همه طرفداران فلافل را خبر کنید! ۱۲ ژوئن هرسال – مطابق با ۲۲ خرداد – بهانهای برای عاشقان غذاست تا روز جهانی فلافل را که یکی از محبوبترین غذاها در سراسر جهان است، جشن بگیرند. فلافل غذای خیابانی بسیار خوشمزهای است که معمولاً با نخود درست میشود و منشا آن به خاورمیانه بازمیگردد. همچنین، شهرهای جنوبی کشورمان نظیر اهواز، آبادان، بندرعباس و … نیز وطن فلافل محسوب میشوند. جالب است بدانید که یکی از جاذبههای گردشگری شهر اهواز، بازار فلافل فروشی آن است. اگرچه فلافل در بسیاری از شهرهای ایران و کشورهای جهان پخته میشود، بدون شک نسخه آبادانی آن طعم و مزه دیگری دارد. به همین دلیل، به بهانه روز فلافل قرار است در این مقاله درباره طرز تهیه فلافل آبادانی صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
تاریخچه فلافل و روز جهانی آن
درباره اینکه فلافل برای اولینبار دقیقاً کجا و در چه زمانی درست شد، اختلافنظر بسیاری وجود دارد. بااینحال، اکثر افراد عقیده دارند که فلافل برای اولینبار در کشور مصر تهیه شد. خیلیها حتی عقیده دارند که فلفل بهاندازه فرعونیان مصری قدمت دارد! این غذا ابتدا با باقلا درست میشد، اما کمکم پای نخود هم به ماجرا باز شد و به ماده اولیه اصلی در تهیه فلافل تبدیل شد.
پس از آن، فلافل بهاندازهای در خاورمیانه و مصر رواج پیدا کرد که به غذای خیابانی بسیار محبوبی بدل شد و اغلب بهعنوان مزه در کنار غذاهای دیگر خورده میشد. این روزها آوازه فلافل بهاندازهای محبوبیت پیدا کرده است که حتی مکدونالد نیز نسخه مک آن را درست کرد و با عنوان مک فلافل به بخشی از منوی صبحانه خود اضافه کرد. در حال حاضر این غذای بسیار خوشمزه، در میان گیاهخواران و گوشتخواران سراسر دنیا محبوبیت زیادی دارد.
بههرحال صرفنظر از اینکه فلافل از کجا نشات گرفته است، روز جهانی فلافل بهترین بهانه برای درستکردن این غذا و لذت بردن از طعم و مزه بینظیر آن است. در سال ۲۰۱۲، فردی به نام بن لنگ ۱۲ ژوئن را روز جهانی فلافل نامگذاری کرد تا تمامی عاشقان این غذای تند و لذیذ تا ابد بر روان پاک او درود بفرستند.
حالا که این روز میمون و مبارک در پیش است، چرا دستبهکار نشویم و یک فلافل آبادانی بسیار خوشمزه برای خودمان و عزیزانمان درست نکنیم؟ به این ضیافت فلافلی خوش آمدید! راستی اگر دوست دارید با غذاهای جنوبی بیشتر آشنا شوید، به مقاله غذاهای محلی مسجد سلیمان سر بزنید.
طرز تهیه فلافل به سبک آبادان
فلافل دارای مقدار زیادی انرژی، کربوهیدرات، پروتئین، ویتامین (آ، ب، ب2، ب6 و ب12)، نیاسین، مواد معدنی، کلسیم، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، پتاسیم، سدیم و روی است. به همین دلیل، غذایی مقوی و سالم برای تمامی گروههای سنی محسوب میشود. در ادامه، طرز تهیه فلفل آبادانی را مرحلهبهمرحله به شما توضیح دادهایم.
طرز تهیه ادویه مخصوص فلافل
قبل از هر چیزی، بهتر است ابتدا طرز تهیه ادویه مخصوص فلافل را با هم بررسی کنیم تا در صورت عدم دسترسی به آن، همچنان بتوانیم فلافلی لذیذ و خوشطعم درست کنیم.
برای درستکردن ادویه مخصوص فلافل به مواد اولیه زیر نیاز دارید:
پودر فلفل قرمز، سیاه، سفید: نصف قاشق غذاخوری از هرکدام
آرد نخودچی: 1 قاشق غذاخوری
بیکینگپودر: 1 قاشق چایخوری
پودر زیره سبز: 1 قاشق چایخوری
برای تهیه این ادویه، تمامی ادویههایی را که در بالا به آنها اشاره شد، در ظرفی مناسب بهخوبی مخلوط کنید و هر زمان که خواستید فلافل بپزید، از آن استفاده کنید.
سادهترین روش تهیه فلافل
دستوری که در زیر ارائه شده است، سادهترین روش برای درستکردن فلافل است.
