بهجرات میتوانیم ادعا کنیم که مرغ شکم پر، یکی از مجلسیترین غذاهای ایرانی است. اگر این خارجیها بوقلمون روز شکرگزاری را دارند، ما هم در عوض مرغ شکم پر شمالی داریم. غذایی که شاید از خوراک بوقلمون نامبرده، خیلی هم خوشمزهتر و پربارتر باشد. از همین روی، بر هر ایرانی واجب است که حداقل یکبار، مرغ شکم پر را امتحان کند.
طرز تهیه مرغ شکم پر، درست مثل هر غذای ایرانی دیگر، آسان است؛ بهخصوص اگر فوتوفن تهیه آن را بدانید، نتیجه کار بسیار رضایتبخش خواهد بود. تنها چیزی که درباره این غذا ممکن است کمی آزاردهنده باشد، مدتزمان پخت طولانی آن است که در آخر خواهید دید کاملاً ارزشش را داشته است. با ما همراه باشید تا طرز تهیه این غذا را یاد بگیریم.
روش تهیه مرغ شکم پر
مواد لازم برای تهیه این خوراک خوشمزه، بدون شک در خانه تکتک ما ایرانیها پیدا میشود. گفتنی است که مقدار مواد باتوجهبه بزرگی مرغ شما تغییر پیدا میکند. بهترین اندازه برای مرغ، در ادامه ذکر شده است. توجه داشته باشید که اگر مرغ از این اندازه بزرگتر باشد، ممکن است مواد داخلش بهخوبی نپزند و زمان پخت، بیشتر شود.
مقاله خورشتهای شمالی شما را به سفری خوشمزه و دلانگیز به شمال دعوت میکند.
از جمله مواد لازم برای پخت مرغ شکم پر، به شرح زیر است:
مرغ: 1 عدد متوسط (با وزن 1.5 تا 2 کیلوگرم)
پیاز: 3 عدد متوسط
سیبزمینی: 1 عدد بزرگ
هویج: 2 عدد بزرگ
سیر: 5 حبه
آلو بخارا: 7 عدد
گردو: 100 گرم (نصف پیمانه)
کشمش: 1/2 پیمانه
زرشک: 1/2 پیمانه
رب انار: 5 قاشق غذاخوری سرخالی
رب گوجهفرنگی: 2 قاشق غذاخوری
کره آب شده: 50 گرم
سبزی معطر: 200 گرم (گشنیز، جعفری، شنبلیله، نعناع، پونه)
ادویه: به میزان لازم (نمک، فلفل، زردچوبه، دارچین، کاری، زیره سبز، هل)
زعفران دمکرده: به میزان لازم
آبلیمو: به میزان لازم
روغن: به میزان لازم
مراحل تهیه مرغ شکم پر
همانطور که پیشتر گفتیم، طرز تهیه مرغ شکم پر ساده است، اما ممکن است پخت آن اندکی طول بکشد. آمادهسازی این خوراک خوشمزه حدود 1.5 تا 2 ساعت و پخت آن نیز حدود 3 تا 5 ساعت طول میکشد، پس از همین ابتدا میگوییم که صبور باشید!
گفتنی است که اگر به غذاهای شمالی علاقهمند هستید، مطالعه مقاله طرز تهیه کئی پلا هم میتواند برایتان جالب باشد. در طرز تهیه مرغ شکم پر، شما باید مطابق با مراحل زیر عمل کنید:
در ابتدا، برای مزهدار کردن مرغ، دو راه دارید؛ یا اینکه آن را مرینیت کنید، یا اینکه صرفاً روی پوستش ادویه بمالید. ما روش اول به را شما پیشنهاد میکنیم. برای مرینیت کردن مرغ، باید آن را در یک ظرف مناسب قرار دهید و پیاز را به شکل خلالی رویش خرد کنید. سپس آبلیمو، نمک، زردچوبه، فلفل و زعفران دمکرده را به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید تا مواد به خورد مرغ بروند. در نهایت نیز روی ظرف را با سلفون میپوشانید و آن را به مدت 24 ساعت در یخچال قرار میدهید.
روش دوم بسیار سادهتر است و تنها کافی است که روی مرغ نمک، فلفل، زردچوبه، کره و زعفران دمکرده بریزید، مرغ را خوب ماساژ دهید و آن را در یک تابه بزرگ و مناسب، سرخ کنید تا هنگام قراردادن در فر، فرم خودش را حفظ کند.
حال باید به سراغ سبزیهای معطر بروید. همه را بهخوبی بشویید و در آبکش بگذارید تا آبش کشیده شود. سپس آن را روی تخته کار با چاقو خرد کنید؛ هرچقدر ریزتر، بهتر. سپس به سراغ آلوها، کشمش و زرشک بروید. آنها را نیز خوب بشویید و در یک ظرف آب قرار دهید تا حداقل به مدت 30 دقیقه خیس بخورند. گردو را نیز در همین مرحله خرد کنید و کنار بگذارید تا زمانش فرابرسد.
اکنون مقداری کره و روغن داخل تابهای مناسب بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید. پیاز را به شکل خلالی خرد کنید و درون تابه بریزید. آنقدر تفت دهید تا پیاز شما، شیشهای شود. 3 حبه از سیرها را ریز خرد کنید و به محتویات داخل تابه اضافه کنید. تفت دهید تا زمانی که عطر سیر بلند شود. سپس سبزی خرد شده را اضافه کنید.
