کاچی نوعی دسر سنتی ایرانی است که قدمتی کهن دارد و پختن آن طی یک مراسم آئینی بخشی از فرهنگ خاورمیانه است. مادربزرگها کاچی را یک غذای کامل و مقوی برای خانمها میدانستند.
کاچی در بین ترک زبانها اهمیت ویژهای دارد و خوشمزهترین آنها را میتوانید در ارومیه، تبریز و اردبیل نوش جان کنید. طرز پخت این دسر کار سختی نیست. ما در این مقاله شما را با آن آشنا خواهیم کرد، پس تا پایان همراه ما باشید.
طرز تهیه کاچی به روش سنتی
در گذشته کاچی را به همراه روغن حیوانی درست میکردند و معتقد بودند این غذا برای خانمهایی که به تازگی مادر شدند یا افراد بیمار بسیار مقوی است. کاچی یک صبحانه پرانرژی و سالم برای شما خواهد بود.
مواد لازم:
- آرد: 2 لیوان
- نبات کوبیده شده: 2 لیوان
- روغن حیوانی: 250 گرم
- گلاب: نصف فنجان
- آب: 4 لیوان
- زعفران ساییده: 1 قاشق چایخوری
- چهار زیره: 1 قاشق غذاخوری
- پودر دارچین و هل: نصف قاشق چایخوری
- پودر پسته: 1 قاشق غذاخوری
- خلال بادام: 50 گرم
- نمک: نصف قاشق چایخوری
طرز تهیه کاچی با نبات
برای درست کردن کاچی خوشمزه ابتدا باید شیره آن را آماده کنید. نبات کوبیده را همراه با 4 لیوان آب، داخل قابلمه کوچکی بریزید تا به جوش بیاید. لازم نیست آب زیاد غلیظ شود. بلافاصله بعد از آب شدن نباتها، شعله را خاموش کنید.
بعد از خاموش کردن شعله، گلاب، زعفران، هل و چهار زیره را اضافه کنید. هل و گلاب را اگر موقع جوشیدن بریزید، عطر آنها از بین میرود. حالا نوبت آماده کردن حلوا کاچی است.
روغن حیوانی را داخل یک تابه نچسب بریزید و آرد را کم کم به آن اضافه کنید. در این مدت آرد را بهطور مداوم هم بزنید تا بوی خامی آن از بین برود. بهتر است آرد کمی طلایی شود. مراقب باشید آرد نسوزد.
موقع تفت دادن آرد، نمک را هم اضافه کنید. استفاده از نمک در دسرها باعث میشود طعم شیرینی بیشتری داشته باشند. نگران نباشید با اضافه کردن نمک، دسر شما شور نمیشود.
تابه را از روی حرارت بردارید و شربت را بهتدریج به حلوا اضافه کنید. در این مدت مواد را بهخوبی هم بزنید تا کاچی شما گلوله گلوله نشود. زمانیکه کاچی کاملا یکدست شد، آن را دوباره بر روی حرارت ملایم بگذارید.
خلال بادام را در همین مرحله به کاچی اضافه کنید و اجازه دهید کاملا جا بیفتد و روغن پس بدهد. در پایان میتوانید حرارت را خاموش کنید و یک دمکنی بر روی کاچی بگذارید. این کار باعث میشود کاچی کشسان و خوشمزه شود.
کاچی را در کاسههای کوچک سرو کنید و روی آن را با پودر پسته تزئین کنید. کاچی و حلوا هر دو از دسرهای سنتی و اصیل ایرانی هستند. برای آشنایی با طرز پخت حلوا میتوانید به مقاله طرز تهیه حلوا بروید.
طرز تهیه کاچی با شیر
کاچی با شیر یک غذای کامل برای خانمهایی است که به تازگی زایمان کردهاند. این نوع کاچی برای گرم کردن رحم در طب سنتی توصیه میشود.
