کهی پلا یا کئی پلا و در گویش فارسی تهرانی همان کدو پلو، یکی از اصیلترین غذاهای مازندرانی است. اصلاً بگذارید اینطور بگوییم؛ هر غذایی که در آن کدو دارد، متعلق به خطه شمال کشور است و در بین شمالیها، حسابی اجر و قرب دارد. شمالیها با کدو معجزه میکنند؛ از پخت کیک و کلوچه گرفته، تا به شکل بخارپز یا بهعنوان دسر. پلو کدو هم که دیگر گل سرسبد تمام خوراکهای تهیه شده با این محصول، بهحساب میآید. کدو پلو مازندرانی، یکی از خوشمزهترین و درعینحال سادهترین غذاهای محلی ایرانی بهشمار میرود. بهعلاوه، بسیار هم اقتصادی است. تمام این دلایل در کنار هم باعث شدهاند که ما در این مقاله کاملترین طرز تهیه کهی پلا را به شما آموزش دهیم. پس با ما همراه باشید تا در کنار هم از این پلو لذت ببریم!
روش تهیه کهی پلا
با نگاهی به طرز تهیه کهی پلا، این غذای محلی مازندرانی، بسیار سالم و مقوی است و البته به دلیل آن که مواد اولیهاش اندک است، میتواند در زمره غذاهای اقتصادی نیز قرار بگیرد. همین ابتدا لازم است این نکته را رعایت کنیم که اگر میخواهید مقدار بیشتر یا کمترین را طبخ کنید، تنها کافی است که مواد اولیه را به نسبت مساوی، کم و یا زیاد کنید.
مواد لازم برای تهیه کئی پلا برای ۴ نفر، به شرح زیر است:
کدوحلوایی: ۱ عدد کوچک (حدود ۳۰۰ گرم)
پیاز متوسط: ۲ عدد
سیر: ۵ حبه
سینه مرغ یا گوشت چرخکرده: ۲۵۰ گرم
برنج: ۳ پیمانه
شکر: ۲ قاشق چایخوری
ادویه (نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین): بهمیزان لازم
زعفران دمکرده: بهمیزان لازم
کره یا روغن محلی: بهمیزان لازم
تخممرغ: به تعداد لازم
مراحل تهیه کهی پلا
همانطور که پیشتر هم به آن اشاره کردیم، طرز تهیه کئی پلا بسیار آسان است و در رده غذاهای ساده قرار میگیرد. شما برای پخت این غذا، نیاز به مهارت چندانی ندارید؛ تنها دنبالکردن دستوری که در ادامه در خدمتتان قرار خواهیم داد، کافی است. تنها باید صبور باشید؛ زیرا که طرز تهیه کهی پلا درست مثل هر غذای ایرانی دیگر، اندکی طول میکشد. اگر پلوهای ایرانی را برای وعدههای روزانه میپسندید، پیشنهاد میکنیم که مقاله طرز تهیه پلو مخلوط را نیز مطالعه کنید.
برای تهیه کئی پلا، باید مطابق با راهنمای زیر عمل کنید:
اول از همه، به سراغ برنج بروید. آن را در ظرف مناسبی بریزید و 2 تا 3 بار بشویید. سپس تا یکبند انگشت بالای آن را آب بریزید و همراه با مقداری نمک، اجازه دهید که به مدت یک ساعت، خیس بخورد.
حال پیازها را پوست بگیرید و بشویید. با دستمال خشک کنید و به شکل نگینی و یا خلالی، خردشان کنید. یک تابه مناسب انتخاب کنید و روغن (کره) را در آن بریزید و بگذارید مقداری گرم شود. سپس پیاز را به آن اضافه کنید و آنقدر تفت دهید که پیاز شیشهای و کاراملی شود. در نهایت پیاز را از ماهیتابه خارج کنید و کنار بگذارید.
