موچی یکی از دسرهای خوشمزه آسیای شرقی است که نمیدانیم دقیقاً ریشه در کدام کشور دارد و از کره آمده یا از ژاپن وارد فرهنگ ایران شده است اما میبینیم که این روزها در بسیاری از رستورانهای بینالمللی و حتی کافهها هم موچی سرو شده و خلاقیت ایرانی هم راهش را به طرز تهیه این دسر خوشمزه باز کرده است، پس بیایید خودمان با طرز تهیه موچی آشنا شده و این دسر خوشمزه را به روشهای مختلف در خانه آماده کنیم. در ضمن اگر دسرهای خارجی را دست دارید، نگاهی به مقاله طرز تهیه زابایون ایتالیایی داشته باشید.
نگاهی به تاریخچه موچی
قبل آشنایی با طرز تهیه موچی بیایید نگاهی به تاریخچه این دسر خوشمزه بیندازیم که نمیدانیم دقیقاً توسط کدام سرآشپز مطرح ابداع شد اما میدانیم که ردپای موچی اولینبار در چین دیده شد و سپس به ژاپن رفت و این روزها بیشتر بهعنوان یک دسر کرهای شناخته میشود که در بیشتر کشورهای آسیای شرقی پیدا میشود.
موچی در دوران امپراتوری خاندان هی آن، شیرینی مخصوص شروع سال نو بود و برای پیشکش به خدایان پخته میشد. به همین خاطر هم موچی را دسری درباری و متعلق به ثروتمندان ژاپنی میدانستند که هدیه خدا به انسان بوده است. موچی در شکل سنتی خودش بسیار ساده پخته میشود؛ اما این روزها با خلاقیت آشپزهای ایرانی داخل موچی را با نوتلا، آجیل و مغز، میوه خشک و حتی بستنی هم پر میکنند. با این مقدمه بیایید با طرز تهیه موچی آشنا شویم.
روش پخت موچی به شیوه سنتی
برای طرز تهیه موچی دستبهکار شده و مواد اولیه زیر یعنی:
آرد برنج: 2 پیمانه
نشاست ذرت: 1 پیمانه
روغن: 1/2 پیمانه
شکر و نمک: به مقدار لازم
رنگ خوراکی: در صورت تمایل
شیر کمچرب: 1.5 پیمانه
پنیر ماسکارپونه: 200 گرم
خامه صبحانه: 3 قاشق غذاخوری
را آماده کرده و برای داخل موچی موادی مانند:
- چیپس شکلات
- شکلات رنده شده
- انواع مغز و آجیل
- کرم شکلات
- میوه خشک
را آماده کنید.
در ضمن رنگ خوراکی برای این است که همه موچیها سفید نباشد و بتوانید موچی رنگی هم داشته باشید که در صورت تمایل میتوانید در آخرین مرحله طرز تهیه موچی مقداری هم رنگ اضافه کنید. اگر هم دسرهای شکلاتی را دوست دارید، نگاهی به مقاله طرز تهیه دسر مگنولیا شکلاتی داشته باشید.
مراحل پخت موچی خوشمزه در سی دقیقه!
برای طرز تهیه موچی اول لایه میانی را آماده کنید و بعد سراغ خمیر بروید. برای لایه میانی، پنیر ماسکارپونه را با خامه صبحانه و شکر مخلوط کرده و با دور متوسط همزن برقی هم بزنید تا مایعی صاف و یکدست داشته باشید. اگر در رژیم غذایی خاصی هستید، میتوانید شکر قهوهای را جایگزین شکر سفید کنید؛ ولی چون موچی دسر شیرینی است، اصلاً نباید برای کاهش کالری آن شکر را سرخود حذف کنید؛ زیرا طعم موچی را به هم میریزد.
مایع میانی را داخل یخچال گذاشته و سراغ درست کردن خمیر موچی بروید. برای خمیر موچی آرد برنج و نشاسته ذرت را یک تا دو دور الک کرده، بعد با شکر و نمک مخلوط کرده و با همزن دستی مخلوط کنید. در این مرحله شیر را کمکم اضافه کرده و مداوم هم بزنید تا گولهگوله نشود و خمیر یکدستی داشته باشید. در این مرحله میتوانید خمیرها را به چند ظرف تقسیم کرده و به آنها رنگ خوراکی اضافه کنید تا چندرنگ موچی داشته باشید.
حالا نوبت بن ماری کردن خمیر است، پس ظرف را روی کتری آبجوش به مدت سه دقیقه گذاشته و بعد یک دقیقه بگذارید تا خنک شود و این کار را سه مرتبه تکرار کنید. بعد از بن ماری کردن خمیر موچی روغنمایع اضافه کرده و مقداری نشاسته ذرت روی خمیر بپاشید.
