کتلت، همیشه یکی از محبوبترین غذاها برای مادران ایرانی بوده است؛ زیرا که اولازهمه، بسیار سریع حاضر میشود و دوم اینکه مواد لازم برای آن، در هر خانهای پیدا میشود. بهقولمعروف، کتلت غذایی دمدستی! این غذای خوشمزه، انواع و اقسام مختلفی دارد و امروز، میخواهیم طرز تهیه کتلت نخود را به شما آموزش دهیم.
کتلت را میتوان با مواد اولیه متفاوتی تهیه کرد. جالب است بدانید که نخود نیز یکی از متداولترین مواد اولیه برای تهیه این غذا به شمار میرود و در بسیاری از شهرهای ایران، میتوان کتلت نخود را در بین محبوبترین غذاها پیدا کرد. در این مقاله همه چیز را درباره طرز تهیه کتلت نخود و نکات مهم آن، به شما یاد میدهیم.
روش تهیه کتلت نخود
از کمخرجترین غذاهایی که میتوانید در مواقع ضروری تهیه کنید، همین کتلت نخود است. زمانی که میهمان ناخوانده سر رسید، یا اینکه اگر خواستید راهی سفری یکروزه و کوچک شوید، میتوانید بهترین استفاده را از این کتلت ببرید. اگر دوست دارید که انواع غذاهای ساده را برای چنین مواقعی یاد بگیرید، پیشنهاد میکنیم که به مقاله غذاهای مناسب برای پیک نیک سری بزنید؛ پشیمان نخواهید شد.
از جمله مواد لازم در طرز تهیه کتلت نخود، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
نخود: 1 پیمانه
گوشت چرخکرده: 250 گرم
تخممرغ: 3 عدد
پیاز: 1 عدد
سیر: 3 حبه کوچک
آرد نخودچی: 1 قاشق غذاخوری
لپه (دلخواه): 1/2 پیمانه
سبزی خشک (ترجیحاً گشنیز و جعفری): به مقدار لازم
ادویه (نمک و فلفل و زردچوبه و دارچین): به مقدار لازم
فراموش نکنید که مواد لازم ذکر شده در طرز تهیه کتلت نخود، برای 4 نفر کافی است. اگر دوست دارید که مقدار کتلت بیشتری برای دورهمیها و مجالس بزرگتر تهیه کنید، تنها کافی است که این مواد را به نسبت مساوی، افزایش دهید.
مراحل تهیه کتلت نخود
اصولاً، کتلت یکی از راحتترین غذاهای ایرانی است؛ از قضا، از معدود غذاهایی هم هست که بسیاری سریع آماده میشود. طرز تهیهاش هم بسیار آسان است و نیازی به آن ندارد که سالها در آشپزخانه وقت گذرانده باشید و بوی پیازداغ گرفته باشید! از شروع به مطالعه طرز تهیه کتلت نخود تا زمانی که آن را سرو کنید، نهایتاً 2 ساعت وقت شما را خواهد گرفت.
علاوه بر کتلت نخود، کوکو سیبزمینی را هم میتوان از جمله غذاهای ساده و سریع ایرانی در نظر گرفت. اگر دوست دارید با طرز تهیه این غذای خوشمزه آشنا شوید، توصیه ما به شما این است که مقاله طرز تهیه کوکو سیب زمینی را حتماً مطالعه کنید.
و اما در طرز تهیه کتلت نخود، لازم است که مطابق با مراحل زیر پیش بروید:
بهتر است که نخودها را از یک شب قبل، خیس کنید و اجازه دهید که نفخشان گرفته شود. اگر میخواهید این غذا را سریعتر درست کنید، نخودها را حداقل برای 2 ساعت خیس کنید. بعدازاین مدتزمان، باید نخودها را پخته و برای تهیه کتلت آماده کنید. نخودها را در زمان پخت، همراه با 2 لیوان آب در قابلمهای مناسب بریزید.
اجازه دهید که نخود به مدت یک ساعت بپزد. سپس آنها را آبکش کنید. اکنون باید نخودها را له کرده و برای مخلوطکردن با باقی مواد، حاضر کنید. بهترین راه برای این کار، استفاده از مخلوطکن است. بعد از اینکه نخودها کاملاً له و یکدست شدند، آنها را در یک کاسه بریزید و کنار بگذارید.
گوشت چرخکرده را همراه با مقداری نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین، به کاسه نخودها اضافه کنید. سپس سیرها را رنده کرده و داخل کاسه بریزید. پیاز را ابتدا در یک ظرف دیگر رنده کنید، بعد از رندهکردن آنها را به مشت بگیرید و فشار دهید تا آب اضافیاش گرفته شود. سپس به کاسه گوشت اضافه کنید.
