سمبوسه یکی از غذاهای سردستی بسیار خوشمزهای است که اگر چند نکته اساسی را در دستور آن، رعایت کنید بهراحتی به طعم واقعی آن خواهید رسید. همانطور که میدانید این غذا از غذاهای سنتی شهرهای جنوبی ایران است که طرفداران بیشماری در سراسر کشور دارد. البته سمبوسه تنها به یک یا دو نوع ختم نمیشود. اگر مواد اولیه و نوع طبخ آن تغییر دهید، شما با پدیده جدیدی روبهرو خواهید شد. به همین دلیل ما در این مقاله از مجله آشپزی تبرک ۵ طرز تهیه سمبوسه را با تمامی فوت و فنهای مربوط به آن را در اختیارتان قرار دادهایم. ما در کنار شما با مطالعه مقاله پیشرو میآموزیم که چگونه سمبوسه مجلسی و کمروغن بپزیم؟ اگر طرفدار طعم سمبوسه یا غذاهای فوری هستید با ما همراه شوید.
طرز تهیه سمبوسه ساده
سمبوسه یکی از غذاهای مناسب برای پیکنیک هست که در دستور زیر شما با طرز تهیه سمبوسه جنوبی آشنا میشوید. به همین منظور ابتدا باید مواد لازم را تهیه و سپس مطابق دستورالعملها پیش بروید. این حجم از مواد برای ۴ نفر مناسب است.
مواد زیر برای تهیه سمبوسه ساده لازم است.
نان لواش: 4 عدد
سیبزمینی متوسط: 4 عدد
پیاز متوسط: 1 عدد
گشنیز و جعفری خرد شده: 1 فنجان
زردچوبه: 1/2 قاشق چایخوری
پودر فلفل قرمز: 1/2 قاشق چایخوری
نمک: بهاندازه کافی
روغن مخصوص سرخکردنی: به میزان لازم
مراحل تهیه سمبوسه ساده و جنوبی
برای شروع باید سیبزمینیها را بشوییم. ۳ عدد از سیبزمینیها را در قابلمه با مقداری آب، نمک و زردچوبه روی حرارت متوسط اجاق میگذاریم تا برای ۳۰ تا ۴۰ دقیقه آب پز شوند. تا سیبزمینیها میپزند، باید به سراغ آمادهسازی باقی مواد برویم. سیبزمینی باقیمانده را پوست بگیرید و نگینی متوسط خرد کنید.
با آب سرد سیبزمینی خرد شده را بشویید و بگذارید تا خوب آب اضافی آن کشیده شود. تابه مناسبی را انتخاب کنید تا تمامی مراحل را در همان ظرف پیش ببرید. تابه را با مقداری روغن روی اجاق بگذارید. بهمحض گرمشدن روغن مقداری زردچوبه و نمک داخل آن بریزید و سیبزمینیهای خرد شده را اضافه کنید.
سیبزمینیها را در روغن سرخ کنید و در نهایت از روغن بیرون بکشید. حالا باید پیاز نگینی شده را در روغن تفت دهید تا سبک و شیشهای شوند. ادویهها را در این مرحله به پیازها اضافه میکنیم تا عطرشان بلند شود. نیمی از گشنیز و جعفری خرد شده را به ترکیبات درون تابه اضافه کرده و پس از یک تفت کوچک زیر حرارت را خاموش میکنیم.
سیبزمینیهای پخته شده را پوست بگیرید و با گوشت کوبه یا رنده له کنید. پوره سیبزمینی را به همراه سس بهدستآمده و سیبزمینیهای نگینی درون تابه مخلوط کنید. اجاق را مجدد روشن میکنیم و مواد را هم میزنیم تا یکدست شوند. در آخر نمک مواد را بچشید اگر بهاندازه نبود کمی نمک اضافه کنید.
حالا نوبه به افزودن باقیمانده گشنیز و جعفری است. سبزیها را با مواد میانی مخلوط کرده و کنار بگذارید تا برای پیچیدن سمبوسهها آماده شویم. برای بستن سمبوسهها باید نان لواش را از بخش طول یا درازا به دونیم تقسیم کنیم.
یک رول را بردارید و بهاندازه دو قاشق غذاخوری مواد میانی را بهصورت مثلثی در یک گوشه از نان بریزید و از همان سمت به شکل مثلثی تا بزنید تا به انتهای نان برسید. بخش انتهایی نان را داخل لایهٔ اخری جای دهید و کنار بگذارید. به همین ترتیب همه سمبوسهها را بپیچانید تا برای سرخ کردن آماده شوند.
تابه را خوب تمیز کنید یا از تابه جدیدی استفاده کنید. پس از گرمشدن تابه روغن را تا نیمه در تابه بریزید صبر کنید تا روغن خوب داغ شود. در چنین حالتی روغن کمتری به مواد جذب خواهد شد. پس از گرمشدن، روغن سمبوسهها را داخل آن بیندازید. بهمحض طلایی شدن سمبوسه، آنها را زا روغن خارج کنید و درون توری یا روی دستمال روغنگیر بگذارید.
