آبگوشت دودار یا آبگوشت دوغدار از غذاهای محلی استان اراک و لرستان است. این غذا را در زبان لری با نام دوگوله دودار میشناسند. در استان لرستان این غذا با نام آبگوشت کشک لری نیز معروف است. آبگوشت دودار در فصل زمستان در این دو شهر پخت میشود و طرفداران زیادی دارد. با وجود نامهای مشابه روشهای پخت متفاوتی برای استان اراک و لرستان وجود دارد. ما در این مقاله طرز تهیه آبگوشت دودار لرستان و آبگوشت دودار اراک را آموزش میدهیم.
طرز تهیه آبگوشت دودار استان لرستان
مواد لازم برای تهیه آبگوشت دودار استان لرستان عبارتند از:
گوشت آبگوشتی: ۵۰۰ گرم
مخلوط نخود و لوبیا سفید: ۲ پیمانه
بادمجان سرخکرده: ۲ عدد
پیاز بزرگ: ۱ عدد
سیر: ۴ حبه
کشک: ۲۵۰ گرم
روغن: به میزان لازم
نمک: به میزان لازم
فلفل: به میزان لازم
زردچوبه: به میزان لازم
نعنا خشک: به میزان لازم
مراحل تهیه آبگوشت دودار استان لرستان
از شب قبل نخود و لوبیا را خیس کنید و چند بار آب آنها را عوض کنید تا نفخشان گرفته شود. در هنگام پخت نیز آبی که نخود و لوبیا را در آن خیس کردهاید، دور بریزید. پیاز را پوست گرفته نگینی خرد کنید و به همراه گوشت، نخود و لوبیا، سیر، نمک و ۵ پیمانه آبروی حرارت قرار دهید تا بپزند. یک ساعت بعد از پخت زردچوبه اضافه کنید و نیمساعت قبل از برداشتن آبگوشت بادمجانهای سرخ شده را اضافه کنید. چند دقیقه قبل کشک را به آبگوشت اضافه کنید تا فقط چند جوش بخورد. در این مرحله برای آبگوشت نعنا داغ درست کنید و داخل آبگوشت بریزید. آبگوشت دودار شما آماده است. نوشجان!
برای سرو میتوانید از آب آبگوشت جداگانه در کاسه بریزید و گوشت و نخود و لوبیا و بادمجان را باهم بکوبید و میل کنید.
از دیگر غذاهای محلی استانهای مرکزی و غربی ایران میتوان به آش ترخینه اشاره کرد. این آش برای کاهش علائم سرماخوردگی بسیار مناسب است و بدون گوشت تهیه میشود. برای تهیه این آش خوشمزه مقاله طرز تهیه آش ترخینه را مطالعه کنید.
طرز تهیه آبگوشت دودار استان اراک
مواد لازم برای تهیه آبگوشت دودار استان اراک عبارتند از:
گوشت سینه یا گردن گوسفند: ۱ کیلو
بادمجان سرخ شده: ۵ عدد
ترکیب نخود و لوبیا سفید آبگوشتی: ۱ پیمانه
کشک جوشیده غلیظ: ۳۵۰ گرم
چغندر سفید خرد شده: ۲ عدد
ادویه آبگوشتی یا خورشتی: به میزان لازم
زردچوبه: به میزان لازم
نعنا داغ: به میزان لازم
پیازداغ: به میزان لازم
سیرداغ: به میزان لازم
مقاله طرز تهیه آبگوشت عربی، شما را با یکی دیگر از آبگوشتهای پرطرفدار و محلی آشنا میکند.
مراحل تهیه آبگوشت دودار استان اراک
نخود و لوبیایی که از شب قبل خیساندهاید را به همراه گوشت، پیاز، زردچوبه و ادویه داخل قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا بپزد. بعد چغندرهای خردشده را اضافه کنید. سپس بادمجانهای سرخشده را اضافه کنید. بعد از پخت چغندر و بادمجان، کشک را به آبگوشت اضافه کنید و هم بزنید و صبر کنید چند جوش بخورد تا آبگوشت دودار شما آماده شود. آبگوشت را در ظرف سرو بریزید و با نعنا داغ، سیر داغ و پیازداغ تزیین کنید.
اگر شما هم طرفدار ثابت قورمه سبزی است، به شما پیشنهاد میکنیم که آبگوشت قورمه سبزی را از دست ندهید، در مقاله طرز تهیه آبگوشت قورمه، روش تهیه آن را آوردیم.
کلام آخر
آبگوشت یکی از غذاهای سنتی و قدیمی ایران است. این غذای خوشمزه از سفره ایرانیان جدا نمیشود. علاوه بر نوع خاصی آبگوشت که در تمام ایران به یک روش پخت میشود، آبگوشتهای زیادی هستند که مختص شهرهای مختلف و افراد محلی آن شهر هستند. آبگوشت دودار یکی از انواع آبگوشت که هم در اراک هم در لرستان با کمی تفاوت پخت میشود.
سؤالات متداول
روش سرو آبگوشت دودار استان لرستان چگونه است؟
برای سرو میتوانید از آب آبگوشت جداگانه در کاسه بریزید و گوشت و نخود و لوبیا و بادمجان را باهم بکوبید و میل کنید.
تفاوت آبگوشت دودار استان اراک و استان لرستان چیست؟
در آبگوشت استان اراک از چغندر سفید استفاده میشود، ولی در آبگوشت دودار لرستان استفاده نمیشود.
برای گرفتن نفخ نخود و لوبیای آبگوشت دودار چه کاری بهتر است؟
از شب قبل نخود و لوبیا را خیس کنید و چند بار آب آنها را عوض کنید تا نفخشان گرفته شود. در هنگام پخت نیز آبی که نخود و لوبیا را در آن خیس کردید، دور بریزید.
شبکه های اجتماعی