غذا خوردن بیشتر از آنکه یک نیاز ضروری در زندگی باشد، یک لذت بینظیر و تکرارشونده است که فرصتی برای گشتوگذار در دنیای عطر و رنگ را برایتان فراهم میکند. حالا تصور کنید این لذت بینظیر را با خورشت های محلی ایرانی و عطر و رنگ منحصربهفردشان پیوند بزنیم.
غذاهای هر شهری شبیه به امضای خاص آن شهر هستند که نوع ذائقه، جغرافیا و فرهنگ خاص آن شهر را به نمایش میگذارند. در این میان، غذاهای محلی ایرانی و خورشتهای خاص هر شهر و دیاری جایگاه ویژهای دارند و هرکسی را به سمت خودشان جذب میکنند.
در این مطلب از مجله تبرک قصد داریم چرخی میان انواع خورشت های محلی ایرانی و عطروطعم خاص آنها بزنیم. اگر دوست دارید این خورش های محلی را بشناسید و از تصور آنها شگفتزده شوید، ما را تا انتها همراهی کنید.
خورشت چیست؟
تابهحال فکر کردهاید که خورشت چیست؟ یا اگر یک فرد غیرایرانی درباره معنی آن از شما بپرسد، باید چطور این خوراکی بینظیر را به او توضیح دهید؟
اگر سری به لغتنامه فارسی بزنید، میبینید مقابل واژه خورشت، معانیای مانند خوردن، خوردنی طعام و غذا و چیزی که همراه با نان یا برنج خورده میشود، آمده است. پس میتوان گفت که خورشت یک خوردنی خوشمزه، در انواع و اقسام گوناگون است که میتوان آن را همراه با نان یا برنج نوش جان کرد!
خورشت های محلی ایرانی اغلب همراه با برنج خورده میشوند و ترکیب پلو خورشت یا چلو خورشت، یک ترکیب محبوب و دوستداشتنی در میان بسیاری از آدمهاست! اما خیلی از افراد هم بیشتر دوست دارند خورشت را همراه با نان بخورند. در یککلام هیچ محدودیتی برای نوش جان کردن خورشت های محلی ایرانی وجود ندارد و هرکسی میتواند آن را بسته به سلیقه و ذائقه خودش مصرف کند.
معروفترین غذای سنتی ایرانی
غذاهای ایرانی جزو آن دسته از غذاهایی هستند که در سراسر دنیا به خوشمزگی و تنوع مشهورند. به همین دلیل هم عده زیادی از افراد با یکبار امتحان کردن آنها، به طرفدار غذاهای ایرانی تبدیل میشوند.
آشنایی با بهترین خورشت های محلی ایرانی میتواند شما را با دنیایی جدید و جذاب از غذاهای خوشمزه ایرانی آشنا کند.
قلیه ماهی؛ غذای محلی بدون برنج
قلیه ماهی بدون اغراق پادشاه خورشت های محلی ایرانی است که اگر یکبار آن را امتحان کنید، از طرفداران پروپاقرصش میشوید. قلیه ماهی، خورشت محلی و خوش عطروطعم استان بوشهر و غذای محلی ماهشهر است.
این خورشت پرطرفدار از ترکیب ماهیهای بینظیر جنوبی، سبزی تازه معطر و تمبر هندی تهیه میشود. طعم اصیل این خورشت، ترشی و تندی را در کنار هم دارد و همراه با برنج یا نان خورده میشود.
اگر ماهی دوست دارید و از چنین ترکیب بینظیری دهانتان آب افتاده، حتماً یکبار قلیه ماهی را امتحان کنید.
باقلاقاتق
یکی دیگر از بهترین و جذابترین خورشت های محلی ایرانی، بدون شک باقلاقاتق است. این خورشت خاص استان گیلان در میان همه زبانزد است و میتوان در عطر سیر و شوید تازه آن غرق شد!
این خورشت محلی شمالی از ترکیب نوعی باقالی، سیر تازه، شوید و تخممرغ تهیه میشود. باقلاقاتق را هم بهعنوان یک پیشغذای بینظیر و هم بهعنوان غذای اصلی با برنج نوش جان میکنند. اگر دوست دارید به گیلان سرسبز و زیبا سفر کنید، کافی است باقلاقاتق را درست کنید، چشمانتان را ببندید و با عطر شگفتانگیز آن، خودتان را میان شالیزارهای گیلان ببینید.
