بیشتر غذاهای ایرانی همراه با برنج سرو میشوند و درست کردن آنها زمان زیادی میگیرد. تنوع غذایی یکی از مهمترین دغدغههای خانمهای کدبانو در خانه است. انتخاب غذاهای نانی، چند بار در هفته ایده بسیار خوبی است.
شامی کباب یکی از غذاهای خوشمزه و سادهای است که با نان سرو میشود. شامی کباب انواع مختلفی دارد و در هر نقطه از ایران یک نوع شامی درست میشود. یکی از رایجترین انواع آن، شامی گوشت و سیبزمینی است که بیشتر مردم آن را با نام کتلت گوشت و سیبزمینی میشناسند.
اگر دوست دارید هر بار شامی کباب را با یک روش جدید امتحان کنید، با ما همراه شوید. در این مقاله، انواع روش پخت شامی را برای شما آوردیم.
طرز تهیه شامی گوشت و سیبزمینی
شامی سیبزمینی و گوشت را بهنام کتلت میشناسید. این کتلت هم نوعی شامی بهحساب میآید که در بیشتر شهرهای ایران آن را درست میکنند.
مواد لازم:
- سیبزمینی متوسط: 2 عدد
- پیاز متوسط: 2 عدد
- گوشت چرخکرده: 300 گرم
- زردچوبه: 1 قاشق چایخوری
- نمک و فلفل: به مقدار دلخواه
- روغن مایع سرخکردنی: به مقدار لازم
روش تهیه:
سیبزمینیها را ریز رنده کنید و به کمک یک صافی یا توری آب آن را کامل بگیرید. پیازها را هم جداگانه رنده کنید و آب آنها را بگیرید.
پیاز، گوشت، سیبزمینی را با هم مخلوط کنید و ادویهها را به آنها اضافه کنید. در این مرحله بهتر است مواد شامی را با دست خوب ورز دهید. مواد شما باید یکدست و منسجم باشد.
در صورتیکه گوشت شما کم باشد یا آب پیاز و سیبزمینی کم باشد، شامی وا میرود. در این مرحله میتوانید برای انسجام بیشتر، یک عدد تخممرغ به مواد شامی اضافه کنید و آن را خوب ورز دهید. مواد شامی کباب را به مدت یک ساعت داخل یخچال بگذارید تا خوب مزهدار شوند.
برای سرخکردن کباب، نیاز به یک تابه نچسب و روغن مایع مخصوص سرخکردنی دارید. روغن را داخل تابه بریزید و اجازه دهید کمی گرم شود. مقدار روغن مایع باید زیاد باشد تا شامی خوب سرخ شود.
حرارت بالا و مقدار روغن فراوان باعث ترد شدن و مغزپخت شدن کبابها میشود. هر طرف از کباب را 3 دقیقه سرخ کنید و آن را روی دستمال مخصوص روغنگیری قرار دهید تا روغن اضافه آن خارج شود.
روغنهای سرخکردنی حرارت بیشتری را تحمل میکنند و برای سرخکردن بسیار سالمتر از روغن مایع پختوپز هستند. روغن مایع سرخکردنی تبرک بسیار سالم و باکیفیت تولید شده و کافی است فقط یکبار آن را امتحان کنید.
طرز تهیه شامی پوک
شامی پوک را با نام شامی لپه هم میشناسند و یکی از سادهترین انواع کبابها است که بسیار ترد و خوشمزه است. دلیل اینکه به آن شامی پوک میگویند این است که، وسط آن را با انگشت سوراخ میکنند تا پوک و مغزپخت شود.
مواد لازم:
- لپه: 250 گرم
- تخممرغ: 4 عدد
- پیاز بزرگ: 1 عدد
- گوشت بدون چربی: 500 گرم
- نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار دلخواه
روش تهیه:
در مرحله اول لازم است لپهها به مدت 30 دقیقه با آب بپزند. شما میتوانید لپهها را از شب قبل در آب خیس کنید تا زمان پخت آنها کوتاهتر شوند. گوشت و پیاز را خرد کنید و کنار بگذارید.
در مرحله دوم لازم است، پیاز، گوشت و لپه را به کمک چرخگوشت یا دستگاه مخلوطکن با هم چرخ کنید تا مایه یکدستی داشته باشید. اگر لازم بود میتوانید این کار را چند بار انجام دهید.
