نان لانه زنبوری یکی از نانهای خوشمزه در بین ایرانیها است. این نان را نهتنها با غذا، بلکه بهعنوان یک عصرانه یا میانوعده مقوی هم میتوان استفاده کرد. این نان نهتنها در ایران بلکه در دیگر کشورها هم طرفداران زیادی دارد. بسیاری از افراد با سلیقههای مختلف آن را تهیه میکنند. استفاده و گنجاندن این نان در سبد غذایی خانوادهها و بهخصوص خانوادههایی که کودک دارند بسیار مفید است؛ زیرا در تهیه این نان از مواد مغذی استفاده شده و به همین دلیل نسبت به سایر نانهای بازاری ارجحیت دارد. در این مقاله دستور پخت اصلی و سنتی نان لانه زنبوری برای شما قرار داده میشود.
روش تهیه نان لانه زنبوری
در ادامه مواد موردنیاز برای تهیه این نان برای ۴ نفر قرار داده میشود:
آرد فانتزی: ۳ پیمانه
پودر خمیرمایه فوری: ۱ قاشق چایخوری
شیر ولرم: ۱ پیمانه
شکر: ۴ تا ۵ قاشق غذاخوری
کره: ۷۵ گرم
زرده تخممرغ: ۱ عدد
تخم خرفه یا مغز تخمه: به میزان دلخواه
پنیر خامهای: به میزان دلخواه
مراحل تهیه نان لانه زنبوری
مدتزمان حدودی برای تهیه نان لانه زنبوری: ۲ ساعت
برای تهیه نان لانه زنبوری، باید ابتدا آرد را بهخوبی الک کنید. به آرد پودر خمیرمایه فوری و شکر را اضافه کنید. کره را ذوب کرده و آن را به همراه شیر ولرم به آرد و خمیرمایه اضافه کنید. این مخلوط را خوب هم بزنید و ورز دهید تا یک خمیر یکدست حاصل شود. حالا خمیر بهدستآمده را به شکل یک چانه درآورده و در یک ظرف شیشهای قرار دهید. روی آن را با یک پارچه تمیز، نایلون یا سلفون بپوشانید. خمیر را در جای گرم به مدت یک ساعت قرار دهید.
پس از یک ساعت که حجم خمیر دوبرابر شد، آن را دوباره یک مرحله ورز دهید. در این مرحله نیازی نیست خیلی ورز دادن را ادامه دهید. در حدی که پف خمیر گرفته شود کافی است. حال روی سطح آرد بپاشید و خمیر را روی آن قرار دهید. حالا بهاندازه دلخواه خود از خمیرها جدا کنید. معمولاً بهاندازه یک گردوی بزرگ از خمیر جدا میشود. خمیر را کمی پهن کرده و در مرکز آن کمی پنیر خامهای قرار دهید. این کار را ادامه دهید تا خمیر تمام شود. حالا باید یک قالب دلخواه آماده کرده و سطح آن را با مقدار کمی روغن چرب کنید.
حالا چانههای کوچکی که گرفتهاید را درون آن بچینید. در این مرحله دقت کنید که چانهها را با کمی فاصله از هم بچینید؛ زیرا در هنگام پخت پفکرده و حجم بیشتری را اشغال میکنند. حالا روی آنها را دوباره پوشانده و به مدت ۲۰ دقیقه دوباره استراحت دهید. پس از گذشت این زمان، حجم چانهها بیشتر میشود. حالا 1 تا 2 قاشق غذاخوری شیر را با زرده تخممرغ مخلوط کرده و آن را روی چانهها رومال کنید.
تخم خرفه یا مغز تخمه را هم بهدلخواه روی چانهها بپاشید. سینی را در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۸۰ درجه قرار دهید تا بهخوبی روی آن طلایی شود. پس از اینکه نان خوشرنگ و طلایی شد، آن را از فر خارج کرده و اجازه دهید خنک شود. نان لانه زنبوری شما آماده است. نوش جان!
نکات مهم در تهیه نان لانه زنبوری
- برای بهتر عمل آمدن خمیرمایه، از شکر استفاده میشود؛ بنابراین باید شکر را همزمان با پودر خمیرمایه به مواد اضافه کنید.
- در زمستان که هوای منزل ممکن است کمی پایینتر باشد، بهتر است خمیر را داخل فر قرار دهید تا خوب عمل آید. برای این کار فر را از قبل به مدت ۱۰ دقیقه با دمای پایین در حد ۱۵۰ درجه سانتیگراد گرم کنید. سپس فر را خاموش کرده و در آن را به مدت یک دقیقه باز کنید. حال خمیر را در آن قرار داده و در فر را ببندید. خمیر شما حدوداً پس از گذشت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه عمل میآید.
