اگر در شیراز لوبیاپلو بخواهید، غذایی که برایتان سرو میشود کمی با تصورتان از لوبیاپلو متفاوت است. در اکثر شهرهای ایران این غذا با لوبیاسبز درست میشود درحالیکه در شیراز از لوبیاچشمبلبلی برای پخت لوبیاپلو استفاده میکنند.
غذاهای متفاوتی را میتوان با لوبیاچشمبلبلی تهیه کرد. در این مقاله طرز تهیه لوبیاپلو شیرازی را با تمام فوت و فنهایش به شما آموزش داده و شما را خواص بسیار لوبیاچشمبلبلی آشنا خواهیم کرد.
خواص لوبیاچشمبلبلی
لوبیاچشمبلبلی (cowpea) از دل خشکیها و شرایط سخت آبوهوایی با مواد مغذی بسیار بیرونآمده است. در آسیا، آفریقا و بسیاری از مناطق خشک جهان این لوبیا کشت میشود.
این دانه کوچک با پروتئین بسیار خواص بسیاری برای شما دارد:
- فیبر فراوان موجود در لوبیا چشمبلبلی به حرکات روده کمک کرده و در درمان مشکلات روده مؤثر است.
- لوبیاچشمبلبلی دارای ویتامینهای بسیاری است که از جمله آنها میتوان به ب1 و نقش آن در حفظ سلامتی قلب اشاره کرد.
- حاوی آنتیاکسیدان است و اثرات مخرب رادیکالهای آزاد را بر بدن خنثی میکند.
- در بهبود کیفیت خواب مؤثر است.
- از خوراکیهای مناسب برای افراد دیابتی است.
- گردش خون را در بدن تسهیل میکند.
- باتوجهبه کالری و کلسترول پایینی که دارد در کاهش وزن میتواند مفید باشد.
- وجود ویتامین آ، ث و آنتیاکسیدان در لوبیاچشمبلبلی باعث حفظ طراوت و شادابی پوست میشود.
- مناسب برای حفظ جنین در دوران بارداری است.
- ریزش مو را کاهش میدهد.
- موجب کاهش کلسترول است.
- به حفظ سلامت استخوانها کمک میکند.
روش تهیه لوبیا پلو شیرازی
لوبیاپلو با لوبیاچشمبلبلی از غذاهای محلی و اختصاصی شیراز است. در ادامه طرز تهیه این غذا را خواهیم گفت اما آوازه دستپخت شیرازیها در همهجای ایران شنیده شده است. درصورتیکه تمایل دارید تا بیشتر باسلیقه غذایی این خطه از کشور آشنا شوید، به شما پیشنهاد میکنیم که به مقاله غذاهای محلی شیراز سر بزنید.
مواد لازم و طرز تهیه لوبیا پلو شیرازی برای ۴ نفر:
لوبیاچشمبلبلی: 1.5 پیمانه
برنج: 3 پیمانه
شوید تازه: 500 گرم
زعفران دمکرده: 2 قاشق غذاخوری
گرد لیمو: 1 قاشق چای خوری در صورت تمایل
دارچین: به میزان دلخواه
نمک: به میزان دلخواه
این غذا یک پلوی مخلوط با برنج آبکش شده است. پس حتماً از قبل برنج را بانمک بخیسانید. همچنین بهتر است از ۲ ساعت قبل لوبیا را خیس کرده و چندین بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود. سپس آن را با دوبرابر آب بگذارید تا کامل بپزد و آب آن کشیده شود. توجه کنید که لوبیا له یا از پوست جدا نشود چون ظاهر غذا را خراب میکند.
همزمان با پخت لوبیا شویدها را شسته و پس از خشکشدن خرد کنید. میتوانید از یک لیوان شوید خشک بهجای تازه استفاده کنید اما عطروطعم شوید تازه بسیار بهتر است.
بعد از آبکش کردن برنج، در قابلمهای مناسب لایهلایه برنج، شوید، لوبیاچشمبلبلی کمی دارچین و در صورت تمایل مقدار بسیار کمی گرد لیمو بپاشید و آن را دم بیندازید.
