میرزا قاسمی یک غذای اصیل گیلانی است که بسیار پرطرفدار و خوشمزه است. این غذا تاریخچه جالبی دارد. برای اولین بار فردی به نام محمد قاسم خان ولی که در زمان ناصرالدین شاه قاجار حاکم رشت بود، میرزا قاسمی را ابداع کرد.
طولی نکشید که این غذای اصیل در بین مردم رواج پیدا کرد و به همین نام شناخته شد. خاستگاه اصلی میرزا قاسمی شهر رشت است، اما در بیشتر شهرهای ایران آن را درست میکنند و بهعنوان غذای اصلی یا پیش غذا سرو میکنند.
میرزا قاسمی را میتوانید با برنج یا نان داغ و تازه میل کنید. در این مقاله با ما همراه باشید تا راز میرزا قاسمی خوش عطر و طعم را به شما بگوییم.
طرز تهیه میرزا قاسمی مجلسی
میرزا قاسمی در بیشتر رستورانها به عنوان پیش غذا سرو میشود. شما همچنین میتوانید در جشنها و میهمانیها این غذا را در مدت زمان کوتاهی آماده کنید و سفره خود را رنگینتر کنید.
مواد لازم:
- بادمجان: 6 عدد
- تخممرغ: 2 عدد
- گوجهفرنگی: 2 عدد
- رب گوجهفرنگی: 1 قاشق غذاخوری
- نعنا خشک: 1 قاشق غذاخوری
- سیر: 4 حبه
- گردو خرد شده: 1 عدد
- زردچوبه: 1 قاشق چایخوری
- نمک و فلفل: به مقدار لازم
- روغن مایع: به مقدار لازم
طرز تهیه میرزا قاسمی رستورانی
اگر دوست دارید میرزا قاسمی شما طعمی درست مثل غذاهای اصیل شمالی داشته باشد، باید بادمجانها را کبابی کنید. رستورانهای شمالی معمولا از هیزم یا ذغال برای کبابی کردن بادمجان استفاده میکنند.
شما میتوانید بادمجانها را روی یک کاغذ روغنی داخل سینی فر بچینید و به مدت 30 دقیقه در دمای 200 درجه سانتی گراد کبابی کنید. اگر فر ندارید، بهتر است آنها را روی یک توری بگذارید و بر روی شعله اجاق گاز قرار دهید. توجه کنید که داخل بادمجانها کاملا نرم شوند.
اجازه دهید بادمجانها کمی خنک شوند، سپس پوسته آنها را به آرامی جدا کنید و آنها را به کمک چاقو ساطوری کنید. بادمجانها را کنار بگذارید و گوجهفرنگی را به مدت 3 دقیقه داخل قابلمه آب جوش بیندازید تا کمی بپزند.
پوسته گوجهفرنگی را به راحتی میتوانید جدا کنید. آنها را هم درست مثل بادمجان کاملا ریز کنید. تابه مناسبی بردارید و مقدار کمی روغن مایع داخل آن بریزید. سیرها را له کنید و داخل روغن کمی تفت دهید. راز میرزا قاسمی در بوی سیر تازه است. سیر له شده عطر این غذا را دوچندان خواهد کرد.
زردچوبه را داخل روغن بریزید، سپس رب گوجهفرنگی و فلفل را اضافه کنید. گوجههای ریز شده را داخل سیر بریزید و کمی تفت دهید. بادمجانها را در ادامه اضافه کنید، حرارت را زیاد کنید و منتظر بمانید تا آب غذا کاملا تبخیر شود.
بعد از اینکه مواد کاملا یکدست شد، تخممرغها را در یک کاسه بشکنید، با چنگال هم بزنید و به غذا اضافه کنید. غذا را با قاشق چوبی هم بزنید تا تخممرغها در تابه پخش شوند و ترکیب یکدستی بهدست بیاید.
میراز قاسمی شما آماده است. در یک تابه جداگانه مقدار کمی روغن بریزید و نعنا را داخل آن تفت دهید. غذا را داخل ظرف مناسبی بریزید و با نعنا داغ و گردو خرد شده تزئین کنید.
رب گوجهفرنگی و زردچوبه رنگ و لعاب این غذا را میسازند پس بهتر است زردچوبه اعلا و رب خوشرنگ استفاده کنید.
رب گوجه فرنگی تبرک میرزا قاسمی شما را خوشمزهتر میکند. این رب در شرایط استاندارد و باکیفیت تولید شده و مناسب غذاهای اصیل ایرانی است.
طرز تهیه میرزا قاسمی مازندرانی
وقتی صحبت از غذاهای شمالی میشود، عطر و طعم سیر محلی و سبزیهای معطر یادآوری میشوند. مازندران و گیلان شباهت زیادی از لحاظ فرهنگ آشپزی دارند.
البته باید گفت که تفاوت کمی در روش پخت میرزا قاسمی مازندرانی وجود دارد که طعم آن را متفاوت میکند. این دستور پخت برای 2 نفر در نظر گرفته شده است.
