اگر به یزد سفر کرده باشید، این شهر را با غذاهای خوشطعم، شیرینیهای لذیذ بهخصوص قطاب و باقلوای یزدی، قهوه مخصوص و البته بادگیرهایش میشناسید. یزد اولین شهر خشتی جهان و یکی از تاریخیترین شهرهای ایران است که در تنوع غذا و طعم نیز پیشتاز است. شیرینیهای یزد از خوشمزهترین دسرهای ایرانی هستند و همیشه بهعنوان سوغات خریداری میشوند. از طرفی کیک یزدی همیشه پای ثابت خریدها است و قهوه معروف این شهر هم در هیچ جای دیگری پیدا نمیشود. در رستورانهای یزد یک غذای معروف سرو میشود که به قلیه کدوحلوایی معروف است و چون در شهرهای دیگر چنین غذایی پخته نمیشود، در بین عموم مردم به قلیه یزدی هم معروف شده است.
اگر سفری به یزد داشتید، امتحان کردن این غذای خوشطعم را از دست ندهید و اگر برنامهای برای سفر ندارید، دست بهکار شوید تا با طرز تهیه قلیه یزدی آشنا شده و برای امروز خوراک متفاوتی داشته باشید.
روش تهیه قلیه یزدی
لیست مواد لازم برای قلیه کدوحلوایی در هر خانۀ ایرانی پیدا میشود و فقط باید کدوتنبل را از قبل تهیه کنید. پس همین حالا به آشپزخانه رفته و مواد زیر را آماده کنید. یادتان باشد که این مقدار برای 4 نفر مناسب است و بهتناسب تعداد میهمانان باید بیشتر شود.
در ضمن اگر مثل من عاشق طعم کدوحلوایی هستید، علاوه بر آشنایی با طرز تهیه قلیه یزدی بهتر است از مقاله طرز تهیه سوپ کدوحلوایی کمک بگیرید تا سفرهتان حسابی رنگ و لعاب بگیرد.
مواد زیر برای تهیه قلیه یزدی نیاز است:
لوبیا قرمز: 50 گرم
ماش: 150 گرم
کدوحلوایی: 350 گرم (بدون پوست)
پیاز سرخ شده: به مقدار کافی
نمک، فلفل، زردچوبه و ادویه خورشتی: به مقدار کافی
دارچین: یک قاشق مرباخوری
شکر: ۱۰۰ گرم
گردو و پودر نارگیل: به مقدار کافی
طرز تهیه قلیه یزدی سنتی
از شب قبل حتماً حبوبات را داخل ظرف آب بگذارید تا خیس بخورد و سریعتر پخته شود. چند بار ظرف آب را پرو خالی کرده و سپس در دو ظرف جداگانه بپزید. ماش باید نیمپز شده و لوبیا کاملاً بپزد.
کدوحلوایی را پوستکنده و سپس سرخ کنید. بهتر است که برای کالری پایین و حفظ سلامت، از روغن کنجد استفاده کرده و حتماً در شعله کم کدو را سرخ کنید. بعد از تغییر رنگ ملایم کدو نوبت اضافهکردن شکر و دارچین است که میزان آن به سلیقه خودتان بستگی دارد.
حبوبات را در ظرفی جداگانه همراه با ادویه و پیاز سرخکرده و سپس در میکسر پوره کنید یا با گوشتکوب بکوبید تا خوب له شده و بتوانید کدو را به آن اضافه کنید. اگر خواستید طعم دارچین و شکر غالب باشد و به خورد کدو نرود، اول کدو را سرخکرده و سپس به مخلوط پخته شده، اضافه کنید و در محله آخر شکر و دارچین بریزید. در صورتیکه رژیم دارید، استفاده از شکر قهوهای هم مانعی ندارد. درعینحال کموزیاد کردن میزان شکر در قلیه باز هم به سلیقه خودتان بستگی دارد.
با اضافهشدن کدو به مواد، در قابلمه را بگذارید تا قلیه با شعله کم حسابی جا بیفتد و آماده سرو شد.
قلیه را در ظرف با پودر نارگیل و گردو تزیین کرده و سرو کنید. این غذا در یزد با نان سرو میشود و میتوانید سبزیخوردن و انواع ترشیجات را نیز روی میز بگذارید.
