مهاباد شهر زیبا و کوهستانی واقع در استان آذربایجان غربی است. این شهر مردمی خونگرم و کُرد زبان دارد و طبیعت سرسبز آن هرساله گردشگران زیادی را به مهاباد میکشاند. شهر مهاباد در میان چندین رشته کوه قرار دارد.
موقعیت جغرافیایی خاص شهر مهاباد باعث شده زمستانهای سوزناک و تابستانهای معتدل و خنکی داشته باشد. شهر مهاباد پیشینه تاریخی دارد و سفر به آن، شما را با جاذبههای طبیعی مثل رودخانهها، چشمههای معدنی، غارها و آبشارهای زیبا آشنا میکند. فرهنگ غذایی این شهر هم دست کمی از طبیعت منحصربهفردش ندارد.
در ادامه با ما همراه شوید تا شما را با غذاهای خاص و لذیذ شهر مهاباد آشنا کنیم.
آبگوشت محلی مهاباد
آبگوشت محلی مهاباد یا آبگوشت ماست یک غذای سنتی کردی محسوب میشود و غذای پرطرفدار مردم مهاباد است. درست کردن این آبگوشت شبیه به بقیه آبگوشتهاست. ابتدا گوشت گوسفندی، لپه، سیبزمینی، گوجهفرنگی، رب گوجه و ادویه را به مدت 3 ساعت میپزند.
در آخر برای عطر و طعم بهتر به آن لیمو عمانی اضافه میکنند. سبزی معطر تره و پیازچه را جداگانه تفت میدهند و به همراه ماست رقیقشده داخل آبگوشت میریزند.
این آبگوشت ظاهر متفاوتی دارد، اما زود قضاوت نکنید. مطمئن باشید عاشق طعم و مزه متفاوت این غذا خواهید شد.
یکی از جاذبههای گردشگری استان آذربایجان غربی، روستای زیبای ماکو است. در مقاله غذاهای محلی ماکو با خوراکهای سنتی آن بیشتر آشنا شوید.
خورشت محلی مهاباد
خورشت محلی مهاباد یا خورشت تره یکی از غذاهای سنتی و قدیمی استان آذربایجان غربی است. مردم کردزبان علاقه زیادی به این غذا دارند و برای میهمان عزیزشان آن را تهیه میکنند.
برای آماده کردن این خورشت، ابتدا لوبیا سفید را از قبل خیس میکنند. سبزی تره و جعفری را جداگانه خرد کرده، آنها را به همراه پیاز داخل روغن تفت میدهند. بعد از سرخ شدن پیاز و سبزی، گوشت گوسفندی را اضافه میکنند.
لوبیا را هم داخل خورشت تره میریزند و تقریبا 3 ساعت منتظر میمانند تا خوب جا بیفتد. در آخر گرد لیمو عمانی، کمی آبغوره و نمک اضافه میکنند.
یکی از خورشتهای قدیمی در ایران، خورشت به آلوی کرمانیهاست. این غذا را بیشتر مردم بهعنوان وعده اصلی میل میکنند. در مقاله غذاهای محلی کرمان با این خورشت بیشتر آشنا شوید.
غذای محلی مهاباد بربسیل
غذای محلی بربسیل نوعی غذای ساده و خوشمزه است که معمولا با گوشت مرغ درست میشود. در سفر خود به شهر کردنشین مهاباد، این غذا را در خانه مردم میهماننواز مهابادی امتحان کنید.
روش پخت این غذا بسیار راحت و سریع است، در ادامه شما را با دستور تهیه آن آشنا میکنیم.
طرز تهیه بربسیل با مرغ
بربسیل نوعی خوراک شبیه به آبگوشت است. این غذا را معمولا با نان محلی نوشجان میکنند و حتما از سبزی خوردن تازه در کنار آن استفاده میکنند.
مواد لازم:
- مرغ: 4 تکه
- پیاز: 2 عدد
- تخممرغ: 1 عدد
- آرد گندم: 1 قاشق غذاخوری
- ماست محلی: 1 پیمانه
- پیازچه خردشده: نصف فنجان
- تره خردشده: نصف فنجان
- آب: 2 پیمانه
- نمک و فلفل: به مقدار دلخواه
روش تهیه:
در مرحله اول مرغ را بههمراه یک پیاز، نمک و کمی فلفل بپزید. پیاز دوم را خرد کرده و داخل کمی روغن سرخ کنید. گوشت مرغ نیمپز شده را به پیاز اضافه کنید و خوب تفت دهید.
ماست، تخممرغ، آرد، آب، نمک و فلفل را باهم مخلوط کرده و به کمک همزن دستی خوب هم بزنید. بعد از آماده شدن مرغها، مواد ماستی را داخل قابلمه بریزید و سریع هم بزنید تا یکدست شوند.