خورشت بهآلو
خورشت بهآلو از دیگر خورشت های محلی ایرانی و پرطرفدار به شمار میرود که خاستگاه آن استان یزد است. این خورشت خوش عطروطعم، مزه ترش و شیرینی دارد و میزان ترشی یا شیرینی آن باتوجه به ذائقه و سلیقه شما تغییر خواهد کرد.
ترکیب این خورشت ایرانی محبوب، گوشت، آلو، به، لپه، پیازداغ، کمی شکر، زعفران و گوجهفرنگی است. خورشت بهآلو جزو غذاهای محلی یزد است که آن را همراه برنج خوشعطر ایرانی میتوان نوش جان کرد و از طعم بیمانندش لذت برد. راستی تهدیگ سیبزمینی را همراه با این خورشت جذاب از یاد نبرید!
خورشت ناردون؛ غذای محلی ساده ایرانی
غذاهای شمالی ایران جزو خوشمزهترین و متنوعترین غذاهای سنتی ایرانی هستند که میتوان در عطر و رنگ و مزه آنها غرق شد. خورشت ناردورن یکی از بهترین غذاهای محلی مازندران است.
این غذای سنتی از ترکیب مرغ، انار دانهشده، پیازداغ و رب انار اعلا تهیه میشود. اگر یکبار این غذای اصیل محلی را نوش جان کنید، بارها آن را هوس خواهید کرد. میزان ترشی و شیرین این غذا را باید طبق سلیقه و ذائقه خودتان انتخاب کنید، بنابراین برای آنکه خورشت شیرینتری داشته باشید، کمی هم شکر به این ترکیب اضافه کنید.
یادتان باشد خورشت ناردون را همراه با برنج ایرانی و عطر ریحان تازه نوش جان کنید.
قیمه نثار
کمتر کسی را پیدا میکنید که اهل خورشت های سنتی ایرانی باشد، اما، خورشت قیمه نثار را که از غذای محلی یرک قزوین است، نشناسد.
این خورش بینظیر شهر قزوین ازجمله غذاهای اعیانی این شهر است که عطر و بوی آن هوش از سرتان میبرد. قیمه نثار از ترکیب همان قیمه معمولی، یعنی گوشت، پیازداغ، لپه، ادویه و … به همراه مجموعهای از خلالها مانند خلال بادام و پسته و زرشک خوشرنگ طبخ میشود.
فقط کافی است یکبار طعم قیمه نثار را بچشید تا به یک طرفدار پروپاقرص برای این خورشت محلی ایرانی تبدیل شوید.
خورشت تره کوهی
تره کوهی یکی دیگر از خورشت های محلی ایرانی است که شباهت زیادی به قرمهسبزی دارد و خاص منطقه ایلام است. در ترکیب این خورشت سنتی خوش عطروطعم از تره کوهی، گوشت گوسفندی، لوبیا سفید، سیبزمینی، پیازداغ، لیمو، زعفران و انواع ادویه استفاده میشود.
خورشت تره کوهی را همراه با برنج خوشعطر ایرانی نوش جان کنید و از طعم فوقالعاده این غذا لذت ببرید.
خورشت خلال
کرمانشاه علاوه بر جذابیتهای تاریخی و دیدنی بینظیرش، با انواع خوراکی و غذاهای سنتی شناخته میشود که نظیر آن را در هیچ شهر دیگری پیدا نمیکنید. خورش خلال کرمانشاه ازجمله خورشت های محلی ایرانی است که طعم بینظیر آن سالها زیر زبانتان میماند.
خورشت خلال از ترکیب گوشت، خلال بادام، زرشک، پیازداغ، دارچین و گلاب تهیه میشود و میتواند هوش و حواستان را ببرد! این خورشت اصیل ایرانی را حتماً امتحان کنید و از طعم لذیذ آن مست شوید.
خورشت قلیه ترش
خورشت قلیه ترش از انواع دیگر خورشت های محلی ایرانی و یکی از غذاهای اصیل و پرطرفدار لرستان است. در این خورشت خوشمزه که با نام کلیه ترش هم شناخته میشود، ترکیب بینظیر گوشت، سیبزمینی و رب انار استفاده میشود و طعم ترش دلچسبی دارد. برخی از افراد این خورش را همراه با گوشت مرغ و برخی آن را با گوشت گوسفندی نوش جان میکنند.
