راتاتویی یک غذای گیاهی با ریشه فرانسوی و قدمتی بیش از یک قرن است. در طول تمام این سالها، دستور تهیه راتاتویی همراه با تغییرات مختلفی بوده و متناسب با ذائقه هر دوره، مواد جدیدی به رسپی اصلی وارد شده است. اما در نهایت، مهمترین ویژگی راتاتویی یعنی سادگی و صمیمیت تا امروز با این غذای زیبا و خوشمزه باقی مانده است.
راتاتویی همزمان با اکران انیمیشن موش سرآشپز در ایران شناخته شد و در سفره ایرانی جای خود را باز کرد. پیش از اینکه آستین بالا بزنید و برای پختن راتاتویی آماده شوید، باید این نکته را بدانید که بشقاب راتاتویی بیش از اینکه فقط یک غذا باشد، یک تابلوی هنری است. پس اگر الان حالوحوصله کافی ندارید، پخت راتاتویی را به یک فرصت بهتر محول کنید!
طرز تهیه راتاتویی فرانسوی
برای تهیه راتاتویی با پنیر پیتزا به مواد زیر نیاز دارید:
- روغن پختوپز: 10 قاشق غذاخوری
- پیاز خردشده: 1 عدد
- پودر سیر: 1 قاشق چایخوری
- زردچوبه: 1 قاشق چایخوری
- رب گوجهفرنگی: 2 قاشق غذاخوری
- آب: 1 استکان
- کدو حلقهشده: 2 عدد
- بادمجان حلقهشده: 2 عدد
- نمک: به مقدار لازم
- فلفل: به مقدار لازم
- پنیرپیتزا: به مقدار لازم
- رزماری: به مقدار لازم
- سبزیجات معطر: درصورت تمایل برای تزیین
برای تهیه راتاتویی در فر ابتدا باید تابه را روی حرارت قرار دهید. 5 قاشق غذاخوری روغن پخت و پز درون آن بریزید، پیاز را به آن اضافه کنید و بگذارید تف بخورد، پودر سیر و زرد چوبه را به آن اضافه کنید و هم بزنید. زمانی که پیاز کاملا سرخ شد، رب گوجه فرنگی را به آن اضافه کنید و سپس روی آن آب بریزید و اجازه دهید سس کاملا غلیظ شود.
در یک کاسه، کدو و بادمجان حلقه شده را بریزید و نمک و فلفل را به مواد اضافه کنید. سپس به آن 5 قاشق غذاخوری دیگر از روغن پخت و پز را اضافه کنید و با هم ترکیب کنید تا کل مواد مزه بگیرد. در نهایت مواد را داخل تابه سس بچینید. وسط آن پنیر پیتزا بریزید و در نهایت رزماری روی آن بریزید و به مدت 30 دقیقه در دمای 180 درجه فر قرار دهید. راتاتویی شما آماده سرو است. در صورت تمایل، برای تزیین آن میتوانید از سبزیجات معطر استفاده کنید.
برای آنکه راتاتویی شما خوشطعمتر شود، میتوانید از رب گوجه فرنگی تبرک استفاده کنید و برای آن که از سلامت و کیفیت روغنی که استفاده میکنید مطمئن باشید، به سراغ روغن تبرک بروید.
دستور پخت راتاتویی
برای یک وعده ۲ نفره راتاتویی به مواد زیر نیاز دارید:
- گوجه فرنگی متوسط: ۶ عدد
- بادمجان: ۲ عدد
- کدو: ۲ عدد
- پیاز: ۲ عدد
- فلفل دلمهای رنگی: ۲ عدد
- سیر: ۱ حبه
- روغن زیتون، نمک، فلفل، زردچوبه و آویشن: به میزان لازم
در اولین مرحله به سراغ آمادهسازی سس راتاتویی میرویم. سس مهمترین نقش را در این غذا برعهده دارد و طعم نهایی را مشخص میکند. در بسیاری از دستورهای راتاتویی، پایه اصلی طبخ سس، رب گوجهفرنگی است، اما برای اینکه به طعم اصیلتری برسیم، از پوره گوجه استفاده خواهیم کرد.
ابتدا ۴ عدد از گوجهها را برای 10 دقیقه داخل آب جوش، بجوشانید تا بتوانید بهراحتی پوست آنها را جدا کنید. همزمان فلفل دلمههای رنگی را ۲۰ دقیقه در فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد کبابی کنید. زمانی که گوجهها آماده شدند، با کمک گوشتکوب برقی یا میکسر، آنها را پوره کنید.
یکی از پیازها را نگینی خردکرده و در روغن همراه با زردچوبه تفت دهید. کمی که طلایی شدند، پوره گوجه را به آن اضافه کنید.
حالا نوبت خردکردن فلفلهای کبابی و اضافهکردن به تابه است. سیر را هم رنده و همراه با نمک و فلفل به مواد در حال پخت اضافه کنید. در قابلمه را بگذارید و اجازه دهید تا در حدود ۳۰ دقیقه، سس به غلظت مناسب برسد.
همینطور که سس در حال پخت است، سراغ آمادهسازی بقیه مواد میرویم. در این مرحله باید بادمجان، کدو، پیاز و گوجهها را بهصورت حلقهای برش دهیم. دقت کنید که نیازی نیست بادمجان و کدو را پوست بکنید، بلکه باید برای حفظ تعادل رنگی غذا، آنها را با پوست برش دهید. هرچقدر که برشهای شما نازکتر و منظمتر باشد، راتاتویی زیباتری خواهید داشت. پس سعی کنید حتماً از مواد اولیه تازه استفاده کنید که برشها شل و آبکی نشوند.
