اگر قرار است یک مهمانی حسابی داشته باشید، بهتر است همین اول کار کاغذ و قلم آماده کنید. امروز میخواهیم نگاهی به بهترین غذاهای مجلسی برای مهمانی ایرانی داشته باشیم تا هم رنگ و لعابی به سفرهمان بدهیم و هم مهمانان را راضی کنیم.
خوشبختانه فرهنگ ایرانی مملو از غذاهای خوشطعم، انواع خورشتهای رنگارنگ و پیشغذاهای خوشمزه است که حتی نوشتن از آنها هم اشتهابرانگیز است. بین اینهمه دستورپخت غذاهای خوشعطر و بو، بعضی از غذاها در فرهنگ ما بهعنوان غذای مجلسی شناخته میشوند که معمولاً پرادویه، پرزعفران و پرگوشت هستند. تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید تا باهم نگاهی به این مهمانی عطر و طعم بیندازیم.
خورشت فسنجان؛ پای ثابت مهمانی ایرانی!
پای ثابت تمام مهمانیهای ایرانی، خورشت فسنجان است. غذایی که معمولاً با گوشت قلقلی سرو میشود ولی با گوشت تکهای یا همان گوشت خورشتی هم طعم خوبی پیدا میکند. پایه اصلی این غذای مجلسی ایرانی گردو، پیازداغ و رب انار است. طعم خورشت نیز در بعضی شهرها شیرین و در بعضی شهرها ترش است، اما خورشت ملس طرفداران بیشتری دارد.
خورشت فسنجان پای ثابت سفره غذای ایرانیها در مهمانی و عروسی است و تقریباً کسی را نمیتوانید پیدا کنید که فسنجان دوست نداشته باشد.
خورشت قرمهسبزی با شهرت جهانی!
خورشت قرمهسبزی فقط یک غذای ساده نیست. این خورشت از مرزهای ایران هم فراتر رفته و بسیاری از گردشگرانی که به ایران سفر میکنند، فرهنگ غذایی ما را با قرمهسبزی میشناسند.
رمز خوشمزگی این خورشت مجلسی به میزان سرخ شدن سبزی و عطروطعم تازگی آن بستگی دارد. بدون شک میتوان گفت که نیمی از خانوادههای ایرانی حداقل هفتهای یکبار قرمهسبزی درست میکنند. سفره مهمانی ایرانی هم در جشن، افطاری، دورهمی و حتی جمعه ظهر بدون تهیه قرمهسبزی مجلسی چیزی کم دارد.
قرمهسبزی معمولاً با گوشت خورشتی سرو میشود، ولی اگر گوشت قرمز دوست ندارید، بهتر است که نگاهی به مقاله طرز تهیه قرمهسبزی با مرغ داشته باشید.
مرصع پلو؛ غذایی لوکس و پر از طعم!
مرصع پلو هم یکی دیگر از غذاهای مجلسی برای مهمانی ایرانی است که در نقاط مرکزی ایران بهخصوص شیراز و شهرهای استان فارس سرو میشود.
مرصع پلو در فرهنگ ایرانی تقریباً غذایی لوکس است ولی اگر طعم شیرین دوست نداشته باشید، احتمالاً مرصع پلو را مزه نخواهید کرد. این غذا با برنج درجه یک ایرانی، خلال بادام، خلال پسته و در برخی شهرها کشمش سرو میشود. ادویه مخصوص مرصع پلو زعفران است که عطروطعم محشری به غذا میدهد. با این حساب خودتان هم متوجه شدید که چرا باید مرصع پلو را در لیست غذای مجلسی ایرانی نوشت.
تهچین با مرغ زعفرانی
زرشک پلو با مرغ همیشه جای مخصوص خودش را در سفره ایرانی دارد، اما بهعنوان یک غذای مجلسی خوشرنگونگار پیشنهاد ما تهیه تهچین با مرغ زعفرانی و زرشک است.
آمادهکردن تهچین مهارت خاص خودش را دارد. دم کردن بهاندازه و اصولی برنج، ترکیب مناسب ماست و تخممرغ برای لایه تهچین و بعد هم افزودن زعفران برای رنگ و بوی غذا به تجربه زیادی نیاز دارد.
در برخی شهرهای ایران، مرغ را بهصورت پخته شده داخل تهچین میگذارند اما اگر قرار است یک سفره مجلسی داشته باشید، پیشنهاد میکنم حتماً مرغ را در زعفران فراوان سرخ کنید. مرغ سرخ شده با مقداری زرشک، گردو و خلال بادام روی لایهای از برنج درجه یک ایرانی و دوباره یکلایه دیگر از مواد تهچین به یک غذای مجلسی درجه یک و خوشمزه تبدیل خواهد شد.
