شاید با خواندن تیتر طرز تهیه کیک ماهی، تصور کرده باشید که اینجا مجله قنادی است! و لابد قرار است که ما الان کیک خوشمزهای را آموزش بدهیم که به شکل ماهی، (مثلا نمو در آن کارتون معروف) دیزاین خواهد شد. و لابد این یک کیک بچگانه است که صرفا طرح و نقش بامزهای برای تولد کودکان خواهد داشت.
اما نه… اصلا چنین نیست. قرار است که واقعا یک خوراکی جذاب با ماده اولیه ماهی درست کنیم. خوراکیای که اسمش را گذاشتهاند، کیک ماهی! یک خوراکی که برخلاف کیک، اصلا دسر هم نیست. همچنین شیرین هم نیست. برای پیشغذا یا وعده اصلی مناسب است. و همچنین مزه بانمکی خواهد داشت.
حالا شاید بگویید ماهی را چرا به شکل کیک دربیاوریم. اولا باید بگوییم که در این غذا خبری از آرد و یا نان تست نیست. یعنی اگر باهوش هستید و یا قبلا مطالب طرز تهیه کیک گوشت و طرز تهیه کیک مرغ را خواندهاید، باید بگوییم که نه! کیک ماهی از جنس هیچکدام از آن کیکهای پیشین نیست. نه کیک شوری است همچون کیک گوشت و نه کیک سردی همچون کیک مرغ. البته در بخشهای بعدی راجع به ماهیت کیک ماهی بیشتر صحبت خواهیم کرد.
اما چرا این غذا را کیک ماهی نامیدهاند؟ زیرا این غذا یک بافت پفکی دارد و درنهایت شبیه کلوچههایی کوچک و بادکرده خواهد شد. ضمن اینکه تهیه مواد اصلی کیک ماهی نیز شباهتهایی به کیک داشته است. حالا اگر دوست دارید که طرز تهیه کیک ماهی را فرا بگیرید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
کیک ماهی چیست؟
بگذارید تا قبل از رفتن سر اصل مطلب، بهتر روشنتان کنیم که کیک ماهی دقیقا چه جور غذایی است؟ تا تصمیم بگیرید که آیا از این غذا خوشتان میآید و آیا میخواهید طرز تهیه کیک ماهی را یاد بگیرید و یا خیر!
ما معمولا در مواجهه با ماهی، دو سه روش اصلی بلدیم. منظور از ما، اغلب آدمهای روی این کره خاکی است. فرقی نمیکند در کجا و با چه فرهنگی بزرگ شده باشیم و چه جور ماهیای دردسترس ما باشد. معمولا دو روش اصلی پخت ماهی در همهجای دنیا این است که یا آن را روی زغال و بین توری کبابی کنیم. یا اینکه آن را در ماهیتابه با روغن زیاد سرخ کنیم. حالا جزئیات اینکه پوستش را بکنیم و نصفش کنیم، یا فیلهاش کنیم و تکه تکه، یا سرش را جدا کنیم و نکنیم دیگر خیلی فرق نخواهد کرد.
چند روش هم برای پخت ماهی وجود دارد که محبوبیت کمتری از روشهای بالا دارد و معمولا آنقدر زحمت زیادی دارد که کمتر بین عامه مردم انجام میشود. مثلا یکی از این روشها پخت ماهی در خورش است. خورش قلیه ماهی که قطعا نامش را شنیدهاید و خیلی هم جذاب و شگفتانگیز است، اما یک چیز معمول بین کل مردم نشده است.
به هرحال قصد این بود که بگوییم وقتی روشهای کلی وجود دارند، معمولا کسی هوس نمیکند راههای جدید پخت را امتحان کند. مگر اینکه ریسک دستور پخت جدید و خراب شدن یا جور در نیامدنش با ذائقه را بپذیرد! که در آن صورت، عوضش اگر موفق شود، بدجوری موفق شده است! طرز تهیه کیک ماهی هم یکی از این خلاقیتها محسوب میشود.
دقیقا تا زمانی که خودتان یک بار کیک ماهی نپزید، درک نمیکنید که راجع به چه غذایی صحبت میکنیم. زیرا این غذا به صورت صددرصدی شبیه به هیچکدام از غذاهای مشابه دیگر نیست. برای مثال میشود آن را یک جور کتلت نامید؛ اما بافت ماهی داخلش مانند بافت گوشت کتلت، چرخ شده نیست. همچنین سیبزمینی ندارد. از طرف دیگر اگر هم بخواهیم کیک ماهی را ناگت بنامیم، با مواد افزودنی اضافهای که در ادامه خواهید دید، و تفاوت بافت (در اینجا متخلخل) روبرو خواهیم شد.