کدوها و بادمجانهای حلقهشده را در یک ظرف جدا قرار دهید، روی آنها کمی نمک بپاشید و ظرف را با آب سرد پر کنید. اجازه دهید کدوها و بادمجانها تا ۲۰ دقیقه در همین حالت باقی بمانند.
اگر سس به غلظت مناسب رسیده، با گوشتکوب برقی کل سس را میکس کنید تا بافتی یکنواخت پیدا کند. یک ظرف مناسب برای استفاده در فر و ترجیحاً گرد انتخاب کنید و کل سس را کف ظرف پخش کنید. سپس سبزیجات حلقهشده را یکی در میان، کاملاً مرتب و بههم فشرده بهصورت دایرهای روی سس بچینید. در چیدمان سبزیجات دقت کنید که حتماً آرایش منظم و زیبایی به خود بگیرند. لازم نیست سبزیجات را کاملاً درون سس فرو کنید. همین که روی سس قرار بگیرند، کافی است.
بعد از اینکه چیدمان تمام شد، کمی روغن زیتون را با آویشن و فلفل مخلوط کنید و روی سبزیجات بریزید. سپس روی ظرف را کاملاً با فویل بپوشانید و چند سوراخ پراکنده روی فویل بزنید. ظرف را برای ۹۰ دقیقه در فر با دمای ۱۶۰ درجه قرار دهید. سپس فویل را برداشته و مجدداً برای ۴۰ دقیقه داخل فر قرار دهید تا آب اضافه تبخیر شود. در نهایت میتوانید هنگام سرو، روی راتاتویی کمی پنیر پارمزان اضافه کنید.
راتاتویی برای وگانها یک غذای بسیار مناسب و خوشمزه است. همینطور رژیمی بودن این غذا باعث شده تا به انتخاب اول بسیاری از افراد تبدیل شود. اگر میخواهید غذاهای سالم بیشتری را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، پیشنهاد میکنیم سری به مقاله خورشتهای رژیمی بزنید.
نکات مهم در طرز تهیه راتاتویی
همانطور که گفتیم، این دستور پخت راتاتویی در کشورها یا دورانهای مختلف، تغییراتی به خود دیده است. اصل و اساس راتاتویی بر گوجه، بادمجان و کدوست. اما شما میتوانید متناسب با موجودی یخچالتان یا حتی ذائقه شخصی خود در مواد اولیه تغییراتی دهید. مثلاً در بسیاری از دستورها، از هویج در پخت سس استفاده میشود.
یا اگر میخواهید سریعتر سس را آماده کنید، میتوانید بهجای پوره گوجه، از رب گوجهفرنگی استفاده کنید. به این شکل که ابتدا رب را در روغن تفت دهید، سپس نصف لیوان آب به آن اضافه کنید.
نکته دیگر اینکه میتوانید در دقایق انتهایی پخت راتاتویی در فر، روی آن را با یکلایه پنیر پیتزا بپوشانید. در برخی از دستورها نیز، بهجای پنیر یک تخممرغ کاملاً هم زدهشده روی راتاتویی اضافه میشود.
اگر به فر دسترسی ندارید، هیچ نگران نباشید. طرز تهیه راتاتویی اصل بدون فر هیچ تفاوتی با این دستور غذایی ندارد. فقط باید سس و سبزیجات را داخل قابلمه بچینید، روی قابلمه را با فویل بپوشانید و اجازه دهید ۳۰ دقیقه روی حرارت ملایم پخته شود. سپس فویل را دربیاورید و 10 دقیقه دیگر به راتاتویی فرصت دهید تا آب اضافه سبزیجات تبخیر شود.
ازآنجاییکه ممکن است بسیاری از افراد ترجیح دهند حتماً از گوشت سفید یا قرمز در وعدههای غذایی خود استفاده کنند، باید اشاره کنیم که در منابع مختلف میتوانید طرز تهیه راتاتویی مرغ را پیدا کنید. البته شاید نتوانیم اسم این ترکیب را راتاتویی بگذاریم، چون اصل و اساس راتاتویی استفاده از سبزیجات است.
بااینحال، برای تهیه راتاتویی با مرغ کافی است یک سینه مرغ را خرد کرده، آن را سرخ کنید. سپس قطعات مرغ را همراه با سبزیجات حلقهشده یا خردشده به سس اضافه کنید و اجازه دهید تا بهخوبی پخته شوند. نتیجه نهایی بیشتر از اینکه شبیه به راتاتویی شود، به یتیمچه نزدیک خواهد بود.
اگر نمیدانید یتیمچه چطور پخته میشود، مقاله خورشت یتیمچه را مطالعه کنید.
کلام آخر
راتاتویی با ترکیب رنگ جذاب و چشمگیری که دارد میتواند یک گزینه مناسب برای دورهمیهای دوستانه شما باشد. سالمبودن این غذا هم میتواند دلیل خوبی برای انتخاب راتاتویی در رژیم غذایی شما باشد.
دستور پخت ساده و همینطور دردسترسبودن مواد اولیه، این غذا را به یک انتخاب سریع تبدیل کرده است که در کمتر از 2 ساعت زمان پیوسته میتوانید آن را آماده و نوش جان کنید.
سوالات متداول:
مواد اولیه راتاتویی چیست؟
کدو، بادمجان، گوجه و پیاز مهمترین مواد برای طبخ راتاتویی هستند؛ ساده و دردسترس!
آیا میتوان بدون فر راتاتویی پخت؟
چرا که نه! مواد را در قابلمه بچینید و روی آن را با فویل بپوشانید. 30 دقیقه روی حرارت ملایم بیشتر زمان لازم ندارید.
طرز تهیه راتاتویی با مرغ چگونه است؟
یک سینه مرغ را در قطعات کوچک خرد و سرخ کنید و اجازه دهید تا با بقیه سبزیجات در سس بپزد.
شبکه های اجتماعی