ماهی و انواع غذاهای دریایی
شاید بسیاری از شما غذای دریایی دوست نداشته باشید ولی انواع ماهی و میگو همیشه در مهمانیهای ایرانی بهخصوص در جنوب کشور دیده میشود. از مهمانی هم که بگذریم، در فرهنگ ما سبزیپلو با ماهی، غذای شب عید است و در برخی شهرها، مردم در جشن چهارشنبهسوری هم با ماهی از مهمانان پذیرایی میکنند.
اگر با غذاهای دریایی مشکل ندارید، سفره مجلسی شما بد نیست که مزین به ماهی باشد. ماهی قزلآلا، ماهی شیر، ماهی حلوا و کپور بهترین انتخاب برای شب عید است که طرز پخت آن را در مقاله طرز تهیه سبزی پلو با ماهی شکم پر برایتان آوردیم.
انواع کباب ایرانی
اگر بگویم سفره مهمانی ایرانی بدون کباب چیزی کم دارد، بیراه نیست. تهیه انواع کبابکوبیده، جوجه بااستخوان و بیاستخوان، کباب چنجه، سلطانی، کباب برگ و در نهایت شیشلیک در مهمانی و دورهمیهای ایرانی پرطرفدار و محبوب هستند و تقریبا همه این غذاها را دوست دارند.
اگر قرار است مهمانی برگزار کنید و میخواهید حتماً برای غذایی تدارک ببینید که همه دوست داشته باشند، در صدر لیست، انواع کباب را با توجه به سلیقه خود و مهمانانتان بنویسید. خوشبختانه کباب غذایی است که همراه با برنج و بدون آن هم سرو میشود و همه طعمش را دوست دارند.
باقالی پلو با ماهیچه
باقالی پلو با ماهیچه و یا با مرغ، انتخاب همیشگی در سفرۀ غذای عروسی ایرانی است. علاوه بر این بهعنوان غذای مجلسی هم شناخته میشود که با گوشت سفید و قرمز سرو شده و کار میزبان را راحت میکند. باقالی پلو هم مثل کباب طرفداران زیادی دارد و اگر این غذا در سفرهتان باشد، میتوانید مطمئن شوید که مهمانان زیادی طعم آن را دوست خواهند داشت.
ما کار را برایتان آسان کردیم و در مقالهای با عنوان خورشت برای باقالی پلو، یک دستورالعمل مخصوص برای خورشت برای باقالی پلو نوشتیم که بد نیست در مهمانی بعدی آن را امتحان کنید.
رولت گوشت
رولت گوشت یکی دیگر از غذاهای مجلسی است که شاید خیلی ایرانی نباشد، ولی در فرهنگ ما جا افتاده و با اضافهشدن زرشک و خلال بادام و خلال پسته تقریباً ایرانیزه شده است.
رولت گوشت معمولاً بدون برنج سرو شده و با گوشت چرخکرده درجه یک گوسفندی طبخ میشود. پخت این غذا و سس مخصوصش تقریباً آسان نیست و تجربه زیادی لازم دارد، پس قبل از سرو در مهمانی بعدی حتماً چندین بار برای خودتان رولت آماده کنید تا چموخم کار دستتان باشد.
کلام آخر
از شمال تا جنوب، از شرق تا غرب این کشور پهناور میتوانید دهها مدل غذای خوشمزه و خوشطعم ببینید. به همین خاطر نوشتن یک لیست کامل از غذاهای مجلسی برای مهمانی ایرانی آنقدر هم کار راحتی نیست.
در لیست بالا ما غذاهایی را معرفی کردیم که تقریباً در تمام شهرهای ایران سرو میشوند و فقط به یک شهر یا استان خاصی تعلق ندارند. علاوه بر این لیست، مطمئناً در هر گوشه از ایران غذاهای مجلسی خوشرنگ و لعابی پیدا میشود که پای ثابت مهانی و دورهمی است.
سؤالات متداول:
برای مهمانهای گیاهخوار چه غذاهایی تدارک ببینیم؟
در سالهای اخیر رژیم گیاهخواری بین مردم طرفداران بسیاری پیدا کرده است. برای مهمانی و پذیرای از دوستان گیاهخوار، راتاتویی، میرزاقاسمی، حمص لبنانی و خورشت بادمجان پیشنهاد مناسبی است.
بهترین پیش خوراک برای مهمانی ایرانی چیست؟
مهمانی ایرانی معمولاً با سوپ شروع میشود، ولی انواع سینی اردور با کوکو، کشک بادمجان، سالاد الویه و سالاد پاستا هم برای مهمانی مناسب است.
غذاهای بدون برنج برای مهمانی ایرانی را معرفی کنید؟
میرزاقاسمی و کشک بادمجان معروفترین خوراکهای ایرانی هستند که بدون برنج سرو میشوند. به این لیست کوکو سبزی با گردو و زرشک، پیراشکی و کوفتههای ریز با گوشت چرخکرده را میتوان اضافه کرد.
شبکه های اجتماعی