مواد لازم:
- بادمجان: 2 عدد
- پیاز درشت: 1 عدد
- گوجهفرنگی: 2 عدد
- تخممرغ: 2 عدد
- سیر: 3 حبه
- زردچوبه: 1 قاشق چایخوری
- روغن مایع: به مقدار لازم
- نمک و فلفل: به مقدار لازم
طرز تهیه میرزا قاسمی دونفره
در مرحله اول بادمجانها را کبابی کنید و به کمک یک چاقوی بزرگ آنها را بر روی تخته مخصوص ساطوری کنید. روش کبابی کردن بادمجان را در دستور پخت بالا بهطور کامل شرح دادیم.
پیاز را پوست بگیرید و رنده کنید. در یک تابه مناسب مقدار کمی روغن مایع مخصوص پخت و پز بریزید و پیاز را در آن تفت دهید. سیر را رنده کنید و به پیازها اضافه کنید، سپس زردچوبه و فلفل را اضافه کنید.
گوجهفرنگیها را پوست بگیرید و رنده کنید. پوره گوجهفرنگی را داخل تابه بریزید و کمی تفت دهید تا خوب بپزند. بادمجان ساطوری شده را هم اضافه کنید و حدود 15 دقیقه حرارت را زیاد کنید تا آب غذا تبخیر شود.
در این مدت تخممرغها را در یک کاسه بشکنید و خوب هم بزنید. برای اینکه میرزا قاسمی شما بوی زهم تخممرغ نگیرد، آنها را در یک تابه جداگانه با کمی روغن و نمک نیمرو کنید. نیمرو را به کمک قاشق خرد کنید و به میرزا قاسمی اضافه کنید.
بعد از اضافه کردن تخممرغ تقریبا 10 دقیقه زمان لازم است تا غذا کاملا جا بیفتد. این غذای اصیل مازندرانی را با نان سنگک تازه و سبزی خوردن نوش جان کنید.
یکی دیگر از غذاهای پرطرفدار شمالی کشک بادمجان است. به جرات میتوان گفت این دو غذا در لیست بهترین غذاهای ایرانی هستند. به مقاله طرز تهیه کشک بادمجان بروید و با انواع آن هم آشنا شوید.
طرز تهیه میرزا قاسمی بدون گوجه
مواد اصلی میرزا قاسمی سیر، بادمجان و تخممرغ هستند. برای اینکه غذای شما ظاهر جذابی داشته باشد میتوانید گوجه فرنگی بزنید، اما اگر دوست ندارید آن را مطابق دستور زیر حذف کنید.
مواد لازم:
- بادمجان: 4 عدد
- تخممرغ: 2 عدد
- سیر: 4 حبه
- نمک و فلفل: به مقدار لازم
- روغن مایع: به مقدار لازم
روش تهیه:
ابتدا لازم است به روشهای قبلی بادمجانها را کبابی کنید. عطر میرزا قاسمی دودی بسیار خاطرهانگیز است. اگر امکانات کافی برای کبابی کردن ندارید، بهتر است آنها را پوست بگیرید و به مدت 30 دقیقه داخل محلول آب و نمک قرار دهید.
بادمجانها را از محلول خارج کرده و در یک تابه نچسب با مقداری روغن سرخ کنید. بادمجانها را ساطوری کنید و کنار بگذارید.
سیرها را پوست بگیرید و رنده کنید. داخل تابه دیگری مقداری روغن مایع مخصوص پخت و پز بریزید و سیرها را تفت دهید. بادمجان ساطوری را به سیرها اضافه کنید.
در همین مرحله نمک و فلفل را اضافه کنید. بادمجانها را خوب هم بزنید تا کاملا یکدست شوند. تخممرغها را در یک کاسه بشکنید و با چنگال مخلوط کنید.
تخممرغها را داخل تابه بریزید و سریع هم بزنید تا کاملا پخش شوند. میرزا قاسمی شما آماده است. این روش زمان زیادی از شما نمیگیرد و بسیار لذیذ است.
توصیه میکنیم مصرف روغن جامد را به حداقل برسانید و برای غذاهای سنتی از روغنهای گیاهی استفاده کنید. روغن مایع سویا تبرک نوعی روغن گیاهی سالم است که فواید بسیاری برای بدن شما دارد.
کلام آخر
میرزا قاسمی غذای اصیل و سنتی شهر رشت است که قدمت زیادی دارد. شما میتوانید آن را به راحتی در خانه درست کنید و عطر غذاهای شمالی را بر سر سفره خود بیاورید. ما در این مقاله چند دستور پخت ساده و کاربردی را با شما در میان گذاشتیم.
سوالات متداول:
چکار کنیم میرزا قاسمی بوی زهم تخممرغ نگیرد؟
شما میتوانید تخممرغها را در تابه جداگانهای با کمی روغن و نمک نیمرو کنید، سپس آن را به کمک قاشق خرد کنید و به میرزا قاسمی اضافه کنید.
چطور بادمجان را کبابی کنیم؟
شما میتوانید بادمجانها را روی ذغال کبابی کنید یا آنها را روی کاغذ روغنی و داخل سینی فر بچینید و به مدت 30 دقیقه در دمای 200 درجه سانتیگراد بگذارید.
میرزا قاسمی را میتوان بدون گوجه درست کرد؟
بله. مواد اصلی میرزا قاسمی بادمجان، سیر و تخممرغ هستند. شما میتوانید برای طعم و ظاهر بهتر گوجهفرنگی یا رب هم اضافه کنید.
شبکه های اجتماعی