برای تهیه این فلافل به مواد اولیه زیر احتیاج دارید:
نخود خیسخورده: ۳ لیوان
سیبزمینی متوسط: ۱ عدد
سیر: ۲ حبه
پیاز متوسط: ۱ عدد
نعناع خشک: 1/2 قاشق غذاخوری
ادویه مخصوص: ۱ قاشق چایخوری
نمک و فلافل: به میزان لازم
روغن: به میزان لازم
ابتدا نخودها را خوب پاک کنید و بشویید. سپس آنها را به مدت ۲۴ ساعت خیس دهید. در طی این مدت، 2 تا 3 بار آب نخودها را عوض کنید تا بو نگیرند. سپس نخودها را آبکش کنید و با پیاز و سیبزمینی آبپز دو بار در چرخگوشت یا مخلوطکن بهخوبی پوره کنید.
برای بار سوم، سیر را در چرخ گوشت بریزید و با بقیه مواد بهخوبی ترکیب کنید. اکنون وقت اضافهکردن ادویه، نمک و نعناع است. پس از اضافهکردن ادویهجات، در ظرف را بگذارید و به مدت حداقل ۳۰ دقیقه در یخچال استراحت دهید.
تابه یا قابلمهای را تا نیمه با روغن پر کنید و روی حرارت قرار دهید تا گرم شود. بهمحض اینکه روغن گرم شد، مواد را قالب بزنید یا با دست به شکل توپکهای گرد کوچک دربیاورید. سپس آنها را داخل روغن قرار دهید تا سرخ شوند. بهترین حالت برای سرخکردن فلافل این است که روغن روی فلافلها را بپوشاند.
پس از آنکه فلافلها بهخوبی سرخ شدند، آنها را در توری بریزید تا روغن اضافی آنها خارج شود یا آنها را روی دستمال روغنگیر قرار دهید تا روغن اضافی آنها گرفته شود. سپس فلافلهای لذیذتان را با گوجهفرنگی، کاهو، خیارشور، نان و انواع سس سرو و نوش جان کنید.
یکیدیگر از شهرهای محبوب جنوبی، ماهشهر است که در مقاله غذاهای محلی ماهشهر، درباره روش تهیه انواع غذاهای خوشمزه با ادویههای محلی جنوب، صحبت کردیم.
طرز تهیه فلافل آبادانی اصل
رسیدیم سر اصل مطلب؛ طرز تهیه فلافل آبادانی اصل! در ادامه، با طرز تهیه خوشمزهترین فلافل دنیا آشنا خواهید شد.
برای درستکردن فلافل به سبک آبادانیها، به مواد اولیه زیر احتیاج دارید:
نخود خیسخورده: ۴ لیوان
سیبزمینی: 1 عدد متوسط
سیر: ۵ حبه
پیاز متوسط: ۲ عدد
نعناع خشک: ۱ قاشق غذاخوری
گشنیز ساطوری شده: ۲ قاشق غذاخوری
جعفری ساطوری شده: ۲ قاشق غذاخوری
ادویه مخصوص: ۱ قاشق چایخوری
نمک و روغن: به میزان لازم
پس از پاککردن و شستوشوی نخودها، آنها را حداقل از ۲۴ ساعت قبل بخیسانید تا بهخوبی نرم شوند و نفخ آنها از بین برود. در این مدت چند بار آب نخودها را عضو کنید تا بو نگیرند. نخودهای خیسخورده را با پیاز، گشنیز، جعفری، سیر و سیبزمینی حداقل دو بار چرخ کنید تا خمیری یکدست بهدست بیاید. سپس نمک و پودر نعنا را اضافه کنید و مجدداً مواد را مخلوط کنید. در صورتیکه خمیرتان کمی شل بود، یک قاشق چایخوری آرد گندم یا برنج داخل آن بریزید.
تابه یا قابلمهای را روی حرارت قرار دهید و تا نصفه روغن بریزید. پس از داغ شدن روغن، فلافلها را با قالب یا دست شکل دهید و در روغن داغ غوطهور کنید تا سرخ شود. در صورت تمایل میتوانید قبل از سرخکردن فلافلها، میتوانید آنها را در ابتدا در کنجد بزنید، سپس در روغن سرخ کنید.
فلافلهای سرخشده را در توری یا دستمال روغنگیر بریزید. اگر به طعم پنیر یا قارچ علاقهمند هستید، علاوه بر گوجه، خیارشور و کاهو، میتوانید در کنار فلافلها قارچ و پنیر هم سرو کنید. برای تهیه این نوع سس، قارچهای خردشده را در تابهای بریزید تا آبشان خشک شود. برای سیاه نشدن قارچها میتوانید چند قطره آبلیمو به آنها اضافه کنید. پس از آنکه قارچها بهخوبی تفت خوردند، پنیر را به آنها اضافه کنید و پس از آب شدن پنیر، آن را روی محتوای ساندویچ خود بریزید و نوش جان.
