شیراز، مرکز استان فارس و یکی از زیباترین و پربازدیدترین شهرهای ایران که عطر بهار نارنجش شما را مدهوش میکند. قدم زدن در حافظیه، باغ ارم و تماشای آثار باستانی ارزشمند کشورمان در این شهر زیبا، خاطره شیراز را در ذهن شما ماندگار خواهد کرد.
بدون شک، سوغاتی و غذای محلی شیراز هم بخش جدانشدنی از سفر شما به استان فارس خواهد بود. شیرازیها عاشق پلو مخلوط هستند و تنوع آنها در انواع آش و خورشت مثالزدنی است.
برای آشنایی با ذائقه مردم خونگرم شیرازی، در این مقاله غذاهای سنتی و محلی آنها را با شما به اشتراک میگذاریم. در سفر خود به شهر تاریخی حافظ و سعدی، حتما این غذاها را امتحان کنید.
غذای محلی استان فارس
چشیدن غذاهای سنتی شیراز از لذتهایی است که بههیچ وجه نباید از آن غافل شوید. شیرازیها علاقه خاصی به پلو مخلوط دارند. کلم پلو شیرازی، قنبر پلو، هویج پلو و شیرازی پلو همگی از غذاهای محبوب مردم استان فارس است.
کلم پلو شیرازی
پیشنهاد میکنیم این پلو ساده و خوشمزه را در شهر شیراز امتحان کنید. پلو قاطی ساده که در شهرهای مختلف هم آن را در وعده شام یا ناهار درست میکنند. برای تهیه این غذا از کلم سنگی یا همان کلم قمری استفاده میکنند.
کلم خرد شده را با پیاز و سبزیهای معطر تفت میدهند. ادویههای خوشعطر مثل زردچوبه، فلفل، زیره و دارچین به آن اضافه میکنند. گوشت چرخکرده را جداگانه بهصورت قلقلی درمیآورند و سرخ میکنند.
کلم و گوشت قلقلی را لابهلای پلو میریزند. ظاهر این پلو بسیار جذاب است و برای سرو در میهمانی و دورهمی مناسب بهنظر میرسد.
در سفر خود به استان پهناور اصفهان، حتما غذاهای مخصوص این شهر را بچشید. در مقاله غذاهای محلی اصفهان با آنها آشنا شوید.
شکر پلو
مردم استان فارس عاشق غذاهای شیرین هستند. شکر پلو را در مراسمهای عزاداری و هیئتها استفاده میکنند. نذری پرطرفدار ماه مبارک رمضان در شیراز شکر پلو است. خلال پوست پرتقال و نارنج را با خلال پسته و بادام در کره تفت میدهند.
زعفران و گلاب نقش اصلی در رنگ و ظاهر این غذا دارند. به ازای هر پیمانه برنج یک قاشق شکر هم میریزند و همه مواد را لابهلای برنج قرار میدهند. شیرازیها شکر پلو را به همراه قیمه میخورند و در کنار آن حتما سالاد شیرازی هم سرو میشود.
لوبیا پلو شیرازی
لوبیا پلو را در بیشتر شهرها با لوبیا سبز درست میکنند، این غذا در شیراز متفاوت است. برای تهیه لوبیا پلو شیرازی شما نیاز به لوبیا چشم بلبلی دارید. بهازای هر پیمانه برنج، نصف پیمانه لوبیا اضافه میکنند.
لوبیا پلو را هم با گوشت قلقلی و هم با مرغ زعفرانی سرخشده میپزند. شیرازیهای خوشسلیقه مقداری شوید تازه هم لابهلای پلو قرار میدهند. این غذا با عطر دارچین، زیره، زعفران و روغن حیوانی موردپسند بیشتر ایرانیها قرار میگیرد.
هویج پلو
ظاهر این غذا بسیار رنگارنگ و جذاب است و شبیه به مرصع پلو سرو میشود. برای درست کردن این غذا بیشتر از مرغ زعفرانی استفاده میشود. ترکیبات آن چند قلم است، هویج را به همراه پیاز در کره تفت میدهند تا خوب کاراملی شود.
کشمش و گردو خرد شده هم به آن اضافه میکنند. خلال پسته، خلال بادام و دانههای زرشک ظاهر فوقالعادهای به هویج پلو شیرازی میدهد. در آخر همه مواد را لابهلای برنج آبکش شده میریزند و با عطر گلاب، دارچین و زیره آن را کامل میکنند.
