مشهد، بلوار سجاد، بهارستان 2، ساختمان بارثاوا، تبرک info@tabarok.ir

آدرس دفتر مرکزی

مشهد ٬ بلوار سجاد ٬ بهارستان ۲ ٬ ساختمان بارثاوا ٬ تبرک

تلفن تماس

۰۵۱۳۷۵۰۱

پست الکترونیک

info@tabarok.ir

جستجو در بلاگ

آخرین مطالب

شبکه های اجتماعی

غذاهای محلی سمنان

غذاهای محلی سمنان

جنوب رشته‌کوه البرز و شمال دشت کویر منطقه‌ای به نام استان سمنان قرار دارد. آب‌وهوای این منطقه خشک و معتدل است و از پیشینه‌ای قدیمی و ارزشمند بهره می‌برد. سمنان را درگذشته با نام‌های مختلفی می‌شناختند. «سیم لام» تا «سه مه نان» از جمله اسم‌هایی بوده که برای این منطقه به کار می‌برند. به‌مرورزمان «سه مه نان» تغییر کرد و به نام کنونی آن مشهور شد. علاوه بر جاذبه‌‌های مذهبی، تاریخی و باستانی این منطقه، فرهنگ غذایی سمنان هم بسیار معروف و شناخته شده است.

در این مقاله از مجله تبرک قرار است با شما درباره خوشمزه‌ترین غذاهای سمنان صحبت کنیم تا زمان سفر به این منطقه، به‌راحتی غذای محبوب و موردپسند خود را انتخاب کنید و سفری لذت‌بخش‌تر داشته باشید.

معروف‌ترین غذای خانگی سمنان

انتخاب بهترین غذا از میان تنوع بی‌نهایت غذاهایی که در هر منطقه می‌توان پیدا کرد، کار سختی است. غذاهای محلی سنتی را از نان تا آش و خورشت را می‌توان برای هر سلیقه‌ای و ذائقه‌ای پیدا کرد. اگرچه این استان یکی از مناطق خشک و کم‌آب ایران است اما توانسته تولیدات کشاورزی و زارعتی متفاوتی داشته باشد و درنتیجه انواع غذاهای مختلف را هم می‌توان در فرهنگ غذایی آن پیدا کرد. اگر بخواهیم از بهترین و خوشمزه‌ترین این غذاها صحبت کنیم کار سختی است، اما چند مورد از محبوب‌ترین غذاها را با هم مرور می‌کنیم تا آشنایی نسبی و خوبی با این غذاها پیدا کنید.

سبزی پلو دامغانی

سبزی پلو دامغانی

معمولاً سبزی‌پلو را در فرهنگ غذایی عمومی با ماهی میل می‌کنند، اما در سمنان قرار است با یک سبزی‌پلو متفاوت روبه‌رو شوید. سمنانی‌های یا بهتر بگوییم دامغانی‌ها، این غذا را با گوشت چرخ‌کرده می‌خورند. یک غذای بسیار اصیل و قدیمی که از موادی مثل برنج، بادمجان، کره، روغن حیوانی، سبزی‌پلویی، گوشت چرخ‌کرده، دارچین، نمک، فلفل و کدوحلوایی درست می‌شود. این غذا ارزش غذایی بالایی دارد و برای تأمین ویتامین ب بدن پیشنهاد خوبی است.

مانی پلو سمنانی

مانی پلو از آن غذاهایی است که در خانه‌ی اکثر قدیمی‌ها و بزرگ‌ترهای سمنان پیدا می‌شود. البته این غذا را بیشتر می‌توان متعلق به شهر دامغان دانست اما عطر و بوی آن در خانه هر مادربزرگ سمنانی هم به مشام می‌رسد. مواد تشکیل‌دهنده این غذا برنج، لپه، کشمش‌پلویی، زرشک، زعفران دم‌کرده، گوشت گوسفند یا فیله گوساله و رشته‌پلویی است.

ته‌چین شهمیرزادی

ته‌چین شهمیرزادی

ته‌چین یکی از غذاهای بسیار خوشمزه و پرطرفداری است که در همه شهرهای ایران پخته می‌شود. بعضی شهرها دستورپخت متفاوتی برای این غذا دارند و در بعضی دیگر مواد اولیه‌ای که برای تهیه ته‌چین استفاده می‌کنند، مختلف است. شهمیرزاد سمنان هم یک ته‌چین بسیار خوشمزه و پرطرفدار دارد که اگر یکبار طعم آن را بچشید، طرفدار سفت‌وسخت این غذا می‌شوید. برای پخت ته‌چین معروف شهمیرزاد از برنج، سبزی خردشده، بادمجان، گوشت، چغندر، اسفناج، سیب‌زمینی، پیازداغ، گرد غوره و ماست استفاده می‌شود.

اگر به خوردن ته‎چین علاقه زیادی دارید و تمایل دارید با ته‌چین‌ مرغ هم آشنا شوید، مقاله‌ی طرز تهیه ته‌چین مرغ را بخوانید.