مایه بهدست آمده را بهخوبی ورز دهید و نمک و ادویه را به آن اضافه کنید. در این مرحله از ادویه دلخواهتان میتوانید استفاده کنید. تخممرغ را به آن اضافه کنید و خوب مخلوط کنید. مایه شامی را حدود 30 دقیقه تا یک ساعت در یخچال بگذارید تا کاملا سفت شود.
در تابه نچسب به اندازه نصف بند انگشت روغن بریزید و اجازه دهید خوب داغ شود. یک قاشق غذاخوری پر از مایه شامی بردارید، در کف دست آن را صاف کنید و با انگشت وسط آن را سوراخ کنید. شامی را به آرامی داخل روغن داغ بگذارید و هر طرف را 3 دقیقه سرخ کنید.
طرز تهیه شامی کباب شمالی
تنوع غذایی در شمال کشور بسیار زیاد است. انواع غذاهای ترش و ملس در بیشتر شهرهای مازندران وجود دارند و شامی کباب هم یکی از آنها است.
در طرز تهیه شامی گیلانی از رب انار و گردو استفاده میشود که طعم آن را بینظیر میکند.
مواد لازم:
- گوشت چرخکرده: 500 گرم
- پیاز: 2 عدد
- سیبزمینی: 3 عدد
- رب انار: 2 قاشق غذاخوری
- رب گوجهفرنگی: 1 قاشق غذاخوری
- پاپریکا: 1 قاشق چایخوری
- مغز گردو: 100 گرم
- نمک، زردچوبه و فلفل: به مقدار دلخواه
- روغن مایع سرخکردنی: به مقدار لازم
روش تهیه:
ابتدا یکی از پیازها را به همراه یکی از سیبزمینیها رنده کنید و آب اضافی آنها را به کمک صافی بگیرید. سپس گوشت، سیبزمینی و پیاز رنده شده را در یک کاسه با هم مخلوط و ادویهها را به همراه نمک به آن اضافه کنید.
مایه شامی کباب را با دست ورز دهید تا کاملا یکدست و منسجم شود. کاسه را سلفون بپیچید و حداقل یک ساعت داخل یخچال بگذارید.
بعد از یک ساعت در تابه نچسبی روغن بریزید و اجازه دهید روغن داغ شود. مواد را به اندازه یک قاشق غذاخوری پر جدا کنید و آنها را گرد کرده و داخل تابه داغ سرخ کنید.
بعد از سرخکردن شامی، نوبت درست کردن سس خوشمزه آن است. داخل یک تابه جداگانه باقیمانده پیاز را ریز کنید و کمی تفت دهید. فلفل و زردچوبه به پیاز اضافه کنید، سپس گردوها را داخل پیاز تفت دهید.
در مرحله بعد، رب انار و رب گوجه فرنگی را به سس اضافه کنید و بگذارید سس شما کمی بجوشد. شامیهای سرخشده را داخل سس بچینید و حرارت را کم کنید تا حداقل 10 دقیقه با هم بپزند.
سیبزمینی باقیمانده را خلالی برش دهید و آنها را با آب سرد بشویید. سیبزمینی خلالی را داخل روغن داغ سرخ کنید و کنار شامی کباب سرو کنید.
رنگ و طعم سس غذا به رب گوجهفرنگی و رب انار بستگی دارد. استفاده از رب خانگی عطر غذا را دوچندان میکند. در مقاله چطور رب خانگی درست کنیم؟ با روش پخت آن آشنا شوید.
طرز تهیه شامی رودباری
یکی از خوشمزهترین غذاهای محلی، شامی رودباری است. این غذا شباهت زیادی به کتلت گوشت دارد و شما میتوانید آن را با برنج هم سرو کنید.
مواد لازم:
- پیاز متوسط: 2 عدد
- گوشت چرخکرده: 300 گرم
- سبزی معطر شامل جعفری، ریحان و گشنیز: 150 گرم
- گوجهفرنگی: 6 عدد
- رب گوجهفرنگی: 1 قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار دلخواه
- پودر گلپر: به مقدار دلخواه
روش تهیه:
سبزیها را خوب شسته و به کمک یک ساطور آنها را ریز کنید. پیاز را رنده کنید و آب آن را به کمک یک صافی جدا کنید.
گوشت، پیاز رنده شده، سبزیجات معطر، نمک و ادویه را با هم مخلوط کنید و بهخوبی ورز دهید. مایه شامی را به مدت یک ساعت داخل یخچال بگذارید تا منسجم و یکدست شود.
