مشهد، بلوار سجاد، بهارستان 2، ساختمان بارثاوا، تبرک info@tabarok.ir

آدرس دفتر مرکزی

مشهد ٬ بلوار سجاد ٬ بهارستان ۲ ٬ ساختمان بارثاوا ٬ تبرک

تلفن تماس

۰۵۱۳۷۵۰۱

پست الکترونیک

info@tabarok.ir

جستجو در بلاگ

آخرین مطالب

شبکه های اجتماعی

طرز تهیه آش دوغ

طرز تهیه آش دوغ

در هوای سرد زمستانی، هیچ‌چیز به‌اندازه خوردن یک کاسه آش نمی‌تواند احساس گرمای مطبوعی داشته باشد. طرز تهیه آش دوغ را یاد بگیرید و با این غذای ساده و خوشمزه دورهمی‌های لذت‌بخش‌تری برگزار کنید. همه می‌دانیم که آش‌ها در دسته غذا‌های محبوب و سنتی ایرانی هستند و هر منطقه آش‌های مخصوص خودش را دارد. اگر تا به‌حال تجربه شرکت در نمایشگاه‌های گردهمایی اقوام ایرانی را داشته‌اید یا به شهر‌های مختلف سفر کرده باشید، متوجه هستید که هر قوم با آشی متفاوت از شما پذیرایی می‌کند. آش دوغ نیز ما را به یاد شهر‌های اردبیل و تبریز می‌اندازد، اما بهتر است بدانید که این آش خوشمزه را در شهر‌های زیادی از ایران تهیه می‌کنند. به همین دلیل در این مطلب، طرز تهیه آش دوغ در چند استان مختلف را برای شما آورده‌ایم.

طرز تهیه آش دوغ ساده

طرز تهیه آش دوغ ساده

آش‌ها معمولاً غذا‌های ساده‌ای نیستند و بیشتر افراد ترجیح می‌دهند برای خوردن یک کاسه آش خودشان را به دردسر نیندازند. با‌این‌حال، طرز تهیه آش دوغ ساده پیچیدگی خاصی ندارد و شما هروقت هوس یک کاسه آش خوشمزه و مقوی خانگی را کرده باشید، دستور تهیه این آش دوغ به کمکتان می‌آید.

مواد لازم برای آش دوغ عبارتند از:

  • نخود: 150 گرم
  • برنج: 1 پیمانه
  • سبزی آش: 200 گرم
  • دوغ ترش: 2 لیتر
  • سیر: 6 حبه
  • نمک و فلفل: به میزان لازم
  • نعنا خشک: برای تزیین

مراحل تهیه آش دوغ

همیشه حبوبات را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید. این نکته را باید برای درست‌کردن تمامی آش‌ها در ذهن داشته باشید. در غیر این صورت نفخ حبوبات می‌تواند افرادی که دارای سیستم گوارش حساس‌تری هستند را اذیت کند. برنج نیز نیاز به خیس‌خوردگی دارد، اما مدت‌زمان ۲ تا ۳ ساعت برای خیساندن برنج کفایت می‌کند. این کار باعث می‌شود برنج سریع‌تر بپزد و برنج نرم‌تری در آش دوغ داشته باشید. حالا که خیالتان از آماده‌کردن این مراحل راحت شده است، بهتر است به سراغ پختن یک آش دوغ ساده و خوشمزه برویم. اگر از طعم آش دوغ لذت می‌برید، پیشنهاد می‌کنیم، به مقاله طرز تهیه آش ماست  سر بزنید و آش ماست را هم امتحان کنید.

