ترشیها از آن دسته چاشنیهای پرطرفداری هستند که کمتر کسی پیدا میشود که به میل خود نخواهد از طعمشان مزه کند. برخلاف تصور بسیاری که فکر میکنند این خوراکیهای خوشمزه صرفاً بهخاطر طعم و مزهشان مورد اقبال عموم قرار میگیرند و هیچ سود دیگری ندارند، باید بگوییم که ترشی یک راه مطمئن برای بهرهمندی از خواص سبزیجات است. هر چند که خواص ترشیجات برای بدن در مقایسه با یکدیگر متفاوت هستند.
ترشی مخلوط نمونهای از ترشیهای عامهپسند است که دست شما برای انتخاب مواد در زمان تهیه باز میگذارد. از این رو تصمیم داریم که در این قسمت از مجله آشپزی تبرک شما را با طرز تهیه ترشی مخلوط ساده و مجلسی را به همراه نکات مهم و طلایی آن آشنا کنیم.
طرز تهیه ترشی مخلوط ساده
همانطور که در مراتب بالاتر بیان کردیم انتخاب مواد ترشی مخلوط کار سخت و پیچیدهای نیست. گاهی میتوانید با ۴ یا ۵ نوع سبزیجات این ترشی را بسازید و گاهی تعداد اقلام مصرفی آن به ۱۰ تا ۱۵ عدد هم میرسد. در ادامه دستور تهیه ترشی مخلوط ساده را با هم بررسی میکنیم.
مواد لازم:
گلکلم: ۲ کیلوگرم
هویج: ۵۰۰ گرم
کرفس: ۵۰۰ گرم
خیار: ۵۰۰ گرم
سیر: ۵ حبه درشت
سبزی ترشی خرد شده: ۲ لیوان
ادویه ترشی: ۲ قاشق غذاخوری
سرکه: به مقدار لازم
نمک: به مقدار لازم
مراحل تهیه ترشی مخلوط ساده
تمام سبزیجات به جز سیر را بهخوبی با آب بشویید و اجازه دهید تا خوب خشک شوند. گلکلمها را بهاندازه ریز تا متوسط خرد کرده و روی پارچه بریزید تا آب اضافیشان کاملاً خارج شود.
هویجها را پوست بگیرید و به همراه خیار بهصورت حلقهحلقه یا هر شکلی که دوست دارید خرد کنید و آنها را هم روی پارچه نخی پهن کنید.
برگ کرفسها را از ساقهشان جدا کنید. ساقهها را خرد کرده و در کنار باقی سبزیجات بریزید. اکنون باید سیرها را پوست بگیرید و ظرف ترشی را آماده کنید.
شما میتوانید ظرف ترشی را لایهلایه با سبزیجات پر کنید یا همه سبزیجات را مخلوط کرده و نهایتاً داخل ظرف بریزید. طرز تهیه ترشی مخلوط ساده تا حد زیادی به طرز تهیه ترشی هفتبیجار نیز شباهت دارد.
اگر سبزیجات را مخلوط کردید، سیرها را پس از دونیم کردن با آنها ترکیب کنید. در غیر این صورت با ریختن چندلایه سبزیجات مقداری سیر روی آنها بریزید.
زمانی که ظرف ترشی را پر کردید باید نمک، ادویه و سبزیهای خرد شده را روی مواد ترشی بریزید و چند ضربه به کف ظرف بزنید تا علاوه بر پر شدن منافذ خالی، ادویه و سبزیها به بخشهای دیگر ترشی نیز نفوذ کنند.
روی مواد ترشی مخلوط را با سرکه پر کنید. بهطوریکه سرکه روی مواد را کاملاً بپوشاند. در ظرف را محکم ببندید و در محیطی نسبتاً خنک قرار دهید تا موقع خوردن آن فرابرسد.
طرز تهیه ترشی مخلوط مجلسی یا بازاری
این نوع ترشی مخلوط مواد اولیه بیشتری دارد و مانند طرز تهیه ترشی مخلوط ساده تنها در دستور تهیه آن از اقلام ابتدایی استفاده نمیشود.
مواد لازم:
گلکلم: ۲ کیلوگرم
هویج: ۵۰۰ گرم
کرفس: ۵۰۰ گرم
خیار: ۵۰۰ گرم
بادمجان: ۵۰۰ گرم
فلفلسبز: ۲۰۰ گرم
سیبزمینی ترشی: ۵۰۰ گرم
پیاز ریز: ۵۰۰ گرم
موسیر: ۲ حبه
سیر: یک بوته کامل
سبزی ترشی خرد شده: ۳ لیوان
ادویه ترشی: ۴ قاشق غذاخوری
نعنا و شوید خشک: ۱ قاشق غذاخوری
سرکه: به مقدار لازم
نمک: به مقدار لازم
مراحل تهیه ترشی مخلوط بازاری
سبزیجاتی که در این نوع ترشی به کار گرفته میشود با مواد اولیه موجود در طرز تهیه ترشی بندری اشتراکات فراوانی دارد. بااینحال شما میتوانید تعداد این سبزیجات را کم یا زیاد کنید؛ اما در دستور اصلی این تعداد مواد اولیه برای طرز تهیه ترشی مخلوط اصیل ذکر شده است.
مانند طرز تهیه ترشی مخلوط ساده همه سبزیجات را شسته، خرد کرده و روی پارچه آبگیر پهن کنید تا آب اضافیشان کشیده شود.
