مشهد، بلوار سجاد، بهارستان 2، ساختمان بارثاوا، تبرک info@tabarok.ir

آدرس دفتر مرکزی

مشهد ٬ بلوار سجاد ٬ بهارستان ۲ ٬ ساختمان بارثاوا ٬ تبرک

تلفن تماس

۰۵۱۳۷۵۰۱

پست الکترونیک

info@tabarok.ir

جستجو در بلاگ

آخرین مطالب

شبکه های اجتماعی

طرز تهیه زیبون

طرز تهیه زیبون

زیبون غذایی است که شاید کمتر نام آن به گوشتان خورده باشد، اما باید بدانید این غذا نه‌تنها روش پخت راحتی دارد، بلکه سرشار از مواد مغذی است. خاستگاه زیبون جنوب کشور بوده و بین مردم استان‌های جنوبی کشور طرفداران بسیار زیادی دارد. مواد اصلی در تهیه این غذا ماهی و برنج هستند. در تهیه این غذا اگر برنج شمال با ماهی جنوب ترکیب شود، عطر و مزه فوق‌العاده‌‌ای به خود خواهد گرفت. زیبون مانند دمپختک پخته می‌شود و تمام مواد غذایی مورداستفاده در آن، با برنج قاتى شده و دم می‌کشند. اگر علاقه دارید که طرز تهیه این غذای جنوبی خوشمزه را یاد بگیرید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

خواص غذای زیبون

زیبون یکی از غذاهای پرخاصیت جنوبی است که مزایای بسیار زیادی دارد. ماهی موجود در این غذا دارای مقادیر قابل‌توجهی امگا‌3 است. همچنین، ماهی دارای بسیاری از ویتامین‌ها و مواد مغذی شامل پروتئین و ویتامین دی است. ترکیب این ویتامین‌ها به همراه امگا3 موجود در ماهی، به تقویت عملکرد مغز بسیار کمک می‌کند. در زیبون گوجه‌فرنگی هم وجود دارد که منبع خوبی از ویتامین‌ها شامل ویتامین ث و ویتامین آ است. مصرف گوجه‌فرنگی برای افرادی دیابتی بسیار توصیه می‌شود. همچنین در بهترشدن وضعیت دید افراد نیز مؤثر است.

اگر طرفدار طعم‌های خاص هستید، مقاله طرز تهیه ماهی مراکشی را از دست ندهید.

روش تهیه زیبون با ماهی تازه

روش تهیه زیبون با ماهی تازه

برای تهیه زیبون بهتر است از ماهی تازه استفاده کنید. اگر از ماهی هوور برای تهیه این غذا استفاده کنید، غذای شما طعم بهتری خواهد داشت. در‌صورتی‌که به ماهی هوور دسترسی ندارید از هر نوع ماهی دیگری هم می‌توانید در تهیه این غذا استفاده کنید. در‌صورتی‌که کلاً به ماهی تازه دسترسی ندارید می‌توانید از تن ماهی هم استفاده کنید. در ادامه مواد موردنیاز و روش پخت زیبون هم با ماهی تازه و هم با تن ماهی را برای شما قرار داده‌ایم.

مواد لازم برای تهیه زیبون را برای شما قرار دادیم. این مقادیر برای 4 نفر هستند. درصورتی‌که برای تعداد افراد بیشتری می‌خواهید این غذا را بپزید، به نسبت مقدار مواد را بیشتر کنید.

