شهر کویری و زیبای یزد را به خونگرمی مردمانش، بادگیرها و عمارتخانههای قدیمیاش میشناسید. یزد معماری منحصربهفردی دارد و هر ساله گردشگران زیادی با علاقه به این شهر سفر میکنند.
خوردنیهای معروف یزد همان قطاب، باقلوا و شیرینی لوزی آن است که کمتر کسی غذاهای محلی آن را میشناسد. پیشنهاد میکنیم، این بار که به یزد سفر کردید در کنار بازدید از عمارتخانههای قدیمی و معماری بینظیر استان یزد، خوراکهای سنتی آنها را هم بچشید.
در این مقاله لیستی از خوشمزهترین غذاهای یزدی را برای شما آماده کردیم تا در سفر به این شهر بهراحتی طبق ذائقه خود غذا سفارش دهید.
بهترین غذای یزد
شاید انتخاب یک غذا بهعنوان بهترین غذای یزدی کار آسانی نباشد. در اینجا چند نمونه از بهترینها را به شما معرفی میکنیم.
قیمه نخود
یکی از معروفترین غذاهای یزد، قیمه یزدی یا قیمه نخود است. این غذا با قیمه معمولی فرق دارد و ارزش امتحان کردن را دارد. یزدیهای خوشسلیقه بهجای لپه از نخود در این خورشت استفاده میکنند.
قیمه نخود را با گوشت قرمز و پیاز تفت میدهند، سپس به آن ادویه و رب گوجهفرنگی اضافه میکنند. عطر لیموعمانی، هل و دارچین این غذا تا هفت خانه آنطرفتر میرود. شما میتوانید این خوراک را بهراحتی در خانه درست کنید.
دستور پخت این غذا شبیه به قیمه است، با این تفاوت که استفاده از نخود بهجای لپه طعم متفاوتی به آن میدهد.
پیشنهاد ما این است که در تهیه این خورشت، از رب گوجهفرنگی تبرک استفاده کنید تا رنگ و طعم غذا کامل شود.
قلیه کدو
احتمالا اسم غذاهای قلیه ماهی و قلیه میگو را شنیدهاید. این غذاها مخصوص شهرهای جنوب ایران بوده و بسیار پرطرفدار هستند. قلیه کدو را یزدیها بدون گوشت درست میکنند و مخصوص گیاهخوارها و افراد وگان خواهد بود.
لوبیا قرمز، ماش و کدو حلوایی را میپزند و خوب له میکنند. این ترکیبات را با زردچوبه، دارچین، نمک و فلفل در مقداری روغن گیاهی تفت میدهند. در آخر برای عطر و طعم بیشتر پودر نارگیل و گردو اضافه میکنند.
خورشت به آلو
این خورشت را در بیشتر شهرهای ایران مثل اصفهان، کرمان و یزد به روشهای متنوعی درست میکنند. این خورشت را در یزد با برنج سفید سرو میکنند و یکی از غذاهای پرطرفدار برای وعده ناهار بهحساب میآید.
گوشت مغز ران گوسفندی را با پیاز تفت میدهند، سپس به آن لپه و رب گوجهفرنگی اضافه میکنند. به خرد شده و آلو را همراه با ادویههایی مثل دارچین، زنجبیل و زعفران هم داخل این غذا میریزند. طعم متفاوت خورش به آلو یزدیها را حتما امتحان کنید.
برای آشنایی با خورشت به آلو کرمانیها سری به مقاله غذاهای محلی کرمان بزنید.
غذاهای محلی میبد
شهرهای اردکان و میبد جاذبههای گردشگری زیبایی دارند. هر ساله مسافران بسیاری برای بازدید به مکانهای تاریخی این شهرها سر میزنند. در سفر به این شهرها غذاهای سنتی آنها را از دست ندهید.
تاس کباب
تاس کباب غذای معروف یزدیها است که در مهمانیهای خانوادگی بر سر سفرههای مردم خونگرمش به چشم میخورد. این غذا خیلی راحت و سریع آماده میشود و بیشتر کدبانوهای ایرانی از این غذا استقبال میکنند.
تاس کباب را در استان یزد بخورید و لذت ببرید. گوشت چرخکرده را با پیاز ورز داده و بهصورت کبابهای کوچک سرخ میکنند. رب گوجهفرنگی، سیبزمینی خرد شده، هویج، زردچوبه و دارچین را به کبابها اضافه میکنند. بعد از یک ساعت تاس کباب خوشمزه و لعابدار آماده میشود.