تا سبزیجات کاملاً خشک شوند، بادمجانها را با پوست یا بدون پوست به ابعاد ریز تا متوسطی خرد کرده و به همراه فلفلسبز با مقداری سرکه بجوشانید. این فرایند عمدتاً در ۳ تا ۵ دقیقه کامل میشود.
زمانی که سبزیجات دیگر نمدار نبودند، آستینها را برای انداختن ترشی مخلوط بازاری بالا بزنید. اگر تمایل دارید در ظرفی بزرگ همه مواد را مخلوط کرده و نهایتاً در ظرف بریزید یا بهصورت لایهلایه سبزیجات را به ظرف اضافه کنید.
در آخر ظرف ترشی را چندمرتبه به زمین بکوبید تا فضاهای خالی پر شوند. ادویه، نمک، سبزیهای خرد شده، نعنا خشک و سرکه را روی باقی مواد بریزید و در ظرف را محکم بندید.
فوت و فنهای تهیه ترشی مخلوط
- سبزی ترشی شامل شوید، ترخون، نعناع و برگ کرفس میشود که پس از شستوشو باید آنها بهاندازه سبزی آش درشت خرد کنید تا به مواد ترشی نچسبند.
- ادویه ترشی از زردچوبه، فلفل، گلپر، سیاهدانه و نمک تشکیل میشود که در صورت تمایل برای سفید ماندن رنگ ترشی و گلکلم میتوانید زردچوبه را از ترکیب حذف کنید.
- نسبت افزودن مواد ادویه و سبزیهای ترشی یکبهیک است.
- در صورت تمایل میتوانید یک قاشق چایخوری تخم گشنیز هم به ادویه ترشی مخلوط اضافه کنید.
- استفاده از هر نوع سرکهای برای ساخت ترشی مخلوط مجاز است. عموماً از سرکه انگور قرمز یا سفید برای تهیه این ترشی استفاده میکنند.
- زمان رسیدن ترشی حدود ۱۰ تا ۱۴ روز است.
- ترشی را در جای خنک نگهداری کنید تا نرم نشود یا بوی تندی نگیرد.
- پس از اینکه سبزیها و سبزیجات را شستید حتماً صبر کنید تا کاملاً خشک شوند. در غیر این صورت ترشی کپک میزند.
- افزودن ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری نمک به این حجم از مواد، مانع فساد و نرمشدن سبزیجات خواهد شد.
- اگر از موسیر خشک برای تهیه ترشی استفاده میکنید، آنها را برای ۳۰ دقیقه در آب جوشیده شده خیس کنید تا عطر بهتری به ترشی بدهد.
- میزان تندی این ترشی به ذائقه شما بستگی دارد؛ بنابراین میتوانید حجم فلفل موجود در ادویه یا فلفلسبز ترشی را بسته به سلیقه کم یا زیاد کنید.
- افزودن نعناع و شوید خشک به ترشی عطر بهتری به ترشی مخلوط خواهد داد.
کلام آخر
ترشی مخلوط طیف گستردهای از سبزیجات فصل پاییز و زمستان را در خود جای میدهد که بهکارگیری هر کدام از آنها عطروطعم جدیدی را به ترشی خواهند داد. بهعنوانمثال اگر یک عدد لبو به این حجم از مواد اضافه کنید رنگ ترشی شما از زرد یا سفید به قرمز تغییر رنگ خواهد داد. هر چند که بسته به ذائقه و مواد در دسترس میتوانید از سبزیجات گوناگونی در ساخت ترشی مخلوط کمک بگیرید.
مجله دانستنیهای تبرک منبع بسیار خوبی از انواع طرز تهیه ترشی، مربا، دسر، کیک و کلوچه است که با مراجعه به این دستورهای تهیه میتوانید بهراحتی در خانه هر یک از این چاشنی و دسرها را تهیه و نوش جان کنید.
اگر زمان یا تجهیزات لازم برای تهیه ترشی مخلوط یا هر نوع ترشی دیگری را ندارید میتوانید از محصولات استاندارد و خوشمزه تبرک خریداری کنید.
سؤالات متداول
برای جلوگیری از کپکزدن ترشی مخلوط چه باید کرد؟
مقداری نمک به ترکیبات اضافه کرده، درپوش ظرف را محکم ببندید، ترشی را در جایی خشک و خنک نگهداری کنید و از همه مهمتر اطمینان حاصل کنید که تمامی سبزیجات پس از شستوشو کاملاً خشک شدهاند و آب اضافی در آنها وجود ندارد.
بهترین سرکه برای تهیه ترشی مخلوط کدام است؟
انواع سرکه بازاری و خانگی برای ساخت ترشی مخلوط مناسب بوده؛ اما سرکه انگور قرمز و سفید گزینه ایدهآلی برای تهیه این ترشی هستند.
چاشنیهای ترشی مخلوط شامل چه مواد اولیه است؟
سبزیجات خشک مانند شوید و نعناع یا ترکیب خرد شده از سبزیهای تازه همچون ترخون، مرزه، شوید و نعناع در کنار ادویه و سرکه از جمله چاشنیهای ترشی مخلوط هستند. ادویه این ترشی شامل سیاهدانه، زردچوبه، فلفل، نمک، گلپر، موسیر یا سیر هستند.
شبکه های اجتماعی