مواد لازم:
- شیر: 1/5 لیوان
- آرد سفید: 1 لیوان
- آب: 1/5 لیوان
- شکر: نصف لیوان
- گلاب: 1 فنجان
- روغن زرد اعلاء: 30 گرم
- زعفران دم کرده: 1 قاشق غذاخوری
طرز تهیه کاچی با آرد سفید
برای درست کردن این نوع کاچی بهتر است از آرد سفید و الک شده استفاده کنید تا رنگ و طعم بهتری داشته باشد. حتما از روغن زرد اعلاء گوسفندی استفاده کنید، زیرا خواص فوقالعادهای دارد و قوای از دست رفته را بعد از زایمان برمیگرداند.
ابتدا لازم است شربت کاچی را درست کنید. آب، شکر و شیر را داخل قابلمه کوچکی بریزید و بر روی حرارت ملایم قرار دهید. لازم نیست شربت غلیظ شود. بلافاصله بعد از آب شدن شکر، آن را از روی شعله بردارید.
بعد از خاموش کردن شعله، گلاب و زعفران را به شربت اضافه کنید. گلاب و زعفران بر روی حرارت مستقیم، عطر و خاصیت خود را از دست میدهند.
برای درست کردن کاچی، آرد را داخل تابه نچسب بریزید و بدون روغن حدود 10 دقیقه تفت دهید تا طعم خامی نداشته باشد. بعد از اینکه آرد کمی طلایی شد، شربت را کم کم به آن اضافه کنید و در این مدت کاچی را هم بزنید تا گلوله گلوله نشود.
کاچی با شیر داروی خوشمزه و شفابخش است که در مقایسه با انواع دیگر کمی رقیق و کشسان است. اگر کاچی سفت شد، آن را با آب مخلوط کنید. این کاچی غلظتی شبیه به فرنی دارد.
البته شما میتوانید برای درست کردن فرنی برای کودک بالای 6 ماه، به مقاله طرز تهیه فرنی سر بزنید.
طرز تهیه کاچی اردبیلی
کاچی یکی از دسرهای اصیل شهرهای اردبیل، تبریز و ارومیه است که به آن قویماق گفته میشود. در طرز تهیه قویماق از آرد برنج و گندم استفاده میشود. پیشنهاد میکنیم حتما این کاچی را امتحان کنید.
مواد لازم:
- آرد برنج: 1 قاشق سوپخوری
- آرد گندم: 1 پیمانه
- کره: 100 گرم
- شکر: 2 پیمانه
- گلاب: 1 فنجان
- زعفران ساییده: 1 قاشق چایخوری
- آب: 3 پیمانه
طرز تهیه کاچی با آرد برنج
این کاچی در کشور ترکیه هم درست میشود و آن را با نام کویماک ترکیهای میشناسند. در طرز تهیه کویماک ترکیهای ابتدا آب و شکر را در قابلمه کوچکی ریخته و اجازه دهید شربت شما کمی غلیظ شود. شربت این کاچی باید به اندازه شیره مربا، کشسان و غلیظ باشد.
زمانیکه شربت بهخوبی جا افتاد، شعله را خاموش کرده و زعفران و گلاب را اضافه کنید. در قابلمه دیگری کره بریزید و بعد از اینکه آب شد، آرد گندم را اضافه کنید. آرد گندم را بهخوبی تفت دهید تا بهطور یکدست برشته و طلایی شود.
حالا نوبت اضافه کردن آرد برنج است. آرد برنج را به مدت 3 دقیقه به همراه آرد گندم تفت دهید. در صورتیکه میخواهید از سرخ شدن آرد مطمئن شوید، مقدار کمی از آن را داخل آب بریزید. اگر حباب از آن خارج شد، آرد به خوبی سرخ شده است.
