از گذشته تاکنون، غذا یکی از اولویتهای افراد در زندگی روزمره بوده است. با بسط زندگی شهرنشینی، غذاهای مردم دچار تغییراتی در مزه و زمان پخت شدند. اکثر انسانهای شهرنشین غذاهایی سریعپخت مثل فست فودها، برنج و نهایتاً کبابها را مصرف میکنند. به همین جهت اکثر مردم در سفرهای تفریحی و اوقات فراغت خود تمایل دارند غذاهای محلی و سنتی مصرف کنند. یکی از این غذاهای محلی که جذابیت زیادی دارند، غذاهای محلی تربت حیدریه است. در ادامه این مقاله به انواع غذاهای محلی و مواد لازم برای غذاهای تربت حیدریه میپردازیم. با ما همراه باشید.
انواع غذاهای محلی تربت حیدریه
تربت حیدریه شهری در استان خراسان رضوی است که با تولید بیش از ۵۰ تن زعفران خشک در سال، مرکز زعفران دنیا نامیده میشود. این شهر مرکز شهرستان تربت حیدریه است و مهمترین و بزرگترین شهر جنوب استان است. غذاهای محلی تربت حیدریه نیز در استان خراسان رضوی شهرت زیاد و جایگاه خاصی در میان مردم منطقه دارد؛ بهطوری که همچنان اهالی آنها را درست میکنند و جزو لاینفک زندگیشان است.
غذاهای محلی خراسان رضوی
وقتی اسم غذاهای محلی خراسان رضوی میآید، اغلب افراد فوراً میگویند شله مشهدی، اما این استان تنوع غذایی بالایی دارد. به این دلیل که خراسان رضوی مرکز کشت زرشک و زعفران است، عموماً غذاهای محلی این منطقه عطر و طعم بسیار خوبی دارد.
اگر دوست دارید انواع غذاهای محلی مشهد را بشناسید و روش طبخ هرکدام را بیاموزید، میتوانید با مراجعه به مقاله غذاهای محلی مشهد، تمام اطلاعات لازم را بهدست بیاورید.
معروفترین غذاهای محلی خراسان رضوی
در ادامه با غذاهای محلی خراسان رضوی آشنا میشوید.
شیشلیک شاندیز
این کباب از گوشت راسته گوسفندی تهیه میشود که چاشنیهایی مثل زعفران، ماست، روغن زیتون و آبلیمو به آن میزنند تا ترد و طعمدار شود. اگرچه در اغلب شهرهای ایران و برخی از کشورها این نوع کباب را طبخ میکنند، اما این کباب برای اولینبار در شاندیز پخته شده و غذای محلی این شهر است.
یتیمچه نیشابور
مواد تشکیلدهنده این غذا بادمجان، کدو، عدس، لوبیا و سیبزمینی است. باتوجه به مواد تشکیلدهنده یتیمچه، این غذا مناسب گیاهخواران نیز هست. یتیمچه بسیار سریع تهیه میشود و به همین خاطر در دسته غذاهای سردستی یا حاضری قرار میگیرد.
شله مشهدی معروف
شله مشهدی یک غذای بسیار سنگین است و به دلیل وجود انواع حبوبات، بسیار کامل و مغذی است. این غذا در دسته آشها قرار دارد. قدمت این آش به دوره قاجار بازمیگردد. پخت آن زمانبر است و معمولاً هنگام سرو، کمی روی آن قیمه میریزند. گفتنی است شله مشهدی با آش شله قلمکار که در اکثر مناطق ایران طبخ میشود، متفاوت است. برای آشنایی با این نوع آش، مقاله طرز تهیه آش شله قلمکار را مطالعه کنید.
