به احتمال زیاد تصویر روستایی با خانههای پلکانی، پنجرههای مزین به شمعدانی و آبشارهای خروشان را در دل جنگل سرسبز دیدهاید. روستای زیبای ماسوله در سال 1354 در فهرست آثار ملی میراث فرهنگی و طبیعی کشور ثبت شده است.
روستای تاریخی که هنوز نبض زندگی در آن جریان دارد و مردم محلی و خونگرم را میتوانید در آنجا ملاقات کنید. یکی از زیباترین جاذبههای گردشگری استان گیلان، روستای ماسوله است که رستورانهای محلی بسیاری در آن پذیرای شما خواهند بود.
با سفر به روستا محلی میتوانید خوشمزهترین غذاها را همراه با تماشای مناظر جنگلی و دلنشین نوشجان کنید. در ادامه قصد داریم بهترین غذاهای مردم ماسوله را به شما معرفی کنیم.
غذای محلی فومن
شهرستان فومن بافت قدیمی و سنتی دارد. خوشمزهترین کلوچه گیلانی را میتوانید در فومن میل کنید. این شهرستان در نزدیکی شهر رشت و روستای زیبای ماسوله واقع شده است.
کویی تره
غذاهای ساده در استان گیلان بسیار خوشسلیقه آماده میشوند. باقلا قاتق، ناز خاتون، میرزاقاسمی و ترش تره همگی در فهرست غذاهای پرطرفدار رشت و لاهیجان قبلا به شما معرفی شدهاند.
کویی تره هم شباهت زیادی به این غذاها دارد و با نان محلی سرو میشود. برای تهیه این غذا از کدو حلوایی استفاده میکنند. سیر خردشده را بههمراه پوره کدو حلوایی در روغن تفت میدهند، سپس رب انار، رب گوجه و گردو ساییده شده را اضافه میکنند.
زردچوبه، فلفل، گلپر و نمک، چاشنیهای جادویی این غذا هستند. کویی تره را با نان محلی یا کته گیلانی سرو میکنند.
برای آشنایی با غذاهای خوشمزه شهر زیبای لاهیجان، حتما مقاله غذاهای محلی لاهیجان را بخوانید.
فویج یا ماهی شکمپر
در سفر به استان گیلان بههیچ وجه از خوردن ماهی نگذرید. ماهی شکمپر را در رستورانها و کافههای سنتی ماسوله همراه با زیتون پرورده درجه یک و سیر ترشی سفارش دهید، چرا که نظیر این غذا را هیچ جای ایران پیدا نمیکنید.
مردم گیلان ماهی سفید را خوب تمیز میکنند. شکم آن را با سیر، آلو، قیسی، گردو سابیده شده، رب انار، دانههای انار ترش، فلفل، گلپر و نمک پر میکنند. ماهی شکمپر را روی اجاق کبابی میکنند و با دورچین کته، سیر ترشی، سبزی خوردن و دوغ تازه به دست شما میرسانند.
غذاهای ماسوله
ماسوله تنها 60 کیلومتر با شهر رشت فاصله دارد. رشت شهر بارانی ایران است که بعد از بازدید از آن لازم است سری به روستای باصفای ماسوله هم بزنید.
برخی از غذاهای استان گیلان در فهرست آثار ملی ایران ثبت شدند. این غذاها باقلا قاتوق، اناربیج، مرغ ترش، میرزا قاسمی و زیتون پرورده هستند.
کوکوی اشپل
خلاقیت مردم گیلان در آشپزی بسیار نامحدود است. اشپل ماهی همان تخم داخل شکم ماهی ماده است که بعد از صید آن را تازه تازه میپزند. این غذا را در انزلی، رشت و ماسوله میتوانید از دست مردم محلی بخورید و لذت ببرید.
برای تهیه این کوکو، اشپل را بههمراه تخممرغ، پیاز و سیر رنده شده، زعفران، نمک و فلفل خوب هم میزنند. مایه کوکو را داخل روغن سرخ کرده و بههمراه زیتون پرورده و کته نوشجان میکنند.
پیشنهاد میکنیم به مقاله غذاهای محلی مازندران بروید و با تنوع در آشپزی این استان هم آشنا شوید.
کولی ماهی
به یاد داشته باشید که سفر به گیلان مخصوص عاشقان ماهی است. اگر هم شما ماهی دوست ندارید، بعد از سفر به گیلان حتما عاشق ماهی میشوید. در سفر به استان سرسبز هرطور شده خود را به انزلی، رشت یا ماسوله برسانید و کولی ماهی را سفارش دهید.