یک قابلمه بزرگ بردارید و برنج خیس‌خورده و ۲ لیتر دوغ را در آن بریزید. مدت‌زمان این مرحله متغیر است و باید دوغ تا زمانی که برنج‌ها کاملاً نرم نشده‌اند روی گاز بجوشد. شما می‌توانید نخود‌ها را از قبل پخته و آماده کنید یا در حین جوشیدن برنج با دوغ، نخود‌ها را در یک قابلمه جدا و با آب بپزید. حالا باید به سراغ سبزی آش بروید که معمولاً شامل تره، جعفری و گشنیز می‌شوند. سبزی‌ها را بشویید، خرد کنید و در گوشه‌ای بگذارید تا وقت اضافه‌کردن آن به مواد دیگر برسد. بعد از اینکه برنج در دوغ کاملاً پخته و نرم شد، نخود پخته شده را به آن اضافه کنید و هم بزنید.

در قسمت مواد لازم آش دوغ اشاره کردیم که به ۶ حبه سیر نیاز داریم. ۳ حبه سیر را رنده کنید و در کمی روغن تفت دهید تا خامی آن گرفته شود. سپس سیر‌ها را به بقیه مواد اضافه کنید. سبزی‌های خردشده و نمک و فلفل را در مرحله آخر اضافه کنید و در قابلمه را ببندید تا آش حسابی جا بیفتد. شما می‌توانید روی آش را با سیر و نعنا داغ تزیین کرده و نوش جان کنید.

طرز تهیه آش دوغ ترکی

طرز تهیه آش دوغ ترکی

تنوع آش و سوپ در غذاهای ترکی زیاد است. همانطور که آش ترخینه در بین آش‌های مختلف کردی مشهور‌تر است، آش دوغ ترکی که به «آیران آشی» نیز شناخته می‌شود، یکی از آش‌های محبوب ترک‌ها است.

اگر به‌دنبال طرز تهیه آش دوغ ترکی گشته باشید، حتماً چشمتان به آش دوغ اردبیل و آش دوغ تبریز خورده است. این آش در هر منطقه ترک‌نشین تفاوت‌هایی با هم دارد. بعضی از شهر‌ها از گوشت و تخم‌مرغ در آش دوغ استفاده می‌کنند یا بعضی از شهر‌ها از نظر غلیظ بودن یا رقیق بودن آش دوغ با هم تفاوت‌هایی دارند. ما در اینجا طرز تهیه آش دوغ اردبیل که متفاوت‌تر از طرز تهیه آش دوغ ساده است را به شما آموزش می‌دهیم.

مواد لازم آش دوغ اردبیل عبارتند از:

  • برنج: 1 پیمانه
  • تخم‌مرغ: 1 عدد
  • دوغ ترش: 2 لیتر
  • نخود: 1.5 پیمانه
  • گوشت چرخ‌کرده: 200 گرم
  • پیاز: 1 عدد
  • سبزی آش: 500 گرم
  • سیر: 1 بوته
  • نمک و فلفل: به میزان لازم

مراحل تهیه آش دوغ ترکی

نخود را از شب قبل و برنج را ۲ تا ۳ ساعت قبل از پخت آش خیس کنید. زمانی که برنج کاملاً خیس خورد می‌توانید پخت آش دوغ را شروع کنید. برنج خیس‌خورده شده، تخم‌مرغ و دوغ را خوب با هم مخلوط کنید. سپس مواد را روی حرارت بگذارید و هم بزنید تا دوغ به جوش بیاید. پس از جوشیدن دوغ، حرارت زیر قابلمه را کم کنید تا به‌آرامی بجوشد. زمانی که منتظر آماده‌شدن و نرم شدن برنج هستید، به سراغ آماده‌کردن گوشت‌های قل‌قلی بروید. گوشت را به همراه پیاز رنده شده و نمک ورز دهید و کوفته قل‌قلی‌های کوچک بسازید. این گوشت‌ها را به آش اضافه و صبر کنید تا گوشت‌ها خودشان را در حرارت آش بگیرند و سفت شوند. بعد از آن می‌توانید آش را هم بزنید. وقتی آش را هم بزنید، حدود ۵ دقیقه بعد کوفته‌های قلقلی دوباره در سطح قابلمه دیده می‌شوند. با مشاهده این اتفاق سبزی‌های خرد شده و سیر رنده را به قابلمه اضافه کنید. اجازه دهید این مواد به مدت ۲۰ دقیقه باهم بجوشند. در مرحله آخر نخود و نمک را در قابلمه آش بریزید. آش دوغ ترکی شما پس از ۱۰ دقیقه دیگر آماده است.

