مطمئناً تابهحال بارها نام یونجه به گوشتان خورده است، اما غافلگیر خواهید شد اگر به شما بگوییم این بار قرار است بهجای آن گیاه همیشگی که خوراک دام است، با مربای آن آشنا شوید! بله، یونجه علاوه بر اینکه علوفه خوبی برای تغذیه محسوب میشود، یک گیاه دارویی با خواص بسیار بالاست. خواصی که بهراحتی نمیتوان از آن چشم پوشید. همراه ما باشید تا با شما درباره طرز تهیه مربای یونجه صحبت کنیم.
گیاه یونجه
گیاه یونجه که در فارسی به آن اسپست باغی میگویند، درواقع یک گیاه بسیار مفید دارویی است. گیاهی که آن را سلطان داروهای گیاهی میدانند و نام یونجه هم از نام ترکی آن گرفته و مشهور شده است. این گیاه درگذشته مصارف زیادی داشت و بیشتر در آسیا کشت و استفاده میشد. امروز هم ردپای این گیاه را در بخشهای آسیایی بهراحتی میتوان پیدا کرد و از فواید آن بهره برد.
این گیاه، علفی، پایا و از تیره پروانهواران و هم دسته شبدرها است که اندازه رشد آن تا یک متر میرسد. یونجه ساقههای بلند و برگهای نازک و بیضیشکل دارد. همچنین گیاه گلدهی است که گلهای بنفش یا زردرنگی روی ساقه سبز آن مینشیند. مهمترین دلیلی که باعث شده تا این گیاه، فواید و مواد مغذی زیادی داشته باشد، ریشه آن است. ریشه یونجه تا 3 متر در زمین فرو میرود و میتواند مواد مغذی خاک را جذب کند. طبع یونجه گرم و خشک است و تا 5 سال بعد از نگهداری یونجه، میتوان از فوایدش استفاده کرد.
بسیاری از افراد، گیاه یونجه را به شکلهای مختلف مانند سبزیخوردن، جوانه یونجه در سالاد و یا در انواع آش و خورشت استفاده میکنند. خورشت این گیاه هم یکی از خورشتهای کمتر شناختهشده میان مردم است. برای اطلاعات بیشتر روش تهیه خورشت یونجه را مطالعه کنید.
خواص یونجه
یونجه آهن بسیاری دارد و مصرف آن میتواند روی تقویت تمام اعضای بدن مؤثر باشد. مصرف یونجه برای درمان ضعف بنیه، ضعف عمومی، کمخونی و اعصاب مفید است. همچنین عملکرد مغز و ستون فقرات را بهبود میدهد. این گیاه، منبع سرشاری از ویتامینهای A، D، E، K وB است. مصرف یونجه خشک املاح معدنی بیشتری نظیر کلسیم، اسیدفولیک، منیزیم و پتاسیم دارد.
پروتئین این گیاه هم بسیار قابلتوجه است. آزمایشها و بررسیهایی که درباره خواص یونجه انجام شده است نشان میدهد که مصرف آن میتواند در پاکسازی روده و کاهش کلسترول بدن و تصفیه خون مؤثر باشد.
دیگر فواید یونجه
- گیاه تر یونجه ملین و بهبوددهنده میل جنسی است و خشک آن قابض است.
- مصرف مداوم شربت یونجه تأثیر زیادی در افزایش وزن دارد.
- مقدار ویتامین C موجود در یونجه 2 برابر جعفری و 4 برابر لیموترش است.
- ویتامین A یونجه احتمال ابتلا به شبکوری را کاهش میدهد.
- یونجه همچنین دارای مقداری ویتامین D است.
- ویتامین K زیاد این گیاه، از خونریزی جلوگیری میکند و پختن آن هم برای رفع یبوست مفید است.
- یونجه آنزیمهای متعددی مثل اینورتاز و پکتیناز دارد.
- این گیاه در کنار ۲۰ درصد پروتئینی که دارد حاوی هیدراتهای کربن، دیاستازها، نوعی ساپوتین با اثر عطسهآور، ستنها، دو ماده رنگی، اسید فسفریک و ویتامینهای مختلف است.
- خاکستر یونجه حاوی مقدار زیادی آهک، پتاس، اسید فسفریک، آهن، مقداری جزئی آرسنیک، سیلیس و منیزیم است.