شما میتوانید لوبیاپلو را بهصورت کته نیز طبخ کنید. به این صورت که لوبیاها را به همان روش ذکر شده پخته و در مرحله آخر تبخیر آب در برنج کته همراه با شوید به آن اضافه کرده و مخلوط کنید.
در سرو این غذا میتوانید از زعفران دمکرده جهت تزیین استفاده کنید.
لوبیا پلو شیرازی را با گوشت (همانند خوراک کنار باقالی پلو)، مرغ یا قلقلی چرخ کرده میل میکنند. برای یادگیری دستور این غذاها میتوانید مقاله طرز تهیه خورشت برای باقالی پلو را مطالعه کنید.
نکات مهم در تهیه لوبیا پلو شیرازی
- از لوبیا قرمز نیز در طبخ این غذا میتوانید استفاده کنید اما بهصورت سنتی لوبیاپلو شیرازی با لوبیاچشمبلبلی تهیه میشود.
- میتوانید گوشت یا مرغ را هم زمان با برنج بگذارید تا همراه با هم دم بکشند یا بعد از پخت برنج در کنار آن سرو کنید.
- از سبزیهای معطر نیز همراه با شوید میتوانید برای خوشعطر شدن این غذا استفاده کنید.
- ادویه پلویی نیز میتواند عطروطعم بیشتری به این غذا بدهد. استفاده از آن کاملاً سلیقهای و به ذائقه شما بستگی دارد.
- لوبیاچشمبلبلی با سایر حبوبات از نظر مدتزمان خیساندن متفاوت است. ۱ یا ۲ ساعت برای این کار کافی است. بیشتر از آن موجب نرم شدن، خراب و ترش شدن آن میشود.
- در مجموع بهتر است لوبیاچشمبلبلی نپخته را در یخچال نگهداری کنید تا جلوی حشرهزدن و ازبینرفتن آن را بگیرید.
- لوبیاچشمبلبلی یکی از منابع آهن است و موجب غلظت خون میشود به همین دلیل مصرف آن برای بیماران مبتلا به نقرس و غلظت خون توصیه نمیشود.
- لوبیا پلو شیرازی با داشتن لوبیاچشمبلبلی و فیبر نفاخ است، اما با خیس کردن لوبیا از قبل میتوان این مشکل را تقلیل داد و از خواص آن بهرهمند شد.
مقاله طرز تهیه مرغ مجلسی شما را با یکی دیگر از غذاهای پرطرفدار و محبوب ایرانی آشنا میکند.
کلام آخر
لوبیا پلو در شیراز عطروطعم متفاوتی دارد. استفاده از لوبیاچشمبلبلی در این غذا مختص هموطنان شیرازی است و البته این کار باعث بالارفتن ارزش تغذیهای این غذا شده است. در کنار این غذا میتوانید انواع خوراکهای گوشتی مثل مرغ مجلسی، گردن گوسفند، ماهیچه و قلقلی چرخکرده را سرو کنید از طعم و عطر بینظیر آن لذت ببرید.
سؤالات متداول
تفاوت لوبیاپلو شیرازی با لوبیاپلو عادی چیست؟
در لوبیا پلو شیرازی از لوبیاچشمبلبلی و سبزیهای معطر مثل شوید استفاده میشود.
آیا لوبیا پلو شیرازی نفاخ است؟
بله، لوبیا پلو شیرازی به داشتن لوبیاچشمبلبلی و فیبر، نفاخ است، اما با خیس کردن لوبیا از قبل میتوان این مشکل را تقلیل داد و از خواص آن بهرهمند شد.
آیا لوبیاچشمبلبلی برای بیماری نقرس مضر است؟
لوبیاچشمبلبلی یکی از منابع آهن است و موجب غلظت خون میشود، به همین دلیل مصرف آن برای بیماران مبتلا به نقرس و غلظت خون توصیه نمیشود.
شبکه های اجتماعی