خوردن آش در روزهای سرد پاییز و زمستان بسیار دلچسب خواهد بود. بهطوریکه اگر شما به آش هم علاقه نداشته باشید از خوردن یک کاسه کوچک، امتناع نخواهید کرد. برخیها تنها با آش رشته، جو و دوغ آشنایی دارند و هر بار که صحبت از طرز تهیه آش میشود تنها این 3 دستور پخت در ذهنشان تداعی میشود. امروز ما سعی داریم شما را با یک دستور پخت جدید از نوعی آش آشنا کنیم که به 3 مورد قبلی مورد چهارمی هم اضافه شود. طرز تهیه آش لوبیا چشم بلبلی، یک رسپی است که در ادامه باهم بررسی خواهیم کرد.
خواص لوبیا چشم بلبلی
لوبیا چشم بلبلی یا (Vigna unguiculata) دانهای است که بهعنوان یک منبع غنی از پروتئین گیاهی باکیفیت، شناخته میشود. در بسیاری از نقاط جهان کشت و مورداستفاده قرار میگیرد. این بنشن سرشار از پروتئین، کربوهیدرات و اسیدآمینه است و چربی نسبتاً کمی دارد. همهی این مواد باعث شدند تا این لوبیا به یک ماده مغذی و مهم در رژیم غذایی انسانها تبدیل شود. فیبر غذایی محلول و نامحلول، فیتوکمیکالها، پروتئینها و پپتیدها در لوبیا چشم بلبلی سبب شده تا این ماده غذایی در درمان بسیاری از بیماریهای مزمن مؤثر باشد.
خاصیت درمانی لوبیا چشم بلبلی
لوبیا چشم بلبلی دارای طبعی گرم و تر بوده و سرشار از ویتامینهای ث و آ، مواد معدنی و مغذی است؛ بنابراین در درمان بسیاری از بیماریها تأثیرگذار خواهد بود. همانند رفع مشکلات قلبی، سلامت عضلات، جلوگیری از پوکیاستخوان، درمان ترشحات غیرطبیعی واژن، تقویت میل جنسی، افزایش شیر مادر، ضد اسپاسم، درمان بیخوابی، پیشگیری و درمان کمخونی، تب بر، رفع مشکلات ادراری، تقویت ذهن، سمزدایی بدن، تقویت و درمان مشکلات مو، پیشگیری از سرطان، تقویت سیستم ایمنی بدن و درمان زخمها مؤثر است.
روش تهیه آش لوبیای چشم بلبلی
اکنون که با خواص این لوبیا آشنا شدید، امیدواریم در برنامه غذاییتان نقش پررنگتری پیدا کند. شاید بپرسید چه غذاهایی میتوان با این لوبیا تهیه کرد. انواع پلو و خوراکهای ایرانی هستند که ماده اصلی رسپیشان لوبیا چشم بلبلی است. آش لوبیا چشم بلبلی یکی از سادهترین آشهایی است که میتوان با این لوبیا آماده کرد. البته طرز تهیه لوبیاپلو شیرازی هم اصلاً پیچیده نیست و اگر به تهیه آن راغب هستید به مقاله آن هم سری بزنید. حالا نوبت به بررسی طرز تهیه آش لوبیا چشم بلبلی میرسد.
مواد لازم برای تهیه آش لوبیای چشم بلبلی عبارتند از:
لوبیا چشم بلبلی: ۱ پیمانه
نخود: ۱ پیمانه
برنج: ۲ پیمانه
گوشت چرخکرده: ۳۰۰ گرم
سبزی آش: ۵۰۰ گرم
پیاز متوسط: ۲ عدد
آبغوره: ۳ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان کافی
روغن: به مقدار نیاز
کشک: ۱۰۰ گرم
مراحل تهیه آش لوبیا چشم بلبلی
در گام نخست حبوبات را خوب تمیز کرده و بشویید. ۱۸ ساعت در آب ولرم خیس دهید تا نفخشان بهخوبی گرفته شود. برنج را به اندازهی معمول خیس کنید. الان نوبت بار گذاشتن آش است. قابلمهای متوسط را روی اجاق گذاشته و لوبیا، نخود و برنج را به همراه ۲ تا ۳ لیتر آب روی حرارت قرار دهید تا نرم شوند.
