برخلاف تصور افراد زیادی تهیه پنیر خانگی اصلاً کار سخت و پیچیدهای نیست؛ اما باید راه و روش درست و اصولی را برای داشتن پنیر خانگی در پیش گرفت. اگر ذرهای ذوق، مقداری شیر، کمی مایه پنیر و 40 دقیقه وقت آزاد دارید، آستینهایتان را بالا بزنید تا چند قالب پنیر خانگی خوشطعم را در خانه بسازید. در این بخش از مجله تبرک قصد داریم تا 4 طرز تهیه پنیر خانگی را بررسی کرده و شما را با تمامی رازهای ناگفته پنیر خانگی آشنا کنیم. بدون تردید پس از مطالعه مقاله پیش رو، شما این فرصت را دارید که تکهای پنیر خانگی خوشطعم را با نان تازه و چای شیرین نوش جان کنید. پس همراه ما بمانید.
طرز تهیه پنیر خانگی با سرکه
یکی از روشهای متداول تهیه پنیر خانگی از قدیمالایام تا کنون استفاده از سرکه است. عموماً سرکه انگور را برای ساخت پنیر با درنظرگرفتن چند نکته به کار میگیرند. برای ساخت پنیر خانگی با سرکه، تنها به 3 ماده اولیه نیاز داریم.
مواد لازم برای تهیه پنیرخانگی با سرکه عبارتند از:
شیر پرچرب: 5 لیتر
سرکه: 1 لیوان
نمک: به مقدار لازم
مراحل تهیه پنیر خانگی با سرکه
برای شروع یک قابلمه مناسب انتخاب کنید تا شیر بهراحتی در آن به نقطهجوش برسد و خیلی سریع سرریز نشود. حرارت اجاق را در حالت متوسط تنظیم کنید و شیر را روی اجاق قرار دهید تا به جوش بیایید. حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه زمان دهید تا شیر با حرارت کم بجوشد و آب اضافی آن کشیده شود. حالا بهآرامی سرکه را به شیر اضافه کنید تا شیر بریدهبریده یا دلمه شود. پس از 2 دقیقه، زیر اجاق را خاموش کنید و شیرهای دلمه شده را در کیسهای پارچهای یا تکهای پارچه بریزید و در آن را محکم ببندید تا محتویات آن بیرون نریزد. بهتر است که به مدت ۱۵ دقیقه کیسه را آویزان نگه دارید تا آب آن زودتر و بهتر خارج شود.
پنیر را همراه با پارچه داخل آبکش قرار دهید و روی آن یک جسم سنگین قرار دهید تا بافت پنیر کاملاً منسجم شود. 3 تا 4 ساعت کافی است تا پنیر آماده برش زدن شود. بسته به سلیقهتان پنیرها را برش بزنید و در ظرفی درپوشدار بچینید. حدود 4 لیوان آب پنیر را با 2 قاشقچایخوری نمک مخلوط کرده و روی پنیرها بریزید. پنیر را در یخچال نگهداری کنید. بهترین زمان برای سرو پنیر خانگی 4 تا 7 روز بعد از ساخت آن است. البته میتوان پنیر خانگی تهیه شده با سرکه را پس از 12 ساعت هم استفاده کرد.
طرز تهیه پنیر خانگی با آبلیمو
تهیه پنیر خانگی با آبلیمو از دیگر روشها آسانی است که به شما کمک میکند در کمتر از یک ساعت پنیر خانگی بسازید. برای این کار به مواد اولیه زیر نیاز دارید:
مواد لازم برای تهیه پنیرخانگی با آبلیمو عبارتند از:
شیر پرچرب: 5 لیتر
آبلیمو: 10 قاشق غذاخوری
نمک: به مقدار لازم
مراحل تهیه پنیر خانگی با آبلیمو
طبق دستور قبلی شیر را بپزید تا آماده مایه زدن شود. زمانی که شیر به مدت 10 تا 15 دقیقه جوشید باید آبلیمو را به شیر اضافه کنید.
پس از افزودن آبلیمو به شیر به مدت 30 ثانیه مدام هم بزنید تا شیر به طور کامل ببرد. مایه پنیر را داخل کیسهای یا پارچه بریزید و مطابق دستور تهیه پنیر خانگی با سرکه به مدت 15 دقیقه کیسه را آویزان کنید.
زمانی که 3 ساعت از استراحت پنیر در آبکش گذشت، نوبت به برش پنیر و قرار دادن در ظرف دلخواه میرسد. پنیر را در یخچال نگهداری کنید. پنیر شما پس از خنک شدن آماده مصرف است.
طرز تهیه پنیر خانگی با ماست
برای داشتن پنیر خانگی با بافتی سبک و نرم میتوانید از روش تهیه پنیر خانگی با ماست استفاده کنید. مواد زیر را فراهم کنید و با ما همراه شوید.
مواد زیر برای تهیه پنیر خانگی با ماست لازم است.
