سیر قلیه غذایی بهشدت خوشمزه و پرخاصیت است. از زمانهای قدیم به دلیل وجود مقدار زیادی سیر تازه محلی، بسیار مورد توجه طرفدارانش بوده است. اگر شما هم عاشق طعم و بوی سیر هستید، این غذای بینظیر را حتماً امتحان کنید. تاریخچه این غذای لذیذ و خوشطعم به شمال کشور، گیلان برمیگردد. اهالی گیلان این غذا را با برگ سیر تازه محلی شمال طبخ میکنند و کاملاً مشخص است که استفاده از برگ سیر محلی، طعم و بوی عجیبی به غذا میدهد. همانطور که اشاره شد، این غذا به دلیل استفاده از سیر در آن، خواص زیادی دارد که در این مقاله به شرح خواص آن میپردازیم.
خواص سیر
سیر برای سلامتی در حکم یک معجزه است. سیر حاوی ترکیبی به نام آلیسین است که خاصیت دارویی دارد. از جمله خواص آن، کمک به درمان سرماخوردگی، کاهش فشارخون، کمک به پایین آوردن خطر بیماریهای قلبی، پیشگیری از آلزایمر، پیشگیری از آرتروز، درمان عفونتهای دهان و دندان، کمک به درمان عفونتهای رودهای، پیشگیری از سرطان، کمک به بهبود زخم، کمک به کاهش ریزش مو، جلوگیری از چاقی، کمک به بهبودی دیابت، تقویت حافظه و بسیاری از خواص دیگری که گنجاندن آن در این مقاله کار آسانی نیست. در ادامه به شما پیشنهاد میکنیم به مقاله غذاهای محلی گیلان سر بزنید و با درست کردن این غذاهای شمالی، برنامه غذایی خود را متنوع کنید.
روش تهیه خورش سیر قلیه
مواد زیر برای تهیه خورش سیر قلیه لازم است:
سینه مرغ: به میزان دلخواه
آب نارنج یا رب نارنج: 2 قاشق غذاخوری
برگ سیر: 4 عدد
لپه: ۱ پیمانه
تخممرغ: 2 عدد
پیاز: 2 عدد
چوب دارچین: 1 عدد متوسط
روغن: به میزان لازم
نمک: بهمیزان لازم
زردچوبه: بهمیزان لازم
فلفل: به میزان دلخواه
مراحل تهیه خورش سیر قلیه
ابتدا از چند ساعت قبل از طبخ، لپهها را داخل ظرفی پر از آب خیس کنید. برگ سیرها بهتر است تازه باشند، چرا که عطروطعم بهتری خواهند داشت.
برگ سیرها را بشویید و بهصورت نگینی خورد کنید. حالا نوبت لپههایی است که از قبل خیس کردهاید. آنها را به همراه روغن، روی شعله تفتداده و به همراه مقداری آب اجازه دهید که بپزند. گوشت مرغ را بهصورت تکههای کوچک درآورید، البته توجه کنید که بهتر است از قبل استخوانهای مرغ را درآورده باشید. آنها را جداگانه در روغن سرخ کنید، ولی نه بهصورت کامل و این عمل برای مدت 10 دقیقه کافی است.
سپس مرغها را از روغن درآورید و در قابلمهای قرار دهید، روی آنها را پیاز حلقه شده بریزید و به همراه مقداری آب و چوب دارچین، اجازه دهید تا مرغ بپزد.
حالا نوبت به اصلیترین مرحله میرسد. یک عدد پیاز را نگینی خورد کرده و در داخل تابه به همراه روغن سرخ کنید. هنگامی که رنگ پیازها کمی طلایی شد، به آن ادویه نمک، فلفل و زردچوبه اضافه کرده و برگ سیرهای خورد شده را به آن اضافه کنید و تفت دهید. سپس لپههای پخته شده را به خورش سیر قلیه اضافه کرده و هم بزنید.
گوشت مرغ را بعد از پختهشدنش، به ترکیب لپه و برگ سیر تفتداده شده اضافه کنید و به همراه مقداری آب، زمان دهید تا با حرارت کم بپزد.
زمانی که گوشت مرغ بهخوبی پخته شد و از آبخورش به میزان قابلتوجهی کم شد، تخممرغها را در ظرفی شکانده و هم بزنید تا سفیده و زرده باهم خوب ترکیب شوند. سپس مخلوط تخممرغها را در خورش بریزید و سعی کنید زیاد آنها را هم نزنید، زیرا تخممرغها در صورت همزدن، با تمام خورش مخلوط شده و پس از پختن آنها، خورش سفت شده و حالت خود را از دست میدهد. اگر به تخممرغ علاقهای ندارید، میتوانید این مرحله را حذف کنید.
دیگر به زمان زیادی برای پخت نیاز نیست و شما میتوانید پس از ۱۰ دقیقه، شعله را خاموش کنید.
در پایان کار، برای خوش طعم و ملس شدن خورش، رب نارنج یا آب نارنج را روی مرغها بریزید.
گیلانیهای اصیل خورش سیر قلیه را بهصورت کم آب، همراه با برنج کته میل میکنند. این غذا علاوه بر گوشت مرغ، با استفاده از گوشت اردک یا غاز طبخ هم میشود.
یکی از غذاهای محبوب شمالی که با مرغ آماده میشود، مرغ ترش شمالی است که در مقاله طرز تهیه مرغ ترش شمالی، این غذای پرطرفدار را معرفی کردیم.
کلام آخر
طرز تهیه خورش سیر قلیه، مانند سایر خورشها راحت و جذاب است. استفاده از چاشنیهای ترش، شیرین یا ملس به انتخاب خودتان است. اگر مزهی رب نارنج را دوست ندارید، میتوانید از رب انار، تمر هندی، آبلیموی تازه و یا هر چاشنی دیگری که دوست دارید، استفاده کنید. این خورش را به همراه برنج کته، به سبک گیلانیهای عزیز درست کنید و از طعم و عطر بینظیر برگ سیر تازه لذت ببرید.
سؤالات متداول
چرا نباید ترکیب تخممرغ و خورش را زیاد هم زد؟
بهتر است پس از اضافه کردن تخممرغها به آن از همزدن خودداری کنید، زیرا تخممرغها در صورت همزدن، با تمام خورشت مخلوط شده و پس از پختن آنها، خورشت سفت شده و حالت خود را از دست میدهد.
آیا میتوان در تهیه این غذا از تخممرغ استفاده نکرد؟
بله. گیلانیهای اصیل از قدیم این غذا را به همراه تخممرغ طبخ میکردند، اما میتوان به نسبت سلیقه، آن مرحله را حذف کرد.
در طبخ این غذا به جز گوشت مرغ، از چه گوشتی استفاده کنیم؟
در شمال کشور، این غذا علاوه بر گوشت مرغ، با استفاده از گوشت اردک یا غاز طبخ میشود.
شبکه های اجتماعی