ماهی تازه: 1 عدد (ماهی به 4 تکه تقسیم شود)

برنج: 2 پیمانه

پودر لیموعمانی: به مقدار لازم

پیاز: 1 عدد بزرگ یا 2 عدد متوسط

سیر: 1 حبه (در صورت تمایل)

سیب‌زمینی: 4 عدد متوسط یا 3 عدد بزرگ (در صورت تمایل می‌توانید از 1 عدد سیب‌زمینی هم به‌عنوان ته‌دیگ استفاده کنید)

گوجه‌فرنگی: 6 عدد متوسط

نمک، فلفل سیاه، زردچوبه: به مقدار لازم

پودر فلفل قرمز تند: به مقدار لازم

زعفران: مقدار کمی به‌صورت دم‌کرده (در صورت تمایل)

فلفل تند: 1 عدد (در صورت تمایل)

رب گوجه‌فرنگی: 1 قاشق غذاخوری (در صورت تمایل)

مراحل تهیه زیبون با ماهی تازه

مراحل تهیه زیبون با ماهی تازه

برای تهیه زیبون با ماهی تازه، ابتدا ماهی‌ را تمیز کرده و به قطعات کوچک‌تر تقسیم کنید. برای اینکه تکه‌های ماهی مزه بهتری به خود بگیرند، بهتر است از چند ساعت قبل آن‌ها را در مخلوط آبلیمو، آب پیاز و کمی زعفران قرار دهید. سیب‌زمینی‌ها را هم خوب بشویید و خرد کنید. می‌توانید سیب‌زمینی‌ها را به‌دلخواه خود خلالی یا نگینی خرد کنید. نصف گوجه‌ها را رنده کنید و نصف دیگر را به‌صورت حلقه‌ای برش دهید. پیاز‌ها را نیز به‌صورت نگینی خرد کنید و کنار بگذارید. برنج را هم از قبل شسته و در آب ولرم خیس کنید. برای عطروطعم بهتر این غذا بهتر است از برنج ایرانی استفاده کنید.

حال درون یک ماهیتابه نچسب مقداری روغن ریخته و ماهی‌ را سرخ کنید. اجازه دهید تکه‌های ماهی به‌خوبی طلایی‌رنگ و برشته شوند. پس از سرخ شدن، ماهی را کنار بگذارید. سپس سیب‌زمینی‌های خرد شده را هم سرخ کنید. در این مرحله دقت کنید که برای جلوگیری از ایجاد بوی زهم، حتماً روغن داخل ماهیتابه را عوض کنید. پس از اینکه سیب‌زمینی‌ها را سرخ کردید، پیاز نگینی خرد شده را هم درون روغن مقداری تفت دهید تا سبک شود. نیاز نیست که پیاز‌ را تا مرحله طلایی شدن تفت دهید. در صورت تمایل در این مرحله مقداری سیر رنده‌شده را هم به پیاز اضافه کرده و کمی تفت دهید. سپس به پیاز ادویه‌ها، پودر لیموعمانی و نمک را اضافه کنید.

سیب‌زمینی‌های سرخ شده را به همراه گوجه‌فرنگی رنده‌شده به پیاز اضافه کرده و اجازه دهید کمی آب گوجه‌فرنگی کشیده شود. اگر تمایل دارید که زیبون شما در نهایت رنگ بهتری داشته باشد می‌توانید از مقداری رب گوجه هم در این بخش از کار استفاده کنید. گوجه‌فرنگی‌های حلقه‌ای را هم به آن اضافه کنید. در این مرحله باید دقت داشته‌ باشید که مواد را زیاد هم نزنید، زیرا گوجه‌فرنگی حلقه‌ای شکل خود را از دست می‌دهد. حال برنج را آبکش کنید. بهتر است برنج کمی زنده‌تر از حالت معمول آبکش شود. ته‌دیگ موردعلاقه خود را کف قابلمه قرار دهید.

