مشهد، بلوار سجاد، بهارستان 2، ساختمان بارثاوا، تبرک info@tabarok.ir

آدرس دفتر مرکزی

مشهد ٬ بلوار سجاد ٬ بهارستان ۲ ٬ ساختمان بارثاوا ٬ تبرک

تلفن تماس

۰۵۱۳۷۵۰۱

پست الکترونیک

info@tabarok.ir

جستجو در بلاگ

آخرین مطالب

شبکه های اجتماعی

طرز تهیه یخنی لوبیا

طرز تهیه یخنی لوبیا

یخنی نوعی آبگوشت است که در بسیاری از شهرهای ایران با استفاده از مواد غذایی مختلف تهیه می‌شود. آبگوشت انواع مختلفی دارد که علاوه بر طعم‌دهنده‌ها و مواد اولیه متفاوتش به روش‌های گوناگونی هم پخته می‌شود؛ مانند آبگوشت قرمه‌سبزی، آبگوشت گوجه‌فرنگی، آبگوشت یخنی، آبگوشت کلم قلمی، آبگوشت فلفل، یخنی لوبیا و … . در ادامه قرار است درباره طرز تهیه یخنی لوبیا صحبت کنیم. اگر دوست دارید که یک غذای متفاوت و خوشمزه را برای دورهمی‌ها و مهمانی‌های خود درست کنید، تا انتهای مطلب حاضر همراه ما باشید.

انواع یخنی

انواع یخنی

تنوع غذایی بسیاری در دسته انواع خورشت، خوراک، پلو، نوشیدنی و شیرینی در استان اصفهان وجود دارد. یکی از غذاهای اصیل اصفهان علاوه بر خورشت ماست و حلیم‌بادمجان معروف آن، یخنی لوبیا است. یخنی انواع مختلفی دارد از جمله یخنی نخود، لوبیا، بادمجان و کلم که هرکدام طعم و دستور پخت مخصوص خودشان را دارند. یخنی لوبیا در سه شهر ایران تهیه می‌شود؛ از جمله اصفهان، شیراز و همدان.

در ادامه طرز تهیه یخنی لوبیا در این سه شهر را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

طرز تهیه یخنی لوبیا اصفهانی

طرز تهیه یخنی لوبیا اصفهانی

اصفهان علاوه بر بناهای تاریخی جذاب و باشکوه، غذاهای بسیار خوشمزه‌ای هم دارد که یخنی لوبیا یکی از آن‌ها است. اگر به آبگوشت علاقه داشته باشید، این غذا بدون شک به یکی از غذاهای مورد علاقه‌تان تبدیل خواهد شد. در ادامه با طرز تهیه یخنی با آبگوشت لوبیا آشنا خواهید شد.

اگر دوست دارید با غذاهای اصیل و سنتی اصفهان بیشتر آشنا شوید، مقاله غذاهای محلی اصفهان را بخوانید.

برای تهیه یخنی لوبیا اصفهانی به مواد زیر نیاز دارید:

  • گوشت بدون استخوان گوسفندی: 250 گرم
  • گوشت قلوه‌گاه گوسفندی: 250 گرم
  • سبزی (تره، جعفری و شنبلیله): 600 گرم
  • پیاز: 1 عدد بزرگ
  • سیب‌زمینی: 1 عدد بزرگ
  • لوبیا سفید: 1 لیوان دسته‌دار
  • برنج: نصف لیوان دسته‌دار
  • روغن: به میزان لازم
  • زردچوبه: نصف قاشق غذاخوری
  • نمک و فلفل: به مقدار لازم

مراحل تهیه یخنی لوبیا اصفهانی

لوبیاها را ۲۴ ساعت قبل خیس کنید و ۳ تا ۴ مرتبه آب آن‌ها را عوض کنید تا نفخ لوبیا کشیده شود. پیاز را نگینی خرد کنید و با زردچوبه و فلفل در روغن تفت دهید تا سبک و طلایی شوند. سپس گوشت را به پیاز اضافه کنید تا رنگشان عوض شود.