کشک خیار
آبدوغ خیار آش سرد ایرانیها است که در فصل تابستان طرفدرارن زیادی دارد. یزدیها این غذا را با کشک محلی درست میکنند که طعم متفاوت و بینظیری دارد. علاوه بر کشک، خیار خردشده، کشمش، گردو، نعنا، پودر گلسرخ و سبزیهای معطر در این غذا استفاده میشوند.
ریحان تازه، تره و پیازچه را در کشک خیار بهصورت خردشده میریزند که عطر فوقالعادهای به این غذا میدهد و جان شما را تازه میکند.
یکی دیگر از غذاهایی که با کشک درست میشود، کال جوش است. در مقاله طرز تهیه غذاهای محلی همدان با روش پخت آن آشنا شوید.
کوفته لپه
کوفته تبریزی و کوفته شیرازی را حتما میشناسید. کوفته غذای مقوی و سالمی در بین غذاهای ایرانی بوده و طرفداران زیادی دارد. کوفته لپه یزدیها را با سبزی خوردن و ماست محلی سرو میکنند.
در سفر به اردکان و میبد به کاروانسراها و کافههای سنتی سر بزنید و این غذا را سفارش دهید. در ترکیب این کوفته از لپه، گوشت، سبزی معطر، ادویه و نمک بهکار میرود. وسط کوفته را با تخممرغ آبپز، آلو، زرشک و گردو پر میکنند.
برای آشنایی با کوفته شیرازی، مقاله غذاهای محلی شیراز را از دست ندهید.
غذاهای محلی اردکان یزد
در شهر زیبا و تاریخی اردکان، انواع آشها و خورشتهای سنتی را بچشید و لذت ببرید. ریسکپذیر باشید و در سفر به استان یزد، قید غذاهای فستفودی و کبابهای رایج را بزنید.
کوفته برنجی
تنوع در کوفته در شهر سرد بسیار زیاد است. کوفتههای یزدی را رقیب سرسخت کوفته تبریزی میدانند. گوشت چرخکرده گاو را با برنج و لپه پخته ورز میدهند. رازیانه، نعنا و ترخون سبزیهای معروف این کوفته هستند.
سس این کوفته را با رب گوجهفرنگی، ادویه و نمک درست میکنند. برای اینکه کوفته وا نرود به آن آرد نخودچی میزنند.
کله گیپا
این غذا مخصوص عاشقان کلهپاچه و سیرابی است. نام و ظاهر این غذا کمی عجیب بهنظر میرسد، اما طعم آن را که بچشید، از انتخاب خود راضی خواهید بود.
این غذا را با نام دلمه سیرابی هم میشناسند. سیرابی تمیزشده را با موادی مثل عدس، لپه، قیسی، پیاز و زرشک پر میکنند. دلمه سیرابی در آب کلهپاچه میپزد و یک غذای مقوی و خوشمزه است.
کوفته هویج
کوفته هویج را بهتر است از دست مردم محلی بخورید. خانمهای باسلیقه یزدی این غذا را بهنحو احسن درست میکنند. گوشت چرخکرده را با پیاز و هویج رنده شده ورز میدهند.
رب گوجهفرنگی و رب انار، رنگ و طعم منحصربهفردی به این کوفته میدهد. سبزیجات معطر و آرد نخودچی به کوفته هویج میزنند و آن را در سس مخصوصی میپزند. این غذا را با نان محلی یزدی و دوغ تازه بخورید و لذت ببرید.
در سفر خود به شهر زیبای اصفهان، بههیچ وجه از غذاهای سنتی این شهر غافل نشوید. در مقاله غذاهای محلی اصفهان با آنها بیشتر آشنا شوید.
آش محلی یزد
شهر یزد به آشهای خوشمزه معروف است. انار درجه یک یزد را در یکی از خوشمزهترین آشها استفاده میکنند که شهرت جهانی دارد. در ادامه با آشهای یزد آشنا شوید.
آش شولی
یکی از خوشمزهترین آشهای یزدی که با آش شله مشهدی کاملا متفاوت بوده و بسیار پرطرفدار است، آش شولی است. این آش از ترکیب عدس یا ماش، پیاز، سرکه انار، رب انار، اسفناج، چغندر، شوید، تره، جعفری و شنبلیله درست میشود.
