جذابیت شهر اصفهان فقط به آثار باستانی متعدد و چشمنواز محدود نمیشود. فرهنگ غذایی این شهر بسیار غنی است و غذاهای سنتی و اصیل زیادی در این شهر برای چشیدن وجود دارد. بریانی یا بریونی معروفترین غذای اصفهان است. جالب است بدانید که اسم اصلی این غذا بریان است، اما از قدیم به مغازههایی که این غذای سنتی را برای فروش داشتهاند، بریونی میگویند. همین موضوع باعث شده که این غذا با نام بریانی یا بریونی شناخته شود و دیگر کسی به این غذا بریان نگوید. اگر گذرتان به این شهر تاریخی افتاد، قدمزدن در خیابان چهارباغ و خوردن بریانی اصل اصفهان را فراموش نکنید. البته سعی کردهایم در این مقاله بهترین روش تهیه بریانی اصفهان با گوشت چرخ کرده را به شما یاد بدهیم تا در کنار خانواده از طعم این غذای سنتی و خوشمزه لذت ببرید.
روش تهیه بریانی اصفهان با گوشت چرخ کرده
مواد زیر را برای طرز تهیه بریونی اصفهان برای ۴ نفر آماده کنید:
گوشت گوسفند: ۵۰۰ گرم
جگر سفید: ۱۰۰ گرم
دنبه: ۵۰ گرم
پیاز: ۲ عدد
پودر دارچین: ۱ قاشق غذاخوری
چوب دارچین: ۱ تکه
زعفران دم کرده: ۱ قاشق غذاخوری
گردو، پسته و بادام: به مقدار لازم
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه: به مقدار لازم
بریانی غذایی نسبتاً چرب است و ممکن است که همه افراد از خوردن غذاهای چرب لذت نبرند. از طرف دیگر این غذا گوشت دارد و مناسب گیاهخواران نیست. خوشبختانه اصفهان غذاهای متنوع زیادی دارد و شما میتوانید غذاهای دیگری از غذاهای سنتی اصفهان را امتحان کنید. در مقاله غذاهای محلی اصفهان تعدادی از غذاهای اصیل اصفهان را به شما معرفی کردهایم.
مراحل تهیه بریانی اصفهان با گوشت چرخ کرده
مدت زمان پختن بریانی از 1.5 تا ۳ ساعت متفاوت است.
برای درست کردن بریانی اول به سراغ پخت گوشت میرویم. پختن گوشت گوسفند زمانبرترین بخش درست کردن بریانی است. اینکه گوشت را در زودپز میپزید یا قابلمه مدتزمان پخت بریانی را مشخص میکند.
یک قابلمه بردارید و گوشت را به همراه دنبه، یک عدد پیاز، چوب دارچین، فلفل و چند لیوان آب بپزید. گوشت بریانی باید کاملاً نرم و پخته شود. اگر گوشت را با قابلمه بپزید، معمولاً بعد از ۲ ساعت گوشت کاملاً پخته شده است. وقتی گوشت کاملاً پخته شد کمی نمک به آن اضافه کنید. بههیچوجه قبل از پختهشدن گوشت به آن نمک نزنید که گوشت را سفت میکند.
جگر سفید را همزمان با گوشت در قابلمه دیگری بپزید؛ جگر سفید را به همراه یک عدد پیاز، نمک، فلفل و دارچین درون قابلمه بریزید و با ۲ لیوان آب بپزید. حالا باید صبر کنید تا گوشت و جگر آماده شوند. بعد از آن گوشت و جگر سفید را بهصورت جدا چرخ کنید و کناری بگذارید. گوشت چرخ کرده را برای انسجام بیشتر کمی ورز دهید.
برای درست کردن بریانی به کفگیر مخصوص بریانی نیاز دارید. بااینحال اگر به این کفگیر دسترسی ندارید، یک ماهیتابه کوچک نچسب نیز کار شما را راه میاندازد. کفگیر بریانی را بردارید و کف آن مقداری روغن، پودر دارچین و زعفران بریزید. کفگیر را روی حرارت بگیرید تا روغن کاملاً داغ شود. بعد مقداری گوشت بردارید و کف کفگیر با دست پهن کنید. دوباره کفگیر را روی حرارت بگیرید. سپس بریانی را برگردانید تا طرف دیگر آن نیز برشته شود. برای سرو بریانی روی آن را با مقداری گردو، بادام و پسته تزیین کنید. کمی جگر سفید چرخ شده را کنار بریانی گذاشته و غذا را سرو کنید.