پس شاید یکی از دلایل کیک نامیدن این غذا به همین دلیل باشد که شکل هیچیک از غذاهای دیگر نیست. در هرصورت دیگر به نظر حاشیه رفتن کافی است. برویم سراغ اصل مطلب خودمان و طرز تهیه کیک ماهی را مرور کنیم.
دستور تهیه کیک ماهی
برای پخت کیک ماهی، ما تصمیم داریم تا از ماهی سالمون استفاده کنیم. البته شما میتوانید درصورت تمایل از ماهیهای دیگری نیز استفاده کنید. زیرا مشکل خاصی در رسپی پیش نخواهد آمد. اما دلیل استفاده از سالمون را در ادامه متن برایتان توضیح خواهیم داد. به هرحال به مواد اولیه زیر در طرز تهیه کیک ماهی احتیاج خواهیم داشت:
ماهی سالمون (درشت خرد شده باشد): 600 گرم
روغن زیتون فرابکر: 1 قاشق غذاخوری
پیاز خرد شده: 1/4 پیمانه (لیوان دسته دار فرانسوی)
فلفل دلمه خرد شده: 2 قاشق غذاخوری
کرفس خرد شده: 2 قاشق غذاخوری
خرده نان: 1/4 پیمانه
پودر پانکو: 1 قاشق غذاخوری
روغن زیتون: 2 قاشق غذاخوری
چاشنی غذای دریایی: 1/2 قاشق چای خوری
سس خردل: 1 قاشق چای خوری
سیر له شده: 2 حبه بزرگ
سس مایونز: 1/4 پیمانه
نمک، فلفل سیاه و فلفل قرمز: به میزان دلخواه خودتان
حالا اگر مواد اولیه را به خوبی یادداشت کردید، بیایید تا سراغ مراحل تهیه کیک ماهی برویم.
مراحل تهیه کیک ماهی
قبل از هرچیزی توجه داشته باشید که تهیه این غذا کمی زمانبر است و نیاز به حوصله و دقت کافی دارد. بنابراین اگر فرصت کافی ندارید، پخت آن را به زمان دیگری موکول کنید. اما اگر کار را شروع کردید، حوصله به خرج دهید تا بهترین نتیجه ممکن را بگیرید.
مرحله اول: در ابتدا یک تابه بزرگ و ترجیحا گرد بردارید. روغن زیتون فرابکر را درونش بریزید و اجازه دهید با حرارت متوسط به خوبی داغ شود. دقت داشته باشید که زمان استفاده از روغن زیتون، شعله نباید خیلی بالا باشد. زیرا روغن زیتون نقطه دود پایینتری از روغنهای سرخ کردنی دارد و با شعله بالا خواهد سوخت. ضمنا به جای روغن زیتون میتوانید از روغن عادی مانند کلزا یا آفتابگردان نیز استفاده کنید. اما طعم و عطر روغن زیتون چیز دیگری است که باعث مزه خاص ماهی خواهد شد.
مرحله دوم: حالا وقتی جلز و ولز روغن را دیدید، به ترتیب (بسیار مهم است) پیازها، فلفل دلمه و کرفس را درون تابه بریزید. بعد از اضافه کردن هرکدام از مواد، آنها را کمی تفت داده و سپس بعدا ماده بعدی را بریزید و همین کار را ادامه دهید.
مرحله سوم: پس از کمی تفت دادن، میتوانید کمی گیاه کبر (درحد یک قاشق خرد شده) به مواد اضافه کنید و تفت دهید. گیاه کبر یک گیاه و میوه علفی از کلمسانها محسوب میشود. این گیاه باعث بافت و طعم بهتر کیک ماهی خواهد شد.
در ادامه میتوانید به مقاله طرز تهیه سبزی پلو با ماهی شکم پر سر بزنید.
مراحل کار با ماهی سالمون
مرحله اول: یک کاسه بزرگ بردارید و تکههای ماهی سالمون که خرد شدهاند را درونش بریزید. سپس مخلوط پیازی که درست کردیم را هم اضافه کنید. حالا به ترتیب، سس مایونز، خرده نان و سیری که حریره کردهاید را اضافه کنید. یک لیسک بردارید و در همینجا تمام مواد را آنقدر هم بزنید تا کاملا مخلوط شده باشند.