ماهی کولی مخصوص دریای شمال است، اندازه این ماهی نسبتا کوچک است و طعم لطیفی دارد. ماهی کولی را بهصورت سوخاری درست میکنند و قبل از سرخ کردن آن را با ادویه جادویی مزهدار میکنند.
متنجان
این غذا مخصوص کسانی است که به غذاهای مجلسی علاقه دارند. فسنجان گیلانیها را متنجان میگویند که معمولا آن را با گوشت اردک، مرغابی یا مرغ محلی درست میکنند.
البته گیلانیها فسنجان ساده را هم با گوشت اردک، مرغابی، پرنده خودکار یا چنگر درست میکنند. طعم خورشت متنجان کمی متفاوت است، علاوه بر رب انار ترش و گردو، آلو، قیسی و کشمش هم در متنجان میریزند.
این خورشت اصالت واقعی آشپزی گیلانی را به رخ شما میکشد. بعید است فسنجانخور باشید و عاشق متنجان نشوید.
جالب است بدانید که کرمانیها خوشمزهترین خورشت به آلو را درست میکنند. در مقاله غذاهای محلی کرمان با آن بیشتر شوید.
غذاهای معروف ماسوله
اقامت در روستای ماسوله تجربه شیرین اقامتگاههای محلی و رستورانهای سنتی را برای چند روز بههمراه دارد.
اگر در فصل بهار یا پاییز به ماسوله سفر کنید، هر روز صبح طبیعت مهآلود و بارانی این روستا را از پشت پنجره تماشا خواهید کرد و هرگز این تجربه را فراموش نمیکنید.
غوره مسما
به یاد داشته باشید که شما به گیلان سفر کردید تا غذاهای ترش و ملس را امتحان کنید. اگر تابهحال در مقابل این غذاها مقاومت میکردید، از این به بعد طرفدار پروپاقرص غذاهای ترش میشوید.
گوشت مرغ یا گوسفند را با پیاز تفت میدهند، به آنها آب اضافه میکنند تا خوب بپزند. بادمجان و گوجهفرنگی را جداگانه سرخ کرده و به خورشت اضافه میکنند. در آخر غوره تازه و کمی آبلیمو در این خورشت بینظیر میریزند.
بسیاری از خانمها این غذا را در خانه درست میکنند. اگر غوره مسما جزو غذاهای هفتگی شماست، پیشنهاد میکنیم برای رنگ و طعم بهتر، یک قاشق رب گوجهفرنگی تبرک در آن بریزید.
چغرتمه
کوکوی مرغ گیلانیها را امتحان کردید؟ ماسوله درست همان جایی است که باید این غذا را در رستورانهای محلی آن امتحان کنید. این غذا سرشار از پروتئین بوده و بسیار سالم و خوشمزه است.
برای تهیه چغرتمه یا کوکوی مرغ، ابتدا مرغ بدون استخوان را خوب میپزند. مرغ و پیاز را بههمراه ادویه در روغن تفت میدهند. در آخر 2 تا 3 تخممرغ داخل آن میشکنند. این غذا ظاهری شبیه به کوکو دارد و آن را با برنج میل میکنند.
ورقه بادمجان
یک غذای راحت و سریع که گیلانیها آن را برای وعده شام میپسندند. بعد از گشتوگذار در بازارچه سنتی ماسوله و بازدید از موزه این روستا، به کافههای سنتی آن سر بزنید و این غذا را در کنار خانواده میل کنید.
همانطور که گفتیم این خوراک بسیار ساده است و شما میتوانید آن را در خانه هم درست کنید. بادمجان را بهصورت ورقهای برش داده و سرخ میکنند، سپس روی آنها تخممرغ میشکنند. با کمی خلاقیت میتوانید به این ترکیب، قارچ یا فلفلدلمه هم اضافه کنید.
مردم خونگرم و باصفای کردستان استاد غذاهای ساده و خوشمزه هستند. سری به مقاله غذاهای محلی سقز بزنید و با آنها بیشتر آشنا شوید.
غذای سنتی ماسوله
سیر و سبزیهای معطر جایگاه ویژهای در غذاهای گیلکی دارند. شمالیها تقریبا سیر را به همه غذاها اضافه میکنند. سیر محلی شمال هم عطر و طعم متفاوتی دارد که حتما باید آن را امتحان کنید.
سیر قلیه
خورشت بینظیر شمالی را را به هیچ وجه از دست ندهید. این خوراک طعم کاملا متفاوتی دارد و مشابه آن را در استانهای دیگر نداریم. برای تهیه سیر قلیه از گوشت اردک استفاده میکنند.