پروتئین نقش بسیار مهمی در سلامتی بدن انسانها دارد. به همین دلیل، ضروری است که مصرف روزانه پروتئین در برنامه غذایی افراد باشد. برای شناخت بیشتر، غذاهای پروتئیندار را بخوانید.
مواد لازم برای تهیه مربای یونجه
برای تهیه مربای یونجه نیاز به مواد زیر دارید:
- گیاه یونجه: ۳۰۰ گرم
- شکر: ۹۰۰ گرم
- آب: به میزان لازم
روش تهیه مربای یونجه
تهیه مربای یونجه هم مثل باقی مرباها آسان و سریع است. فقط کافی است روش تهیه آن را بدانید و با استفاده از ترفندهای مهمی که دارد، پخت و درستکردن مربا را راحت کنید. برای تهیه مربای یونجه، ابتدا ۳۰۰ گرم یونجه را بشویید و در یک لیتر آب بجوشانید تا مزه و تلخی کمی که دارد، گرفته شود. سپس یونجه جوشانده شده را صاف کنید، به یک قابلمه منتقل کنید تا شکر روی آن بریزید. یونجه را با شکر مخلوط کنید و ۵ ساعت زمان برای پخت مربا و آبشدن شکر به آن دهید. در هنگام درست شدن مربا مراقب آن باشید و هرچند وقت یکبار به قابلمه سر بزنید تا مطمئن شوید پخت مربا بهدرستی انجام میشود.
انواع مرباها را میشناسید؟ اگر اطلاعاتی دراینباره ندارید، مطلبی با عنوان انواع مربا را از مجله تبرک بخوانید تا با این دسر خوشمزه و پرطرفدار بیشتر آشنا شوید.
عرق یونجه
یونجه خشک را میتوان دمکرده و از جوشانده آن بهجای چای استفاده کرد. عرق یونجه هم خواص بسیار زیادی دارد که از جمله این خواص، موارد زیر است:
- معالج رعشه و ناراحتیهای عصبی
- نیروبخش
- درمان نرمی استخوان
- نرمکننده سینه
- ازدیاد شیر مادران
- قاعدهآور
- مؤثر در ترک اعتیاد
کلام آخر
درباره یونجه، مربای یونجه، خواص و فواید مصرف این گیاه پرفایده گفتیم. شاید پیشازاین آنقدر درباره خواص و فواید یونجه نمیدانستید و به این گیاه جز گیاهی برای تغذیه دامها، نگاه دیگری نداشتید. بااینحال، یونجه میتواند یک داروی گیاهی بسیار مفید و پرمصرف برای انسانها هم باشد. مربای یونجه، عرق یونجه و خورشت یونجه از جمله فرآوردههایی است که با این گیاه تهیه میشود. شما تجربه مصرف یا درستکردن کدام یک از اینها را دارید؟ تجربیات و اطلاعات خود را با ما در میان بگذارید.
سؤالات متداول
طرز تهیه مربای یونجه به چه صورت است؟
تهیه مربای یونجه هم مثل باقی مرباها آسان و سریع است. برای تهیه این مربا، ابتدا ۳۰۰ گرم یونجه را بشویید و در یک لیتر آب بجوشانید تا مزه و تلخی کمی که دارد، گرفته شود. سپس یونجه جوشانده شده را صاف کنید، به یک قابلمه منتقل کنید تا شکر روی آن بریزید. یونجه را با شکر مخلوط کنید و ۵ ساعت زمان برای پخت مربا و آبشدن شکر به آن دهید.
خواص یونجه برای بدن چیست؟
یونجه آهن بسیاری دارد و مصرف آن میتواند روی تقویت تمام اعضای بدن مؤثر باشد. مصرف یونجه برای درمان ضعف بنیه، ضعف عمومی، کمخونی و اعصاب مفید است. همچنین عملکرد مغز و ستون فقرات را بهبود میدهد.
یونجه حاوی چه ویتامینهایی است؟
این گیاه منبع سرشاری از ویتامینهای آ، دی، ای، کا و ب است. مصرف یونجه خشک املاح معدنی بیشتری نظیر کلسیم، اسیدفولیک، منیزیم و پتاسیم دارد.
شبکه های اجتماعی