داخل یک تابه نچسب، مقدار کمی روغن بریزید و به اندازه یک مشت کوچک از مواد شامی بردارید و داخل روغن سرخ کنید. شامیهای سرخشده را کنار بگذارید و سس مخصوص رودباری را درست کنید.
گوجهفرنگیها را پوست کنید، سپس آنها را رنده کنید. گوجهها را داخل همان تابه بریزید و با نمک و ادویه کمی تفت دهید. رب گوجهفرنگی را به آنها اضافه کنید و اجازه دهید کمی با هم بپزند.
در مرحله آخر شامیهای سرخشده را داخل سس بچینید و درب تابه را ببندید تا حداقل 40 دقیقه با هم بجوشند. این غذای خوشمزه در رودبار به همراه برنج کته شده سرو میشود.
انتخاب گوجهفرنگیهای رسیده و رب خوشرنگ، در رنگ و مزه این غذا موثر است. پیشنهاد میکنیم رب گوجهفرنگی تبرک را استفاده کنید که بسیار غلیظ و خوشمزه است.
طرز تهیه شامی تبریزی
تبریز شهری است که به غذاهای محلی و خوشمزه معروف است. انواع کتلت و کوفته در این شهر درست میشود که هر کدام فوتوفنهای مخصوص به خود را دارند. این کتلت تبریزی با آرد نخودچی درست میشود و بسیار ساده است.
مواد لازم:
- گوشت چرخکرده: 500 گرم
- سیبزمینی: 3 عدد
- پیاز: 1 عدد
- سیر: 2 حبه
- تخممرغ: 1 عدد
- آرد نخودچی: 2 قاشق غذاخوری
- گرد غوره: نصف قاشق چایخوری
- سماق: نصف قاشق چایخوری
- نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار دلخواه
- روغن: به مقدار لازم
طرز تهیه شامی با آرد نخودچی
برای درست کردن این کتلت خوشمزه، ابتدا سیر، سیبزمینی و پیاز را رنده کنید و آب آنها را به کمک یک صافی دور بریزید. گوشت را به پیاز و سیبزمینی اضافه کنید و آن را خوب ورز دهید. سپس نمک، ادویه، سماق و گرد غوره را به گوشت اضافه کنید.
تخممرغ و آرد نخودچی را هم به مایه بزنید تا کتلت شما وا نرود. مایه کتلت تبریزی باید یک ساعت داخل یخچال بماند تا یکدست و مزهدار شود.
مایه کتلت آماده شده را به اندازه یک گردو جدا کنید و آنها را در روغن داغ سرخ کنید. کتلت تبریزی شما آماده است. آرد نخودچی این کتلت را ترد و دلچسب میکند. شما میتوانید این کتلت را با سیبزمینی سرخشده سرو کنید.
تبریزیها معمولا چند گوجهفرنگی را ریز میکنند و داخل کمی روغن مایع تفت میدهند و بهعنوان سس در کنار شامی میل میکنند.
روغن مایع پختوپز بهترین انتخاب برای تفت دادن غذاها است. روغن مایع مخلوط تبرک سلامت غذای شما را حفظ میکند.
کلام آخر
شامی کباب در ایران، هند، ترکیه و افغانستان رایج است و تنوع در تهیه این غذا بسیار زیاد است. ما در این مقاله سعی داشتیم شما را با محبوبترین انواع شامی کباب آشنا کنیم که امیدواریم از درست کردن و خوردن این غذاها لذت ببرید.
سوالات متداول:
چرا شامی کباب باز میشود؟
برای اینکه کتلت شما وا نرود، باید آب پیاز و سیبزمینی را بگیرید و به آن تخممرغ اضافه کنید. آرد نخودچی و گذاشتن مایه کتلت در یخچال قبل از سرخ کردن هم از وا رفتن کباب جلوگیری میکنند.
کتلت و شامی چه فرقی دارند؟
هر دوی این غذاها یکی هستند، اما تنوع در روش پخت آنها بسیار زیاد است.
چه روغنی، مناسب سرخ کردن کتلت و شامی است؟
روغن مایع مخصوص سرخکردنی حرارت زیادی را تحمل میکنند و برای سرخکردن این غذاها سالمتر هستند.
شبکه های اجتماعی