اگر غذایی علاوه بر طعم خوبش، ساده و راحت هم تهیه شود، بر محبوبیت آن چندین و چندبرابر اضافه خواهد شد. خطه گیلان تنوع غذایی بسیاری زیادی دارد که یکی از یکی خوشمزهتر و لذیذتر هستند. یکی از این غذاها باقلاقاتق است که خیلیها با طعم لذیذ و همهپسند آن آشنایی دارند. اگر دوست دارید با طرز تهیه باقلاقاتق آشنا شوید و روش طبخ آن را یاد بگیرید، تا انتهای مطلب حاضر همراه ما باشید. قرار است تمام فوتوفنها و رازهای پخت این غذای خوشمزه را در کنار ۳ دستورالعمل متفاوت برای طبخ آن در اختیار شما قرار دهیم.
باقلاقاتق؛ گل سرسبد غذاهای گیلانی
باقلاقاتق، غذایی ساده است که با کمترین و سادهترین مواد اولیه تهیه میشود و همه افراد با رژیمهای غذایی مختلف از جمله گیاهخواران میتوانند از طعم آن لذت ببرند. اگر دوست دارید این غذا را به سبک گیلانیها سرو و میل کنید، میتوانید در کنار آن خوراکیهایی مثل ماهی شور، زیتونپرورده، سیرترشی، اشپل و خیار هم قرار دهید. این غذای سبک و سیرکننده مناسب وعده شام و افطار در ماه مبارک رمضان است.
اگر دوست دارید با وجه تسمیه این غذای خوشمزه آشنا شوید، باید خدمتتان عرض کنیم که کلمه قاتق در زبان گیلکی به معنای خورشت یا نوعی خوراک است که با نان یا برنج خورده میشود. باقلا هم نوعی حبوبات و از تیرهی لوبیاها است که به پاچ باقلا، لوبیا رشتی و لوبیا کشاورزی نیز معروف است. اگر خودتان نتوانستید لوبیا یا باقلا را برای تهیه خورشت پوست بکنید، میتوانید آن را از بعضی از فروشگاهها بهصورت پوستکنده خریداری کنید.
راستی اگر دوست دارید با غذاهای متنوع و بسیار لذیذ استان گیلان بیشتر آشنا شوید، به مقاله غذاهای محلی گیلان سر بزنید.
مراحل تهیه باقلا
باقلاقاتق با استفاده از نوعی حبوبات که به لوبیا شباهت دارد، پخته میشود. برخلاف سایر حبوبات، برای استفاده از این نوع لوبیا برای درستکردن باقلاقاتق، باید ابتدا پوست آن را بکنید. به همین منظور، ابتدا هر میزان باقلا را که نیاز دارید، بهخوبی پاک کنید و بشویید. سپس در ظرفی بزرگ بریزید و با آب ولرم خیس دهید. اجازه دهید باقلاها ۱۸ تا ۲۴ ساعت در آب ولرم بمانند. طی این مدت حتماً آب باقلاها را دو تا سه مرتبه عوض کنید.
برای اینکه متوجه شوید زمان خیساندن باقلاها کافی بوده است یا خیر، یک یا دو عدد از لوبیاها را پوست بگیرید؛ اگر پوستشان بهراحتی کنده شد، میتوانید بقیه را هم پوست بگیرید. برای آنکه پوست باقلاها راحتتر کنده شود، حتماً نیم ساعت پیش از جداسازی پوست آنها، آب داغ و کمی نمک به باقلاها اضافه کنید.
طرز تهیه باقلاقاتوق با لوبیا رشتی
باقلاقاتق را به روشهای گوناگونی میتوان تهیه کرد. در این بخش، طرز تهیه باقلاقاتق گیلانی با استفاده از باقلا یا لوبیای رشتی را در اختیار شما قرار دادهایم.
برای درستکردن این خورشت به مواد اولیه زیر نیاز دارید:
لوبیا رشتی: 300 گرم
شوید خشک: 3 قاشق غذاخوری
سیر: 4 حبه
تخممرغ درشت: 2 عدد
روغن یا کره: 50 گرم
زردچوبه: 1 قاشق چایخوری
نمک و فلفل: به میزان لازم
آب جوش: 2 لیوان
ابتدا قابلمه را بر روی اجاق بگذارید و روغن یا کره را داخل آن بریزید تا گرم شود. سیرها را پوست بگیرید و رنده کنید. سپس آنها را داخل قابلمه بریزید و کمی تفت دهید. مراقب باشید که سیرها نسوزد. بهمحض اینکه عطر سیر بلند شد، لوبیاها را به آن اضافه کنید و پس از یک دقیقه تفتدادن، شوید و زردچوبه را در قابلمه بریزید.
بعد از ۳۰ ثانیه که لوبیاها همراه با سیر تفت خوردند، آب جوش را اضافه کنید. وقتی که ترکیبات شروع به غلزدن کردند، تخممرغها را بشکنید و به مواد اضافه کنید. ۲۰ دقیقه زمان دهید تا خوب بپزد و جا بیفتد. ۵ دقیقه قبل از خاموشکردن حرارت نمک و فلفل را به غذا اضافه کنید. اگر مایل هستید که این غذا را با نان میل کنید، آب کمتری به خورشت اضافه کنید.
طرز تهیه باقلاقاتق با لپه باقلا
درصورتیکه به باقلا یا لپه رشتی دسترسی نداشتید، باقلاقاتق گیلانی را با لپه باقالی هم میتوانید درست کنید.