برای آشنایی با فرهنگ غذایی مردمان خونگرم کردستان، مقاله غذاهای محلی سقز را از دست ندهید.
نام غذاهای محلی مرودشت
مرودشت یکی از شهرهای استان فارس و در نزدیکی شیراز است که مقبره کوروش کبیر در این منطقه واقع شده است. هر ساله گردشگران زیادی برای بازدید از این مکان به مرودشت سفر میکنند.
قنبر پلو
قنبر پلو یکی از غذاهای قدیمی و اصیل استان فارس است. نام اصلی این غذا غم بَر پلو بوده، به این معنی که با خوردن این غذا غم و غصه جای خود را به شادی میدهد. با مرور زمان این غذا به نام قنبر پلو در بین مردم رایج شده است.
این غذا طعم ملس و دلنشینی دارد. گوشت قلقلی را به همراه پیازداغ، کشمش و گردو تفتداده و رب انار درجه یک لابهلای پلو قرار میدهند. مردم مرودشت در این غذا کمی شیره انگور هم میریزند تا طعم ترشی رب انار را بگیرد.
آلبالو پلو شیرازی
لیست غذاهای پلویی شیرازیها هنوز ادامه دارد. تنوع در درست کردن پلو قاطی در شیراز زبانزد خاص و عام است. آلبالو پلوی شیرازی را حتما در رستورانهای محلی شیراز تجربه کنید.
آلبالو تازه را با کره تفت میدهند، آن را به همراه گوشت قلقلی سرخشده لابهلای پلو قرار میدهند. خلال پسته و بادام ظاهر دلپذیری به این غذا میدهد، بهخصوص اینکه از زعفران اعلاء برای رنگ بیشتر در این غذا استفاده میشود.
اگر علاقه دارید طرز تهیه غذاهای محلی را یاد بگیرید، مقاله طرز تهیه غذاهای محلی همدان را بخوانید.
آش ماست شیرازی
وقت آن است که از آشهای خوشمزه شیرازی برای شما بگوییم؛ آش ماست که شباهت زیادی به آش دوغ دارد، اما راستش را بخواهید بسیار لذیذتر از آن است. گوشت گردن گوسفندی را میپزند و در این آش مقوی از آن استفاده میکنند.
سبزیهای معطر مثل شوید و ترخون را ساطوری کرده و در کنار ماست ترش محلی عطر این غذا را کامل میکنند. حبوبات این آش، لپه درجه یک شیرازی است که همراه با پیاز داغ فراوان طعم آش ماست را باب سلیقه هر ایرانی میکند.
آش انار
شیرازیها در شبهای بلند پاییز و زمستان، بهخصوص در شب یلدا این آش را داغ داغ سرو میکنند. برای تهیه این آش، لپه و برنج را میپزند، سبزیهایی مثل تره، جعفری، گشنیز، شوید و اسفناج به آن اضافه میکنند.
آب انار و رب انار مخصوص را برای طعم ترشی به این آش اضافه میکنند. این آش همراه با سیر داغ، نعنا و پیاز داغ سرو میشود. زعفران، رنگ آش انار را جذابتر میکند. در سفر به شیراز و مرودشت، حتما از این آش میل کنید.
اگر عاشق آشهای ترش هستید، در مقاله غذاهای محلی مازندران با لیستی از غذاهای ترش و ملس آشنا شوید.
کوفته سبزی شیرازی
کوفته سبزی شیراز غذای سنتی این شهر است که به آن آش کوفته سبزی هم میگویند. نخود و برنج را میپزند و خوب له میکنند. به این ترکیب گوشت چرخکرده اعلاء، پیاز رنده شده و سبزی مخصوص اضافه میکنند.
سبزیهای مخصوص کوفته شیرازی جعفری، شوید، تره و ترخون هستند. وسط مواد کوفته آلو و کشمش میگذارند. کوفته شیرازی و تبریزی شبیه به هم هستند، اما کوفته شیرازی آب رقیقتری دارد که در آن نون تیلیت میکنند.
دو پیازه آلو
دو پیازه یا دو پیازا نوعی غذای جنوبی است که در شهرهای بوشهر، اهواز و سیستان بلوچستان درست میشود. این غذا با کمی تغییرات در افغانستان و پاکستان هم دیده میشود. تنوع زیادی در دو پیازه وجود دارد، اما معروفترین آن دو پیازه آلوی شیراز است.
