فرهنگ غذایی ایران ما، بسیار پربار است و به هر استانی که بروید، صدها غذا و دسر خوشمزه و خوشرنگ پیدا خواهید کرد. یکی از همین دسرهای خوشمزه ایرانی، مشکوفی است. این دسر، اصالتاً مازندرانی است، اما امروزه بیشتر از هرجای دیگر، در قزوین شهرت دارد. بههمین دلیل، دسر مشکوفی قزوین نام دارد. طرز تهیه مشکوفی قزوین، تفاوتی با مشکوفی مازندرانی ندارد و هر دو، به یک اندازه آسان و خوشمزه هستند.
در این مقاله، قصد داریم تا طرز تهیه مشکوفی قزوین را به شما مخاطبان عزیز، آموزش دهیم. مشکوفی در ماه مبارک رمضان، از هر زمان دیگری بیشتر مصرف میشود؛ بهخصوص در روز عید فطر نیز این دسر را بسیار درست میکنند. اگر برای روز عید فطر به دنبال دستور تهیه شیرینی هستید، توصیه میکنیم که مقاله انواع شیرینی مناسب عید فطر را مطالعه کنید.
روش تهیه مشکوفی قزوین
مواد اولیه مشکوفی قزوین، بسیار اندک است و اگر بگوییم که در خانه تکتک شما پیدا میشود، چندان هم بیراه نگفتهایم. یکی از مواردی که باعث شده این دسر خوشمزه تا به این اندازه آسان و محبوب و البته اقتصادی باشد، به لطف مواد اولیه آن است.
تمام مواد لازم برای مشکوفی قزوین، به شرح زیر هستند:
نشاسته گندم: 6 قاشق غذاخوری
شیر: 3 پیمانه
شکر: 9 قاشق غذاخوری
کره: 1 قاشق غذاخوری
گلاب: 3 قاشق غذاخوری
زعفران دمکرده: 3 قاشق غذاخوری
وانیل: 1/2 قاشق چایخوری
توجه داشته باشید که اگر دوست دارید از دسر مشکوفی قزوینی بیشتر از این مقدار درست کنید، لازم است که مواد اولیه را به نسبت مساوی، افزایش دهید.
مراحل تهیه مشکوفی قزوین
همانطور که قبلتر نیز به آن اشاره کردیم، طرز تهیه مشکوفی قزوین بسیار ساده است و اصلاً هم به مهارت آنچنانی نیاز ندارد. شما خیلی راحت و در کمتر از یک ساعت، میتوانید این دسر خوشمزه را حاضر کنید و بهعنوان یک میانوعده خوشمزه، مصرف کنید. این دسر معمولاً برای افطاری بسیار محبوب است. اگر ایدههایتان برای افطاری تمام شده و نمیدانید که چه درست کنید، مقاله برای افطاری چی درست کنیم میتواند حسابی به کارتان بیاید.
در طرز تهیه دسر مشکوفی قزوین، باید مطابق با مراحل زیر عمل کنید:
اولازهمه، باید زعفران را دم کنید. برای این کار، نصف قاشق چایخوری زعفران را همراه با قند بسابید. سپس رویش آب جوش بریزید و روی آن را با یک نعلبکی بپوشانید و کنار بگذارید تا دم بکشد. ۳ قاشق غذاخوری زعفران برای تهیه مشکوفی کافی است، اما اگر رنگ بیشتری میخواهید، میتوانید از زعفران دمکرده بیشتری استفاده کنید.
حال به سراغ شیر و نشاسته بروید. شیر را در یک ظرف مناسب خالی کنید و آرامآرام نشاسته را به آن اضافه کنید. مدام هم بزنید تا شیر و نشاسته، بهخوبی با هم حل شوند. سپس شیر را از صافی عبور دهید تا نشاستههای حل نشده از آن جدا شوند. بعدازاین، مخلوط شیر و نشاسته را در قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید.
به کمک یک کفگیر چوبی، مخلوط شیر و نشاسته را مدام هم بزنید. این کار باعث میشود که نشاسته ته نگیرد و مخلوط شما کاملاً یکدست باقی بماند. این کار را آنقدر انجام دهید که شیر به جوش بیاید. اکنون نوبت اضافهکردن شکر است. بعد از اضافهکردن شکر، مجدداً مخلوط را هم بزنید تا شکر نیز بهخوبی حل شود.