معروفترین غذاهای محلی تربت حیدریه
غذاهای محلی تربت حیدریه به بیش از صد نوع میرسد. در تربت حیدریه برای هر فصل انواع مختلفی غذا مختص آن فصل وجود دارد. از جمله معروفترین غذاهای این منطقه میتوان از بلغور شیر، آبدوغ خیار، قروتی و اشکنه ریواس نام برد. تربت حیدریه نانهای محلی مختلفی نیز دارد که عبارتند از: قلفتی، فتیر، تافتون(تِفتو) و نان ولایتی.
از نکات جالب غذاهای محلی این منطقه این است که در اکثر غذاها، برنج مورداستفاده قرار نگرفته است.
برای آشنایی با تعداد بیشتری از غذاهایی که برنج در آنها به کار نرفته است، مقاله غذاهای محلی بدون برنج میتواند به شما کمک کند.
آش بلغور شیر
بلغور شیر از قدیمیترین غذاهای محلی تربت حیدریه است. برای پختن این غذا، ابتدا بلغور گندم بسیار ریز را میشویند و با افزون کمی زردچوبه در داخل شیر میپزند. پس از اینکه بلغور در شیر یکدست شد و بهصورت حلیم درآمد، آنرا در داخل سینی میریزند تا خشک شود. باید مراقب بود پیش از ترش شدن خشک شود. پس از خشکشدن، آن را آسیاب میکنند و با افزودن کمی زیره در فضایی سرد نگهداری میکنند تا در زمستان بهصورت آش مورداستفاده قرار گیرد.
آبدوغ خیار
آبدوغ خیار یکی از معروفترین غذاهای محلی تربت حیدریه است که در سراسر ایران در فصل تابستان سرو میشود. این غذا را در ظرف سفالی سرو میکنند. مواد تشکیلدهنده آن شامل: ماست، خیار خردشده، نمک، آب، تربچه نگینی شده، گردو خلالی، نعناع، ترخون، جعفری، ریحان، مرزه، پیازچه و دوغ ترش میشود.
قروتی
قروتی از غذاهای پرطرفدار این منطقه است. برای پخت این غذا ابتدا گردوی پودر شده را در کشک سابیده شده میریزند. سپس کمی روغن و چند تخممرغ به آن میافزایند. با افزودن پودر پونه و نعناع نیز آنرا معطر میکنند.
اشکنه ریواس
ریواس از محصولات منطقه صنوبر تربت حیدریه است که پایه اصلی اشکنه ریواس است. این غذا بیشتر در فصل ریواس و پیاز کوهی طبخ میشود. پیاز سبز کوهی را به همراه ریواس خردشده و با افزودن آرد، ادویه و قورمه تفت میدهند. پس از خوب تفت خوردن، به تعداد افراد یک پیمانه آب به آن افزوده و در نهایتاً بهازای هر سه نفر، یک تخممرغ به آن میافزایند.
کلام آخر
تربت حیدریه از جنوبیترین شهرهای استان خراسان رضوی است که تنوع غذایی بالایی دارد. اکثر غذاهای محلی تربت حیدریه در عین سادگی بسیار مغذی و متناسب با فصول مخصوص به خود هستند. حتماً با سفر به این شهر، به سراغ غذاهای محلی آن رفته و تجربیات خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.
سؤالات متداول:
معروفترین غذای محلی استان خراسان رضوی کدام است؟
شله مشهدی معروفترین غذای این منطقه است که به دلیل وجود حبوبات فراوان، غذایی بسیار کامل و سنگین است.
غذای تابستانی تربت حیدریه چه نام دارد؟
آبدوغ خیار، غذای محلی تربت حیدریه، مخصوص فصل تابستان است. این غذا متشکل از ماست، خیار، نعنا، گردو، تربچه، ریحان، نعنا و … است.
برای نرم و ترد شدن گوشت راسته گوسفندی در شیشلیک چه باید کرد؟
میتوان با چند ساعت خواباندن گوشت راسته گوسفندی در ماست، پیاز و آبلیمو، آنرا نرم، ترد و بسیار لذیذ کرد.
شبکه های اجتماعی