دوپیازه آلو در واقع همان دو پیازه سیبزمینی است. در شیراز در بعضی غذاها به سیبزمینی، آلو گفته میشود. دو پیازه آلو خیلی راحت و سریع آماده میشود. پیاز داغ، سیبزمینی نگینی، جعفری، رب گوجهفرنگی، زردچوبه، آبلیمو، نمک و فلفل را با هم تفت میدهند. این غذا را با نان میخورند و یک شام ساده و خوشمزه برای شما خواهد بود.
خورش شیرازی
یکی از معروفترین انوع خورشتهای شیرازی، قورمه به است. البته باید گفت که کلمه خورش از لحاظ املای فارسی صحیحتر است، اما بیشتر مردم، آن را خورشت تلفظ میکنند. قورمه به غذای پرطرفدار شیرازیها است.
گوشت راسته گوسفندی را بههمراه پیاز قورمه میکنند، لپه پخته شده و تکههای به را داخل خورشت میریزند تا خوب جا بیفتد. برای طعم و رنگ بهتر مقداری زعفران، گلاب، شکر و سرکه در این غذا میریزند.
اشکنه شیرازی
اشکنه غذای ساده و محلی است که در بیشتر شهرهای ایران میتوانید انواع آن را بچشید. این غذا خیلی زود آماده میشود و برای وعده شام بسیار مقوی است. پیاز را خوب سرخ کرده، به آن زردچوبه و فلفل اضافه میکنند.
در مرحله بعد سیبزمینی نگینی شده را داخل پیاز داغ میریزند، سپس دو لیوان آب و کمی آرد گندم اضافه میکنند تا اشکنه غلیظ و خوشمزه شود. بعد از پختن سیبزمینیها، تخممرغ را داخل اشکنه میشکنند و منتظر میمانند تا سفت شود.
این غذای آبکی را با نان تیلیتشده نوشجان میکنند. برای رنگ بهتر داخل اشکنه از رب گوجهفرنگی استفاده میکنند.
اگر میخواهید این غذا را در خانه درست کنید، پیشنهاد میکنیم با رب گوجهفرنگی تبرک آن را خوشرنگتر سرو کنید.
غذای شیرازی توتوه
نام این غذا کمی عجیب بهنظر میرسد. توتوه در واقع به معنی غذای توی تابه یا داخل تابهای است. برای تهیه این غذا جگر گوسفند را خوب میپزند، سپس کامل چرخ میکنند.
جگر را داخل پیاز داغ میریزند، سپس به آن گوجهفرنگی خرد شده و رب گوجه اضافه میکنند. ادویههای مخصوص شیرازیها عطر خوبی به این غذا میدهد. این غذا در شهرهای دیگر با نام چغور پغور شناخته میشود.
یخنی نخود
یخنی نخود نوعی آبگوشت است که در استان فارس طرفداران زیادی دارد. گوشت گوسفندی درجه یک را بههمراه پیاز، سیبزمینی و نخود میپزند. آب این آبگوشت کمی بیشتر و در مقایسه با آبگوشتهای دیگر رقیقتر است.
نان محلی شیرازی را در یخنی نخود تیلیت میکنند و گوشت آن را جداگانه میکوبند. علاقمندان آبگوشت و غذاهای تیلیتی عاشق این غذا میشوند.
کلام آخر
برخی از شهرهای ایران تنوع زیادی در غذاهای محلی دارند. استانهای فارس، گیلان، مازندران و تبریز را میتوان مهد غذاهای سنتی و محلی دانست.
در سفر به شهرهای شیراز و مرودشت تجربه سفر خود را با چشیدن غذاهای محلی این منطقه کامل کنید.
سوالات متداول:
دو پیازه آلو غذای محلی کدام استان است؟
دو پیازه غذای محلی استانهای جنوبی و شیراز است. شیرازیها به سیبزمینی در این غذا آلو میگویند و آن را از ترکیب سیبزمینی، جعفری، پیاز و رب گوجه درست میکنند.
خورش معروف شیرازی چه نام دارد؟
قورمه به خورش معروف شیرازیها است که از ترکیب گوشت قورمه گوسفندی، به خرد شده، ادویه و لپه درست میشود.
غذای شیرازی توتوه چیست؟
توتوه در واقع به معنی غذای توی تابه یا داخل تابهای است. این غذا از ترکیب جگر گوسفندی، پیاز، گوجهفرنگی و رب درست میشود.
شبکه های اجتماعی