قبل از آن که مشکوفی داخل قابلمه خودش را بگیرد و غلیظ شود، باید گلاب و زعفران و وانیل را نیز به آن اضافه کنید. کار را با زعفران شروع کنید و به میزان دلخواه، زعفران اضافه کنید و هم بزنید. سپس به سراغ گلاب بروید و در نهایت نیز وانیل را اضافه کنید. یادتان باشد که وانیل اختیاری است و میتوانید آن را از دستور پخت مشکوفی، حذف کنید.
در آخرین مرحله نیز کره را اضافه کنید. آنقدر به هم بزنید که کره بهخوبی حل شود و غلظت مشکوفی شما، با غلظت فرنی یکسان شود. توجه داشته باشید که بعد از سرد شدن، مشکوفی غلیظتر خواهد شد؛ پس بیش از اندازه آن را روی گاز نگه ندارید. اکنون مشکوفی شما آماده است. بگذارید که سرد شود و سپس به ظرف موردنظر انتقال دهید. میتوانید آن را بهصورت گرم سرو کنید، یا اینکه بگذارید در یخچال بماند و خنک شود. نوش جان!
فوتوفن تهیه مشکوفی قزوین
در دستور تهیه مشکوفی که در اختیار شما قرار دادیم، سعی کردیم که تمام نکات لازم را به شما آموزش دهیم. اما اگر میخواهید که این دسر خوشمزه را حرفهایتر درست کنید و همه را مجذوب آشپزی خود کنید، توصیه میکنیم که این نکات را به یاد داشته باشید:
- با حذف زعفران، میتوانید مشکوفی ساده داشته باشید.
- با اضافهکردن مقداری شکلات آبشده یا مخلوط پودر کاکائو و آب جوش به مشکوفی ساده، میتوانید مشکوفی شکلاتی داشته باشید.
- برای مجلسیتر شدن مشکوفی، میتوانید آن را بهصورت سهرنگ درست کنید.
- اگر به شیر حساسیت دارید، میتوانید بهجایش از آب استفاده کنید. البته در این صورت، مسقطی خواهید داشت.
- میزان شکر کاملاً دلخواه است؛ بهجای شکر میتوانید از پودر قند نیز استفاده کنید.
- بهجای نشاسته گلگندم، میتوانید از نشاسته ذرت هم استفاده کنید.
- برای تزیین مشکوفی میتوانید از گل سرخ، پودر نارگیل، خلال پسته و بادام استفاده کنید.
- برای خوشمزهتر شدن مشکوفی، میتوانید از کره حیوانی یا روغن محلی (کرمانشاهی) استفاده کنید.
اگر به غذاهای محلی شهر قزوین علاقه دارید، آش دوغ قزوینی را از دست ندهید. در مقاله طرز تهیه آش دوغ قزوینی، روش تهیه آن را آوردیم.
کلام آخر
در این مقاله، ما طرز تهیه مشکوفی قزوین را به شما آموزش دادیم. مشکوفی دسری است که در استانهای دیگری مثل مازندران و حتی زنجان نیز شهرت دارد؛ ولی دستور پخت آنها تقریباً یکی است. این دسر میتواند برای ماه رمضان و عید فطر بسیار مناسب باشد. دسر مشکوفی قزوین بسیار آسان و ارزان است و همین باعث شده که اینقدر محبوب باشد. پیشنهاد میکنیم که همین امروز دستبهکار شوید و مشکوفی را درست کنید!
سؤالات متداول
دسر مشکوفی اصالتاً برای کدام استان است؟
هرچند که امروزه به نام دسر مشکوفی قزوین شناخته میشود، اما اصالت آن برای استان مازندران است.
آیا میتوان در دسر مشکوفی قزوین از کاکائو یا شکلات استفاده کرد؟
بله، برای تهیه دسر مشکوفی شکلاتی، کافی است که زعفران را حذف کنید و بهجایش از شکلات آبشده یا ترکیب پودر کاکائو و آب جوش استفاده کنید.
آیا میتوان شیر را از دستور تهیه مشکوفی قزوین حذف کرد؟
بله، اگر به شیر حساسیت دارید، میتوانید آن را حذف کنید، اما در این صورت، بهجای مشکوفی، مسقطی خواهید داشت.
شبکه های اجتماعی