ذائقه و رژیم غذایی ما ایرانیها بسیار متنوع است، اما غذاهایی که از اصالت و اولویت بالایی برای ما برخوردار است، انواع خورشتها و غذاهای خورشتی است. خورشتها نیز دارای ترکیب و تنوع بسیار زیادی هستند که یکی از خوش عطر و طعمترین و پرطرفدارترین خورشتهای ایرانی، خورشت بادمجان است. خورشت بادمجان بسیار شبیه به خورشت قیمه است و ازآنجاکه برخی برای قوام و غلظت آن، لپه یا گاهی سیبزمینی نیز به آن اضافه میکنند، باب شده است که به آن خورشت قیمه بادمجان نیز میگویند؛ هرچند در دستور اصلی خورشت بادمجان، لپه استفاده نمیشود. بیایید در این مقاله طرز تهیه خورشت بادمجان را به شما آموزش دهیم.
روش تهیه خورشت بادمجان
مواد لازم برای تهیه خورشت بادمجان برای ۶ نفر عبارتند از:
گوشت قرمز خورشتی: ۶۰۰ گرم
بادمجان نازک و متوسط: ۹ عدد
گوجهفرنگی متوسط: ۳ عدد
پیاز متوسط: ۳ عدد
رب گوجهفرنگی: ۳ قاشق غذاخوری
زعفران دمکرده: ۱ قاشق غذاخوری
روغن: به مقدار لازم
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه: به مقدار لازم
آبلیمو: به مقدار لازم
طبیعی است که کموزیاد شدن مقدار مواد لازم برای تهیه خورشت بادمجان، بهتناسب تعداد افراد، کم یا زیاد میشود.
از بادمجان در غذاهای مختلفی استفاده میشود. یکی از این غذاها رول بادمجان است. برای آشنایی با این غذا و روش پخت، مقاله طرز تهیه رول بادمجان و فیله مرغ را مطالعه کنید.
مراحل تهیه خورشت بادمجان
برای تهیه خورشت بادمجان لازم است ابتدا ۳ عدد پیاز متوسط را پوستکرده، بشویید و بهصورت نگینی خرد کنید. سپس پیازهای نگینی خرد شده را به همراه مقداری روغن در یک قابلمه بریزید و تفت دهد. پیازها باید شفاف و نرم شوند.
حالا مقداری زردچوبه روی پیازها بریزید و خوب هم بزنید تا زردچوبه در پیازهای خردشده یکدست شده و خوب تفت بخورند. در ادامه گوشت قرمز خورشتی را بعد از شستن، قیمهقیمه کنید و در قابلمه پیازهای خردشده بریزد و خوب هم بزنید.
باید دقت کنید که گوشت خورشتی شما نباید خیلی تفت بخورد چون تفت خوردن زیادی گوشت قیمه باعث سخت پختن گوشت میشود. بهمحض تغییر رنگ گوشتها رب گوجهفرنگی را به قابلمه بیفزایید و خوب هم بزنید و تفت دهید. این کار باعث ازبینرفتن خامی رب گوجهفرنگی و خوشرنگی آن در انتهای پخت خورشت میشود.
حالا ۳ پیمانه آب روی گوشتها بریزد و شعله زیر قابلمه را زیاد کنید که آب سریعتر بجوشد. وقتی آب بهجوش آمد، شعله زیر قابلمه را کم کنید و بگذارید گوشتها به مدت ۲ تا ۳ ساعت بهآرامی پخته شوند.
در این مرحله ۹ عدد بادمجان نازک و متوسط را پوستکرده و پس از شستن به شکل طولی، 2 تا 3 قسمت کنید. سپس برای گرفتهشدن تلخی بادمجانها، روی آنها نمک بریزید و بگذارید نیم ساعت بماند. پس از نیمساعت بادمجانها را بشویید و آبکش کنید.
بادمجانهای آبکش شده و خشک شده را سرخ کنید و پس از سرخ شدن، روغن آنها را تا جایی که میتوانید بگیرید. سپس ۳ عدد گوجهفرنگی را بشویید، از وسط نصف کنید و پس از بادمجانها سرخشان کنید.
پس از ۲ تا ۳ ساعت که گوشتهای خورشتی در قابلمه پختند، نمک، فلفل سیاه و زعفران دمکرده را به قابلمه گوشتها اضافه کنید و خوب هم بزنید تا به مدت 10 دقیقه دیگر خورشت بجوشد.
حالا گوجهها و بادمجانهای سرخشده را به خورشت اضافه کنید و بگذارید کمی بجوشند. دقت کنید گوجهها و بادمجانها را که ریختید، خورشت را هم نزنید؛ زیرا گوجهها و بادمجانها له میشوند. مقداری آبلیمو به خورشت اضافه کنید و بگذارید خورشت نیم ساعت دیگر بجوشد تا هم آب کمی در خورشت بماند و هم خورشت خوب جا بیفتد. خورشت بادمجان نیاز به صرف وقت و حوصله دارد تا خورشتی یکدست و جاافتاده شود.
گفتنی است که این خورشت را همچنین با گوشت مرغ نیز طبخ میکنند.
از دیگر غذاهایی که در آن از بادمجان استفاده شده است، آش بادمجان است. برای اینکه با این آش و طرز تهیهاش آشنا شوید، میتوانید مقاله طرز تهیه آش بادمجان را مطالعه کنید.
کلام آخر
ما در این مقاله، روش اصلی تهیه خورشت بادمجان را به شما آموزش دادیم. در روش اصلی خورشت بادمجان از لپه استفاده نمیشود. همچنین میتوان این خورشت را با گوشت مرغ نیز درست کرد.
سؤالات متداول
آیا در خورشت بادمجان از لپه استفاده میشود؟
خیر، خورشت بادمجان بسیار شبیه به خورشت قیمه است و از آنجا که برخی برای قوام و غلظت آن، لپه نیز به آن اضافه میکنند، باب شده است که به آن خورشت قیمه بادمجان نیز میگویند.
چرا نباید گوشت خورشتی را زیاد تفت داد؟
چون تفت خوردن زیادی گوشت خورشتی، باعث سخت پختن آن میشود.
چرا بادمجانهای پوست و خردشده را برای مدتی نمک میزنیم؟
برای گرفته شدن تلخی بادمجانها و اینکه بادمجانها روغن زیادی به خود نگیرند.
1 نظر
هانیه
۵ شهریور ۱۴۰۱, ۱۸:۲۲سلام. بسیار ممنون که در مورد پخت غذاهای ایرانی روش اصولی را به خانمهای کدبانو آموزش دادین.
سپاس و قدردان زحمات شما هستیم