در ادامه می‌توانید به مقاله طرز تهیه آش ترخینه سر بزنید و با روش تهیه این آش کردی نیز آشنا شوید.

طرز تهیه آش دوغ شیرازی

طرز تهیه آش دوغ شیرازی

کلم پلو شیرازی در غذاهای محلی شیراز شهرت بیشتری دارد، اما این شهر خوش‌آوازه در غذا‌های مختلفی حرفی برای گفتن دارد. طرز تهیه آش دوغ شیراز با طرز تهیه آش دوغ ترکی تفاوت‌هایی دارد و در تهیه آن به‌جای نخود از لپه استفاده می‌شود. علاوه بر این، غلظت این دو آش با هم تفاوت‌هایی دارد و معمولاً آش دوغ شیراز را رقیق‌تر درست می‌کنند.

مواد زیر برای تهیه آش دوغ شیرازی لازم است:

  • برنج نیم‌دانه: 1.5 پیمانه
  • لپه: 1/2 پیمانه
  • دوغ ترش: 2 لیوان
  • گوشت چرخ‌کرده: 300 گرم
  • پیاز: 1 عدد
  • سبزیجات معطر (شوید، ترخون و چویل): 500 گرم
  • نمک، فلفل، زردچوبه: به میزان لازم

مراحل تهیه آش دوغ شیرازی

برنج و لپه را چند ساعت قبل پخت آش در آب خیس کنید. این کار نه‌تنها نفخ لپه را از بین می‌برد، بلکه باعث می‌شود سریع‌تر پخته شود. یک قابلمه بزرگ بردارید و برنج، سبزی‌های خرد شده و چند لیوان آب به آن اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید تا برنج پخته شود. در زمانی که برنج در حال پخته‌شدن است، بهتر است فرصت را غنیمت بشمرید و گوشت را با پیاز خلال شده کمی زردچوبه و لپه تفت دهید. پس از اینکه گوشت تغییر رنگ داد و خوب پخته شد، مواد را به قابلمه آش اضافه کنید. در مرحله آخر نوبت به اضافه‌کردن دوغ ترش می‌رسد. دوغ را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید آش خوب جا بیفتد. غلظت آش بستگی به سلیقه شما دارد، اما آش دوغ شیرازی معمولاً رقیق درست می‌شود.

طرز تهیه آش دوغ مازندرانی

طرز تهیه آش دوغ مازندرانی

وجود نعمت‌های فراوان خدادادی در شمال کشور، این خطه پهناور را از نظر تنوع غذایی بسیار غنی کرده است. سبزیجات تازه، لبنیات محلی و محصولات ارگانیک باعث شده که شمالی‌ها همیشه به مواد اولیه تازه دسترسی داشته باشند. طرز تهیه آش دوغ شمالی نیز در میان انواع آش دوغ محبوبیت زیادی دارد که ما تصمیم گرفتیم در این قسمت، به دلیل تنوع در مواد اولیه، طرز تهیه آش دوغ مازندرانی را که دوغ قلیه نیز گفته می‌شود، به شما آموزش دهیم.

مواد زیر برای تهیه آش روغ مازندرانی نیاز است:

  • سبزی آش (اوجی، نعنا، سرسم، گشنیز، جعفری، برگ سیر): 500 گرم
  • اسفناج: 6 قاشق غذاخوری
  • کدو حلوایی: یک برش 10 سانتی‌متری
  • پیاز: 3 عدد
  • سیر: 3 حبه
  • آرد برنج: 2 قاشق غذاخوری
  • گوشت چرخ کرده: 2 قاشق غذاخوری
  • کشک: 4 قاشق غذاخوری
  • نخود و لوبیا: 4 قاشق غذاخوری
  • عدس و ماش: 2 قاشق غذاخوری
  • برنج: 1 قاشق غذاخوری
  • دانه انار: 2 قاشق غذاخوری
  • دوغ محلی: 1 لیوان
  • آب نارنج: به میزان لازم
  • نمک، فلفل، زردچوبه: به‌مقدار لازم