وقتی پای مهمانی و دورهمی به میان میآید سؤال «حالا چی بپزم؟» ذهن خیلیها را به خود مشغول میکند. برای اینکه یکبار برای همیشه از این دغدغه خلاص شوید، مقاله بهترین غذاهای مجلسی برای مهمانی ایرانی را حتماً بخوانید.
چاشنی فلافل
چاشنی فلافل شامل سسهایی است که بر پایه حمص تهیه میشوند و طعم تندی دارند. همچنین از کاهو و کلم یا سایر صیفیجات اینچنینی در کنار گوجه و خیارشور همراه با نان سرو میشود. سس انبه یکی از سسهایی است که در ایران همراه با فلافل میل میشود. در ادامه، طرز تهیه این سس ارائه شده است.
طرز تهیه سس انبه
یکی از سسهای اصلی فلافل ایرانی، سس انبه است که طعم لذیذ فلافل را چندین برابر میکند.
برای درستکردن سس انبه، باید مواد اولیه زیر را آماده کنید:
پودر انبه: 2 قاشق غذاخوری
رب گوجهفرنگی: 1 قاشق غذاخوری
سرکه: 1 قاشق غذاخوری
نمک و فلفل قرمز: بهمقدار لازم
جعفری تازه یا خشک: ۱ قاشق چایخوری
آب: 1 لیوان
یک قابلمه کوچک بردارید و همه مواد را در آن با هم مخلوط کنید. مواد اولیه سس را بهخوبی هم بزنید تا مادهای رقیق به دست بیاید. اگر ترکیب سفت بود، میتوانید تا یک لیوان آب به آن اضافه کنید، اما توجه داشته باشید که خیلی شل نشود. پس از مخلوطکردن مواد، قابلمه را روی شعله ملایم قرار دهید و اجازه دهید روی حرارت ملایم کمکم بجوشد و غلیظ شود. پس از آنکه این ترکیب به غلظت دلخواهتان رسید، سس انبه شما آماده است. لازم به ذکر است که پودر انبه را میتوان از عطاری و ادویه فروشیها تهیه کرد.
یکیدیگر از فلافلهای محبوب ایرانی، فلافل بندرعباس است که در مقاله طرز تهیه فلافل بندری، روش تهیه این غذای محبوب را آوردیم.
فوتوفنهای پخت فلافل آبادانی
برای آن که فلافلتان همه را یک دل نه صد دل عاشق خود کند، نکات زیر را حین آمادهسازی آن مدنظر قرار دهید:
- یکی از اصول مهم در طرز تهیه فلافل آبادانی خیس کردن نخودها به مدت ۲۴ ساعت یا حتی بیشتر است.
- فلافل حتماً باید با استفاده از نخود خام پخته شود و از آبپز کردن نخودها بپرهیزید.
- برای آنکه فلافل بافت پوک و سبکی پیدا کند، نخود را خوب بخیسانید و آن را حداقل 2 بار چرخ کنید و از بیکینگپودر استفاده کنید.
- استفاده از ادویه مخصوص فلافل که میتوانید از عطاریها و ادویه فروشیها خریداری کنید یا اینکه خودتان آن را درست کنید، تأثیر چشمگیری بر طعم فلافل دارد.
- استفاده از زیره سبز، پودر نعنا و پودر هل برای درستکردن فلافل، سنگینی معده را که معمولاً از مصرف نخود ناشی میشود، برطرف میکند.
- استفاده از سیبزمینی پخته باعث میشود فلافل شما چسبندگی بیشتری پیدا کند؛ بههیچعنوان آن را حذف نکنید.
کلام آخر
فلافل یک غذای خوشمزه و مقوی است که قدمت آن به زمان فرعونیان مصری میرسد. این غذا برای گیاهخوران و افرادی که منع غذایی و مصرف گوشت دارند، گزینه بسیار خوبی است. در مقاله حاضر طرز تهیه فلافل آبادانی را مورد بررسی قرار دادیم و درباره طرز تهیه چاشنی و ادویه مخصوص فلافل هم صحبت کردیم. آیا فلافل غذای مورد علاقه شما هم است؟ برای خوشطعمتر شدن آن از چه ترفندهایی استفاده میکنید؟
سؤالات متداول
ترکیبات اصلی ادویه فلافل چیست؟
ادویه فلافل از ترکیب ادویههایی همچون پودر فلفل قرمز، سیاه، سفید، آرد نخودچی، بیکینگپودر و پودر زیره سبز درست میشود.
چه کنیم فلافل پوک و سبک شود؟
نخود را خوب خیس کنید و آن را حداقل 2 بار چرخ کنید. استفاده از بیکینگپودر هم باعث میشود که فلافل بافت پوک و سبکی پیدا کند.
آیا میتوان از نخود پخته در تهیه فلافل استفاده کرد؟
خیر، نخود باید کاملاً خیسخورده و خام باشد.
شبکه های اجتماعی