بریانی را به همراه نان سنگک تازه و سبزی میخورند. همچنین در آبگوشت بریانی کمی کشک ریخته و تلیت میکنند. اگر به خوردن غذاهای آبگوشتی علاقه دارید، یکی دیگر از غذاهای سنتی اصفهان به نام یخنی لوبیا را بعد بریانی امتحان کنید. در مقاله طرز تهیه یخنی لوبیا دستور این غذا را برایتان آوردیم.
ارزش غذایی بریانی اصفهان با گوشت چرخ کرده
بریانی غذایی پروتئینی است و معمولاً در وعده ناهار خورده میشود. همانطور که میدانید وجود پروتئین در وعدههای غذایی لازم است و وظیفه تولید انرژی بدن به عهده این ماده مغذی است. به همین دلیل بریانی به دلیل وجود گوشت ارزش غذایی بالایی دارد. از طرف دیگر، چربی بریانی به دلیل وجود دنبه و جگر سفید بالا است. البته میتوان این غذا را از حالت عادی کمچربتر درست کرد، اما بریانی بدون چربی و خشک موردپسند همه نیست. همچنین بریانی پرکالری است و غذایی رژیمی محسوب نمیشود.
نکات مهم در تهیه بریانی اصفهان با گوشت چرخ کرده
نکات زیر را برای درست کردن بریانی خوشمزه رعایت کنید:
- گوشت سردست و دنده برای بریانی انتخاب کنید.
- جنس کفگیر بریانی باید روحی باشد.
- بریانی را تازه و داغ سرو کنید.
- نان سنگ یا نان خانگی در کنار بریانی بگذارید.
- آبگوشت کشک بریانی را همراه با بریانی سرو کنید.
- کفگیر را قبل از قرار دادن گوشت چرخ کرده کاملاً داغ کنید.
- اضافهکردن دارچین به گوشت و کف کفگیر را فراموش نکنید.
- گذاشتن مقداری شش چرخ شده کنار بریانی آن را خوشمزهتر میکند.
بریانی غذای پیچیدهای نیست، اما به همین آسانیها هم نمیشود یک بریانی خوشمزه و بابطبع درست کرد. در همان اصفهان نیز فقط تعداد محدودی بریانی فروشی وجود دارد که اسم و رسمی برای خود دستوپا کردهاند. اگر به یکی از این بریانی فروشیهای سر بزنید و به منو آن نگاهی کنید، خورش ماست را در آن خواهید دید.
خورش ماست یک دسر مخصوص اصفهان است که در کنار غذاهای سنتی اصفهان و مهمانیهای مهم سر میز غذا گذاشته میشود. حالا که میخواهید در خانه بریانی درست کنید، طرز تهیه خورش ماست را یاد بگیرید و طعم این دسر خوشمزه و متفاوت اصفهانی را بچشید.
کلام آخر
غذاهای سنتی نماد مهمی از فرهنگ یک شهر هستند. مسافران معمولاً بهمحض واردشدن به یک شهر جدید سراغ غذاهای محلی آن شهر را میگیرند. بریانی مهمترین غذای سنتی اصفهان است و بدون خوردن این غذا نباید از این شهر خارج شوید. البته در طرز تهیه بریانی اصفهان با گوشت چرخ کرده به طور کامل مراحل تهیه این غذا آموزش داده شده است و شما در هرکجای این کره خاکی که حضور داشته باشید با درستکردن این غذا طعم اصیل بریانی اصفهان را خواهید چشید. اگر این غذا را در خانه درست کردید، خوشحال میشویم تجربه خود را در بخش نظرات با ما در میان گذارید. همچنین این مقاله را برای کسانی که از غذاهای اصیل ایرانی استقبال میکنند، بفرستید.
سؤالات متداول
طرز تهیه بریانی مرغ چیست؟
بریانی مرغ شباهت زیادی به لوبیا پلو دارد و بهجای لوبیا و گوشت چرخ کرده از مرغ و سیب زمینی در این غذا استفاده میشود. بعد از اینکه مرغ به همراه دیگر مواد کاملاً پخته شد، آن را بین لایههای برنج قرار داده و دم میدهند.
کدام غذاهای سنتی اصفهان بیشتر معروف هستند؟
اصفهان شهری قدیمی و تاریخی است که غذاهای محلی زیادی دارد. بریانی، گوشت و لوبیا، قیمه ریزه، کله جوش، دوغ و گوشفیل، خورش ماست، آلبالو پلو، تاس کباب اصفهانی و … از انواع غذاهای سنتی اصفهان هستند.
بهترین بریانی اصفهان را در کدام رستوران بخوریم؟
اصفهان چندین بریانی فروشی معروف دارد. بریانی اعظم، بریانی شاد و بریانی رستوران شهرزاد از معروفترین بریانیهای اصفهان هستند.
شبکه های اجتماعی