تنوع غذایی در مناطق مختلف ایران در سطح بالایی قرار دارد. این تنوع غذایی در حدی است که موجب شده است ایران در زمره معروفترین و بزرگترین مناطق هدف گردشگری غذایی در دنیا قرار گیرد. یکی از بزرگترین مناطق ایران که متنوعترین غذاهای محلی را دارد، استان آذربایجان شرقی است. این منطقه به دلیل وسعت زیاد و محل تلاقی کوهستانهای البرز و زاگرس، دارای تنوع اقلیمی است که این باعث تنوع در غذاهای محلی آن میشود.
در میان شهرهای این استان غذای محلی سراب جزو غذاهای خوشمزه و مقوی است. غذای محلی سراب مشابهتهایی با سایر غذاهای محلی استان آذربایجان شرقی دارد و مواد غذایی آن از مواد خوراکی موجود در این استان است. در این مقاله از مجله تبرک به معرفی غذاهای محلی سراب، مواد بهکاررفته در آنها و نحوه طبخ خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
معروفترین غذاهای محلی استان آذربایجان شرقی
خوردن غذاهای محلی یکی از جاذبههای سفر به مناطق مختلف است. اما در مورد آذربایجان شرقی میتوان گفت که برخی از معروفترین غذاهای محلی استان آذربایجان شرقی دلیل اصلی سفر به این منطقه برای عدهای است. چراکه چشیدن غذاهای محلی همچون کوفته تبریزی، کباب بناب و … بهصورت محلی در خود منطقه مربوطه، لذتی وصف نشدنی دارد. در ادامه این مطلب طرز تهیه غذاهای محلی استان آذربایجان را ارائه خواهیم کرد.
کوفته تبریزی
کوفته تبریزی از معروفترین غذاهای محلی استان آذربایجان شرقی است که تقریباً نزد مردم همه مناطق ایران و شاید جهان، محبوب است. این غذای محلی لذیذ و پرطرفدار در بسیاری از مناطق جزو غذاهای روتین و وعدههای غذایی خانوادههای ایرانی است. کوفته بهدلیل داشتن گوشت قرمز، حبوباتی همچون لپه و تخممرغ، جزو غذاهای مغذی و مقوی است.
در این غذا از گوشت چرخکرده، برنج، لپه، تخممرغ، سبزی کوفته (سبزیهای معطری مثل مرزه، ترخون، جعفری، نعناع، گشنیز)، آلو خشک، زرشک، زعفران، رب گوجهفرنگی، نمک، فلفل استفاده میشود. نکتهای که درمورد گوشت قرمز چرخکرده لازم به ذکر است این است که گوشت قرمز را امروزه چرخ میکنند، اما طبق دستور سنتی کوفته تبریزی، گوشت قرمز را چرخ نمیکنند و بلکه با پیاز میکوبند. این گوشتکوبیده شده باعث میشود کوفته از هم باز نشود. همچنین تخممرغ نیز برای وا نرفتن مایه کوفته تبریزی است.
برای تهیه کوفته تبریزی، گوشت چرخکرده، برنج و لپه نیمپز را به همراه ادویه و تخممرغ خوب ورز میدهیم. به این مایه، سبزی کوفته را اضافه کرده و خوب هم میزنیم. بهاندازه دلخواه گلولههایی از این ترکیب که در وسط آن آلوی خشک یا تخممرغ آبپز قرار دادهایم، درست میکنیم.
در یک قابلمه پیاز خردشده را با ادویه و رب گوجهفرنگی تفتداده و یک سس رقیق آماده میکنیم. میزان رقیق بودن این سس بهدلخواه است. گلولههای کوفته را داخل این سس میاندازیم و میگذاریم ۴۵ دقیقه بجوشند و آماده سرو شوند.
قورمه سبزی
قورمه سبزی از غذاهایی است که در پاسخ به پرسش از غذاهای ایرانی، چه در داخل ایران و چه در خارج از ایران، نامبرده میشود. این غذای محلی یکی دیگر از غذاهای روتین خانواده ایرانی است که در وعدههای غذایی وجود دارد. به دلیل همین فراگیری، شاید کمتر کسی بداند که این یک غذای کاملاً محلی است. قورمه سبزی یکی از معروفترین غذاهای محلی استان آذربایجان شرقی و شهر تبریز است. اگر میخواهید برای مهمانی قورمه سبزی تهیه کنید، بهتر است از مقاله طرز تهیه خورشت قورمه سبزی مجلسی کمک بگیرید.
خورشت قورمه از مواد زیر تشکیل شده است:
سبزی خورشتی، گوشت خورشتی گوسفندی، لوبیا قرمز، پیاز، روغن، رب گوجهفرنگی، لیموعمانی، نمک، فلفل و زردچوبه.
برای تهیه خورشت قورمه سبزی، ابتدا سبزی خورشتی را با مقدار کمی روغن تفت میدهیم. بعد از تفتدادن سبزی خورشتی، گوشت خورشتی را در یک ظرف دیگر با روغن، نمک، فلفل و زردچوبه سرخ کنید و بعد پیاز خردشده را در آن بریزید و تفت دهید. میتوانید حین تفت خوردن پیاز، کمی رب گوجهفرنگی نیز به آن بیفزایید و تفت دهید. سپس سبزی خورشتی تفتداده شده را به گوشت اضافه کنید و بعد از 5 دقیقه لوبیای قرمز را با یک پارچ آب داخل ظرف بریزید و در قابلمه را بگذارید تا خورشت خوب جا بیفتد. بهتر است خورشت را با شعله بسیار کم به مدت حداقل 3 تا 4 ساعت بگذارید تا آرام بپزد. در 20 دقیقه انتهایی پخت خورشت قورمه سبزی، لیمو عمانیهای خیسخورده را بریزید تا غذا را خوشطعم کند.
