استان مازندران را به جرات میتوان یکی از مناطق زیبای ایران عزیزمان معرفی کرد. آبوهوای ساحلی در کنار جنگلهای سرسبز باعث تنوع غذایی در این خطه سرسبز شده است. انواع و اقسام میوهها و سبزیجات در کنار غذاهای دریایی و دامپروری گسترده، باعث شده این استان غنی از خوراکهای لذیذ باشد.
سفر به مازندران، شما را با غذاهای ترش و ملس آشتی میدهد. اگر هم عاشق سیر و ترشیجات هستید که مازندران بهشت شما خواهد بود.
در این مقاله با ما همراه شوید تا شما را با غذاهای خوش آب و رنگ شمال ایران بیشتر آشنا کنیم.
غذاهای محلی قائمشهر
قائمشهر یکی از شهرهای توریستی استان مازندران است که آبوهوای فوقالعادهای دارد. در بیشتر رستورانهای محلی میتوانید، خوشمزهترین خوراکها را با بهترین کیفیت امتحان کنید.
اکبرجوجه
مگر میشود به مازندران بروید و اکبر جوجه نخورید؟ معروفترین غذای مازندران که خلاقیت برادران کلبادی بوده و امروزه تبدیل به یک برند شناختهشده در ایران شده است. جوجه مرغ محلی را در روغن محلی یا کره درجه یک تفت میدهند، سپس آن را با رب انار مزهدار میکنند.
اکبرجوجه را معمولا با رب انار اضافه سرو میکنند. اگر میهمان دوستان مازندرانی شدید، آن را از دست مردم محلی بخورید.
برای آشنایی با روش پخت این غذای خوشمزه، مقاله طرز تهیه اکبرجوجه را بخوانید.
اسفناج مرجی
مازندرانیها علاقه زیادی به غذاهای ساده و فوری دارند، بهترین مواد اولیه را باهم ترکیب میکنند و یک غذای سریع اما خوشمزه درست میکنند. در ترکیب این غذا از اسفناج، عدسی، سیر زیاد و انار ترش استفاده میشود.
شوید تازه محلی برای طعم بیشتر میریزند و این غذا را با نان محلی نوشجان میکنند.
واویشکا
واویشکا هم نوعی پیشغذاست و هم در وعده اصلی آن را با کته میل میکنند. تهرانیها به این غذای خوشمزه بیج بیج میگویند. شما میتوانید واویشکا را خیلی سریع در خانه درست کنید.
پیاز، سیر فراوان و گوشت چرخکرده را با هم تفت دهید، سیبزمینی نگینی شده را جدا سرخ کنید و به گوشت اضافه کنید. در آخر گوجهفرنگی نگینیشده و رب گوجه بریزید تا خوشرنگ شود.
ادویه این غذا زردچوبه، فلفل، زیره و نمک است. البته شما میتوانید طبق ذائقهتان ادویه مخصوص خودتان را اضافه کنید.
پیشنهاد میکنیم در طرز تهیه واویشکا از رب گوجهفرنگی تبرک استفاده کنید؛ چاشنی خوشمزهای که طعم و رنگ بهتری به این غذا میدهد.
غذاهای محلی آمل
آمل، بابل، ساری و قائمشهر مهد روغن زیتون پرورده درجه یک، رب انار خوشمزه و غذاهای رنگارنگ هستند. در ادامه با غذاهای این شهر بیشتر آشنا شوید.
کئی انار
کئی همان کدو حلوایی است که در گویش مازندرانی به این شکل تلفظ میشود. ترکیب جادویی این غذا را در سفر پاییزی خود به مازندران زیبا از دست ندهید.
حبوبات مقوی مثل عدس و لوبیا چیتی را با هم میپزند، آنها را خوب له کرده و با سیر و پیاز تفت میدهند. روغن حیوانی، گردو و زردچوبه، عطر دلپذیری به این غذا میدهد. آن را با نان محلی نوشجان کنید و لذت ببرید.
کشمش پلو آملی
یکی از غذاهای خوشمزه آملیها که آن را در مراسم عزاداری بهعنوان نذری تدارک میبینند، کشمش پلو است. این پلو قاطی با برنج درجه یک شمال و مرغ درست میشود. برای تهیه این پلو مخلوط خوشمزه، مرغ را با ادویه و پیاز میپزند.
کشمش را داخل کره تفت میدهند و به همراه گوشت مرغ، ادویه زیره و زعفران لابهلای برنج میچینند. عطر و طعم این غذا شما را عاشق ترکیب جذاب پلو و کشمش میکند. در آخر روی برنج کمی گلاب و روغن حیوانی میریزند.
کته آملی
در سفر به شهرهای شمالی، خورشتها و کبابها را با کته خوشعطری سرو میکنند که تهدیگ طلایی و برشتهای دارد. این نوع کته مخصوص شهر آمل است و با برنج درجه یک این منطقه درست میشود.
