کشور ما سرزمینی از غذاهای رنگارنگ و خوشمزه است. گوشه گوشه ایران زیبا نوعی از غذای محلی درست میشود که نظیر آن را در جای دیگری نمیبینید.
تپنا یا تپنده نوعی غذای محلی بوشهر است که در شهرهای دیگر طرفداران زیادی دارد. اگر به بوشهر سفر کرده باشید، احتمالا غذاهای بوشهری را امتحان کردید، راز عطر و طعم آنها در ادویههای خاص آن منطقه است.
تپنا را به مرغ و گوشت شکم پر بوشهری هم میشناسند. برای سفر به سرزمین غذاهای پرچاشنی، با ما همراه باشید تا در این مقاله شما را با روش پخت تَپنا آشنا کنیم.
گوشت تپنده غذای محلی کدام شهر است؟
بوشهریها مردمان باصفایی هستند که به میهماننوازی آنها را میشناسیم. قلیه ماهی، قلیه میگو، لخلاخ و گوشت تپنده از جمله غذاهای معروف این شهر به شمار میروند.
چشیدن غذاهای محلی با دستپخت مردم همان منطقه، بسیار متفاوت از نوع رستورانی آن خواهد بود. پس اگر قصد سفر به این شهر را دارید، حتما میزبانی مردم محلی را تجربه کنید.
پیش از اینکه به سراغ دستورپخت گوشت تپنده برویم، پیشنهاد میکنیم سری به مقاله طرز تهیه دمپختک بزنید و با طرز تهیه یک پلوی خوشمزه برای وعده ناهار امروز آشنا شوید.
طرز تهیه تپنده
برای آماده کردن دستور پخت این غذا، با چند بوشهری صحبت کردیم و فوتوفنهای این غذا را برای شما سوال کردیم. خیالتان آسوده باشد، در درست کردن این غذا تردید نکنید. پختن گوشت تپنده کار سختی نیست، اما به زمان و دقت زیادی برای این کار نیاز دارید.
مواد لازم:
- مرغ: 1 عدد
- گوشت کنار ران گوسفند: 2 عدد
- پیاز بزرگ: 4 عدد
- هویج: 2 عدد
- سیبزمینی: 2 عدد
- ساقه کرفس: 2 شاخه
- نخود فرنگی: نصف فنجان
- پوره گوجهفرنگی: 1 لیوان
- رب گوجه فرنگی: 1 قاشق غذاخوری
- گردو خرد شده: 3 قاشق غذاخوری
- کشمش: 3 قاشق غذاخوری
- آلوبخارا: نصف فنجان
- زردچوبه: 1 قاشق چایخوری
- فلفل سیاه: 1 قاشق چایخوری
- ادویه زعتر: 1 قاشق چایخوری
- زیره: 1 قاشق چایخوری
- زعفران دمکرده: 1 قاشق مرباخوری
- روغن: به مقدار لازم
- نمک: به مقدار دلخواه
نکاتی در طرز تهیه مرغ و گوشت تپنده:
عطر و طعم این غذا به ادویه آن بستگی دارد پس بهتر است ادویهها را حذف نکنید. زعتر را به راحتی میتوانید از عطاریها تهیه کنید. برای کسانیکه به آن دسترسی ندارند، پودر هل جایگزین مناسبی است.
مردم بوشهر برای درست کردن این غذا از مرغ محلی استفاده میکنند. اگر شما هم دسترسی دارید، میتوانید جوجه مرغ محلی را شکمپر کنید.
برای گوشت گوسفند باید یک برش نازک از کنار ران گوسفند جدا کنید. این قسمت از ران، طعم بسیار خوبی دارد. برخی از بوشهریها از قلوهگاه یا شکمبه گوسفند هم برای تهیه این غذا استفاده میکنند.
