خسته از مسافرت رسیدهاید و نمیدانید چه غذایی درست کنید؟ بعد از یک مهمانی شلوغ نیاز به یک روز استراحت دارید؟ به دنبال طرز تهیه غذای ساده برای شام میگردید؟ یادگرفتن طرز تهیه دو پیازه جواب همه این سؤالات است. درستکردن غذاهای ساده و ارزان یک هنر است. بیشتر افراد میتوانند با بهترین مواد اولیه غذاهای خوشمزهای درست کنند، اما طرز تهیه دو پیازه سیب زمینی به شما نشان میدهد که با چند ماده اولیه ساده چه غذای خوشمزه و سریعی میتوان درست کرد.
دو پیازه آلو شیرازی، دو پیازه سیب زمینی، دو پیازه میگو جنوبی، دو پیازه جگر، دو پیازه گوشت و دو پیازه افغانی از انواع مدلهای دو پیازه هستند. غذای دو پیازه بیشتر در جنوب ایران و کشورهایی مثل افغانستان و هندوستان درست میشود. اگر میخواهید چند مدل غذای ساده و خوشمزه یاد بگیرید، در ادامه با ما همراه باشید.
دو پیازه چیست؟
دو پیازه یا دو پیازا (Dopiaza) همانطور که از اسمش پیداست، با پیاز درست میشود. البته انتظار نداشته باشید فقط از دو عدد پیاز در دستور این غذا استفاده شود! برعکس، این غذا به پیاز فراوانی نیاز دارد و اسم آن ربطی به تعداد پیاز استفاده شده در این غذا ندارد. ایرانیها این غذا را به دو پیازه میشناسند، اما در فرهنگ آشپزی هندی و افغانی دو پیازا گفته میشود.
درباره اسم این غذا نیز گمانهزنیهایی کردهاند. بعضی از منابع گفتهاند اسم دو پیازه به دلیل اضافهکردن پیاز در دو مرحله است. بعضی دیگر نیز گفتهاند به دلیل دوبرابر بودن حجم پیاز نسبت به سیب زمینی یا گوشت است. البته در دستورهای ایرانی پیاز فقط در یک مرحله اضافه میشود و شاید بتوان گفت فرضیه دوم به حقیقت نزدیکتر باشد!
طرز تهیه دو پیازه سیب زمینی شیرازی
دو پیازه سیب زمینی شیرازی همان دو پیازه آلو است. شکم خودتان را صابون نزنید! خبری از آلوی ترش در این غذا نیست. جنوبیها و شیرازیها به سیب زمینی، آلو میگویند. اگر به غذاهای ترش و ملس علاقه دارید، میتوانید به مقاله خورش به آلو با رب انار نگاهی بیندازید. طرز تهیه دو پیازه آلو شیرازی یا دو پیازه سیب زمینی ساده و سریع است که دستور آن را در زیر برایتان آوردهایم.
مواد زیر برای تهیه سیب زمینی شیرازی لازم است:
سیب زمینی: ۳ عدد متوسط
پیاز: ۳ عدد بزرگ
روغن مایع: به مقدار لازم
فلفل، زردچوبه، نمک: به مقدار لازم
سبزیجات خشک: در صورت دلخواه
رب گوجه: در صورت دلخواه
اولین کاری که باید انجام دهید، آبپز کردن سیب زمینی است. یک قابلمه مناسب بردارید و سیب زمینیها را در آن قرار دهید. شما میتوانید مقداری نمک در این مرحله اضافه کنید یا همه نمک را مستقیم به دو پیازه بزنید. بعد از اینکه سیب زمینیها پخته شد، آن را از روی حرارت بردارید و زیر آب سرد بگیرید. این کار کمک میکند تا پوست سیب زمینیها راحتتر جدا شوند.