خورشت هویج و پسته

اگر اسمی از خورشت بادام کرمانشاهی شنیده باشید، حتماً با شنیدن خورشت هویج و پسته سمنانی تعجب نمی‌کنید. اگر اسمی از این غذا هم نشنیده‌اید پس بدانید با چشیدن طعم این غذای سمنانی قرار است یک تجربه بسیار خوشمزه و متفاوت داشته باشید. پسته‌های دامغان همیشه معروف بودند و هستند. دور از انتظار نیست اگر ردپای آن را در غذاهای این منطقه هم پیدا کنید. یکی از محبوب‌ترین غذاهای محلی سمنان، خورشت هویج و پسته است. این خورشت خوش‌رنگ و لعاب با مرغ، هویج، خلال پسته، زعفران، آبغوره و روغن حیوانی درست می‌شود. طعم بسیار لذیذی دارد و ترش‌مزه است.

خلال پلو

خلال پلو

خلال پلو را می‌توان غذای مشترک سمنان با کرمانشاه دانست، البته اندکی تغییر در طرز تهیه و پخت آن باعث شده تا با خیال راحت بتوانیم از خلال پلو در لیست غذاهای سمنانی صحبت کنیم. برای تهیه خلال پلو برنج، گوشت چرخ‌کرده، خلال بادام، خلال پسته، شکر، پیاز، خلال پرتقال، زعفران، روغن حیوانی، نمک و فلفل استفاده می‌شود.

ته‌چین گرمسار

از ته‌چین شهمیرزاد گفتیم اما خالی‌ازلطف نیست سری به گرمسار و غذای خوشمزه این منطقه هم بزنیم. گرمسار، یکی از شهرستان‌های سمنان، به ته‌چین لذیذش معروف است. این ته‌چین را اصطلاحاً یک ته‌چین مجلسی می‌دانند که در مراسم‌ مهم مثل عروسی‌ها سرو می‌شود. این غذا از بهترین و مرغوب‌ترین مواد اولیه تهیه شده و بسیار لذیذ است. مواد موردنیاز برای پخت ته‌چین گرمسار، برنج، گوشت بره، زعفران، کشمش و ماست است.

چرتمه پلو

چرتمه پلو

یکی از خاص‌ترین و معروف‌ترین غذاهای این منطقه چرتمه پلو است. بعید است جای دیگری به جز سمنان اسم این غذا را بشنوید زیرا که فقط مخصوص سمنان است و شبیه آن را در شهرهای دیگر خیلی کم می‌توان پیدا کرد. چرتمه پلو غذایی است که با برگ تازه درست می‌شود و بسیار چرب و پرکالری است. برای درست‌کردن این غذا ابتدا جگر سیاه و دنبه را با هم می‌کوبند و بعد ماست و سیر تازه به آن اضافه می‌کنند.

چلو گوشت سمنانی

یکی دیگر از غذاهای مشترک کرمانشاه و سمنان، چلو گوشت است. این غذا در هر دو شهر بسیار معروف و شناخته شده است و هر دو استان از ادویه‌های مختلفی برای تهیه غذا درست می‌کنند و همین باعث شده تا روش پخت این غذاها متفاوت باشد. چلو گوشت را در سمنان با استفاده از گوشت گوسفند، پیاز خرد‌شده، رب گوجه‌فرنگی، دارچین، نمک و زعفران درست می‌کنند.

خورشت سیب و آلبالو

خورشت سیب و آلبالو

یکی دیگر از خورشت‌های بسیار معروف این منطقه خورشت سیب و آلبالو است. این خورشت را متعلق به منطقه شاهرود می‌دانند و بیشتر در اواخر بهار و اوایل تابستان طبخ و سرو می‌شود. به‌خاطر سیب ترش یا سیب گلابی که دارد، طعم آن ملس است. در تهیه این خورشت به‌جز سیب ترش از آلبالو بدون هسته، لپه، پیاز، شکر، زردچوبه، فلفل و نمک هم استفاده می‌کنند.

جوش بره

اگر دوست دارید طعم آش‌های این منطقه را بچشید، جوش بره پیشنهادی است که به‌هیچ‌وجه نباید آن را از دست داد. اگرچه دستور‌العمل پخت آن سخت است اما یکی از خوشمزه‌ترین آش‌هاست و به‌خاطر نوع مواد و خمیری که در آن به‌کار رفته است نسبت به دیگر آش‌ها بسیار لذیذ و محبوب است.

شله قروت

شله قروت

شله قروت هم یکی دیگر از غذاهای محلی میامی است که جزو فرهنگ غذایی قدمت‌دار این منطقه محسوب می‌شود. این غذا را اکثراً در روزهای تاسوعا می‌پزند و نذری می‌دهند. در روز تاسوعا، افراد به نیت حاجت‌روایی در زمان پخت، آن را هم می‌زنند تا از فضیلتش بهره ببرند.

