در فرهنگ ایرانی وقتی صحبت از غذای مجلسی میشود، ذهن همه به سمت خورشتهای رنگارنگ و معطر میرود. این بخشی از فرهنگ اصیل ایرانی است که از میهمانان با غذاهای لذیذ و متنوع پذیرایی شود تا آنها از حضور در میهمانی لذت برده و با خاطرهای خوش از منزل میزبان بروند.
یکی از غذاها و خورشتهای اصیلی ایرانی که عطر، طعم و رنگ به یادماندنی دارد و مزه آن در زیر زبان هر کس که آن را بخورد میماند، خورشت به آلو است. وجود میوه به در این غذا موجب خوشعطر بودن آن میشود و استفاده از آلو، مزهای بینظیر به آن میدهد.
خواص و اهمیت به
میوه به تازه مختص فصل پاییز است و به همین سبب خورشت به آلو مجلسی نیز خورشتی فصلی محسوب میشود. اگرچه امروزه به لطف دستگاههای سردخانهای و مواد نگهدارنده در همه فصول این میوه را میتوان یافت. خانمهای خانهدار نیز برای اینکه بتوانند همیشه از میهمانانشان با این خورشت معطر و لذیذ پذیرایی کنند، میوه به را بهصورت خشک شده یا فریز شده در منزل نگهداری میکنند. در برخی از مناطق ایران این خورشت را با نام خورشت به و در برخی مناطق با نام خورشت به آلو میشناسند. برای میوه به خواص فراوانی ذکر شده است که با طبخ خورشت به آلو مجلسی میتوان از آن خواص فراوان، بهرههای زیادی برد.
ذکر برخی از خواص میوه به در اینجا ضروری است؛ خواصی از قبیل درمان سرماخوردگی و آنفلوانزا، کنترل فشارخون، سمزدایی از کبد و تنظیم کارکرد و حفظ سلامت دستگاه گوارش. در خورشت به آلو مجلسی از گوشت قرمز گوسفندی و گوساله استفاده میشود، هرچند برخی بنا به سلیقه و ذائقه خود این خورشت خوشرنگ و بو را با گوشت مرغ و بوقلمون نیز طبخ میکنند. البته گفتن این نکته مهم است که طبخ این خورشت، بدون استفاده از هر نوع گوشت، مناسب ذائقه گیاهخواران نیز است. اگر کنجکاو و مشتاق هستید که متداولترین روش طبخ خورشت به آلو مجلسی را بیاموزید، حتماً این مقاله را از مجله تبرک بخوانید.
مواد لازم برای تهیه خورش به آلو با گوشت به تعداد ۴ نفر:
- میوه به: 2 عدد بزرگ
- پیاز: 2 عدد متوسط
- آلو: خورشتی: ۱۲ عدد
- شکر: ۱ قاشق غذاخوری
- روغن مایع یا کره حیوانی: به میزان لازم
- گوشت خورشتی: ۶۰۰ گرم گوسفندی یا ۴۰۰ گرم گوشت گوساله
- زعفران دمکرده: 2 قاشق غذاخوری
- گلاب: به مقدار دلخواه
- عرق هل: به مقدار دلخواه
- چوب دارچین: 2 عدد متوسط
- آب لیمو ترش یا رب انار: به مقدار دلخواه
- رب گوجهفرنگی: 1 تا 2 قاشق غذاخوری متناسب باکیفیت رنگ رب گوجهفرنگی
- نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به میزان لازم
- شکر: به مقدار دلخواه
- آب جوش: 4 لیوان
طرز تهیه خورشت به آلو مجلسی
برای تهیه خورشت به آلو مجلسی، در ابتدا ۱۲ عدد آلوی خورشتی را شسته و به مدت یک تا دو ساعت میگذاریم خیس بخورند. سپس دو عدد پیاز متوسط را پوست کنده و پس از شستن بهصورت نگینی خرد میکنیم. بعد از آن پیازهای نگینی خردشده را در یک قابلمه مناسب ریخته و با روغن مایع یا کره حیوانی روی شعله متوسط بهآرامی تفت داده و سرخ میکنیم. توجه داشته باشید که پیازها باید سبک و به شکل شیشهای دربیایند.
از خورشتهای خوشعطر، خوشرنگ و خوش طعم مجلسی که بسیاری از ما ایرانیان دوست داریم و در اکثر میهمانیها سرو میشود، خورشت قورمه سبزی مجلسی است. برای اینکه بهترین نوع این خورشت را بیاموزید، مقاله طرز تهیه خورشت قورمه سبزی مجلسی را حتما بخوانید.
در این مرحله، گوشت قرمز گوسفندی یا گوساله خورشتی خردشده را درون پیازهای تفت داده شده و سرخ شده میریزیم و خوب زیرورو میکنیم تا گوشتها نیز تفت بخورند، رنگشان تغییر کرده و سرخ شوند. در حین تفت خوردن گوشتها، کمی فلفل سیاه، فلفل قرمز و زردچوبه به گوشت و پیازها بیفزایید و خوب هم بزنید تا گوشت و پیازها طعمدار و معطر شوند.