مرحله دوم: این بار فلفل سیاه، فلفل قرمز و نمک را اضافه کرده و کمی هم بزنید. سپس سس خردل، چاشنی غذای دریایی و اگر دوست دارید ادویه دلخواه دیگری را اضافه کنید. کمی هم بزنید و با نوک انگشتتان مقداری از سس مالیده به ماهیها را بچشید. طبق ذائقه خودتان اگر نمک و فلفل کم است، اضافه کنید. سپس یا دستتان را بشویید و یا با استفاده از دستکش یکبار مصرف، شروع کنید به هم زدن بیشتر و ورز دادن مایه کیک ماهی تا خوب سس به همهجای آن و اصطلاحا به خوردش برود.
مرحله سوم: یک سلفون روی مایه کیک ماهی بکشید. این مایه را باید بیش از یک ساعت و کمتر از 3 ساعت در یخچال قرار دهید تا مرینیت کار کند و ماهی به خوبی مزهدار شود.
مراحل پخت کیک ماهی
مرحله اول: یک تابه برداشته و 2 قاشق روغن زیتون در آن بریزید. البته این مقدار کم درصورتی است که تابه نچسب داشته باشید. اگر تابه شما چسبنده است و روکش خوبی ندارد، یا باید آن را سیزن کنید و یا از روغن بیشتری استفاده کنید.
مرحله دوم: مایه را از یخچال دربیاورید. آن را به چهار قسمت مساوی تقسیم کنید. هرکدام از قسمتها را به شکل یک توپ (به حالت کوفته تبریزی) دربیاورید. سپس کمی در دستتان باز کنید تا حالت گرد بگیرند. روی هر تکه مقداری خرده نان بپاشید. میتوانید حتی تکهها را درون خرده نان بغلتانید تا کاملا حالت سوخاری شود.
مرحله سوم: تکههایی از کیک ماهی که درست کردیم را داخل روغن داغ بیندازید. شعله باید دوباره روی حالت متوسط باشد. هرطرف از کیک ماهی را 3 الی 5 دقیقه سرخ کنید. پس از اینکه هر روی کیک ماهی خوب طلایی شد، آنها را برگردانید و نهایتا دربیاورید. روی توری فلزی قرار دهید تا روغن اضافیشان از بین برود. این کار برای ترد باقی ماندنشان هم مفید است. حالا میتوانید کیک ماهی را به هرروشی که دوست دارید سرو کرده و نوش جان کنید. ما در ادامه هم سرو کردن کیک ماهی و هم سس مناسب برای آن را توضیح خواهیم داد.
اگر با بوی ماهی مشکل دارید، میتوانید با مراجعه به مقاله طرز تهیه ماهی بدون بو، ماهی بدون بو آماده کنید.
سس لیمو و ماست
شما میتوانید بنا به ذائقه خودتان از انواع سس در کنار کیک ماهی لذت ببرید، اما یک سس سالم و خوشمزه که این غذا را کامل میکند، سس لیمو و ماست خواهد بود. برای طرز تهیه سس لیمو و ماست به مواد زیر احتیاج خواهیم داشت:
آب لیموی ترش تازه: 1 قاشق چای خوری
ماست: 3/4 پیمانه (لیوان دستهدار فرانسوی)
پوست لیموی ترش (زست): 1/2 قاشق چایخوری
پیازچه خرد شده (ریز): 1 قاشق غذاخوری
مرحله اول: از لیموی ترش، زست بگیرید. دقت داشته باشید که در هنگام گرفتن زست، صرفا قسمت زرد را ببرید. زیرا قسمت سفید باعث مزه تلخی در سس خواهد شد.
مرحله دوم: آب لیموی ترش تازه را بگیرید و درون یک کاسه کوچک بریزید. سپس ماست را هم اضافه کرده و خوب مخلوط کنید تا یکدست شود.
مرحله سوم: پیازچه و زست لیمو را داخل سس یکدست ریخته و درصورت تمایل، کمی هم نمک و فلفل سیاه اضافه کنید.
تبریک! سس به همین سادگی آماده شد. این سس را غیر از کیک ماهی برای خیلی از غذاها و سالادهای دیگر نیز میتوانید استفاده کنید.