مراحل تهیه آش دوغ مازندرانی

حبوبات را از شب قبل خیس کنید تا بهتر پخته شوند. سبزی‌ها را نیز باهم خرد کرده و با اسفناج ترکیب کنید. سپس به سراغ آماده‌کردن آش بروید. پیاز و سیر خرد شده را در یک قابلمه تفت دهید و گوشت را به آنها اضافه کنید. زمانی که گوشت تغییر رنگ داد و به نظر پخته شد، آب، برنج، حبوبات و آرد برنج را به قابلمه اضافه کرده و خوب هم بزنید. یک ساعت به این مواد زمان دهید تا کاملاً پخته شوند. در مرحله قبل در صورت تمایل می‌توانید انار را نیز به مواد اضافه کنید. پس این مرحله نوبت اضافه‌کردن کشک و کدوحلوایی است. بهتر است بعد از آن ۲ ساعت دیگر به پخت آش زمان بدهید. پس از ۲ ساعت باید سبزی‌های خرد شده را به آش اضافه کنید. این مرحله نیز ۳۰ دقیقه‌ای به پختن نیاز دارد. در مرحله آخر دوغ و نارنج را اضافه کنید و پس از ۳۰ دقیقه دیگر جوشیدن آش دوغ مازندرانی شما آماده است.

نکته مهمی که پیشنهاد می‌کنیم اگر شاغل هستید یا می‌خواهید سریع‌تر یک آش دوغ خوشمزه درست کنید، نگهداری نخود پخته و سبزی آش دوغ در فریزر است. این کار مدت‌زمان پخت آش دوغ را کاهش می‌دهد. علاوه بر این می‌توانید طرز تهیه آش دوغ بدون نخود را امتحان کنید. در این مدل آش دوغ از نخود استفاده نمی‌شود و مزیت آن پخت راحت و سریع آش دوغ است. بااین‌وجود اگر زمان به شما اجازه می‌دهد، حتماً از نخود استفاده کنید. این حبوبات پر خاصیت منبع خوبی از پروتئین است و آش دوغ مقوی‌تری خواهید خورد.

کلام آخر

آش دوغ یکی از هزاران غذای سنتی ایرانی است که در شهر‌های مختلف به روش‌های متفاوتی درست می‌شود. این آش ساده و خوشمزه فواید زیاد برای بدن دارد و برای جلوگیری از پوکی‌استخوان مصرف آن پیشنهاد شده است. آش دوغ ترکی، آش دوغ مازندرانی، آش دوغ شمالی و آش دوغ شیرازی از معروف‌ترین انواع آش دوغ هستند. این غذا یک عصرانه خوشمزه یا شام سبک برای شب‌های سرد زمستان است.

سؤالات متداول:

دوغ را چه زمانی به آش دوغ اضافه کنیم؟

در بعضی دستور‌های غذایی، برنج را با دوغ می‌پزند و در بعضی دیگر بعد از پخت برنج به آن دوغ اضافه می‌کنند. در طرز تهیه آش دوغ مازندرانی در آخر که آش کاملاً پخته شده است، دوغ را اضافه می‌کنند.

مدت زمان پخت آش دوغ چه قدر است؟

اگر حبوبات سبزی‌ها را از قبل آماده کرده باشید، تقریبا یک تا 2 ساعت بیشتر وقت شما گرفته نمی‌شود، ولی اگر حبوبات را همراه با آش می‌پزید، معمولا 3 تا 4 ساعت پخت آن طول می‌کشد.

معروف‌ترین انواع آش دوغ کدامند؟

آش دوغ ترکی، آش دوغ مازندرانی، آش دوغ شمالی و آش دوغ شیرازی از معروف‌ترین انواع آش دوغ هستند.

انتشار دهید:

یک نظر بنویسید