مربا از گذشته بر سر سفرههای ایرانی جایگاه ویژهای دارد و مربای هویج یکی از محبوبترینها است. تهیه مربا یکی از روشهای سنتی برای نگهداری میوه در تمام سال است. با این روش شما میتوانید همیشه از خواص هویج یا سایر میوهها بهره ببرید.
شما میتوانید خوشمزهترین دسرها را با استفاده از مربای هویج تهیه کنید و لذت ببرید. با خواص آن برای بدن آشنا هستید؟ ممکن است کمی متعجب شوید و با خود فکر کنید یک خوراکی شیرین چه خاصیتی میتواند داشته باشد، اما مربای هویج بسیار پرفایده است.
در این مقاله ما را همراهی کنید تا شما را با فواید مربای شیرین و دوستداشتنی هویج بیشتر آشنا کنیم.
ارزش غذایی مربای هویج
هویج گیاهی دوساله با ریشهای صاف و ساقه بدون کرک است که در بیشتر نقاط ایران کشت میشود و بهراحتی در دسترس است. هویج یکی از محبوبترین انواع سبزیجات است و کاربردهای زیادی دارد. قیمت هویج در مقایسه با بیشتر میوهها پایینتر است، به همین دلیل تهیه مربای آن مقرون بهصرفه است.
هویج غنیترین منبع بتاکاروتن است و دلیل نارنجی بودن رنگ هویج هم، همین بتاکاروتن است. آنتیاکسیدان بتاکاروتن در بدن بهصورت ویتامین آ درمیآید و به تقویت بینایی کمک زیادی میکند. ویتامین آ در تقویت سیستم ایمنی، محافظت از پوست، ریه، سیستم گوارش و رشد سلولی موثر است.
آنتیاکسیدانهای موجود در هویج از پیر شدن و تغییر شکل سلولهای بدن پیشگیری میکنند. هویج سرشار از فیبر محلول است و به هضم غذا و بهبود مشکلات سیستم گوارشی کمک بسیاری میکند. قبلا در مقاله غذاهای فیبردار کدامند فواید فیبرهای محلول را برای شما آوردیم. حتما به این مقاله سر بزنید.
مربای هویج همچنین دارای مقادیر قابل توجهی سدیم، کلسیم، فسفر، منیزیم، روی، منگنز، سلنیوم، آهن و ویتامین سی است. مصرف آن به جبران کمبود آهن و کلسیم در کودکان کمک میکند.
یک هویج با اندازه متوسط حدود 25 کالری دارد و یک قاشق غذاخوری مربای هویج تقریبا 45 کالری دارد. 100 گرم از مربای هویج 44 گرم کربوهیدرات، 43 گرم آب، 42 گرم قند، 2 گرم فیبر، مقدار بسیار کمی پروتئین و چربی دارد. مربای هویج تقریبا فاقد کلسترول است.
در صورتیکه شما وقت کافی برای تهیه مربای هویج ندارید، میتوانید از مرباهای آماده در بازار استفاده کنید. مربا هویج تبرک یکی از سالمترین و باکیفیتترین انواع آنها است.
خواص مربای هویج در طب سنتی
همانطور که در بالا اشاره کردیم، هویج کلسترول ندارد و باعث پایین آوردن کلسترول بد خون میشود. ویتامین کا مهمترین ماده در لختهسازی خون نقش دارد و از خونریزیهای شدید جلوگیری میکند. مربای هویج منبع غنی از ویتامین کا است و به بهبود زخمها کمک میکند.
فیبر موجود در مربای هویج به هضم غذا و رفع یبوست کمک میکند. طب سنتی تاکید زیادی بر مصرف مربای هویج برای زخم معده کرده و آن را برای تقویت معده و کبد مفید میدانند. مربای هویج، همچنین برای رفع سوءهاضمه استفاده میشود.
در مورد مصرف مربای هویج، طب سنتی توصیههایی هم دارد. طبع مربای هویج گرم و تر است و بیشتر مناسب افرادی است که طبع سرد و خشکی دارند. هویج همچنین قابض بلغم است و برای بیماریهای تنفسی مثل آسم، سرفه و گرفتگی صدا توصیه میشود.
مصرف هویج، آب هویج و مربای آن، پوست را در برابر سوختگی و آفتاب شدید محافظت میکند. هویج کبد را تصفیه و تمیز میکند و از تجمع چربی بیش از حد در آن پیشگیری میکند. خوردن مربای هویج به تقویت کلیهها هم کمک میکند.
برای آشنایی با تغذیه مناسب برای مراقبت از کبد، پیشنهاد میکنیم مقاله غذاهای مفید برای کبدچرب را بخوانید.
مضرات مربای هویج
مصرف بیش از حد مربا و شیرینی باعث بالارفتن قند خون میشود و در بلندمدت ممکن است شما را با اضافه وزن مواجه کند. البته یکی از راههای موثر برای سالم کردن مربا این است که در تهیه آن بهجای شکر، از عسل استفاده کنید.
عسل نوعی قند طبیعی است و مصرف به اندازه آن، جایگزین خوبی برای قند است. بسیاری از متخصصان تغذیه از هویج به عنوان انسولین گیاهی و طبیعی یاد میکنند. به همین دلیل گفته میشود، مصرف مربای هویج باعث بالارفتن انسولین در بیماران دیابتی میشود. مربای هویج، انتخاب مناسبی برای افراد دیابتی نیست.
مصرف زیاد مربای هویج برای افرادی که طبع گرمی دارند، مناسب نیست. پیشنهاد میشود این افراد، هویج را به همراه گوشت پختهشده مصرف کنند.
مصرف بیش از حد مربای هویج در دوران بارداری هم ممکن است عوارضی برای جنین داشته باشد. مقدار بالای ویتامین آ و بتاکاروتن در دوران بارداری احتمال سقط جنین را زیاد میکند. البته مصرف بهاندازه آن نهتنها مضر نیست، بلکه فوایدی هم برای مادر و جنین دارد.
پیشنهاد میکنیم مقاله علایم کمخونی در بارداری را بخوانید و با آن بیشتر آشنا شوید.
کلام آخر
مربا یکی از خوراکیها و چاشنیهای سالم است که در وعده صبحانه یا تهیه انواع دسر بسیار مورد استقبال قرار میگیرد. بیشتر افراد با فواید انواع مربا آشنا نیستند. مربای هویج یکی از پرفایدهترین آنها است و برای تقویت سیستم گوارشی و بهبود بینایی استفاده میشود.
مصرف متعادل مربای هویج به تامین ویتامینها و مواد مغذی کمک میکند. در رفع سوءهاضمه و بهبود مشکلات گوارشی موثر است و طبع گرم و تری دارد. ما سعی داشتیم شما را با مهمترین فواید مربای هویج در این مقاله آشنا کنیم و در پایان به عوارض مصرف بیش از اندازه آن هم پرداختیم.
سوالات متداول:
مربای هویج چه طبعی دارد؟
مربای هویج طبع خشک و تری دارد و قابض بلغم است.
مربای هویج برای افراد دیابتی مفید است؟
خیر. هویج انسولین گیاهی و طبیعی دارد و موجب بالارفتن انسولین در بیماران دیابتی میشود.
کالری یک قاشق غذاخوری مربای هویج چقدر است؟
یک قاشق غذاخوری مربای هویج تقریبا 45 کالری دارد.
شبکه های اجتماعی