سرو کیک ماهی
دو روش برای سرو کیک ماهی وجود دارد که ما به شما پیشنهاد خواهیم داد. البته غیر از این دو روش میتوانید از هرروشی که خودتان دوست دارید هم استفاده کنید. برای مثال چه اشکالی دارد اگر این کیک ماهی را با برنج کته نوش جان کنید؟! هیچ! اما دو روشی که به ذهن ما میرسد عبارت است از:
- ساندویچ کیک ماهی: بعد از سرخ شدن، هر تکه از کیک ماهی را به دو سه تکه کوچک تقسیم کنید. سپس یک نان باگت یا نان ساندویچی را باز کنید. حالا از سسی که آموزش دادیم کف سس بمالید. نهایتا کیک ماهی را درون ساندویچ قرار داده و نوش جان کنید. پیشنهاد میکنیم از خیار و گوجه برای این ساندویچ استفاده نکنید. زیرا طبع خود ماهی سرد است و این مواد نیز طبع سردی دارند که خیلی مناسب ترکیب با کیک ماهی نخواهند بود.
- سرو به صورت سایددیش: سایددیش یک خوراک ساده است که کنار غذای اصلی قرار میگیرد تا طبع و مقدار (از نظر سیر کردن) آن را اصلاح کند. سرو کیک ماهی به صورت سایددیش اینگونه است که یک بشقاب پهن بردارید. سپس یکی دو تکه کیک ماهی در آن بگذارید. سیبزمینیای که پخته و پوره کردهاید را کنار آن با ماسوره بریزید. جعفری و شویدی که ساطوری کردهاید را روی ماهی و سیبزمینیها بریزید تا طبع غذا هم اصلاح شود. درنهایت یک کاسه سسی که آموزش دادیم را هم کنار بشقاب قرار دهید. نوش جان!
چرا ماهی سالمون؟
همانطور که در ابتدای متن هم گفتیم، شما میتوانید با هر ماهی دیگری، طرز تهیه کیک ماهی را اجرا کنید. اما ما چرا از ماهی سالمون استفاده کردیم؟ به چند دلیل:
- یکی اینکه ماهی سالمون رنگ گوشتی صورتی و متمایل به نارنجی دارد. این گوشت برای درست کردن کیک ماهی جالب است؛ زیرا رنگ جالبی بعد از سرخ شدنش پیدا خواهد کرد. وگرنه قزل آلا نیز برای این دستور مناسب خواهد بود.
- دوم اینکه این ماهی برای سرخ کردن و رسیدن به بافتی پفکی مناسبتر از سایر ماهیهای همرده به شمار میرود.
- سوم اینکه این ماهی نسبت به سایر ماهیها از پروتئین و امگا سه بیشتری برخوردار است. سایر خواص ماهی سالمون (و طبعا خواص کیک ماهی) عبارت است از:
- برای سلامت قلب و عروق مفید است.
- سطح استرس انسان را کاهش خواهد داد.
- میزان کلسترول بد خون را پایین خواهد آورد.
- عملکرد مغز را بهبود خواهد بخشید.
- برای پیشگیری از فشار خون بالا مناسب است.
- برای حفاظت از پوست، خصوصا جلوی امواج فرابنفش مفید است.
کلام آخر
امیدواریم که از مطالعه مطلب حاضر لذت کافی را برده باشید. طرز تهیه کیک ماهی که خواندید، یک جور رسپی ابتکاری است که اگر هم همیشه اجرایش نکنید، میتواند یک خلاقیت خوب برای تنوع بخشیدن به مصرف ماهی شما باشد. همچنین این غذا از نظر طبع، حذف بوی ماهی و قیافه جذاب، به خصوص برای کودکانی که ماهی نمیخورند خیلی خوب خواهد بود. پس پیشاپیش نوش جان شما و خانواده و عزیزانتان!
سوالات متداول
غیر از ادویههایی که نام بردید از چه ادویههایی میشود در طرز تهیه کیک ماهی استفاده کرد؟
ادویههایی مانند پاپریکا و آویشن نیز با ماهی سازگار هستند.
چه کار کنیم که کیک ماهی ما وا نرود؟
ترکیبی که در بالا گفتیم، به هیچ عنوان وا نخواهد رفت. مگر آن که آب اضافی درونش وجود داشته باشد. اما اگر استرس وا رفتن دارید، کمی آرد به مخلوط مایه اولیه اضافه کنید.
آیا نیاز است که به مواد اولیه تخم مرغ اضافه کنیم؟
خیر، نیاز نیست و نه از نظر طعم و بو، نه از نظر بافت و نه از نظر طبع، لازم نیست و کار را هم ممکن است خراب کند.
شبکه های اجتماعی