روش تهیه:
در مرحله اول دو عدد پیاز را بسیار ریز خرد کنید و با مقدار کمی روغن تفت دهید، سپس زردچوبه، نمک، ادویه زعتر و زیره را به آن اضافه کنید. بعد از ادویهها بهترتیب کشمش، آلوبخارا و گردوهای خرد شده را به پیاز اضافه کنید و کمی تفت دهید.
توجه کنید که حرارت کم باشد، زیرا کشمش و گردو خیلی زود میسوزند و طعم تلخی به غذا میدهند. این مواد، برای پر کردن داخل شکم مرغ و گوشت هستند، اجازه دهید کمی خنک شوند.
دو طرف گوشت گوسفند را بههم بدوزید، طوری که بتوانید از یک قسمت کوچک، آن را پر کنید. داخل گوشت را با مواد آماده شده، پر کنید و دوباره گوشت را با نخ و سوزن تمیز بدوزید تا مواد خارج نشوند.
مرغ هم باید با همین مواد کامل پر شود. آن را هم خوب بدوزید تا موقع پختن مواد بیرون نریزند.
حالا نوبت درست کردن سس گوشت تپنده است. یک پیاز را خلالی برش دهید و داخل یک قابلمه بزرگ، آن را کمی تفت دهید. رب گوجهفرنگی، کمی نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه کنید. توجه کنید که قابلمه شما بزرگ باشد تا بتوانید اول گوشت و بعد مرغ را به همراه پیاز داخل آن کمی سرخ کنید.
پوره گوجه فرنگی را به گوشتها اضافه کنید و اجازه دهید کمی آب گوجهها کشیده شود. یک لیوان آب جوش داخل قابلمه بریزید.
سیبزمینی، هویج، پیاز و ساقه کرفس را در اندازههای کوچک خرد کنید و به آب در حال جوش اضافه کنید. این غذا تقریبا 2 ساعت زمان لازم دارد که خوب جا بیفتد.
یک ساعت بعد، نخودفرنگیها را اضافه کنید، نخودفرنگی سریعتر میپزد و اگر آنها را زودتر اضافه کنید ممکن است له شوند. نمک را به مقدار دلخواه در همین مرحله اضافه کنید و دوباره آن را کم کنید تا به آرامی بپزد.
زعفران آب کرده را باید در مرحله پایانی اضافه کنید تا عطر و رنگ بهتری به غذا بدهد. 5 دقیقه قبل از اینکه گوشت تپنده را از روی حرارت بردارید، زعفران را اضافه کنید.
گوشت و مرغ شکم پر بوشهری آماده هستند. شما میتوانید آن را با برنج ساده، تهچین یا باقالی پلو سرو کنید.
طعم غذاهای محلی را با عطر و طعم رب گوجهفرنگی تبرک کامل کنید. این رب در شرایط باکیفیتی تولید میشود، رنگ غذا را تیره نمیکند و طعمی شبیه به رب خانگی را با آن تجربه میکنید.
کلام آخر
گوشت تپنده یا تپنا نوعی غذای محلی منطقه بوشهر است که بهخاطر استفاده از ادویههای خوشعطر، بسیار خوشمزه و کمنظیر است. پیشنهاد میکنیم مرغ و گوشت شکم پر تپنده را دست کم یک بار درست کنید و از آن لذت ببرید.
سوالات متداول:
تپنا یا گوشت تپنده غذای محلی کدام شهر است؟
تپنا یا گوشت و مرغ شکم پر تپنده، غذای محلی شهر بوشهر و اطراف آن است.
برای تهیه تپنا از چه گوشتی استفاده میشود؟
گوشت این غذا مرغ و گوشت گوسفند است. برای گوشت گوسفند از کنار ران گوسفند، قلوهگاه یا شکمبه استفاده میشود.
ادویه مخصوص گوشت تپنده چیست؟
در این غذا از زیره، ادویه زعتر، زردچوبه، زعفران و فلفل سیاه استفاده میشود که راز عطر و طعم بینظیر تپنا هستند.
شبکه های اجتماعی