هر گوشه و هر نقطهای از ایران پهناور ما، غذای سنتی و اصیل خودش را دارد. فرقی ندارد که شمال بروید یا جنوب، شرق بروید یا غرب، از هر سو صدها غذا و خوراک خوشمزه پیدا خواهید. کرد. قرعه امروز اما به نام چگدرمه یا تورکمن پلو افتاده است که ما قصد داریم در این مقاله، طرز تهیه آن را همراه با تمام نکاتش، به شما آموزش دهیم.
چگدرمه که با نام تورکمن پلو نیز شناخته میشود، از اصیلترین غذاهای ایرانی است و همانطور که دیگر خودتان نیز تا الان فهمیدهاید، اصالت این غذا برای نواحی ترکمننشین ایران است. جالب است بدانید که این غذا هزاران سال قدمت دارد و همیشه پای ثابت مجالس ترکمنها بوده است. با طرز تهیه چگدرمه یا تورکمن پلو همراه ما باشید.
روش تهیه چگدرمه یا تورکمن پلو
برای تهیه چگدرمه به مواد اولیه آنچنانی و پیچیده نیازی ندارید؛ هر آن چیزی که برای تهیه این غذا نیاز دارید، بدون شک در خانه خودتان نیز پیدا خواهید کرد. شاید یکی از دلایل محبوبیت تورکمن پلو، همین موضوع باشد. در دسترسبودن مواد اولیه نهتنها باعث میشود که تهیه این غذا آسان شود، بلکه یک غذای اقتصادی و ارزانقیمت را نیز برای ما فراهم خواهد آورد.
در طرز تهیه تورکمن پلو، باید مواد اولیه زیر را حاضر کنید:
گوشت گوسفندی (ماهیچه یا گردن): 300 گرم
برنج: 3 پیمانه
پیاز: 2 عدد متوسط
گوجهفرنگی تازه: 2 عدد
رب گوجهفرنگی: 3 قاشق غذاخوری
ادویه (نمک و فلفل و زردچوبه و دارچین): به میزان لازم
روغن محلی یا کره: به میزان لازم
توجه داشته باشید که مواد اولیه چگدرمه که در بالا مشاهده کردید، برای 4 نفر کافی است. اگر دوست دارید که مقدار بیشتری از این پلو خوشمزه تهیه کنید، میتوانید میزان مواد اولیه را به نسبت مساوی افزایش دهید. در آخر، اگر عاشق غذاهای اصیل ایرانی هستید، شاید بدتان نیاید که سری هم به مقاله طرز تهیه تاس کباب یزدی بزنید.
مراحل تهیه چگدرمه یا تورکمن پلو
اگر بخواهیم این غذا را دستهبندی کنیم، باید آن را در ردیف غذاهای ساده و آسان ایرانی قرار دهیم؛ چراکه طرز تهیه چگدرمه بسیار آسان است و مهارت چندانی نیاز ندارد. اگر شما در آشپزی تازهکار باشید، خیلی ساده میتوانید مراحل تهیه تورکمن پلو را دنبال کنید و برای وعده غذایی بعدی خود، این پلو خوشمزه را میل کنید.
در طرز تهیه تورکمن پلو، باید مطابق با مراحل زیر عمل کنید:
قبل از هر چیز، برنج را چندبار بشویید و در یک ظرف ریخته، رویش آب و نمک بریزید؛ اجازه دهید که حداقل به مدت یک ساعت خیس بخورد. بعد به سراغ تهیه باقی مواد این پلو بروید. پیاز را نگینی و بسیار ریز خرد کنید. در یک قابلمه مناسب مقداری روغن بریزید، آن را روی شعله قرار دهید و زمانی که داغ شد، پیاز را اضافه کرد و تفت دهید تا شفاف شود.