برای درستکردن باقلاقاتق با لپه باقالی، به مواد اولیه زیر نیاز دارید:
لپه باقلا: 200 گرم
شوید خشک: 3 قاشق غذاخوری
سیر: 3 حبه
تخممرغ متوسط: 2 عدد
روغن یا کره: 50 گرم
زردچوبه: نصف قاشق چایخوری
نمک و فلفل: به میزان لازم
آب جوش: 2 لیوان
قابلمه را روی حرارت ملایم بگذارید روغن یا کره را داخل آن بریزید. بهمحض گرمشدن روغن، سیر را اضافه کنید و تااندازهای که عطرش بلند شود آن را تفت دهید. سپس لپه باقلا را داخل قابلمه بریزید و کمی تفت دهید. پس از آنکه لپه همراه با سیر کمی تفت خورد، شوید و زردچوبه را به ترکیب اضافه کنید و خوب هم بزنید. آب جوش را بریزید و پس از ۵ دقیقه که آب کمی به جوش آمد، تخممرغ را اضافه کنید. اجازه دهید ۳۰ تا ۲۰ دقیقه خورشت روی حرارت بماند تا جا بیفتد. ۵ دقیقه پیش از خاموشکردن گاز، به خورشت نمک و فلفل بزنید.
یکیدیگر از غذاهای محبوب شمالی، مرغ ترش شمالی است که در مقاله طرز تهیه مرغ ترش غذای شمالی، روش تهیه این غذای خوشطعم را آوردیم.
طرز تهیه باقلاقاتق با مرغ
اگر دوست دارید یک باقلاقاتق پرپروتئین خوشمزه و مقوی داشته باشید، میتوانید آن را با مرغ هم بپزید. در ادامه، طرز تهیه باقلاقاتق با مرغ به شما ارائه شده است.
برای تهیه باقلاقاتق با استفاده از مرغ، به مواد اولیه زیر احتیاج دارید:
لوبیا کشاورزی: 300 گرم
سینه مرغ: 100 گرم
شوید خشک: 3 قاشق غذاخوری
سیر: 4 حبه
تخممرغ درشت: 1 عدد
روغن یا کره: 50 گرم
زردچوبه: 1 قاشق چایخوری
نمک و فلفل: به میزان لازم
قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید و روغن را داخل آن بریزید. سیر را در روغن تفت دهید و سینه مرغ را که از قبل بهصورت مکعبی خرد کردهاید، به آن اضافه کنید و همراه با سیر، نمک، فلفل و زردچوبه کمی تفت دهید. بعد از آنکه تکههای مرغ کمی تفت خوردند و رنگ آنها عوض شد، نوبت اضافهکردن لوبیا و شوید است. در نهایت هم آب جوش را اضافه کنید و پس از آنکه خورشت به جوش افتاد، تخممرغ را داخل آن بشکنید. اجازه دهید خورشت ۲۰ تا۳۰ دقیقه روی حرارت بماند و جا بیفتد. در صورت تمایل میتوانید تخممرغ را حذف کنید.
راستی اگر عاشق غذاهای شمالی هستید، خورشت ساک مازندران از آن دست غذاهایی است که حتماً باید آن را امتحان کنید.
فوتوفنهای پخت باقلاقاتق
برای آنکه باقلاقاتقی از هر لحاظ خوشمزه و لذیذ داشته باشید، حتماً نکات زیر را هنگام درستکردن آن رعایت کنید:
- اگر تخممرغ دوست ندارید، میتوانید آن را حذف کنید.
- پس از اضافهکردن تخممرغ خورشت را هم نزنید تا تخممرغ خودش را بگیرد.
- اگر قصد استفاده از باقلا یا لوبیا تازه دارید نیاز به خیساندن ۲۴ ساعت نیست و زودتر از باقلای خشک میپزد.
- باقلا مازندرانی مناسب باقلاقاتق نیست.
- اکیداً در مصرف شوید خشک زیادهروی نکنید، چون باعث تلخی غذا میشود.
- در صورت تمایل میتوانید از شوید تازه هم استفاده کنید، بهشرطی که شوید را بهخوبی خرد و ساطوری کنید.
در ادامه میتوانید به مقاله غذاهای محلی مازندران سر بزنید و با غذاهای پرطرفدار شمالی آشنا شوید.
کلام آخر
یک غذای خوب و خوشطعم، بهترین بهانه برای جمعشدن اعضای خانواده و عزیزانمان در کنار هم است. گاهی یک غذای ساده حس و حال خوبی را برای ما میسازد؛ غذایی بهسادگی و خوشمزگی باقلاقاتق! در این مقاله ۳ دستورالعمل متفاوت برای طرز تهیه باقلاقاتق آوردیم و سعی کردیم تمام فوتوفنهای لازم برای پخت این غذا را در اختیارتان قرار دهیم. آیا تا به حال خورشت باقلاقاتق درست کردهاید؟ از چه رمز و رازی برای خوشمزهتر شدن آن استفاده میکنید؟
سؤالات متداول
در صورت دلخواه، آیا میتوان از تخممرغ یا سایر پروتئینها استفاده نکرد؟
بله، در صورت تمایل میتوانید این خورشت را بدون استفاده از مواد اولیه پروتئینی و حیوانی درست کنید.
زمان پخت این خورشت چقدر است؟
زمان جاافتادن و آمادهشدن خورشت باقلاقاتق، 30 تا 40 دقیقه است.
آیا برای پخت باقلاقاتق میتوان از شوید تازه استفاده کرد؟
بله، در این صورت، بهتر است شویدها را بهخوبی خرد کنید.
شبکه های اجتماعی