کباب بناب
از دیگر غذاهای محلی معروف استان آذربایجان شرقی کباب بناب است. این غذا نیز مانند قورمه سبزی و کوفته تبریزی از غذاهای محلی این استان است که در سراسر ایران و رستورانهای ایرانی به همراه پلو سرو میشود. روش تهیه این غذای محلی بسیار شبیه به طرز تهیه کبابکوبیده معمولی است.
کباب بناب تشکیل شده از گوشت فیله گوسفندی، گوشت راسته گوساله، کره، پیاز، نمک و فلفل سیاه است.
برای تهیه کباب بناب، گوشت گوسفندی و گوساله را خرد کرده، بشویید و چرخ کنید. سپس گوشتهای چرخ شده را با پیاز ریز خردشده، کره، نمک و فلفل سیاه مخلوط کرده و ورز دهید. بعد از آمادهشدن مایه کباب، روی آن را با نایلون فریزر بکشید و در یخچال بگذارید. بعد از 2 تا 3 ساعت مایه را دربیاورید و به سیخ کبابی بکشید و بپزید.
پامادور آشی یا آش گوجهفرنگی غذای محلی سراب
سراب یکی از توابع استان آذربایجان شرقی است که در فاصله ۱۳۴ کیلومتری شرق تبریز و ۸۶ کیلومتری غرب اردبیل قرار دارد. غذای محلی سراب شباهت بسیار زیادی با غذاهای محلی تبریز و سایر نقاط آذربایجان شرقی دارد. به دلیل وجود آبوهوایی کوهستانی معمولاً در منطقه غذاهای گرم و آشی زیادی طبخ میشود. پامادور آشی یا آش گوجهفرنگی غذای محلی سراب است که بهخاطر داشتن آب گوشت و حبوباتی همچون لوبیاچشمبلبلی، بسیار مقوی و مغذی است. در ادامه این مقاله به طرز تهیه این آش خوشمزه خواهیم پرداخت.
مواد لازم برای تهیه پامادور آشی
- لوبیاچشمبلبلی: ۱ پیمانه
- آب گوشت: ۳ پیمانه
- برنج: ۱ پیمانه
- گوجهفرنگی: ۱ کیلوگرم
- تره آشی: ۲۰۰ گرم
- جعفری: ۲۰۰ گرم
- غوره: ۱۰۰ گرم
- آبغوره: ۱ پیمانه
- پیاز: ۲ عدد
- نعناع خشک: ۲ قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل، زردچوبه: به مقدار لازم
- آب: ۵ پیمانه
طرز تهیه پامادور آشی
لوبیا چشمبلبلیها را یک شب پیش خیس کنید و هر 2 ساعت آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شده و زودتر بپزد. برنج را هم از قبل بشویید و آبکش کنید. تره و جعفریها را شسته و خرد کنید. پیاز را بهصورت نگینی خرد کنید. گوجهفرنگیها را نیز بعد از شستن رنده کنید.
پیاز خرد شده را با روغن در یک قابلمه تفت بدهید و بعد لوبیاچشمبلبلی را به آن اضافه کنید. بعد از کمی تفت خوردن لوبیاها، به آن نمک، زردچوبه و فلفل اضافه کنید و بعد ۵ پیمانه آب را در آن بریزید.
در این مرحله، برنج را با ۳ پیمانه آب گوشت به محتویات داخل قابلمه اضافه کنید و هم بزنید و بگذارید تا بجوشد. بعد از 10 دقیقه که آب به نقطهجوش رسید، تره و جعفری خردشده و غورهها را به آن اضافه کنید تا به مدت ۲۰ دقیقه بجوشد. پس از ۲۰ دقیقه گوجهفرنگیهای رنده شده و کمی نعناع را به قابلمه افزوده و زیر قابلمه را کم کنید و بگذارید تا نیم ساعت آرامآرام بپزد.
در آخر یک پیمانه آبغوره را به آش بیفزایید و فقط ۵ دقیقه بگذارید آش بجوشد و بعد زیر قابلمه را خاموش کنید. پامادور آشی را با نعناع داغ، پیازداغ و کمی جعفری تزئین کنید.
یکی دیگر از محبوبترین آشهای ایرانی، آش شله قلمکار است که هر منطقهای به روش خاص خود این آش را درست می کنند. در تهیه آش شله قلمکار از انواع ادویه ها و سبزیجات معطر استفاده میشود.
کلام آخر
پامادور آشی غذای محلی سراب است که شباهت زیادی به غذاهای محلی سایر نقاط استان آذربایجان شرقی دارد. این غذای محلی سراب بسیار مقوی است و به دلیل داشتن آبغوره طعمی ترش دارد.
سؤالات متداول:
برای درستکردن کباب بناب از چه گوشتی باید استفاده کرد؟
کباب بناب را باید با گوشت فیله گوسفندی و راسته گوساله درست کرد.
برای اینکه مایه کوفته تبریزی از هم وا نشود، چه باید کرد؟
برای وا نرفتن مایه کوفته تبریز، اولاً گوشت آن را بهتر است بهجای چرخ کردن، کوبید. ثانیاً از تخممرغ استفاده کنید.
راز خوب جاافتادن قورمه سبزی چیست؟
قورمه سبزی را باید با شعله کم و در زمان طولانی بیش از ۳ تا ۴ ساعت پخت.
شبکه های اجتماعی