بعد از آنکه گوشت‌ها حسابی تفت خوردند، لوبیاها را به آن‌ها اضافه کنید. به میزان لازم داخل قابلمه آب بریزید و اجازه دهید تا گوشت و لوبیاها پخته شوند. سبزی‌ها را بشویید و خرد کنید. وقتی لوبیا و گوشت کمی نرم شدند، برنج، سیب‌زمینی و سبزی‌ را به آن‌ها اضافه کنید و در آخر نمک بریزید. خوب هم بزنید و در قابلمه را بگذارید.

پس از اضافه‌کردن برنج و سیب‌زمینی، ۳۰ تا ۴۰ دقیقه قابلمه را روی حرارت قرار دهید تا مواد به‌خوبی پخته شوند. برای سرو این غذا باید، آب را از باقی مواد جدا کنید و مانند آبگوشت معمولی، مواد باقی‌مانده را با گوشت‌کوب بکوبید و در کنار نان، ترشی، دوغ و سبزی میل کنید.

طرز تهیه یخنی لوبیا شیرازی

طرز تهیه یخنی لوبیا شیرازی

آبگوشت یا یخنی لوبیای شیرازی یا جهرمی، طعم متفاوتی از آبگوشت را به شما ارائه می‌کند. در ادامه طرز تهیه یخنی لوبیا به روش شیرازی‌ها و جهرمی‌ها در اختیار شما قرار گرفته است. راستی اگر دوست دارید با یکی دیگر از غذاهای محلی و خوشمزه شیراز آشنا شوید، مقاله طرز تهیه آش انار را مطالعه کنید.

برای درست‌کردن این غذا به مواد اولیه زیر احتیاج دارید:

  • گوشت آبگوشتی: 400 گرم
  • لوبیا سفید: نصف پیمانه
  • عدس: 1 پیمانه
  • نخود: نصف پیمانه
  • پیاز: 2 عدد متوسط
  • کلم قمری: 4 عدد
  • گوجه‌فرنگی: 4 عدد متوسط
  • بادمجان: 1 عدد متوسط
  • سیب‌زمینی: 1 عدد بزرگ
  • ریحان میخکی: 20 گرم
  • لیموعمانی: 4 عدد
  • روغن: به میزان لازم
  • دارچین: یک عدد چوب کوچک
  • زردچوبه، نمک و فلفل: به مقدار لازم

مراحل تهیه یخنی لوبیا شیرازی

لوبیا سفید و سایر حبوبات را از شب قبل خیس کنید. قابلمه‌ای را از آب پر کنید و روی حرارت قرار دهید. سپس پیاز، گوشت، حبوبات و چوب دارچین را در آن بریزید و اجازه دهید مواد بپزد. در یک ماهیتابه ادویه‌ها و ریحان میخکی را داخل آن تفت دهید تا عطرشان بلند شود.

پس از آنکه حبوبات و گوشت کمی پختند، ادویه‌های تفت خورده را همراه با سیب‌زمینی، بادمجان، لیموعمانی و کلم‌قمری به قابلمه اضافه کنید. ۴۰ تا ۵۰ دقیقه دیگر فرصت دهید تا مواد کاملاً بپزند و جا بیفتند.

پس از آنکه یخنی به‌خوبی پخت و جا افتاد، آب آن را جدا کنید و مواد جامد را جداگانه بکوبید. یخنی خوشمزه‌تان را به همراه نان و سایر مخلفات سرو و نوش جان کنید. در صورت تمایل می‌توانید نصف پیمانه گندم پوست‌کنده هم به مواد اضافه کنید.

طرز تهیه یخنی لوبیا همدانی

طرز تهیه یخنی لوبیا همدانی

حال که با طرز تهیه یخنی لوبیا در اصفهان و شیراز آشنا شدیم، بیایید ببینیم که همدانی‌های عزیز این غذای خوشمزه را چطور درست می‌کنند.