برای عطروطعم بهتر، مقداری سبزی معطر خشک یا تازه نیز استفاده کنید. گشنیز و جعفری تازه را خرد کنید، یا از یک بند انگشت سبزی خشکشده استفاده کنید. سبزیها را همراه با تخممرغها داخل کاسه بریزید. در نهایت نیز آرد را اضافه کنید.
همه مواد را با هم مخلوط کنید. برای این کار میتوانید از لیسه یا چنگال استفاده کنید. دقت داشته باشید که مایع کتلت شما بیش از حد شل یا سفت نشده باشد. درصورتیکه مایع بیش از حد شل بود، میتوانید مقدار آرد را بیشتر کنید. برای اینکه مواد خوب به خورد هم بروند، میتوانید کاسه رب با در بسته، به مدت یک ساعت در یخچال قرار دهید.
بعد از این مدتزمان، کاسه را از یخچال خارج کنید. اجازه دهید که مایع کتلت تا حدی به دمای اتاق برسد. سپس یک تابه مناسب را روی حرارت متوسط قرار دهید و مقداری روغن در آن بریزید و بگذارید تا گرم شود. بعد از اینکه گرم شد، حدوداً اندازه یک گردو بزرگ از مایع کتلت بردارید.
مایع کتلت را کف دست خود مقداری شکل دهید و سپس در روغن قرار دهید. اجازه دهید که یک طرف آن کاملاً سرخ و طلایی شود؛ تا جایی که رنگش تیره شود. سپس آن را برگردانید تا طرف دیگر آن نیز سرخ شود. سپس آنها را از روغن خارج کرده و روی دستمال آشپزخانه قرار دهید تا روغن اضافهاش کشیده شود.
اکنون کتلت نخود شما برای سروکردن آماده است. میتوانید آن را همراه با گوجه پخته و سیبزمینی سرخ شده سرو کنید. کتلت را بسته به سلیقه خود، میتوانید همراه با نان یا کته میل کنید. نوش جان!
نکات مهم در تهیه کتلت نخود
سعی ما بر آن بود تا در این مقاله، تمام نکات و مراحل لازم را در طرز تهیه کتلت نخود، به شما آموزش دهیم. اما خودتان هم بهتر از ما میدانید که همیشه برای بهتر کردن غذاها، راهکار و نکته فراوان است. در این بخش، میخواهیم به شما نکاتی را آموزش دهیم که به کمک آنها، میتوانید کتلت نخود خوشمزهتری را تهیه کنید:
- استفاده از سبزی تازه میتواند عطروطعم بهتری به کتلت شما ببخشید.
- استفاده از سبزی معطر اختیاری است و شما میتوانید از هر سبزی دیگری هم که خواستید، استفاده کنید.
- در برخی از دستورهای کتلت نخود، لپه نیز وجود دارد. میتوانید مقداری لپه نیز بار خوشمزهتر شدن کتلت به آن اضافه کنید.
- آرد سوخاری میتواند بافت تردتر و پفکیتری به کتلت شما بدهد.
- هرچقدر که نخودها بیشتر خیس بخورند، برای تهیه کتلت مناسبتر خواهند بود.
- چاشنیهایی از جمله پاپریکا یا کاری، میتواند مزه کتلت را بسیار بهبود ببخشند.
کلام آخر
در این مقاله، ما طرز تهیه کتلت نخود را به شما آموزش دادیم. این کتلت از غذاهای ساده ایرانی است که میتوان آن را بسیار سریع برای مواقع ضروری آماده کرد. کتلت نخود یکی از خوشمزهترین غذاهاست و شما میتوانید همینالان برای تهیه آن دستبهکار شوید. آستین بالا بزنید، با آشپزخانه خود آشتی کنید و برای وعده بعدی، یک کتلت خوشمزه و متفاوت برای عزیزان خود تهیه کنید!
سؤالات متداول
فرق شامی با کتلت چیست؟
معمولاً در کتلت، از گوشت چرخکرده خام و سیبزمینی یا جایگزینهای سیبزمینی (نخود، کدو و غیره) استفاده میشود. اما در شامی از گوشت پخته استفاده میشود.
غلظت مایع کتلت در طرز تهیه کتلت نخود باید چطور باشد؟
مایع کتلت برخلاف کوکو، باید غلیظ باشد؛ بهطوریکه بتوان آن را کف دست گرفت و به آن شکل داد. برای افزایش سفتشدن مایع کتلت میتوان از آرد استفاده کرد.
آیا میتوان سیر را از طرز تهیه کتلت نخود حذف کرد؟
بله. اگر به عطر و مزه سیر علاقهای ندارید، میتوانید آن را حذف کنید. برعکس؛ اگر دوست داشتید میتوانید از مقدار سیر بیشتری استفاده کنید.
شبکه های اجتماعی