قلیه ترش را با هر روش و ترکیبی که درست کنید، حتماً از طعم بینظیر آن لذت خواهید برد.
یکی از غذاهای شمالی که طعم آن شبیه به قلیه ترش است، مرغ ترش است که همه جای ایران آن را درست میکنند. طرز تهیه مرغ ترش شمالی خوشمزهترین و کاملترین رسپی مرغ ترش است. البته شما بر اساس ترکیباتی که در منزل دارید و تمایل دارید، میتوانید این غذای خوشمزه را درست کنید.
خورشت آلو هویج
خورشت آلو هیچ هم از آن دسته خورشت های محلی ایرانی است که یکبار چشیدن آن، شما را عاشق این غذا میکند! این غذای مشهور، در شهر تبریز طبخ میشود و طعم جذاب و منحصربهفردی دارد.
ترکیب این خورش خوشعطر را هویج رنده شده، گوشت خورشتی، آلو، زعفران و پیازداغ تشکیل میدهد و برخلاف تصور عموم که فکر میکنند طعم خورشت هویج شیرین است، مزه ملسی دارد.
این خورشت را با برنج نوش جان کنید و از عطر و رنگ و مزه بینظیرش شگفتزده شوید.
یکی دیگر از غذاهای خوشمزه تبریز، شامی تبریزی است که در مقالهی طرز تهیه شامی به معرفی این غذای خوشمزه پرداختیم.
ارومیه خورشت
یکی دیگر از خوشمزهترین غذاها و خورشت های محلی ایرانی ارومیه خورشت یا ارومیه خورشت است. این غذا، ازجمله غذاهای خاص و اصیل ارومیه است که شباهت بسیار زیادی به خوراک لوبیا دارد.
این خورشت اصیل ارومیهای را همراه با برنج نوش جان میکنند و رنگ بینظیر آن، سفره غذا را خوش آبورنگ خواهد کرد.
ارومیه خورشت از ترکیب گوشت خورشتی با لوبیا چیتی، زعفران، غوره، رب گوجهفرنگی، پیاز و ادویه درست میشود و طعم بینظیری دارد.
خورشت ماست
گشت زدن بین انواع غذاها و خورشت های محلی ایرانی میتواند ساعتها شما را به خودش مشغول کند و به همه شهرهای ایران ببرد! خورشت ماست یکی از این خورشتهای بینظیر اصیل و سنتی است که به عنوان غذاهای محلی اصفهان شناخته میشود.
خورشت ریواس
طرفداران طعم ترش و ملس بدون شک عاشق خورشت ریواس کردستان هم خواهند شد. خورشت ریواس یکی از بهترین خورشت های محلی ایرانی است که عطر و بوی منحصربهفرد آن میتواند شما را عاشق خودش کند.
این خورشت ظاهری شبیه به خورشت کرفس دارد و همراه با گوشت و پیازداغ و ساقههای تازه ریواس آماده میشود. از نوش جان کردن این خورشت همراه با برنج قطعاً لذت خواهید برد.
کلام آخر
در این مقاله معروفترین غذاهای محلی ایرانی که نشاندهنده نوع ذائقه، جغرافیا و فرهنگ ایرانیان است، آوردیم. اگر میخواهید به نقاط مختلف ایران سفر کنید و با طعم و عطر انواع غذاهای متنوع ایرانی آشنا شوید، به شما پیشنهاد میکنیم که غذاهایی را که در این مقاله معرفی کردیم، حتما امتحان کنید.
سؤالات متداول:
آیا خورشت هویج شیرین است؟
خیر، این خورشت به دلیل وجود آلو در آن طعم ملسی دارد، بنابراین برای کسانی که ذائقه آنها طعم شیرین را دوست ندارد، بسیار مناسب است.
آیا میتوان خورشت ناردون را شیرین کرد؟
بله، بسیاری از افراد چندان از طعم ترش در غذاها خوششان نمیآید. برای آنکه کمی از میزان ترشی خورشت ناردون کم کنید، میتوانید مقداری شکر به آن اضافه کنید.
قلیه ماهی خورشت محلی کدام منطقه ایران است؟
قلیه ماهی از جمله خورشت های محلی ایرانی و خاص جنوب است که بهترین نوع آن در بوشهر و ماهشهر، همراه با ماهی تازه جنوبی طبخ میشود.
شبکه های اجتماعی