شیر پرچرب: 5 لیتر
سرکه: 5 قاشق غذاخوری
ماست: 1/2 لیوان
نمک: به مقدار لازم
مراحل تهیه پنیر خانگی با ماست
یک کاسه کوچک انتخاب کنید. یک لیوان شیر جوشیده شده را به همراه ماست داخل کاسه بریزید و خوب ترکیب کنید تا مایهای رقیق و یکدست ایجاد شود. طبق روشهای قبلی باید شیر را بجوشانید تا به مرحله مایهزنی برسد.
زیر اجاق را خاموش کرده و سس ماست را به همراه سرکه، داخل شیر در حال جوشیدن، بریزید. هم بزنید تا شیر بریدهبریده شود. دلمههای شیر را جدا کرده و به مدت 4 ساعت داخل کیسه پارچهای قرار دهید تا آب اضافی آن کشیده شود.
با گذشت این زمان پنیرها را بهاندازه دلخواه خرد میکنیم و در آب پنیر میخوابانیم تا آماده مصرف شود. پنیر ساخته شده با ماست را باید در یخچال نگهداری کرد. نوش جان.
طرز تهیه پنیر خانگی با قرص پنیر
قرص مایه پنیر برای انعقاد شیر با استفاده از آنزیمها به کار گرفته میشود. به عبارت دیگر مایه پنیر یا قرص پنیر، شیر را به شکل مایع مناسب برای پنیرسازی تبدیل میکند. این قرصها بر پایه ترکیبات گیاهی ساخته میشوند که فروشگاههای مواد غذایی یا عطاریها از جمله مراکز فروش این قرصها هستند. برای ساخت پنیر خانگی با استفاده از قرص پنیر باید مواد نامبرده در فهرست زیر را تهیه کنید و مطابق دستور پیش بروید:
مواد زیر برای تهیه پنیر خانگی با قرص پنیر نیاز است.
قرص پنیر: 1/4 یک قرص
شیر پرچرب: 5 لیتر
آب جوشیده شده: 1/4 فنجان
نمک: به مقدار لازم
مراحل تهیه پنیر خانگی با مایه پنیر
قرص پنیر را داخل فنجان آب بیندازید. دقت کنید که آب خنک شده باشد تا بهراحتی قرص در آب حل شود. شیر را پس از رسیدن به نقطهجوش، به مدت 5 تا 10 دقیقه میجوشانیم تا برای مایه زدن مناسب باشد.
مخلوط آب و قرص را داخل شیر ریخته و به مدت ۳۰ ثانیه مدام هم میزنیم تا شیر دلمه، دلمه شود. برای داشتن نتیجه بهتر توصیه میکنیم زیر اجاق را 5 دقیقه پس از مایه زدن خاموش کنید. دقت داشته باشید که حرارت اجاق در این مرحله باید بسیار کم باشد. از این مرحله به بعد باید مانند دستورهای قبلی پیش بروید و از کیسه پارچهای استفاده کنید. با گذشت 3 ساعت پنیر آماده برش و قرار دادن در آب پنیر است.
طرز تهیه آب پنیر
ساخت آب پنیر اصلاً کار پیچیدهای نیست. زمانی که مایه پنیر را به شیر اضافه میکنید، شیر پخته شده دلمه میزند و شما باید آن را به کیسه پارچهای انتقال دهید. آبی که از پنیر خارج میشود یا آبی که همچنان داخل قابلمه موجود است برای تهیه آب پنیر کاملاً مناسب خواهد بود. اکنون باید مطابق دستور زیر پیش بروید:
- بهازای هر لیتر شیر، یک تا 1.5 فنجان آب پنیر بردارید.
- برای مثال برای 5 لیتر شیر به 5 تا 7 فنجان آب پنیر نیاز داریم.
- 2 قاشق چایخوری نمک را به مقدار گفته شده آب پنیر اضافه کرده و خوب هم بزنید تا دانههای نمک کاملاً حل شود.
- پس از مزه کردن، مخلوط آب پنیر و نمک را به پنیرهای برش زده اضافه کنید.
فوتوفن تهیه پنیر خانگی
- برای تهیه پنیر خانگی با روش مایه پنیر، پیشنهاد میکنیم اطلاعات روی خشاب قرص را مطالعه کنید و مانند دستور از دز مناسب استفاده کنید.
- بهطورکلی 1/4 یک قرص، مناسب 5 لیتر شیر و نصف یک قرص برای ۱۰ تا ۱۲ لیتر شیر کافی است.
- جوشاندن شیر پس از رسیدن به نقطهجوش به مدت ۱۵ دقیقه باعث میشود تا کیفیت پنیر بهتر شود.
- بهترین دما برای مایه زدن شیر 35 درجه سانتیگراد است.
- برای تشخیص مقدار درست نمک میتوانید آب پنیر را بهصورت جداگانه آماده کرده و مزه کنید. اگر طعم آن مورد پسندتان بود نهایتاً به ظرف پنیر اضافه کنید.
