قزوین یکی از شهرهای مرکزی و از همسایههای تهران است. سومین پایتخت صفویه بوده و دارای قدمت زیادی است. قزوین اماکن گردشگردی زیادی دارد و به دلیل اینکه به تهران نزدیک است گردشگران زیادی دارد و از حق نگذریم غذاهای رنگارنگ این شهر نیز هر گردشگری را وسوسه میکند. آش دوغ از غذاهای اصیل ایران است که از قدیم در بین اکثر شهرهای ایران رواج داشته، اما تقریباً در هر شهر با دستور خاصی تهیه میشود. آش دوغ قزوینی یکی از خوشمزهترین انواع آش دوغ است. پیشنهاد میکنیم اگر مسافر قزوین هستید حتماً آش دوغ قزوینی را امتحان کنید. مطمئن باشید از خوردن آن پشیمان نمیشوید.
روش تهیه آش دوغ قزوینی
مواد زیر برای تهیه آش دوغ قزوینی لازم است:
برنج: 1.5 پیمانه
نخود: 1 پیمانه
سبزی آش: 750 گرم
سیر داغ: 1/3 پیمانه
نعنا داغ: 1/3 پیمانه
پودر آویشن یا کاکوتی: 1 قاشق مربا خوری
آب گوشت یا قلم: 2 لیوان
دوغ: 1 کیلو
نمک: به میزان لازم
زردچوبه: 2 قاشق مرباخوری
فلفل: به میزان لازم
مراحل تهیه آش دوغ قزوینی
آش دوغ در روش تهیه و مواد اولیه بهکاررفته بسیار شبیه آش ماست است. آش ماست نیز در مناطق مختلف ایران به روشهای متفاوتی تهیه میشود. اگر آش دوغ قزوینی را تهیه کردید و از خوردن آن لذت بردید، مقاله طرز تهیه آش ماست را مطالعه کنید که 4 نوع مختلف که در شهرهای مختلف ایران طبخ میشود را آموزش داده و میتوانید آش ماست مورد پسند خودتان را از بین آنها پیدا کرده و تهیه کنید.
برای تهیه آش دوغ قزوینی برنج را از شب قبل بخیسانید. در ابتدا مقداری آب داخل قابلمه ریخته روی حرارت قرار دهید. بعد از اینکه جوشید برنج را اضافه کرده و بعد از نیمپز شدن برنج آب قلم یا گوشت را به قابلمه اضافه کنید. در این مرحله نمک و فلفل و زردچوبه را اضافه کنید و اجازه دهید برنج کاملاً بپزد و لعاب بیندازد. نخودی که از قبل خیسانده و آبپز کردهاید به برنج اضافه کنید. سپس پیازداغ و سیر داغ را داخل مواد ریخته و هم بزنید. بعد سبزی خردشده اضافه کنید و حرارت را کم کرده تا سبزی بپزد و آش خوب جا بیفتد. در این مرحله پودر آویشن و مقداری پیازداغ را به آش اضافه کرده، آش را داخل ظرف سرو ریخته و با پیازداغ و نعنا داغ و سیر داغ تزیین کنید. دوغ را با کمی آب رقیق کنید و کنار ظرف سرو قرار دهید، چون مقدار دوغ استفاده شده در آش سلیقهای است آن را کنار غذا سرو میکنند که هر کس به هراندازه دوست داشت به آش خود اضافه کند.
نکات مهم در تهیه آش دوغ قزوینی
برای تهیه آش دوغ قزوینی به چند نکته دقت کنید:
- منظور از دوغ قزوینی ماست چکیده نمکاندود شده است.
- سبزی مورد استفاده در آش دوغ قزوینی شامل: تره، اسفناج، شوید و جعفری است.
- زمان اضافهکردن آب قلم دقت کنید که کمکم به آش اضافه شود که آش خیلی رقیق نشود، آش دوغ قزوینی باید بهاندازه ماست غلیظ باشد.
- بعضی از شهرها لوبیا قرمز، لوبیا چیتی و عدس به آش اضافه میکنند. اگر دوست داشتید به آش اضافه کنید. مقدار آنها به ترتیب ذکر شده؛ لوبیا قرمز: 1/2 پیمانه، عدس: 1/4 پیمانه و لوبیا چیتی: 1/2 پیمانه است.
- این مقادیر ذکر شده برای تهیه آش دوغ قزوینی 4 نفر کافی است.
- آش دوغ را میتوان در ماه رمضان در وعده افطار یا سحری استفاده کرد.
آش دوغ از غذای محلی شهر اردبیل هم بهحساب میآید. این شهر غذاهای محلی بینظیری دارد. در مقاله غذاهای محلی اردبیل، آنها را معرفی کردیم.
خواص آش دوغ قزوینی
آش دوغ خواص زیادی دارد که در این مطلب به چند خاصیت مهم اشاره میکنیم.
آش دوغ به آش پر فیبر معروف است؛ به دلیل استفاده از حبوبات، برنج و سبزیهای استفادهشده در آش دوغ به آش پر فیبر معروف شده است. فیبری که در حبوبات وجود دارد سلولز نام دارد، سلولز عمل دفع را راحتتر کرده و به جلوگیری از سرطان روده کمک میکند. تمامی خواصی که در حبوبات است در آش دوغ قزوینی نیز موجود است. سرشار از پروتئین است چراکه هم حبوبات پروتئین دارند، هم آب قلم و هم دوغ. پروتئین به جلوگیری و درمان بیماریهای دهان کمک میکند و آش دوغ غذای مناسبی برای افرادی است که از بیماری دهان رنج میبرند. سبزیها منابع غنی ویتامین سی هستند، همانطور که میدانید ویتامین سی و آهن مکمل یکدیگرند و وجود همزمان هر دو در یک غذا باعث جذب بالاتر این ویتامینها میشوند. پتاسیم موجود در آب قلم و آب گوشت یکیدیگر از مواد مغذی آش دوغ است.
اگر میخواهید آش دوغ ساده درست کنید، مقاله طرز تهیه آش دوغ را از دست ندهید.
کلام آخر
آش دوغ یکی از آشهای پرطرفدار بین شهرهای مختلف ایران است که در هر شهر دستور پخت متفاوتی دارد. در این مطلب طرز تهیه آش دوغ قزوینی را آموزش دادیم. آش دوغ غذایی بسیار راحت و سرشار از ویتامین و مواد مغذی است که هم بهعنوان پیشغذا و میانوعده و هم بهعنوان وعده اصلی سرو میشود. آش دوغ خواص فراوانی دارد که در این مقاله برخی از خواص آن را ذکر کردیم. اگر شما آش دوغ قزوینی را تهیه کردید یا روش تهیه از شهرهای دیگر را امتحان کردید با ما در میان بگذارید.
سؤالات متداول
سبزی استفاده شده در آش دوغ قزوینی چه سبزی است؟
سبزی مورداستفاده در آش دوغ قزوینی شامل: تره، اسفناج، شوید و جعفری است.
دوغ قزوینی چه نوع دوغی است؟
منظور از دوغ قزوینی ماست چکیده نمک اندود شده است.
چرا آش دوغ به آش پر فیبر معروف است؟
آش دوغ به دلیل استفاده از حبوبات، برنج و انواع سبزیها به آش پر فیبر معروف شده است.
شبکه های اجتماعی