تاک پلو

از انواع و اقسام غذاهای مختلف سمنانی گفتیم اما نباید صحبت از تاک پلو را فراموش کنیم. این غذا یکی از خوردنی‌های بسیار معروف و محبوبی است که اگر فرصت چشیدن طعم و مزه آن را داشتید توصیه می‌کنیم هیچ‌وقت این فرصت را از دست ندهید. این غذا هم از برگ‌های درختان تاک درست می‌شود و هم بین اهالی منطقه سمنان خیلی پرطرفدار است. مواد اولیه تاک‌پلو، مرغ، پیاز، پودر لیموعمانی، سویا سس، پودر خردل، نمک زعفران و برگ مو است.

اودو یا آب‌دوغ خیار

اودو یا آب‌دوغ خیار

آب‌دوغ‌خیار فقط مختص منطقه سمنان نیست اما این غذا آن‌قدر محبوب و دوست‌‌داشتنی است که هر منطقه‌ای سبک و روش تهیه خاص خودش را دارد. اگر می‌خواهید یک غذای بسیار ساده، مقوی و خنک در روزهای گرم و طاقت‌فرسای تابستان میل کنید، این غذا بهترین انتخاب است. سمنانی‌ها آب‌دوغ‌خیار را با ماست، پونه خشک شده، نعناع و خیار درست می‌کنند.

کالک قلیه

آبگوشت خربزه (کالک قلیه به زبان محلی) از غذاهای محلی سمنان است. این غذا را در شهرها و استان‌های دیگر هم می‌توانید پیدا کنید اما سابقه و ریشه آن در استان سمنان بیشتر است. خربزه، پیاز، نخود، لوبیا و گوشت آبگوشتی مواد اصلی آبگوشت خربزه است.

کله‌جوش

کله‌جوش را بیشتر با نام مازندران می‌شناسند، اما با کمی تغییر می‌توان این غذا را در منطقه سمنان هم پیدا کرد. برای تهیه کله‌جوش از کشک، رب گوجه‌فرنگی، بادمجان، روغن جامد، پیاز، نمک، آب نعنا و زردچوبه استفاده می‌شود.

اگر تمایل دارید با غذاهایی که محلی هستند، اما با برنج تهیه نمی‎شوند، آشنا شوید، به مقاله‎ی غذاهای محلی بدون برنج مراجعه کنید.

یخنی

یخنی

یخنی را هم جزو غذاهای منطقه بسطام سمنان می‌دانند. یخنی در واقع همان آبگوشت است و در دسته‌بندی غذاهای آبگوشتی قرار دارد. یخنی را می‌توانید در شهرهای مختلف پیدا کنید اما یخنی سمنانی یکی از معروف‌ترین‌های آنهاست. پیازداغ، ادویه، لوبیا، نخود، آب، سبزی آش و گوشت چرب گوسفند مواد اولیه و اصلی این غذای سنتی است.

اگر تمایل دارید با یخنی‌ نخود شیراز هم آشنا شوید، مقاله‌ی غذاهای محلی شیراز را از دست ندهید.

کشک و گوجه

کشک و گوجه هم یک غذای ساده اما خوشمزه و محبوب است. مزه اصلی این غذا به کشک آن بستگی دارد و هرچه میزان کشک این غذا بیشتر شود، طعم خوشمزه‌تری خواهد داشت. اگر ذائقه و سلیقه شما با غذاهای کشک‌دار سازگار است، حتماً این غذا را امتحان کنید چون پشیمان نخواهید شد.

در کنار این غذا می‌توانید با طرز تهیه کشک و بادمجان هم آشنا شوید و از طعم خوب آن لذت ببرید.

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم درباره محبوب‌ترین غذاهای محلی سمنان با شما حرف بزنیم. شما تجربه خوردن و چشیدن طعم کدام یک از این غذاها را داشته‌اید؟ اگر روزی مسافر این منطقه بودید، حتماً نگاهی دوباره به این لیست بیندازید و در زمان سفر به این استان، سراغ غذاهای محلی‌اش را بگیرید.

سؤالات متداول

معروف‌ترین غذای محلی سمنان کدام است؟

چرتمه پلو یکی از غذاهای بسیار معروف و خوشمزه این منطقه است. برای درست‌کردن این غذا ابتدا جگر سیاه و دنبه را با هم می‌کوبند و بعد ماست و سیر تازه به آن اضافه می‌کنند.

غذاهای مشترک سمنان با کرمانشاه کدام است؟

خورشت هویج و پسته، خلال پلو و چلو گوشت سمنانی سه غذای مشترکی است که در فرهنگ غذایی کرمانشاه هم طبخ می‌شود.

خورشت پسته چطور درست می‌شود؟

یکی از محبوب‌ترین غذاهای محلی سمنان، خورشت هویج و پسته است. این خورشت خوش‌رنگ و لعاب با مرغ، هویج، خلال پسته، آبغوره، زعفران و روغن حیوانی درست می‌شود. طعم بسیار لذیذی دارد و ترش‌مزه است.

انتشار دهید:

یک نظر بنویسید