- قرص مایه پنیر را در فریزر نگهداری کنید.
- هرگز بخش باقیمانده از محلول مایه پنیر را برای استفاده بعدی نگه ندارید.
- بسته به کیفیت و میزان چربی شیر، باید از سرکه، ماست، آبلیمو یا قرص پنیر استفاده کرد. به همین دلیل توصیه میکنیم مقدار مایه پیشنهاد شده را بهآرامی به شیر اضافه کنید تا در حد نیاز مصرف شود.
- اگر شیر با مقدار مایه موجود در دستور، بریده نشد از مقدار بیشتری کمک بگیرید.
- پس از اضافه کردن مایه به شیر حتماً 30 ثانیه هم بزنید و حدود 2 تا 3 دقیقه صبر کنید تا شیر به مایع پنیر تبدیل شود.
- پنیر آماده شده را حتماً در یخچال و داخل ظرفی در دار نگهداری کنید.
- بهترین زمان برای مصرف پنیر خانگی 4 تا 7 روز پس از تولید است.
- برای طعمدار کردن پنیر خانگی میتوانید از سیاهدانه یا زیره به هنگام مایه زدن استفاده کنید. یعنی سیاهدانه یا زیره را در زمان دلمه زدن شیر به مایع پنیر اضافه کرده و ادامه روند را در پیش بگیرید.
- سرکه انگور سفید یا قرمز که قبلاً از آن استفاده نکردهاید برای تهیه پنیر خانگی مناسب است.
- آبلیمو تازه باعث میشود تا کیفیت پنیر شما بالا برود؛ بنابراین از آبلیموهای قدیمی استفاده نکنید.
- ماست پرچرب و ترش برای مایه زدن پنیر خانگی گزینه بسیار خوبی است.
- برای داشتن پنیر کمچرب خانگی باید از شیر کمچرب استفاده کنید یا شیر را پس از به جوش آمدن بلافاصله خاموش کنید.
- ساخت پنیر کمنمک خانگی در گرو مقدار نمک اضافه شده به پنیرهای برش زده است بنابراین بسته به ذائقه و رژیم غذاییتان مقدار نمک را کم یا زیاد کنید.
- بهترین مکان برای نگهداری پنیر، یخچال است. در نتیجه سعی کنید پنیر را به مقدار مصرف خود تهیه کرده و حتماً آن را در یخچال بگذارید. خواندن مقاله آیا پنیر پیتزا در فریزر خراب میشود؟ میتواند تصویر روشنی از نحوه نگهداری پنیر خانگی را در اختیار شما قرار دهد.
- اگر قصد دارید از طرز تهیه پنیر خانگی با ماست استفاده کنید، در صورت در دسترس نبودن سرکه میتوانید مقدار ماست را دو برابر کنید و 2 قاشق غذاخوری آبلیمو را بهازای هر 5 لیتر شیر به مایه پنیر اضافه کنید.
کلام آخر
همانطور که مطالعه کردید این مقاله از مجله آشپزی تبرک را به طرز تهیه پنیر خانگی اختصاص دادیم. شما با درنظرگرفتن دستور تهیهها و نکات تکمیلی آنها میتوانید به ۴ روش مختلف پنیر خانگی سالم و آسان را در منزل تهیه و نوش جان کنید. تنها کافی است که شیر را با نمک و مایه در دسترسی مانند سرکه، ماست، آبلیمو یا مایه پنیر همراه کنید و حدود ۴۵ تا ۶۰ دقیقه برای داشتن پنیر خانگی وقت بگذارید. شما از چه روشهایی برای تهیه پنیر خانگی استفاده میکنید؟ برایمان پیغام بگذارید و ما را از تجربیات با ارزشتان بهرهمند کنید.
سؤالات متداول
چگونه در خانه پنیر کمچرب و کمنمک تهیه کنیم؟
برای داشتن پنیر کمچرب و کمنمک باید از شیر کمچرب استفاده کرد یا شیر را پس از رسیدن به نقطهجوش بدون معطلی خاموش کنید. مقدار نمک اضافه شده به آب پنیر، کمنمک بودن پنیر را تعیین میکند.
راز پنیر باکیفیت خانگی چیست؟
استفاده از شیر پرچرب، جوشاندن شیر پس از رسیدن به نقطهجوش به مدت 5 تا 10 دقیقه، استفاده از مایه پنیر بهاندازه کافی و درست، مصرف پنیر با گذشت ۴ تا ۷ روز پس از تولید و تهیه آب پنیر خوشنمک.
برای داشتن پنیر طعمدار چه باید کرد؟
پس از اینکه مایع پنیر را آماده کیسه زدن کردید، طعمدهنده دلخواه خود مانند زیره یا سیاهدانه را به مواد اضافه کرده و نهایتاً در کیسه بریزید.
شبکه های اجتماعی