وقتی که گوشتها خوب تفت داده و سرخ شدند، یک قاشق غذاخوری رب گوجهفرنگی را به گوشت و پیازها افزوده و خوب هم بزنید تا در مدت 5 دقیقه رب گوجهفرنگی نیز تفت خورده و رنگ پس بدهد. همچنین دو تکه چوب دارچین را نیز در آن بیندازید تا علاوه بر گرفتن بوی زهم گوشت، کمی نیز عطر دارچین به خورشت بدهد.
اگر به گوشت قرمز علاقه ندارید، میتوانید خورشت به آلو با مرغ مجلسی تهیه کنید. روش تهیه خورشت به آلو با مرغ با خورشت به آلو با گوشت قرمز تفاوت چندانی ندارد.
در این مرحله وقتی که رب گوجهفرنگی تفت خورد و رنگ پس داد، زمان آن رسیده است که 4 لیوان آب جوش را به محتویات قابلمه اضافه کنید و شعله زیر قابلمه را کمی پایین بیاورید و بگذارید به مدت 1 تا 1.5 ساعت گوشتها در آب جوش بهآرامی بجوشد و بپزد. در همین حین که گوشتها در حال پختن است، دو عدد میوه به بزرگ را پوست کرده و به قطعات مربعی شکل متوسط خرد کنید. حالا یک تابه را روی شعله گذاشته و در آن به میزان لازم روغن مایع یا کره حیوانی بریزد تا گرم شود. یادتان باشد در این مرحله چوب دارچینها را از داخل قابلمه خورشت بردارید تا تلخ چوب دارچین به خورشت منتقل نشود.
بهترین روش طبخ مرغ مجلسی را میتوانید از مقاله طرز تهیه مرغ مجلسی بیاموزید.
حالا میوههای به خردشده را در روغن داخل تابه ریخته و هم میزنیم تا تفت خورده و خوب سرخ شود. وقتی میوههای به خردشده خوب سرخ شد، قابلمه خورشت را چک میکنیم. اگر نصف آب خورشت تبخیر شده بود، قطعات میوه به سرخ شده را درون قابلمه بریزید و خوب هم بزنید تا خورشت زیرورو شود. همچنین به آن میزان که میخواهید خورشت به آلو مجلسی شما ترش، شیرین یا ملس شود، به آن رب انار، آبلیمو یا شکر بیفزایید و خوب هم بزنید تا طعم خورشت یکدست شود.
در این مرحله آلوهای خورشتی خیسانده شده را آبکش کنید و به خورشت داخل قابلمه افزوده و پس از خوب هم زدن خورشت، بگذارید حداقل به مدت ۳۰ دقیقه قطعات میوه به و آلوهای خورشتی در مایع خورشت جوشیده و پخته شوند. لازم است بدانید که معمولاً خورشت به آلو مجلسی خوب کم آب طبخ میشود، پس عجله نکنید و بگذارید حداقل تا دو سوم آب خورشت کشیده شود.
درب قابلمه خورشت را بردارید و خورشت را امتحان کنید. اگر خورشت پخته شده و جاافتاده بود، نوبت آن است که دو قاشق غذاخوری زعفران دمکرده و گلاب و عرق هل را داخل قابلمه ریخته و خوب هم بزنید و به مدت 10 دقیقه دیگر در قابلمه را بگذارید تا خورشت بجوشد و عطروطعم زعفران، هل و گلاب نیز باز شود.
حالا خورشت به آلو مجلسی شما آماده سرو کردن است که بهتر است با برنج آبکش شده تزیین شده با زرشک و زعفران سرو شود.
خورشت به آلو با رب انار هم خوشمزه میشود. اگر به خورشتهای ترش علاقمند هستید، این خورشت را با رب انار ترش درست کنید.
کلام آخر
خورشت به آلو مجلسی از خوشعطر و طعمترین خورشتهای مجلسی ایرانی است که طبخ آن نیاز به حوصله، صبر و زمان دارد. این خورشت به دلیل داشتن میوه به، خورشتی پاییزی است که وجود آلو خورشتی و ادویههای مختلف معطر در آن، در کنار میوه به باعث اعتدال طبع این خورشت میشود.
گوشت قرمز خورشت به آلو مجلسی را لذیذتر میکند اما میتوان از گوشت سفید در آن استفاده کرد یا اصلاً بدون گوشت آن را طبخ کرد.
استفاده از کره حیوانی بهجای روغن مایع در خورشت به آلو مجلسی به طعم لذیذتر و عطر بیشتر این خورشت میافزاید.
سؤالات متداول:
چرا خورشت به آلو مجلسی را خورشتی فصلی میدانند؟
زیرا میوه به میوهای است که در فصل پاییز میرسد و به تازه مختص این فصل است.
استفاده چوب دارچین در خورشت به آلو مجلسی چه دلیلی دارد؟
موجب گرفته شدن بوی زهم گوشت میشود.
خورشت به آلو شیرین است؟
خورشت به آلو مجلسی را با سه طعم ترش، شیرین و ملس طبخ میکنند، اما متداولترین طعمی که این خورشت را طبخ میکنند، طعم ملس است.
میوه به چه خواصی دارد؟
برخی از خواص میوه به عبارتاند از: درمان سرماخوردگی و آنفلوانزا، کنترل فشارخون، سمزدایی از کبد و تنظیم کارکرد و حفظ سلامت دستگاه گوارش.
شبکه های اجتماعی