هم زمان که حبوبات و برنج در حال جوشیدن هستند دستبهکار شوید و یک پیاز را خلالی کنید. تابه را گرم کرده و پیازها را با نمک و زردچوبه تفت دهید تا سبک و طلایی شوند. پس از اینکه پیازها آمادهشدن کمی فلفل بزنید و همه را به ترکیبات قابلمه بیفزایید. کمی زمان دهید تا حبوباتتان نرم شوند و برنج خوب به لعاب بیفتد. اکنون نوبت به اضافه کردن سبزی آش میرسد. سبزیها را اضافه کنید و در قابلمه را به شکل نیمهبسته بگذارید تا مواد بهخوبی ترکیب و مزهدار شوند.
مرحله بعدی را با رندهکردن پیاز دوم شروع کنید. وقتی پیازها آماده شدند، داخل تابه ریخته و با روغن تفت دهید. کمی نمک و ادویه بریزید تا بوی خامی پیاز گرفته شود. در این مرحله گوشت چرخکرده را بیفزایید و اجازه دهید رنگ گوشت تغییر کند. مادهی گوشتی را به محتویات قابلمه اضافه کرده و هم بزنید تا خوب با باقی مواد ترکیب شوند.
حالا آبغوره را بریزید و زیر شعله را کم کنید تا آشتان غلیظ شود. این مرحله به ۱۰ تا ۱۵ دقیقه زمان نیاز دارد؛ کار شما به اتمام رسید. کافی است آش لوبیا چشم بلبلی را در ظرفی مخصوص بریزید و روی آن را با کشک و پیازداغ تزیین کنید. نوش جان.
فوتوفن تهیه آش لوبیای چشم بلبلی
توجه داشته باشید که این حجم از مواد اولیه برای ۴ نفر در نظر گرفته شده است. اگر تمایل دارید میزان کمتر یا بیشتری تهیه فرمایید با رعایت نسبتها مواد را کم یا زیاد کنید. برای پخت این آش میتوانید از برنج نیم دانه استفاده کنید تا غلظت بیشتری پیدا کند. سبزی آش شامل تره، جعفری، گشنیز و اسفناج است. اگر دوست ندارید گوشت چرخکرده خیلی ریز و نامعلوم باشد میتوانید کوفتهقلقلی درست کنید و پس از تفتدادن کوفتهها گوشت را به ترکیب آش بیفزایید. استفاده از سیر داغ و نعنا داغ در تزیین این آش ممانعتی ندارد.
اگر طرفدار آشهای ایرانی هستید، مقاله طرز تهیه آش لخشک مشهدی را بخوانید.
کلام آخر
هرچند ممکن است مدتزمان تهیه برخی از آشها طولانی باشد؛ اما بسیار ساده و راحت آماده خواهند شد. در این مقاله با طرز تهیه آش لوبیا چشم بلبلی و خواص این لوبیا آشنا شدیم. امیدواریم این غذای مفید را تهیه کنید و از چشیدن آن لذت کافی را ببرید. اگر نکتهای در رابطه با تهیه یا سرو این غذا دارید لطفاً با ما به اشتراک بگذارید یا این رسپی را به دوستتان خود معرفی کنید.
سؤالات متداول
امکان حذف گوشت چرخکرده از ترکیبات آش لوبیا چشم بلبلی هست؟
خیر، اما اگر شما گیاهخوار هستید یا تمایلی به خوردن گوشت ندارید میتوانید این آش را بدون گوشت تهیه کنید. هرچند که دیگر نام آن آش لوبیا چشم بلبلی نیست.
میتوانیم از آبلیمو یا آب نارنج بهجای آبغوره استفاده کنیم؟
بله، اما میزان آبلیمو یا آب نارنج مصرفی کمتر از میزان آبغوره باشد تا آشتان ترش نشود.
چرا در ترکیب آش لوبیا چشم بلبلی سیرداغ و نعنا داغ نداریم؟
به دلیل طبع گرم لوبیا چشم بلبلی نیازی به سیر یا نعنا نیست. اگر به استفاده از این مواد علاقه دارید، تنها برای تزیین استفاده کنید تا طعم آش تغییر نکند.
1 نظر
فاطمه نقی پور
۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۲, ۲۳:۴۷سلام خداقوت خیلی ممنون ازآموزشتون موفق باشید