزدیکتر میشود.
- زمانی که خورشت ماست روی حرارت است، آن را کامل هم بزنید. این کار به بافت یکدست خورش ماست کمک میکند.
- در مرحله پختن و کوبیدن گوشت از ظروفی با جنس روی استفاده نکنید. این کار باعث تیره شدن رنگ خورش میشود.
- میزان کشدار بودن خورشت ماست با میزان کوبیدن گوشت و درست همزدن مواد خورش ارتباط دارد.
- خورشت ماست را حداقل ۱۲ ساعت قبل از مصرف در یخچال گذارید.
رعایت همه این موارد کمک میکند تا خورش ماستی مجلسی در خانه درست کنید.
یکیدیگر از غذاهایی که با ماست تهیه میشود، آش ماست است که لرها و کردها برای تهیه آن از روش خاصی استفاده میکنند. در مقاله طرز تهیه آش ماست، این غذای پرطرفدار را معرفی کردیم.
کلام آخر
خورش ماست را امتحان کنید و از ترکیب گوشت، ماست و گردن شگفتزده شوید. این دسر سنتی، جایگاه مهمی در مجالس اصفهانیها دارد و اگر برنامه سفر به این شهر تاریخی را دارید، حتما خورش ماست اصیل را در رستورانهای سنتی این شهر امتحان کنید. اگر هم میخواهید در خانه دستبهکار شوید، دستور بالا را موبهمو انجام دهید. با این دستور، خورش ماست خانگی خودتان را خواهید چشید!
سوالات متداول
چه گوشتی برای خورش ماست مناسب است؟
گوشت گردن گوسفند اصلیترین گوشتی است که باید در تهیه خورش ماست استفاده شود. این گوشت خاصیت کشسانی خوبی به این دسر میدهد و برای خوشمزهتر شدن آن ضروری است. هرچند در دستورهایی، استفاده از مرغ نیز دیده میشود.
خورش ماست چیست؟
دسری اصفهانی که اسم گمراهکنندهای دارد. این دسر شیرین از گوشت گردن گوسفند، ماست چکیده، تخم مرغ و شکر درست میشود و انتخابی مناسب برای مهمانیها است.
طرز تهیه خورش ماست چیست؟
گوشت گردن را کامل میپزند و آن را میکوبند. این کار، خاصیت کشسانی گوشت را چندبرابر میکند. سپس باید گوشت را به ماست و تخممرغی که از قبل جوشیده شدهاند، اضافه کنید. در نهایت باید این خورش حداقل ۱۲ ساعت در یخچال بماند تا طعم خوبی بگیرد.
شبکه های اجتماعی