خواص کدوحلوایی
کدوحلوایی در فرهنگ غذایی ایرانی کمتر مورد توجه قرار گرفته، ولی در یزد پای ثابت غذاهای سنتی شهر است. به همین خاطر میخواهیم کمی درباره خواصش صحبت کنیم تا برای کدوتنبل جایی در برنامه غذاییتان باز کنید و البته نگاهی هم به مقاله طرز تهیه مربای کدوحلوایی داشته باشید که انتخابی مناسب برای صبحانه است.
کدوحلوایی یا همان کدوتنبل و تمام میوههای نارنجی و زرد مانند کدو، هویج، پرتقال و … سرشار از آنتیاکسیدان هستند و خاصیت قوی ضدسرطانی دارند. مصرف مواد غذایی با آنتیاکسیدان بالا برای افرادی که در میانسالی و پیری هستند، توصیه میشود زیرا بتاروتن موجود در کدوحلوایی برای کاهش ابتلا به آب مروارید لازم است و بهتر است که خورش و سوپ کدوحلوایی در برنامه غذایی این افراد باشد.
اگر تمایل دارید با روش تهیه تمامی غذاهای محلی یزد آشنا شوید و آنها در برنامه غذایی خود قرار دهید، به مقاله غذاهای محلی یزد، مراجعه کنید.
از طرف دیگر این میوههای نارنجی سرشار از ویتامین ث هستند که نه فقط برای درمان سرماخوردگی پیشنهاد میشوند بلکه میتوانند تأثیر خوبی هم در سلامت پوست و موی افراد داشته باشند. در ضمن مصرف روزانه حداقل 30گرم ویتامین ث از طریق انواع میوهها برای تقویت قلب، پیشگیری از بیماریهای قلبی لازم است.
حالا که با طرز تهیه قلیه کدوحلوایی آشنا شدید، احتمالاً این سؤال برایتان پیشآمده، در فصولی که کدوحلوایی پیدا نمیشود، برای تهیه این غذا باید چه کرد؟!
روش تهیه قلیه یزدی با کدوی فریز شده
بهترین روش نگهداری از کدوحلوایی در طولانیمدت که در طرز تهیه قلیه یزدی پیشنهاد میشود، بخارپز و سپس فریز کردن کدو است. البته توصیه میشود که کدو و هیچ ماده خوراکی دیگری را بیشتر از 4 ماه در فریزر نگه نداشته و سریعاً نوشجان کنید تا بیشترین میزان ویتامین و آنتیاکسیدان را داشته باشد.
کلام آخر
تا اینجا با طرز تهیه قلیه یزدی یا همان قلیه کدوحلوایی آشنا شدید که یکی از غذاهای محلی یزد است و در بهترین رستورانهای این شهر سرو میشود. با این حال پخت آن چندان هم سخت نیست و خیلی راحت با داشتن چند ماده اولیه میتوانید آن را آماده و سرو کنید و از خواص آن حسابی بهرهمند شوید. پیشنهاد میکنم که دستبهکار شده و اگر در منزل کدو دارید، قلیه را برای نهار یا شام امروز آماده کنید.
سؤالات متداول
آیا در ترکیب قلیه کدو، گوشت هم وجود دارد؟
به گوشت خورشتی یا چرخکرده در طرز تهیه قلیه کدوحلوایی اشاره نشده، ولی شما هر تغییری میتوانید به هر غذایی بدهید. منتها قلیه یزدی همیشه بدون گوشت سرو شده و از غذاهای مورد علاقه گیاهخواران و افراد وگان است.
آیا از شکر قهوهای هم میتوان در پخت قلیه کدو استفاده کرد؟
بله، در صورتیکه رژیم دارید، استفاده از شکر قهوهای هم مانعی ندارد. درعینحال کموزیاد کردن میزان شکر در قلیه باز هم به سلیقه خودتان بستگی دارد.
برای تزیین قلیه بهغیر از گردو دیگر چه چیزهایی پیشنهاد میشود؟
در تزیین قلیه سنتی یزدی از گردو و پودر نارگیل استفاده میشود، بااینحال از مغزیجات دیگر هم به سلیقۀ خودتان میتوانید استفاده کنید.
شبکه های اجتماعی