نکته مهمی در اینجا وجود دارد. معمولاً شیرازیها سیب زمینی را به شکل مربع خرد میکنند و جنوبیها سیب زمینی را پوره میکنند. قبل از درستکردن دو پیازه تصمیم بگیرید که کدام شکل را ترجیح میدهید. اگر میخواهید سیب زمینیها را مربعی خرد کنید، بهتر است حواستان باشد آنها زیاد از حد پخته نشوند. چرا که غذا شکل جالبی پیدا نمیکند. اگر هم به شکل جنوبی درست میکنید که دیگر میزان پخت سیب زمینیها فرقی نمیکند.
زمانی که سیب زمینیها در حال جوشیدن هستند به سراغ خردکردن پیاز بروید. پیازها را خلال کنید و در روغن داغ تفت دهید. البته بعضی از افراد ترجیح میدهند که پیاز را ابتدا بدون روغن کمی حرارت دهند و بعد به آن روغن اضافه کنند. فرق چندانی ندارد. شما میتوانید مطابق با سلیقه خود این کار را انجام دهید. فقط وقتی که پیازها تغییر رنگ دادند به آن ادویهجات را اضافه کنید. در آخر نیز نوبت اضافهکردن سیب زمینی است. اگر سیب زمینی پوره را انتخاب کردهاید، باید با گوشتکوب خوب همه سیبزمینیها را له کنید و به پیازداغ اضافه کنید. سپس در ظرف را بگذارید و اجازه دهید چند دقیقه روی حرارت با پیاز طعمدار شود.
اگر میخواهید برای خوشرنگتر شدن غذا به آن رب اضافه کنید، میتوانید رب را به پیاز اضافه کنید تا در روغن مقداری تفت داده شود. البته در دستورهایی نیز از کره بهجای روغن استفاده شده است، اما جنوبیها از روغن برای درستکردن این غذا استفاده میکنند. شما میتوانید با خواندن مقاله غذاهای محلی شیراز با دیگر غذاهای شیرازی آشنا شوید و برنامه غذایی خود را متنوعتر کنید.
طرز تهیه دو پیازه میگو
دو پیازه میگو جنوبی که به دو پیازه میگو بوشهری نیز شناخته میشود از غذاهای پرطرفدار جنوبی است. اگر تا به امروز لب به میگو نزدهاید یا از بوی میگو فراری هستید، پیشنهاد میکنیم این غذا را حتماً درست کنید. استفاده از پیاز فراوان و ادویههای موجود در دو پیازه میگو باعث میشود که بوی میگو در غذا اصلاً احساس نشود. علاوه بر این، یک غذای پر خاصیت را وارد برنامه غذایی خانواده میکنید. در زیر طرز تهیه دو پیازه میگو را میبینید.
مواد لازم برای تهیه دو پیازه عبارتند از:
میگو: ۲۰۰ گرم
پیاز: ۳ عدد کوچک
سیب زمینی: ۴۰۰ گرم
سیر: ۳ حبه
زردچوبه، نمک و فلفل قرمز: به مقدار لازم
روغن سرخکردنی: بهمقدار لازم
سیبزمینیها پوست بگیرید و مربعی خرد کنید. سپس آنها را در روغن سرخ کنید و کناری بگذارید. پیازها را خلال کنید و همراه با روغن در ماهیتابه بریزید. پیاز را در حدی تفت دهید که رنگ آن تغییر کنید. پیاز در دو پیازه میگو نباید خشک و طلایی شود. هرچه پیاز نرم و آبدار باشد، دو پیازه خوشمزهتر میشود. وقتی پیاز تغییررنگ داد، سیر رندهشده و ادویهها را به آن اضافه کنید. جنوبیها معمولا از فلفل فراوان در این غذا استفاده میکنند، اما شما به ذائقه خانواده خود توجه کنید. علاوه بر سایر ادویهجات، اگر به بوی میگو خیلی حساس هستید، اضافهکردن مقداری دارچین نیز توصیه میشود. حالا نوبت اضافهکردن میگوها است. انتخاب میگو ریز برای این غذا خوشمزهتر است و پخت آسانتری دارد. اگر از میگو ریز استفاده میکنید، ۲ تا ۳ دقیقه تفتدادن آن با پیاز کافی است. میگو سریع میپزد. بعد از آن میتوانید سیبزمینیها را به میگو اضافه کنید و چند دقیقه با بقیه مواد تفت دهید. این کار باعث میشود تا سیبزمینی نیز طعم میگو بگیرد. بعضی از افراد از یک قاشق رب نیز برای خوشرنگ شدن میگو استفاده میکنند. شما نیز میتوانید این کار را انجام دهید.