در دستور پخت اصلی این غذا از نان مخصوصی به نام نان تموشی برای ته‌دیگ استفاده می‌شود. در صورت تمایل می‌توانید این نان را تهیه کرده و به‌عنوان ته‌دیگ استفاده کنید. سپس یک‌لایه از برنج را روی آن بریزید. مواد آماده شده را به همراه تکه‌های ماهی سرخ‌شده به‌صورت لایه‌ای درون برنج قرار دهید؛ لایه آخر باید برنج باشد. حال روی قابلمه دم‌کنی قرار دهید و اجازه دهید به مدت 30 تا 45 دقیقه با شعله ملایم دم بکشد. برای خوش‌رنگ‌تر شدن ته‌دیگ می‌توانید از شعله‌پخش‌کن هم استفاده کنید. پس از گذشت 45 دقیقه زیبون شما آماده است. در هنگام سرو دقت کنید که تکه‌های ماهی له نشوند و به‌آرامی آن‌ها را از برنج خارج کرده و پس از سرو روی برنج قرار دهید. این غذا به دلیل وجود ماهی، طبع سردی دارد و بهتر است از خرما به‌عنوان دورچین استفاده کنید.

ماهی هزاران شگفتی در دل دارد و از خوراکی‌های مفید برای حافظه است؛ برای آشنایی بیشتر به مقاله غذای مفید برای حافظه مراجعه کنید.

روش تهیه زیبون با تن ماهی

در‌صورتی‌که ماهی تازه در دسترس شما نیست هم می‌توانید این غذا را بپزید. کافی است از تن ماهی به‌جای ماهی تازه استفاده کنید. برای تهیه زیبون با تن ماهی، باید تن ماهی را به‌ مدت 20 دقیقه بجوشانید. سپس یک عدد پیاز کوچک را نگینی خردکرده و تفت دهید. ادویه‌ها را هم به آن اضافه کنید. تن ماهی را به پیاز تفت‌داده شده اضافه کنید. در صورت تمایل می‌توانید آب یک لیموترش کوچک را هم به آن اضافه کنید. بقیه فرایند پخت زیبون مانند حالت قبل است. فقط در این حالت به‌جای ماهی تازه از تن ماهی تفت‌داده شده استفاده کنید. نوش جان!

اگر ماهی دوست دارید، سبزی پلو با ماهی را حتما امتحان کنید. در مقاله طرز تهیه سبزی پلو با ماهی، روش تهیه آن را آوردیم.

کلام آخر

مناطق جنوب کشور از گذشته تا کنون غذاهای زیادی را با ماهی تازه می‌پختند. یکی از علت‌های این موضوع نزدیکی به دریا و دسترسی همیشگی به ماهی تازه است. زیبون یکی از غذاهای جنوبی است که بیشتر افراد آن را به‌عنوان غذای محلی شهر قشم می‌شناسند. طرز تهیه این غذا راحت بوده و بسیار هم مغذی است. در این غذا از ماهی تازه استفاده می‌شود که برای بدن بسیار مفید است. همچنین این غذا برای کودکان و افرادی که منع منصرف گوشت قرمز دارند، توصیه می‌شود. در این مقاله طرز تهیه زیبون با تمام نکات و خواص آن بیان شد. می‌توانید آن را درست کرده و در کنار خانواده از آن لذت ببرید. شما هم اگر تجربه طبخ این غذای جنوبی را دارید، برای ما بنویسید.

سؤالات متداول

زیبون غذای محلی کدام قسمت از کشور ایران است؟

زیبون یکی از غذاهای محلی مناطق جنوبی ایران است. این غذا بیشتر در شهر قشم معروف است و به‌عنوان غذای محلی این شهر شناخته می‌شود.

برای خنثی کردن طبع سرد زیبون چه کنیم؟

خرما طبع گرمی دارد و می‌توانید از آن، به‌عنوان دورچین برای زیبون استفاده کنید.

برای تهیه زیبون اگر ماهی تازه نبود، چه کنیم؟

بله، در‌صورتی‌که ماهی‌ تازه در دسترس نبود، می‌توانید از تن ماهی هم در تهیه این غذا استفاده کنید.

ته‌دیگ اصلی این غذا چه نوع ته‌دیگی است؟

در دستور تهیه زیبون از یک نوع نان محلی به نام نان تموشی استفاده می‌شود.

انتشار دهید:

یک نظر بنویسید