- اگر کف قالب موردنظر را با کاغذ روغنی بپوشانید، در نهایت خمیر شما خیلی راحتتر از قالب جدا میشود.
- برای خوشرنگ شدن نان لانه زنبوری بهتر است کمی زعفران دمکرده هم به مخلوط شیر و زرده تخممرغ اضافه کنید. برای لطافت بیشتر میتوانید در این مرحله کمی کره آب شده هم به آن اضافه کنید.
- برای مغز نان لانه زنبوری میتوانید علاوه بر پنیر خامهای از گردو یا حتی پسته هم بنا به ذائقه خود استفاده کنید.
خواص نان لانه زنبوری برای کودکان
همانطور که میدانید نان یکی از مهمترین فاکتورها در سبد غذایی هر خانوادهای است؛ زیرا بیشتر از هر چیزی نان مصرف میشود. به همین دلیل است که سلامت و کیفیت نان مصرفی، میتواند در کیفیت زندگی افراد اثر بسیار مثبتی داشته باشد. در حالت کلی بهتر است نان را خودتان در منزل تهیه کنید؛ زیرا با این کار از کیفیت مواد و نظافت آن اطمینان خواهید داشت. از طرفی تهیه نان در منزل کار سختی نیست و حتی نانهایی مانند نان تست را هم میتوانید خودتان در منزل تهیه کنید.
برای آشنایی با طرز تهیه نان تست، مقاله مربوط به آن را بخوانید. در میان نانهایی که میتوانید در منزل تهیه کنید، نان لانه زنبوری یکی از راحتترین و پرخاصیتترین هاست. در این تهیه این نان از شیر و پنیر خامهای استفاده میشود که منابع خوبی از کلسیم هستند.
این امر بهخصوص برای کودکان بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا کلسیم به رشد تودههای استخوانی و تراکم آنها کمک میکند. زرده تخممرغ و مغزهایی که در این نان استفاده میشوند حاوی پروتئین بوده که برای رشد عضلات بسیار مفید هستند. از طرفی در این نان نسبت به سایر نانها از روغن کمتری استفاده میشود که این امر باعث شده تا کیفیت و سلامت نان افزایش یافته باشد. این نان حاوی انواع ویتامینهای گروه ب و ویتامین دی هم هست. پتاسیم موجود در این نان میتوانید به ایمنتر کردن بدن شما در مقابل بیماریها هم کمک کند.
در مقاله طرز تهیه نان تست فرانسوی، روش تهیه یک نان خوشمزه و مقوی را معرفی کردیم.
کلام آخر
نان لانه زنبوری یکی از نانهای پرطرفدار در بین مردم است. این نان یکی از باکیفیتترین نانهای خانگی است. اگر بهصورت مداوم این نان را مصرف کرده و آن را در سبد غذایی خود بگنجانید، باعث تقویت سیستم ایمنی بدنتان میشود. خواص نان لانه زنبوری برای کودکان و بزرگسالان بسیار زیاد است و نسبت به مصرف یک نان معمولی ارجحیت دارد. در این مقاله با طرز تهیه و نکات مهم در تهیه نان لانه زنبوری آشنا شدیم.
سؤالات متداول
در تهیه نان لانه زنبوری بهتر است از چه نوع آردی استفاده شود؟
برای تهیه این نان میتوانید از انواع آرد بهدلخواه خود استفاده کنید و محدودیت خاصی در نوع آرد مصرفی وجود ندارد؛ اما بهتر است که از آرد نان فانتزی استفاده کنید. در این صورت، نان شما بسیار لطیفتر و خوشمزهتر خواهد شد.
چرا نان لانه زنبوری خشک میشود؟
یکی از چالشهای پخت نان لانه زنبوری خشکشدن نان است. برای اینکه نان شما در نهایت لطیفتر و خوشمزهتر باشد، بهتر است یک کاسه آب جوش را هنگام پخت داخل فر قرار دهید. این کار باعث میشود که رطوبت نان حفظ شود.
آیا نان لانه زنبوری را میتوان با تمام غذاهای ایرانی مصرف کرد؟
در حالت کلی پاسخ به این سؤال بسته به ذائقه شما دارد؛ اما باتوجهبه اینکه مغز این نان از پنیر خامهای تشکیل شده و رومال آن هم تخممرغ و مغز است، بهتر است که از آن بهعنوان میانوعده یا همراه با یکسری غذاهای خاص استفاده کنید.
شبکه های اجتماعی