پیازچه و تره خرد شده را برای عطر و طعم بهتر داخل غذا بریزید. مقداری از غذا بچشید و به دلخواه نمک و ادویه آن را بیشتر کنید. این غذا یک شام سبک و ساده برای طرفداران غذاهای سنتی خواهد بود.
این غذا شباهت زیادی به کالجوش همدانیها دارد، شما میتوانید در مقاله طرز تهیه غذاهای محلی همدان با روش پخت آن آشنا شوید.
غذاهای سنتی مهاباد
در شهر باصفای مهاباد تنوع زیادی در غذاهای سنتی وجود دارد. جالب است بدانید که بیشتر این غذاها ساده هستند.
غذاهای محلی هر منطقه معمولا با آبوهوا و شرایط زندگی مردمانش سازگاری دارد. برای شناخت بیشتر مهاباد، حتما غذاهای محلی آن را امتحان کنید.
کولیچه و شورمه زه
کیولیچه در زبان محلی بهمعنی نان روغنی و شورمه زه به معنی نخود شور پخته میباشد. یکی از خوشمزهترین غذاهای خیابانی که مردم محلی آن را روی گاری میفروشند.
نخود را از شب قبل داخل دیگ بزرگی میپزند تا خوب نرم شود. نان محلی را روی ساج آماده میکنند. موقع سرو، نخود را وسط نان روغنی گذاشته و با یک ساندویچ ساده و خوشمزه از شما پذیرایی میکنند.
دوکلیو
دوکلیو نوعی آش محلی و خوشمزه است که با ماست و سبزیهای مقوی درست میشود. مگر میشود به منطقه سردسیر سفر کنید و شبها در کنار اجاق یک کاسه آش داغ نوشجان نکنید.
سبزیهای معطر مثل جعفری، اسفناج، تره و گشنیز را بههمراه نخود داخل دیگ بزرگی میپزند. ماست محلی از لبنیات معروف استان آذربایجان بوده و طعم ترشی دارد. ماست را در مرحله آخر به آش اضافه میکنند و منتظر میمانند تا خوب جا بیفتد.
استان گیلان تنوع بینظیری در انواع آش محلی دارد. پیشنهاد میکنیم به مقاله غذاهای محلی لاهیجان بروید و با آنها آشنا شوید.
کهلانه
کهلانه یکی از غذاهای سنتی منطقه کردستان بوده که با آغاز فصل بهار بر سر سفرههای مردم دیده میشود. این غذا بسیار ساده بوده و آن را روی ساج تنوری درست میکنند. خمیر نان را روی ساج پهن کرده، سپس پیازچه و سبزی محلی پیچک را روی آن میریزند.
نان سبزی را با روغن دنبه گوسفندی کمی چرب میکنند. این غذا را در مراسمها بهعنوان نذری در کنار آش سرو میکنند. البته نان کهلانه یک غذای کامل بهحساب میآید که بسیار مقوی است.
اگر دوست دارید با غذاهای محلی کردستان آشنا شوید، نگاهی به مقاله غذاهای محلی سقز بیندازید.
کلام آخر
شهرستان مهاباد در استان آذربایجان غربی قرار دارد و مردم آن به زبان کردی صحبت میکنند. فرهنگ متفاوت مهابادیها بر غذاهای خوش آبورنگ آنها هم تاثیر داشته و یادآور طبیعت زیبا و سرسبز این منطقه است.
ما در این مقاله سعی کردیم خوشمزهترین غذاهای مهاباد را به شما معرفی کنیم تا موقع سفر به این شهر سردرگم نشوید.
سوالات متداول:
آبگوشت محلی مهاباد چه فرقی دارد؟
آبگوشت محلی مهاباد تقریبا شبیه به آبگوشت معمولی است با این تفاوت که در آن ماست محلی و سبزی معطر مثل تره و پیازچه میریزند.
خورشت محلی مهاباد چیست؟
خورشت محلی شهر مهاباد خورشت تره است که در آن از گوشت گوسفندی، لوبیا سفید، تره و جعفری استفاده میشود.
غذای محلی بربسیل مهاباد چطور درست میشود؟
برای تهیه این غذا مرغ و پیاز را تفت داده، سپس ترکیبی از آرد، تخممرغ، ماست، تره و پیازچه را به آن اضافه میکنند.
1 نظر
ژینا
۲۱ شهریور ۱۴۰۱, ۱۶:۰۸سلام دستتون درد نکنه بابت این اطلاعاتی که در مورد غذاهای سنتی مهاباد گذاشتین واقعا جای تشکر و قدردانی داره
اون عکسی که برای بربسیل گذاشتین عکس منه و از اینکه عکس غذای من رو برای این مطلب انتخاب کردین واقعا خوشحال شدم ولی ای کاش لوگویی که روش بود رو پاک نمیکردین چون من برای همه کارهام از این لوگو استفاده میکنم و دوست ندارم عکس هام بدون لوگو باشن. با تشکر