در همین میان، گوشت گوسفندی را به قطعات دلخواه برش بزنید. بهترین قسمت گوشت گوسفندی برای تهیه تورکمن پلو، ماهیچه و گردن است. بعدازاین گوشت را برش زدید، آن را داخل قابلمه بریزید و با پیاز تفت دهید. آنقدر تفت دهید که رنگ گوشت تغییر کند. سپس زردچوبه، دارچین، فلفل و در بهدلخواه مقداری پودر سیر به آن اضافه کنید. میتوانید سیر تازه را نیز خردکرده و اضافه کنید.
بعد از اینکه رنگ گوشت تغییر کرد و روشن شد، رب گوجهفرنگی را اضافه کنید. رب را ابتدا مقداری در پیاز و روغن تفت دهید و سپس در کل مواد پخش کنید؛ این کار باعث میشود که بوی خامی رب گرفته شود. در همین میان، میتوانید گوجهفرنگی تازه را نیز پوره کنید و بعد از رب، به گوشت اضافه کنید. گوجه باعث میشود که رنگ و مزه بهتری داشته باشید.
اکنون باید روی مواد داخل قابلمه، آب بریزید. تا جایی که روی گوشتها پوشیده شود آب اضافه کنید و سپس حرارت را زیاد کنید. زمانی که آب جوش آمد، شعله را کم کنید و در قابلمه را ببندید. اجازه دهید که گوشت به مدت 2 تا 3 ساعت بجوشد و کاملاً بپزد. نمک را بعدازاین مدت اضافه کنید؛ اگر از قبل اضافه کنید، گوشت دیرپز خواهد شد.
بعدازاین مدت، گوشها را از داخل قابلمه بیرون بیاورید و کنار بگذارید. آب برنج را خالی کنید و برنج را داخل آب گوشت بریزید. برنج را روی حرارت قرار دهید و شعله را زیاد کنید تا جوش بیاید، زمانی که جوش آمد و بیشتر آب آن تبخیر شد، شعله را کم کنید. درون برنج حفرهای ایجاد کنید و گوشتها را داخل آن بریزید. سپس رویشان را بپوشانید.
مقداری روغن یا کره محلی روی برنج قرار دهید، برنج را روی شعله ملایم قرار دهید و در قابلمه را ببندید. اجازه دهید که چگدرمه شما به مدت 45 تا 50 دقیقه دم بکشد. میتوانید از شعلهپخشکن یا دمکنی نیز استفاده کنید. بعدازاین مدت، پلوی شما حاضر است و میتوانید آن را در ظرف مناسب سرو کنید. اگر طرز تهیه این غذا را دوست داشتید، توصیه ما به شما این است که مقاله طرز تهیه سیر قلیه گیلانی را نیز مطالعه کنید.
کلام آخر
در این مقاله، طرز تهیه چگدرمه یا تورکمن پلو را در کنار هم یاد گرفتیم. این پلو، یکی از اصیلترین غذاهایی است که میتوانید در برنامه غذایی خود جای دهید و نه فقط برای وعدههای خودمانی که برای مجالس و میهمانیها نیز آن را طبخ کنید. تورکمن پلو نهتنها بسیار ساده است که بسیار اقتصادی نیز است و همین باعث شده که تا حد زیادی بین همه اقشار جامعه محبوب باشد. همینالان هم برای درستکردن این غذای خوشمزه دیر است؛ دستبهکار شوید و خودتان را از لذت این پلو محروم نکنید!
سؤالات متداول
بهترین گوشت برای تهیه چگدرمه کدام قسمت است؟
گوشت گوسفندی بهترین گوشت برای تهیه تورکمن پلو است و قسمت ماهیچه و گردن برای آن بینظیر است.
پخت چگدرمه یا تورکمن پلو چقدر طول میکشد؟
حدود 3 ساعت پخت گوشت و حدود یک ساعت نیز دم کشیدن پلو بهطول خواهد انجامید.
آیا تهیه چگدرمه یا تورکمن پلو سخت است؟
خیر، تهیه این غذا بسیار ساده است و شما برای پخت آن به مهارت آشپزی حرفهای نیازی ندارید.
شبکه های اجتماعی