اگر هم از طرفداران میگو نیستید و ماهی را به دیگر غذاهای دریایی ترجیح میدهید، به مقاله طرز تهیه سبزی پلو با ماهی شکم پر سر بزنید و این غذای خوشمزه را امتحان کنید.
نکات مهم در خوشمزهتر شدن دو پیازه
دو پیازه سیبزمینی غذایی ساده و سریع است، اما شما میتوانید با ترفندهایی این غذا را خوشمزهتر کنید. در زیر به تعدادی از این نکات اشاره کردهایم. هرچند شما میتوانید باتوجه به ذائقه خانواده خود چیزهایی را به آن کموزیاد کنید.
- سبزیجات خشک معطر: مقداری شوید خشک، نعنا خشک یا ترخون خشک به دوپیازه اضافه کنید.
- سبزیجات تازه برای تزیین: روی دو پیازه را با مقداری شوید یا جعفری خردشده تزیین کنید.
- رب گوجه فرنگی: رب گوجه فرنگی را برای خوش رنگ شدن چند دقیقه در روغن تفت دهید.
دو پیازه سیبزمینی به همراه ماست، سبزی و نان تازه بسیار خوشمزه میشود، اما داستان دو پیازه میگو فرق میکند. جنوبیها ترجیح میدهند دو پیازه میگو را با برنج بخورند و غذایی مجلسی محسوب میشود.
اگر تمایل دارید با انواع غذاهای مجلسی آشنا شوید، به مقاله بهترین غذاهای مجلسی برای مهمانی ایرانی مراجعه کنید و به کمک آن از میهمانان خود به خوبی پذیرایی کنید.
کلام آخر
غذاهای سریع و ساده گزینههای خوبی برای زندگی پرمشغله امروز هستند. درستکردن دو پیازه سیبزمینی نهتنها ارزان است، بلکه وقت زیادی هم از شما نمیگیرد. شما میتوانید بهجای هزینههای سرسامآور غذاهای آماده، این غذای سالم و گیاهی را در خانه درست کنید.
این مقاله را با دوستانتان که کارمند هستند، مشغلههای کاری دارند یا از طعمهای جدید استقبال میکنند به اشتراک گذارید.
سوالات متداول
طرزتهیه دوپیازه سیبزمینی چیست؟
ابتدا سیبزمینیها را آبپز میکنند و سپس سیبزمینیهای خردشده یا پورهشده را با پیاز فراوان مخلوط میکنند. قبل از آن، پیاز با سایر ادویهجات در روغن سرخ شده است.
تفاوت دوپیازه آلو و دوپیازه سیبزمینی چیست؟
جنوبیها و شیرازیها به سیبزمینی، آلو میگویند و در حقیقت این دو غذا تفاوتی با هم ندارند. هرچند شیرازیها معمولاً سیب زمینی را در این غذا مربعی خرد میکنند و جنوبیها ترجیح میدهند که آن را بهصورت پوره درست کنند.
دو پیازه میگو با چه موادی درست میشود؟
سیب زمینی، پیاز، سیر، میگو و ادویهجات مواد لازم دوپیازه میگو هستند. این غذاهای دریایی بهسرعت درست میشود و برخلاف تصور عموم، پخت آن خیلی ساده و سریع است.
شبکه های اجتماعی