استان کردستان در دامنه رشته کوههای زاگرس، طبیعت بکر و زیبایی دارد. سنندج، سقز، مریوان، بانه و منطقه بینظیر هورامان همگی از جاذبههای گردشگری در کشورمان و بهدلیل داشتن طبیعت منحصربهفرد موردتوجه هستند.
در سفر به استان کردستان چشمهها، دریاچهها، غارها و آبشارهای آن شما را مسحور میکند. بیشک چنین سفری را بهخاطر دیدنیهای خدادادی تحسین میکنید، با این حال از خوراکهای ناب این استان هم نگذرید. کمتر کسی با غذاهای کردستان آشنایی دارد.
غذاهای متنوع سنندج و سقز بیشباهت به طبیعت جذاب آن نیست. در این مقاله شما را با فرهنگ غذایی مردمان این سرزمین بیشتر آشنا خواهیم کرد. با ما همراه شوید.
غذاهای محلی کردستان
غذاهای هر منطقه از ایران رنگوبویی از طبیعتش دارد. طبیعت بکر منطقه کردستان بر آدابورسوم و فرهنگ غذایی مردمانش تاثیر گذاشته است. شما در سفر خود به این استان میتوانید غذاهای کاملا سنتی و بکر را بچشید.
خورشت ریواس
ریواس یک گیاه پرفایده و معطر است که در منطقه کوهستانی کردستان بهوفور یافت میشود. این گیاه خواص زیادی دارد و مردم سنندج و سقز نوعی خورشت فوقالعاده با آن درست میکنند.
برای تهیه این خورشت از گوشت گوسفندی درجه یک استفاده میکنند. طعم ملس و دلپذیر این خوراک مورد پسند بیشتر ایرانیها است. در سفر خود به این استان، این غذا را از دست مردم محلی آن بچشید. ریواس خام هم بسیار خوشمزه است، حتما آن را امتحان کنید.
تنوع غذایی در شهرهای مختلف ایران شگفتانگیز است. مقاله غذاهای محلی اصفهان را از دست ندهید.
خورشت تره کردی
این خورشت شباهت زیادی به قرمه سبزی دارد، اما سبزیهای متفاوتی در آن استفاده میشود. نوعی تره کوهی را بهعنوان سبزی اصلی در این خوراک میریزند.
در ترکیب این خورشت لوبیا قرمز، گوشت گوسفندی و لیموعمانی دیده میشود. در کنار آن، سیبزمینی سرخ کرده قرار میدهند و از روغن محلی در این خوراک بینظیر استفاده میشود.
شیش کباب
کبابخورها عاشق این غذا میشوند. دامداری در این استان رواج دارد و گوشت گوسفندی و گوساله با بهترین کیفیت در کبابها استفاده میشود. به بهترین رستوران شهر سر بزنید و این غذا را سفارش دهید.
گوشت گوسفندی را بهصورت تکههای کوچک در روغن و ادویه مزهدار میکنند، سپس آن را با فلفل و پیاز به سیخ میکشند. با خوردن این کباب، آن را به لیست مورد علاقه خود اضافه خواهید کرد. در انتخاب این غذا شک نکنید.
یکاوه
قدیمیترین غذای استان کردستان که در منطقه هورامان آن را به بهترین شکل درست میکنند، یکاوه است. گفته میشود این غذا قدمتی هزار ساله دارد و از غذاهای اصلی شب یلدا در این استان است.
در گذشته خبری از یخچال نبوده و مردم کردستان گوشت گوسفند را در روغن سرخ کرده و آن را در ظروف سفالی نگهداری میکردند. به این روش نگهداری گوشت قرمه میگویند که در استانهای دیگر کشورمان هم دیده میشود.
این غذا با گوشت قرمه طعم دیگری دارد، پیشنهاد میکنیم آن را از دست عشایرهای مهماننواز هورامان امتحان کنید. گوشت را با نخود، پیاز داغ، کشمش و خرما دوباره تفت میدهند و با برنج و بلغور پخته شده سرو میکنند.
ماهی کباب
بیشتر مردم شهرهای شمالی و حاشیه دریای جنوب را برای خوردن ماهی انتخاب میکنند. کمتر کسی میداند که در کنار دریاچه زریوار در 2 کیلومتری شهرستان مریوان، خوشمزهترین ماهیها را میتوان چشید.
ماهیها را از دریاچه صید کرده و تازه تازه کبابی میکنند. اگر ماهیخور هستید، حتما به رستورانهای اطراف دریاچه سر بزنید.
اگر دوست دارید با روش پخت غذاهای محلی غرب کشور آشنا شوید، سری به مقاله طرز تهیه غذاهای محلی همدان بزنید.
غذای محلی سنندج پرپوله
شهرهای سنندج و سقز به آشهای متنوع معروف هستند. یکی از انواع آنها آش پرپوله است که در شبهای سرد پاییز و زمستان آن را درست میکنند. این آش بسیار ساده است و در ترکیب آن از عدس، پیاز و رشته استفاده میشود.
سبزی اصلی آن مرزه خوشعطر منطقه کردستان است که طعم دلپذیری به این آش میدهد. شما بهسادگی میتوانید این آش را در خانه درست کنید و لذت ببرید.
آش گزنه
گزنه، پونه و کاکوتی از سبزیهای معطر استان کردستان هستند که در مناطق کوهستانی آن بهوفور یافت میشوند. در ترکیب این آش از این سه گیاه پرفایده استفاده میشود.