اگر تمامی مراحل را بهدرستی انجام دهید شما نهتنها به دستور تهیه سمبوسه جنوبی دست پیدا کردهاید، بلکه با طرز تهیه سمبوسه سیبزمینی به روش بازاری هم آشنا شدهاید. در کنار سمبوسه فلافل یکی دیگر از غذاهای جنوبی است که میتوانید انواع طرز تهیههای مربوط به آن را مانند طرز تهیه فلافل آبادانی را در مجله آشپزی تبرک مطالعه کنید.
طرز تهیه سمبوسه گوشت
طرفداران غذاهای گوشتی و پروتئیندار میتوانند از این دستور تهیه سمبوسه استفاده کنند. این حجم از مواد اولیه مناسب ۴ تا ۵ نفر است.
مواد لازم برای تهیه سمبوسه گوشت عبارتند از:
سیبزمینی متوسط: 3 عدد
گوشت چرخکرده: 1 لیوان
فلفلدلمهای نگینی: 1/2 لیوان
پیاز متوسط: 1 عدد
گشنیز خرد شده: 1/2 فنجان
جعفری خرد شده: 1/2 فنجان
رب گوجهفرنگی: 1 قاشق غذاخوری سرخالی
نان لواش: 5 عدد
فلفل سیاه: 1/2 قاشق چایخوری
فلفل قرمز: 1/2 قاشق چایخوری
زردچوبه: 1/2 قاشق چایخوری
ادویه کاری: 1/4 قاشق چایخوری
نمک: به مقدار لازم
روغن مخصوص سرخ کردن: به میزان لازم
مراحل تهیه سمبوسه گوشت و سیبزمینی
همانند طرز تهیه سمبوسه ساده ابتدا سیبزمینیها را آماده و آب پز کنید. یک عدد سیبزمینی را نگینی ریز خرد کنید و در آب سرد بشویید تا نشاسته اضافی آن گرفته شود.
تابهای را روی اجاق بگذارید و مقدار کمی روغن داخل آن بریزید. پیاز نگینی شده را به تابه اضافه کنید تا سبک شود. اکنون باید زردچوبه و نمک را همراه پیازها کنیم تا طلایی و خوشطعم شوند. بلافاصله فلفلدلمهای و گوشت را اضافه کرده و خوب هم بزنید. با گذشت ۵ دقیقه ادویهها و رب گوجهفرنگی را به مواد موجود در تابه میافزاییم تا عطر آنها بلند شود.
مواد درون تابه را کنار بگذارید و مجدداً دخل آن روغن بریزید تا سیبزمینیهای نگینی شده را سرخ کنیم. از تابه تمیز برای این کار استفاده کنید که هیچ مواد دیگری درون تابه نباشد. چراکه امکان ایجاد طعم سوختگی وجود دارد.
درون روغن کمی زردچوبه و نمک بریزید و سیبزمینیها را اضافه کنید. پس از تغییر رنگ سیبزمینیها آنها با مواد قبلی مخلوط کنید. گشنیز و جعفری خرد شده را به مواد میانی اضافه کنید. حالا نوبت به افزودن پوره سیبزمینیها میرسد.
سیبزمینیهای آب پز را پوست بگیرید و خوب له کنید. پس از مخلوطکردن پوره سیبزمینی با باقی مواد آن را کنار بگذارید تا خنک شود. نانها را همانند دستور قبلی برش بزنید تا بتوانید سمبوسهها در آن بپیچید.
پس از دستپیچ کردن سمبوسهها آنها را در روغن فراوان سرخ کنید و نهایتاً روی توری یا دستمال روغنگیر بگذارید. کار شما به اتمام رسید. نوش جان.
طرز تهیه سمبوسه با خمیر یوفکا
برای تهیه این نوع سمبوسه شما به تعدادی خمیر یوفکا نیاز دارید. مواد را همانند دستور تهیه سمبوسه گوشت و سیبزمینی یا طرز تهیه سمبوسه ساده آماده کنید. خمیر یوفکا را ۲ تا ۳ ساعت قبل از پیچیدن سمبوسهها از فریزر خارج کرده و در یخچال بگذارید تا به هنگام استفاده شکسته نشود.
۲۰ دقیقه قبل از آغاز به کار خمیر را در محیط آشپزخانه قرار دهید. مانند دستورهای پیشین مواد را در خمیر یوفکا بپیچید یا رول کنید. روغن را داخل تابه بریزید و اجازه دهید تا خوب گرم شود.
سمبوسهها را دانهدانه در روغن بیندازید و سرخ کنید. برای داشتن ظاهری جالبتر قبل از انداختن سمبوسهها در روغن، روی آنها را با مقدار بسیار کمی آب به کمک فرچه، نمدار کنید. نهایتاً هر سمبوسه را در ظرف کنجد بغلتانید تا روی آن را کنجد بپوشاند. به این ترتیب شما مطابق طرز تهیه سمبوسه مجلسی پیش رفتهاید.
پس از برشته شدن سمبوسهها آنها را داخل سینی توری یا دستمال روغنگیر میگذاریم تا روغن اضافیشان گرفته شود. تمام شد. نوش جان.