برای درست کردن این کته به ازای یک پیمانه برنج، یک و نیم پیمانه آب و 4 قاشق روغن حیوانی در قابلمه کوچک و نچسب میریزند. این کته به مدت 20 تا 30 دقیقه با حرارت ملایم آماده میشود.
برای آشنایی با فرهنگ غذایی مردمان خونگرم کرمان و رفسنجان، سری به مقاله غذاهای محلی کرمان بزنید.
غذاهای بابلی
هر شهری از مازندران غذای مخصوص خودش را دارد. اگر در مسیر خود از شهر بابل گذر کردید، این غذاها را حتما امتحان کنید.
مرغ ترش بابلی
مرغ ترش شمالی در همهجای ایران طرفدار دارد. اصالت این غذا به شهر بابل برمیگردد. ظاهر این غذا شبیه به فسنجان است و در ترکیب آن از رب انار شمالی و گردو استفاده میشود.
سبزیهای معطر مخصوص شمال عطر فوقالعادهای به مرغ ترش میدهند. گشنیز، جعفری، شنبلیله، ساقه سیر، اناریجه، اسفناج محلی، سرسم و زلنگ را خوب تفت میدهند. مرغ و پیاز را به همراه رب انار و گردو میپزند، سپس سبزیهای معطر را به آنها اضافه میکنند.
گِرماس
گرماس یا گرماسی پلا شبیه به شیربرنج است و نوع پخت آن کمی متفاوت است. این غذا در عین سادگی، طعم بینظیری دارد. کته تازه را در دیگ بزرگی با شیر میپزند، برنج و شیر کاملا یکدست و نرم میشوند.
بعد از نرم شدن برنج، ماست محلی مخصوصی را کم کم اضافه کرده و مدام هم میزنند. در پایان کره محلی هم داخل این غذا میریزند تا عطر بیشتری داشته باشد. این غذا در مناطق جنگلی و کوهستانی رایج است و انرژی کافی را به مردم محلی، برای کار در مزرعه میرساند.
کماج
کماج، یکی از نانهای محلی است که در شهرهای مختلف ایران میتوانید انواع و اقسام آن را امتحان کنید. نان معروف مازندرانیها هم نوعی کماج خوشمزه است که در وعده صبحانه مورد استقبال قرار میگیرد.
این نان طعم شیرینی دارد و بهعنوان عصرانه با چای هم سرو میشود. در ترکیب این نان خوشمزه از تخممرغ، آرد برنج، شکر، شیر، وانیل، زعفران و گلاب استفاده میشود. حتما کماج را از نانواییهای محلی در شهر بابل و آمل بخرید و لذت ببرید.
در سفر به استان کردستان، غذاهای محلی آن را بههیچ وجه از دست ندهید. در مقاله غذاهای محلی سقز با آنها بیشتر آشنا شوید.
آش معروف مازندران
دوغ قلیه یا آش دوغ مازندرانی را امتحان کنید تا خاطره طعم غذاهای مازندرانی برای همیشه در ذهن شما ماندگار شود. این آش سنتی مخصوص دورهمی در فصول سرد سال است. این آش با آش دوغ اردبیلی تفاوت زیادی دارد.
سبزی مخصوص این آش اسفناج و گشنیز است. کدو سبز را در آش دوغ قلیه رنده میکنند. استفاده از آرد و برنج نیمدانه شمالی، باعث غلیظ شدن دوغ قلیه میشود. دوغ محلی ترکیب اصلی این آش است که به همراه سیر داغ و نعنا داغ، مزه جادویی به آش مازندرانی میدهد.
ما قبلا در مقاله جداگانه، انواع مختلفی از آش محلی مازندران را به شما معرفی کردیم. حتما به مقاله غذاهای محلی بابلسر سر بزنید.
کلام آخر
مازندران خطه سرسبز و باصفایی است که از یک طرف سواحل زیبای خزر و از سوی دیگر جنگلهای انبوه آن را احاطه کرده است. تنوع در سبزیجات، میوه و انواع گوشت این استان را تبدیل به جاذبه گردشگری برای چشیدن غذاهای خوشمزه کرده است.
در این مقاله سعی داشتیم شما را با انواع خوراکهای خوشمزه مازندرانی بیشتر آشنا کنیم.
سوالات متداول:
معروفترین آش مازندران کدام است؟
آش دوغ مازندرانی یا دوغ قلیه بسیار پرطرفدار است که از دوغ محلی، برنج، آرد، اسفناج، کدو سبز، سیر و گشنیز درست میشود.
واویشکا غذای محلی کدام استان است؟
واویشکا از گوشتچرخکرده، پیاز، سیبزمینی و رب گوجه درست میشود که تهرانیها به آن بیج بیج میگویند، اما غذای محلی استان مازندران است.
گِرماس چه غذایی است؟
گرماس غذای محلی شهر بابل است که شبیه شیربرنج است. با این تفاوت که بعد از پختن برنج و شیر به آن ماست و کره محلی اضافه میکنند.
شبکه های اجتماعی