برای درست‌کردن یخنی لوبیا به روش همدانی‌ها به مواد اولیه زیر نیاز دارید:

  • گوشت آبگوشتی: 500 گرم
  • پیاز: 2 عدد متوسط
  • لوبیا سفید: 120 گرم
  • لیموعمانی: 4 عدد
  • رب گوجه‌فرنگی: 2 قاشق چای‌خوری
  • سیب‌زمینی: 4 عدد متوسط
  • روغن: به میزان لازم
  • نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و پودر دارچین: به میزان لازم

مراحل تهیه یخنی لوبیا همدانی

پیاز را خرد کنید و همراه با ادویه‌جات در روغن یا دنبه گوسفندی تفت دهید. پس از آنکه پیازها خوب تفت خوردند، گوشت را هم به آن اضافه کنید و تفت دهید تا رنگش عوض شود. در نهایت لوبیا، سیب‌زمینی و لیموعمانی را داخل قابلمه بریزید. بعد از اینکه لوبیا کمی نرم شد، لیموعمانی‌ها را اضافه کنید. در نهایت رب و نمک را بیفزایید و اجازه دهید غذای خوشمزه‌تان روی حرارت ملایم جا بیفتد. روش سرو این غذا با دستورهایی که در بخش قبلی به آن اشاره شد، هیچ تفاوتی ندارد.

اگر به غذاهای محلی ایرانی علاقه دارید، مقاله خورشت های محلی ایرانی را بخوانید تا با فهرستی از بهترین غذاهای اصیل و سنتی شهرهای کشورمان بیشتر آشنا شوید.

فوت‌وفن‌های پخت یخنی لوبیا

اگر دوست دارید طعمی فراموش‌نشدنی از آبگوشت را تجربه کنید، حتماً نکات زیر را هنگام درست‌کردن یخنی لوبیا رعایت کنید:

  • در دستور یخنی لوبیا به روش اصفهانی که دارای سبزی است به نسبت سبزی‌ها دقت کنید. میزان تره و جعفری باید کمتر از شنبلیله باشد.
  • یخنی لوبیا در اصل با استفاده از گوشت گوسفندی درست می‌شود، اما در صورت‌ عدم دسترسی به آن می‌توانید از گوشت گوساله و کمی دنبه یا گوشت مرغ استفاده کنید.
  • مقداری دنبه را بپزید و بکوبید؛ سپس آن را در آخر کار به ترکیب اصلی اضافه کنید یا در همان ابتدای کار آن را با گوشت و پیاز تفت دهید.
  • اگر از لوبیای نیم‌پز استفاده کنید، آبگوشتتان زودتر جا می‌افتد.
  • ازآنجایی‌که یخنی لوبیا غذایی چرب و سنگین محسوب می‌شد، بهتر است آن را در وعده ناهار و با ترشیجات، سالاد شیرازی و سبزی‌خوردن میل کنید.

اگر به غذاهای پلویی علاقه دارید، با لوبیا می‌توانید لوبیاپلو شیرازی درست کنید، در مقاله طرز تهیه لوبیاپلو شیرازی، روش تهیه آن را آوردیم.

کلام آخر

آبگوشت در سفره ما ایرانی‌ها جایگاه ویژه‌ای دارد. کمتر کسی را می‌توان پیدا کرد که از یک آبگوشت خوشمزه همراه با نان سنگک و سبزی‌خوردن استقبال نکند. اگر شما هم عاشق آبگوشت هستید، یخنی لوبیا از جمله غذاهایی است که حتماً باید آن را امتحان کنید. در مقاله حاضر ۳ دستور متفاوت برای طرز تهیه یخنی لوبیا به شما معرفی کردیم. کدام یک از یخنی‌های معرفی‌شده در این مقاله را امتحان کرده‌اید؟ اگر تجربه یا نظری درباره درست‌کردن یخنی داشتید، با ما به اشتراک بگذارید.

سؤالات متداول

لوبیا مورداستفاده در طرز تهیه یخنی لوبیا کدام است؟

برای درست‌کردن این غذا عموماً از لوبیا سفید استفاده می‌شود.

آیا می‌توان از گوشت گوساله در تهیه یخنی لوبیا استفاده کرد؟

بله، یخنی لوبیا در اصل با استفاده از گوشت گوسفندی درست می‌شود، اما در صورت‌ عدم دسترسی به آن می‌توانید از گوشت گوساله و کمی دنبه یا گوشت مرغ استفاده کنید.

یخنی لوبیا را با چه چاشنی‌هایی می‌توان سرو کرد؟

باتوجه ‌به اینکه یخنی لوبیا غذای چربی است، بهتر است آن را با ترشیجات، سالاد شیرازی و سبزی‌خوردن میل کنید.

انتشار دهید:

یک نظر بنویسید