برای لعاب بیشتر مقداری آرد و روغن حیوانی در این آش میریزند که بسیار مقوی و لذیذ میشود. در تابستان از سرکه انگور هم در این آش استفاده میکنند، اما معمولا آش شولی را در زمستان میخورند.
آش گندم
این غذا، یکی از آشهای مهم است که در مراسمهای مذهبی درست میشود و آن را با نام آش امام حسینی هم میشناسند. در ترکیب این آش، از گندم پوستکنده، لوبیا چیتی، نخود، لوبیا سفید و لوبیا چشمبلبلی استفاده میشود.
عطر این آش به زردچوبه اعلا، زیره و آویشن آن است. این آش شباهت زیادی به حلیم دارد، با این تفاوت که در آن گوشت نمیریزند.
آش آلو
اگر به آشهای ترش علاقه دارید، حتما آش آلو یزدیها را بچشید. این آش مناسب فصل پاییز و زمستان است و آن را داغ داغ سرو میکنند.
این غذای سنتی از ترکیب لپه، پیاز، روغن محلی، سبزی آش، برنج، آلو خورشتی، نمک، فلفل و زردچوبه درست میشود. گوشت چرخکرده را بهصورت قلقلی سرخ میکنند و داخل این آش خوشمزه میریزند.
اگر به آشهای ترش و ملس علاقه دارید، با خواندن مقاله غذاهای محلی مازندران به این استان زیبا سفر کنید.
آش ماش
حتما شما هم از آشهای متنوع استان یزد غافلگیر شدهاید. مردم یزد در شبهای سرد زمستان این آش را روی اجاق درست میکنند و شبهای کویری را با خوردن غذاهای گرم سپری میکنند.
آش ماش را در وعده صبحانه هم میل میکنند. در ترکیب آن از ماش، برنج، گشنیز، اسفناج، تره، سیبزمینی خردشده، رب گوجه و ادویههای مخصوص استفاده میشود.
آش انار
از قدیمیترین آشهای سنتی یزد، آش انار است که بیشتر در شهرستان مهریز درست میشود. عدس، لپه، نخود، گوشت، سبزی معطر و انار از ترکیبات اصلی این آش هستند.
این آش با کمی تغییرات در شیراز هم درست میشود. انار آبدار و درجه یک یزدی طعم متفاوتی به آش انار یزدیها میدهد. در سفر به استان یزد از خوردن این آش غافل نشوید.
برای آشنایی با غذاهای رنگارنگ استان کردستان، حتما سری به مقاله غذاهای محلی سقز بزنید.
آش کدو
به رستورانهای محلی شهر اردکان سر بزنید و یک آش خوشمزه و پاییزی سفارش دهید تا حسابی گرم شوید. آش کدو مخصوص شهرستان اردکان و تفت میباشد.
عدس، لوبیا، ماش، نخود، شوید، روغن، آرد، کدو حلوایی، نمک و ادویه مخصوص در ترکیبات این آش خوشمزه بهچشم میخورند. این غذا برای افراد دیابتی غذای مقوی و سالمی بهحساب میآید.
کلام آخر
استان یزد سرزمین کویری و زیبایی است که معماری چشمنوازی دارد. هر ساله گردشگران بسیاری از شهرها و کشورهای مختلف برای تماشای بادگیرها و خانههای سنتی به این منطقه سفر میکنند.
غذاها و خوراکهای استان یزد، شما را با فرهنگ منطقه کویری و مردم خونگرم آن بیشتر آشنا میکند.
سوالات متداول:
قیمه نخود چه فرقی با قیمه معمولی دارد؟
قیمه نخود غذای محلی یزد است که در تهیه آن بهجای لپه از نخود استفاده میکنند.
غذای محلی کله گیپا مربوط به کدام شهر است؟
غذای سنتی شهر یزد است که برای تهیه آن سیرابی تمیزشده را با موادی مثل عدس، لپه، قیسی، پیاز و زرشک پر میکنند.
معروفترین آش محلی یزد کدام است؟
آش شولی که از ترکیب عدس یا ماش، پیاز، سرکه انار، رب انار، اسفناج، چغندر، شوید، تره، جعفری و شنبلیله درست میشود.
شبکه های اجتماعی