طرز تهیه سمبوسه در فر
یکی از راههای داشتن سمبوسه بدون روغن و رژیمی طبخ آن در تابه رژیمی یا فر است. در گام نخست با هر دستور تهیهای که مایل هستید، سمبوسهها را آماده کنید. اگر قصد پخت سمبوسهها را در تابه رژیمی را دارید: تابه را روی حرارت ملایم اجاق قرار دهید. کف تابه را با فرچه و کمی روغن چرب کنید. سمبوسهها را در تابه بچینید و صبر کنید تا آرامآرام سرخ شود. لایه بعدی سمبوسه را با فرچه و روغن رومال کنید و بگردانید تا طرف دیگر آن هم برشته شود. به همین ترتیب پیش بروید تا سمبوسهها تمام شوند.
برای داشتن سمبوسه کمروغن در فر باید سمبوسهها را با فرچه و مقدار کمی آب و روغن رومال کنید. ½ فنجان روغن و ¼ فنجان آب برای طبخ سمبوسه در فر مناسب است. البته توجه داشته باشید که این حجم از روغن برای دستورهای قبلی کافی است. اگر حجم مواد را بیشتر کردید با رعایت همین نسبتها مایع سرخکردنی خود را تهیه کنید.
فر را با دمای ۱۷۰ درجه سانتیگراد و مدت زمان ۱۵ دقیقه روشن کنید. تا فر گرم شود به سراغ سمبوسهها میرویم. کف سینی فر را کاغذروغنی بیندازید و پس از رومال کردن سمبوسهها آنها را داخل سینی بچینید و برای ۱۰ دقیقه در طبقه وسط فر بگذارید. اگر زیر سمبوسهها طلایی نشده بود آنها را پشتورو کنید و به مدت ۳ دقیقه گریل فر را روشن کنید.
فوتوفن طرز تهیه سمبوسه
- مواد میانی میتواند تغییر کند؛ اما دستور تهیههای بررسی شده در این مقاله مطابق طرز تهیههای اصلی نوشته شده است.
- در تهیه سمبوسه گوشت و سیبزمینی میتوانید از یک فنجان قارچ خرد شده هم استفاده کنید و قبل از افزودن گوشت آن را با پیازها سرخ کنید.
- مقدار بهکارگیری پودر فلفل یا فلفلسبز امری اختیاری است و به ذائقه و رژیم غذایی شما باز میگردد. در صورت تمایل کم یا زیاد کنید.
- اگر به گشنیز و جعفری تازه دسترسی نداشتید از پودر آنها یا سبزی خشک معطر دیگری استفاده کنید.
- قبل از سرخ کردن سمبوسهها در روغن حتماً مطمئن شوید روغن بهاندازه کافی داغ است تا مقدار کمتری روغن جذب مواد شود.
- برای داشتن سمبوسه پیتزایی کافی است در مواد طرز تهیه سمبوسه گوشت و سیبزمینی یک فنجان پنیر پیتزا اضافه کنید. توجه داشته باشید که یک عدد از سیبزمینیها را باید در چنین شرایطی از ترکیبات حذف کرد و یک فنجان قارچ به آن اضافه کنید. به این ترتیب شما طبق دستور تهیه سمبوسه پیتزایی عمل کردهاید.
کلام آخر
سمبوسه غذای لذیذی است که میتواند بهعنوان یک شام سبک یا پیشغذا در مهمانیها و مجالس به کار گرفته شود. شما در این مقاله از مجله تبرک آموختید که چگونه سمبوسه را در فر، ماهی تابه رژیمی یا روغن فراوان تهیه کنید. علاوه بر اینها در کنار هم آموختیم که چطور سمبوسه عربی داشته باشیم؟ یا برای دورهمیهای خود چگونه سمبوسه مجلسی تهیه کنیم. برای داشتن سمبوسه خوشطعم، خوش بافت و کمروغن باید طبق دستور و نکات گفته شده در این مقاله پیش بروید. امیدواریم مطالب بالا برایتان جالبتوجه بوده باشد. راستی شما چطور سمبوسه درست میکنید.
سؤالات متداول
چگونه سمبوسه کمروغن داشته باشیم؟
سمبوسه را در روغن داغ و فراوان سرخ کنید و نهایتاً روی توری یا دستمال روغنگیر بگذارید. به این ترتیب سمبوسه مقدار کمی روغن را به خود میگیرد. اگر به فر یا تابه رژیمی دسترسی دارید میتوانید با مطالعه دستور تهیه سمبوسه در فر این غذا را بهصورت کمروغن تهیه کنید.
امکان حذف یا کم کردن فلفل از سمبوسه وجود دارد؟
بله امکان کم یا زیاد کردن فلفل از ترکیبات سمبوسه وجود دارد.
بهترین روغن برای سرخ کردن سمبوسه کدام است؟
برای داشتن سمبوسه کمروغن توصیه میکنیم از روغنهای مخصوص سرخ کردن یا روغن زیتون استفاده کنید.
شبکه های اجتماعی