ابتدا گوشت اردک و پیاز را با هم تفت میدهند. ساقه سیر تازه را خرد کرده و به گوشت اضافه میکنند. لپه را از قبل میپزند و در این مرحله داخل خورشت میریزند.
بعد از اینکه خورشت کاملا جا افتاد و گوشت نرم شد، چند تخممرغ را خوب هم زده و آرام آرام داخل خورشت میریزند. خورشت سیر قلیه عطر فوقالعادهای دارد و با کته محلی سرو میشود.
اگر دوست دارید با خورشتهای جذاب و متفاوت شیرازیها آشنا شوید، نگاهی به مقاله غذاهای محلی شیراز بیندازید.
ترش آش
آش در سفرههای ایرانی جایگاه ویژهای دارد. گیلانیها هم از ترکیب سبزیهای محلی و حبوبات خوشمزهترین آشها را میپزند. در شبهای سرد ماسوله، ترش آش را دور آتش نوشجان کنید و گرم شوید.
ترکیبات جذاب این آش، طعم آن را متفاوت کرده است. نخود، لوبیا، برنج و باقلا را خوب میپزند، سپس به آنها سبزیهای محلی اضافه میکنند. آبغوره، آبلیمو، رب انار و آلوچه تازه طعم ترش و دلپذیری به این آش میدهد.
پامادور قاتوق
نام این غذا ممکن است عجیب بهنظر برسد، اما طعم آن برای شما کاملا آشنا است. گیلکیها به گوجهفرنگی پامادور میگویند و این غذا در واقع همان املت گوجه خودمان است که کمی متفاوت آماده میشود.
ابتدا گوجهفرنگیهای سالم و آبدار را 3 دقیقه داخل آب جوش میاندازند تا پوست آنها بهراحتی جدا شوند. گوجههای نیمپز شده را بهصورت نگینی خرد کرده و بههمراه پیاز داخل روغن تفت میدهند. در ادامه نمک و ادویههای مخصوص را اضافه میکنند. در آخر چند تخممرغ روی آنها میشکنند.
بولبه بره
بولبه بره یک خورشت حسابی و خوشمزه است که دستکم یک وعده ناهار شما را میسازد. بیشتر خورشتهای گیلکی با گوشت مرغ درست میشوند، این یکی را با گوشت ران بره میل کنید و لذت ببرید.
گوشت بره را خرد کرده و با پیاز تفت میدهند، سپس به آن آب اضافه میکنند تا خوب بپزد. سبزیهای محلی و سیر را در کره تفت میدهند و داخل خورشت در حال جوش میریزند. بعد از اضافه کردن ادویه، آبغوره و نمک چند تخممرغ را داخل کاسهای هم میزنند و در مراحل پایانی داخل خورشت میریزند.
مردم استان کهگیلویه و بویراحمد بهترین گوشت گوسفندی را در غذاهای خود استفاده میکنند. در همین زمینه مقاله غذاهای محلی یاسوج را از دست ندهید.
کلام آخر
روستای تاریخی و سرسبز ماسوله یکی از جاذبههای توریستی استان گیلان است. هرساله گردشگران زیادی از داخل و خارج ایران برای بازدید این منطقه به ماسوله سفر میکنند.
ما در این مقاله سعی کردیم شما را با خوراکهای خوشمزه مردم ماسوله آشنا کنیم تا موقع سفر به این روستا در سفارش غذای مورد علاقهتان، دست شما باز باشد.
سوالات متداول:
کوکوی اشپل چیست؟
نوعی غذای محلی رشت، انزلی و ماسوله است. برای تهیه آن تخم شکم ماهی را بههمراه تخممرغ و ادویه هم میزنند، سپس آن را در روغن سرخ کرده و با کته میل میکنند.
متنجان غذای محلی کجاست؟
متنجان نوعی فسنجان گیلگی است که در شهرهای گیلان بهویژه روستای ماسوله درست میشود. برای تهیه متنجان از گوشت اردک، مرغابی یا مرغ محلی استفاده میشود.
کدام غذاهای محلی گیلان در فهرست آثار ملی ثبت شدند؟
برخی از غذاهای استان گیلان مثل باقلا قاتوق، انار بیج، مرغ ترش، میرزا قاسمی و زیتونپرورده در فهرست آثار ملی ایران ثبت شدند.
1 نظر
ساینا روم
۳۰ آبان ۱۴۰۱, ۲۰:۱۲عالی بود من برای درس آزاد انتخاب کردم