شیره آماده شده را به آرد اضافه کنید و با همزن آنها هم بزنید تا یکدست شوند. این مرحله تقریبا 15 دقیقه زمان میبرد. یکی از مهمترین مراحل درست کردن قویماق، دم کردن کاچی است.
یک دمکنی مناسب بر روی قابلمه بگذارید و اجازه دهید کاچی 45 دقیقه بر روی حرارت ملایم دم بکشد و به خوبی جا بیفتد. کاچی خود را در ظرف کوچکی سرو کنید، زیرا مقدار کمی از آن انرژی زیادی دارد.
طرز تهیه کاچی با روغن مایع
کاچی را معمولا با کره یا روغن حیوانی درست میکنند تا انرژی زیادی داشته باشد. عطر کره و روغن زرد طعم کاچی را خوشمزهتر میکند، اما شما میتوانید از روغن مایع گیاهی هم استفاده کنید.
اگر کاچی دوست دارید و همزمان نگران کالری بیش از حد آن هستید، این دستور پخت مخصوص شما است.
مواد لازم:
- آرد گندم: 1 پیمانه
- گلاب: 1 فنجان
- شکر: 1 پیمانه
- آب: 2 پیمانه
- روغن مایع: نصف پیمانه
- دارچین: 1 قاشق غذاخوری
- زعفران دمکرده: 2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه کاچی با آرد گندم
ابتدا برای درست کردن شربت، آب و شکر را در قابلمه کوچکی بریزید، روی حرارت بگذارید و بعد از حل شدن شکر، شعله را خاموش کنید. دارچین و زعفران را به شربت اضافه کنید و سراغ درست کردن کاچی بروید.
آرد را در یک تابه نچسب بریزید و حدود 15 دقیقه آن را تفت دهید تا کاملا طلایی و برشته شود. روغن مایع را به آرامی به کاچی اضافه کنید و آنها را بهخوبی مخلوط کنید تا کاملا یکدست شوند.
در مرحله آخر شربت را به آرامی اضافه کنید. بهتر است شربت را به کمک ملاقه در سه مرحله اضافه کنید. در این مدت کاچی را مدام هم بزنید تا گلوله گلوله نشود. در پایان اگر احساس کردید کاچی شما غلیظ و سفت شده، مقدار کمی آب اضافه کنید و دوباره هم بزنید.
برای درست کردن این کاچی بهتر است از روغن مایع گیاهی استفاده کنید که چربی اشباع کمتری دارد و کالری آن در مقایسه با روغن حیوانی کمتر است.
روغن مایع مخلوط تبرک ترکیبی از چند روغن گیاهی است و انتخاب خوبی برای این دسر رژیمی خواهد بود.
کلام آخر
کاچی یک دسر خوشمزه است که در برخی کشورها مثل عراق، سوریه، ترکیه و ایران بسیار پرطرفدار است. قدیمیترها آن را غذای کامل و مقوی برای بیماران میدانستند.
روش پخت این دسر در شهرهای مختلف بسیار متنوع است، ما در این مقاله سعی داشتیم خوشمزهترینها را به شما آموزش دهیم. حالا نوبت شما است که کاچی مربوط به منطقه خود را با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول:
چطور کاچی مقوی برای بیمار درست کنیم؟
کاچی با شیر برای کسی که به تازگی زایمان کرده، بسیار مقوی است و در ترکیب آن بهتر است از روغن زرد اعلاء استفاده کنید.
چهکار کنیم کاچی بوی خامی آرد ندهد؟
در صورتیکه میخواهید از سرخ شدن آرد مطمئن شوید، مقدار کمی از آن را داخل آب بریزید. اگر حباب از آن خارج شد، آرد به خوبی سرخ شده است.
قویماق و کاچی چه فرقی با هم دارند؟
قویماق نوعی کاچی سنتی است که در شهرهای اردبیل، تبریز و ارومیه درست میشود و در ترکیب آن از آرد برنج و گندم استفاده میشود.
شبکه های اجتماعی