آش معطر گزنه را با گندم درست میکنند و در آن دوغ محلی میریزند. در سفر خود به استان کردستان حتما لبنیات محلی این منطقه را امتحان کنید.
آش دوغهوا
آش دوغهوا همان آش دوغ است که در استانهای غربی انواع مختلفی از آن را میپزند. آش دوغ اردبیل شهرت جهانی دارد. آش دوغهوا کردستانیها هم دست کمی از آن نمیآورد.
در ترکیب این آش از دوغ محلی پرچرب، سبزیهای منطقه هورامان، نخود و کوفته ریزه استفاده میشود. در کوهستان سرسبز و پرچشمه این استان، خود را میهمان یک کاسه آش داغ کنید.
در سفر خود به استان گیلان، غذاهای محلی را بچشید. پیش از آن در مقاله غذاهای محلی لاهیجان با آنها آشنا شوید.
قایرمه
کنگر از گیاهان منطقه کوهستانی است و در کردستان رشد میکند. مردم با سلیقه سقز و سنندج، کنگر را بهصورت سوخاری درست میکنند و بهعنوان پیشغذا میل میکنند.
در سفر خود به استان کردستان، میهمانان خارجی را به خوردن این غذا دعوت کنید. ظاهر قایرمه شباهت زیادی به غذاهای فرنگی دارد. برای درست کردن آن، کنگر و کرفس را در سس غلیظی قرار میدهند، سپس آنها را سرخ میکنند.
کلانه
نوبت به غذاهایی رسیده که با ذائقه مردم امروزی سازگار است. سنتیترین پیتزای ایرانی را در سقز و سنندج میل کنید. برای درست کردن این غذا، خمیر مخصوصی را روی ساج نازک پهن میکنند.
وسط خمیر را با پیازچه و سبزیهای محلی پر میکنند، دوباره یک لایه خمیر روی آن پهن کرده و بر روی ساج برمیگردانند؛ نان محلی نازکی که درست مثل پیتزا ترد و برشته است.
نان برساق
مردم سقز و سنندج مهارت خاصی در پختن نانهای محلی دارند. این نان نوعی شیرینی محسوب میشود و در ماه مبارک رمضان بر سر سفره کردستانیها دیده میشود.
با استفاده از آرد گندم، شیر و بکینگ پودر یک خمیر شل و روان درست میکنند و آن را در روغن داغ سرخ میکنند. مردم محلی این نان را روی اجاق سرخ میکنند که عطر بینظیری دارد.
خانمهای باسلیقه کرد، این شیرینی را با کمی تغییر به شکل متفاوتی درست میکنند و آن را با توت خشک، کشمش، گردو و انواع مغز پر میکنند.
برونشین
اگر اهل غذاهای ترش هستید، این غذا باب سلیقه شما است. این غذا طعم و ظاهر دلچسبی دارد. در ترکیب آن از لپه، روغن محلی، بلغور، پیاز و ادویههای مخصوص منطقه کردستان استفاده میشود.
برونشین را با قیسی، آلو و سرکه انگور مزهدار میکنند. این غذا با نان محلی سرو میشود و ارزش امتحان کردن دارد.
جالب است بدانید که در بین غذاهای محلی ایران، غذاهای نونی متنوعی وجود دارد. در مقاله غذاهای محلی بدون برنج با آنها آشنا شوید.
آش سه نگه سیر
یکی از آشهای خوشرنگ و لعاب که در سر سفره افطار از آن استقبال میشود، آش سه نگه سیر است. در این آش خبری از سبزیهای معطر نیست؛ ترکیب جدیدی که بسیار اشتهابرانگیز است.
برنج، عدس، گوشت بوقلمون، کشک و نعنا داغ از ترکیبات اصلی این آش هستند. این آش بسیار مقوی است و برخی در آن گوشت مرغ هم میریزند.
شلکینه
شلکینه نوعی نان شیرینی بسیار مقوی است و برای خانمهای تازه زایمان کرده هم آن را میپزند. این شیرینی بسیار خوشمزه است، حتما آن را در سقز میل کنید.
این نان را روی ساج میپزند و در ترکیب آن از روغن محلی اصل استفاده میشود. این شیرینی بسیار برشته است و مردم مهماننواز کردستان از آن برای پذیرایی میهمانان عزیزشان استفاده میکنند.
کلام آخر
کردستان منطقه کوهستانی و بسیار دیدنی در غرب ایران واقع شدهاست. هورامان زیبایی بیبدیل در این استان است که طبیعت بکر و دیدنی دارد.
در سفر خود به این استان خود را میهمان غذاهای متنوع و خوشمزه کردستانیها کنید، چرا که درست مثل طبیعتش، کاملا بیرقیب هستند.
سوالات متداول:
آش پرپوله از غذاهای معروف کدام شهر است؟
آش پرپوله ترکیبی از عدس، رشته و پیاز است که در شهرهای سقز و سنندج در استان کردستان درست میشود.
کنگر را در استان کردستان چطور درست میکنند؟
کنگر و کرفس را در ماست و ادویه قرار میدهند، سپس آن را سوخاری میکنند و بهعنوان پیشغذا میخورند.
قدیمیترین غذای کردستان کدام است؟
یکاوه از غذاهای اصلی شب یلدا است که از ترکیب گوشت قرمه، نخود، پیاز، کشمش، خرما درست میشود و با برنج و بلغور پخته سرو میشود.
شبکه های اجتماعی