بعد از آن، ادویهها را اضافه کنید. مجدداً تفت دهید و زمانی که عطر ادویهها در فضا پخش شد، آلو و کشمش و زرشک را داخل تابه بریزید. بعد از یکی دو دقیقه، گردو، رب گوجه و رب انار را اضافه کنید و خوب تفت دهید. (توجه داشته باشید که در این قسمت برای اینکه زرشک و کشمش و آلو بیش از حد سرخ نشوند، میتوانید آنها را در ظرفی جداگانه تفت دهید.)
حال باید تمام مواد آماده شده را داخل مرغ قرار دهیم. اگر مرغ را در یخچال گذاشته بودید، آن را بیرون بیاورید. تمامی محتویات داخل تابه را به داخل شکم مرغ انتقال دهید و سعی کنید که همه را کاملاً فشرده کنید. بعد از اینکه تمام مواد را داخل مرغ جا دادید، باید انتهای مرغ و پاهایش را با نخ بدوزید؛ این کار از بیرون ریختن مواد داخل مرغ، جلوگیری میکند. سپس مقداری از کره آب شده را با زعفران دمکرده مخلوط کنید و بهوسیله قلممو آشپزخانه، روی مرغ بمالید.
بهتر است که فر را حداقل از 30 دقیقه قبل روشن کرده و روی حرارت 180 درجه، تنظیم کرده باشید. سینی فر را که قبل از روشنکردن فر بیرون آوردهاید، همراه با مقداری کره چرب کنید. هویج، پیاز و سیبزمینی را به شکل ورقههای درشت خرد کنید و کف سینی قرار دهید. مرغ را نیز رویش بگذارید و داخل فر بگذارید. در صورت تمایل، میتوانید روی سینی فرد را با فویل بپوشانید.
اجازه دهید که مرغ حداقل به مدت 3 ساعت درون فر باشد تا بپزد. توجه کنید که هراندازه دمای فر کمتر و زمان پخت طولانیتر باشد، مرغ شکم پر شما بهتر میپزد. در طول این مدت، هر یک ساعت یکبار، مخلوط کره و زعفران را روی مرغ بمالید. در 15 دقیقه نهایی پخت، میتوانید شعله فر را خاموش کرده و به جایش شعله گریل را روشن کنید تا روی مرغ حسابی برشته و طلایی شود.
بعد از این مدت، مرغ شکم پر را از فر خارج کنید، آن را در ظرف مناسبی قرار دهید، دورش را با سیبزمینی و هویج و سبزیها معطر تزیین کنید. میتوانید آن را با برنج آبکش سرو کنید. نوش جان!
یکیدیگر از غذاهای محبوب شمالی، مرغ ترش است که در مقاله طرز تهیه مرغ ترش شمالی، دستور پخت آن را آوردیم.
فوتوفن تهیه مرغ شکم پر
مثل همیشه، این طرز تهیه مرغ شکم پر را که مطالعه کردید کامل و جامع بود و در نگارش آن، سعی بر آن بود که هیچ نکتهای از قلم نیفتد، اما برای اینکه بتوانید مرغ شکمپر خوشمزهتری داشته باشید، نکاتی که در ادامه خواهیم گفت، حسابی به کارتان خواهد آمد:
- بهجای استفاده از مرغ، شما میتوانید از اردک یا بوقلمون استفاده کنید. اردک شکم پر، یکی از اصیلترین غذاهای مجلسی شمالی است.
- مواد داخل مرغ شکم پر، تماماً به سلیقه خود شما بستگی دارد. به طور مثال، در برخی از دستور پختهای قدیمیتر، مشاهده میشود که از سیب ترش، بِه، آلبالو خشک، انجیر خشک، آلو، پسته، زنجبیل تازه و … نیز استفاده شده است.
- بهترین روش برای پخت مرغ، آن است که در ظرفی پیرکس قرار دهید و در ظرف را نیز ببندید. در غیراینصورت حتماً باید روی مرغ را با فویل بپوشانید.
- یکی از روشهای طبخ مرغ شکم پر آن است که روی زغال پخته شود.
- برای بهترشدن عطر و مزه مرغ خود، میتوانید از فلفلدلمهای و گوجه تازه نیز استفاده کنید.
کلام آخر
در این مقاله در کنار هم طرز تهیه مرغ شکم پر را مرور کردیم. ابتدا به سراغ مواد اولیه مرغ شکم پر رفتیم و بعد، مرحلهبهمرحله، روش پخت این غذای ایرانی اصیل را به شما آموزش دادیم. در نهایت هم از نکات و فوتوفنهای تهیه بهتر آن حرف زدیم. اگر شما هم حسابی هوس چشیدن این غذا را کردهاید، همینالان برای طبخش دستبهکار شوید!
سؤالات متداول
بهترین اندازه مرغ در طرز تهیه مرغ شکم پر چیست؟
مرغ باید متوسط باشد و وزن آن نیز بین 1.5 تا 2 کیلوگرم باشد.
آیا در طرز تهیه مرغ شکم پر میتوان از اردک استفاده کرد؟
بله، اردک شکم پر نیز نوع دیگری از این غذاست و در خطه شمال کشور، بسیار محبوب است.
مرغ شکم پر را به چند روش میتوان طبخ کرد؟
این غذا را هم میتوانید در اجاق طبخ کنید، هم روی زغال. در فر میتوانید از ظرف پیرکس دربسته استفاده کنید یا اینکه رویش را با فویل بپوشانید.
شبکه های اجتماعی