اکنون کدوحلوایی را بهشکل نگینی و با اندازه 1.5 سانتیمتر خرد کنید. مقداری دارچین روی آن بپاشید و با دست بر هم بزنید تا ادویه همهجایش پخش شود. مجدداً مقداری روغن در تابه بریزید و آن را روی حرارت متوسط قرار دهید. کدو را به آن اضافه کنید و تفت دهید. وقتی عطر دارچین بلند شد، شکر، زردچوبه، نمک و فلفل را اضافه کنید و باز هم تفت دهید. آنقدر که آب کدو کشیده شده و خوب سرخ شود اما برشته نشود و نسوزد. در نهایت، حدود نیمی از پیاز سرخشده و زعفران دمکرده را اضافه کنید و مقداری هم بزنید تا به خورد هم بروند.
کدو را از تابه خارج کنید. مقدار باقیمانده از پیاز سرخشده را به تابه اضافه کنید. دیگر نیازی روغن ندارید و همان مقدار روغنی که در تابه مانده، کافی است. در این مرحله، سینه مرغ را به شکل نگینی در ابعاد دلخواه خرد کنید و سپس در تابه بریزید تا خوب سرخ شوند. اگر دوست دارید، میتوانید بهجای مرغ، از گوشت قلقلی استفاده کنید.
اکنون نوبت برنج است. قابلمهای مناسب انتخاب کنید و تا نصف آن را از آب پر کنید. مقداری نمک در آن بریزید و اجازه دهید که جوش بیاید. حال آب برنج خیسخورده را خالی کنید و در قابلمه در حال جوش بریزید. اجازه دهید تا برنج حدود ۱۰ دقیقه جوش بخورد؛ زمانی که هنوز مقداری مغز داشت، آن را آبکش کنید.
کف قابلمه را مقداری روغن بریزید و تهدیگ موردنظر خود را در آن قرار دهید (نان یا سیبزمینی). ابتدا شعله را زیاد کنید تا تهدیگ شما مقداری سرخ شود. سپس مقداری از برنج آبکش شده را به آن اضافه کنید. حال یکلایه از کدو سرخ شده و یکلایه از مرغ یا گوشت در آن بریزید. این کار را آنقدر تکرار کنید که همه مواد، تمام شوند. برای عطروطعم بهتر، میتوانید مقداری کره یا روغن محلی روی برنج بریزید.
حال در قابلمه را رویش بگذارید و زیر شعله را تا حداکثر میزان ممکن، کم کنید. بعد از حدود 0.5 ساعت تا ۴۰ دقیقه، کهی پلا شما آماده است. روش سرو شمال و اصیل این پلو، به این صورت است که باید روی پلو، تخممرغ نیمرو قرار دهید. نوش جان!
اگر به غذاهای محلی ایرانی علاقه دارید، پیشنهاد میکنیم که سری هم به مقاله طرز تهیه شله اصل مشهدی بزنید.
کلام آخر
در این مقاله، ما یکی کاملترین و اصیلترین طرز تهیه کهی پلا مازندرانی را با شما در میان گذاشتیم. این پلو خوشمزه، در گویش تهرانی با عنوان کدو پلو نیز شناخته میشود. این غذا، سرشار از پروتئین و فیبر است و اگر با روغن کمتری طبخ شود، میتواند بهعنوان یک غذای رژیمی نیز شناخته شود. پس دیگر هیچ عذر و بهانهای برای پخت این غذا وجود ندارد؛ همینالان دستبهکار شوید و این غذای خوشمزه را تهیه کنید.
سؤالات متداول
آیا مقدار کدو در تهیه کهی پلا ثابت است؟
خیر، شما میتوانید به سلیقه خود، مقدار کدو را بیشتر یا کمتر کنید.
آیا بهجای سینه مرغ در کهی پلا، میتوان از گوشت استفاده کرد؟
بله، بهجای استفاده از سینه مرغ، میتوانید از گوشت چرخکرده قلقلی استفاده کنید.
برای خوشعطرتر شدن کهی پلا چه کنیم؟
اضافهکردن مقداری کره یا روغن محلی و اندکی زعفران دمکرده روی برنج قبل از دم کردن آن، عطر و مزه پلو را بهتر میکند.
شبکه های اجتماعی