در ظرفی که از قبل آرد ریختید، خمیر موچی را با وردنه پهن کرده و با قالبهای گرد، قالب بزنید. اضافه خمیر را هم میتوانید مجدد جمع کرده، با وردنه پهن کرده و چند قالب هم از باقیمانده خمیر داشته باشید.
حالا مواد میانی را روی قالب پخش کرده و داخل موچی را با مواد دلخواه خودتان که میتواند شکلات، آجیل و مغز، میوه خشک، پودر نارگیل و… باشد، پر کنید. نهایتاً موچی را مثل بقچه یا پیراشکی ببندید و تا 12 ساعت در یخچال بگذارید تا آماده سرو شود. اگر این مدل دسرهای با شیر و خامه را دوست دارید، برای یاد گرفتن یک دسر جدید حتماً مقاله طرز تهیه فرنی انبه را هم بخوانید.
طرز تهیه موچی با بستنی
موچی به شکل سنتی خودش با بستنی سرو نمیشود؛ اما ما ایرانی در هر طرز پختی خلاقیت مخصوص خودمان را داریم، پس برای طرز تهیه موچی با بستنی دستبهکار شده و اول مواد زیر یعنی:
آرد برنج: 200 گرم
نشاسته ذرت: 1.5 تا 2 پیمانه
بستنی: 50 گرم
آب: 180 میلیلیتر
پودر قند: 1/4 پیمانه
رنگ خوراکی: به مقدار لازم
را آماده کنید.
برای درست کردن خمیر موچی، آرد برنچ و پودر قند را مخلوط کرده، سپس آب را اضافه کنید و با همزن دستی آنقدر مخلوط کنید تا مواد خشک گولهگوله نشده و خمیر یکدستی داشته باشید. با آماده شدن خمیر باید آنقدر آن را ورز دهید که دیگر به دست نچسبیده و سپس بگذارید تا یک دقیقه در مایکروویو باشد، مجدد خمیر را ورز داده داخل ماکروویو بگذارید و این چرخه را یکبار دیگر هم ادامه داده و خمیر را مجدد ورز دهید تا آماده قالب زدن شود.
خمیر را به شکل دایره قالب داده داخل فریزر بگذارید تا خنک شود، یادتان باشد که خمیر باید مرطوب باشد تا بتوانید بستنی را داخل موچی گذاشته و آن را ببینید؛ زیرا خمیر خشک شکسته و اصلاً نمیتوانید موچی را درست کنید.
خمیرهای مرطوب را از داخل فریزر درآورده، بستنی را داخلش گذاشته و موچی را ببندید. موچیها تا زمان سرو باید در فریزر باشد و برای پذیرایی همراه با چای یا قهوه سرو شود. در صورتی هم که خمیرتان حالت شکننده داشت، حتماً روی آن آب بپاشید تا رطوبتش را حفظ کند.
کلام آخر
در این مقاله طرز تهیه موچی به شیوه سنتی و مدرن با بستنی را یاد گرفتیم. در کره و ژاپن موچی انواع مخالفی دارد و همراه با چای، قهوه و حتی آبمیوه سرو میشود و حالا در ایران هم طرفداران زیادی دارد و با نوشیدنی تایلندی بابولوکا هم سرو میشود.
امیدواریم با این دو روش طرز تهیه موچی خودتان هم در خانه این دسر خوشمزه را درست کرده و نوش جان کنید، اگر در مورد طرز پخت موچی هم پیشنهاد یا تجربهای دارید، خوشحال میشویم در قسمت نظرات با ما و دوستانمان در مجله تبرک در میان بگذارید.
سؤالات متداول
موچی چیست؟
موچی نوعی دسر شرقی است که با آرد برنج درست شده و داخل آن با خوراکیهای مختلفی پر میشود. این دسر نیازی به فر یا پخت در گاز ندارد و فقط باید در یخچال سرو شود. در ژاپن موچی را با برنج دانه کوتاهی به نام موشیگوما و یا موچی گومه درست میکنند که طعم بینظیری دارد.
داخل موچی را با چه چیزهایی پر کنیم؟
داخل موچی را میتوانید با هر خوراکی که دوست دارید اعم از چیپس شکلات، میوه خشک، انواع مغزها، پودر نارگیل، میوه خشک و… پرکنید.
روی موچی را چه چیزهایی تزیین کنیم؟
روی موچی را میتوانید با خاک قند، پودر نارگیل و یا پودر شکلات تزیین کرده و یا شکلات آب شده بریزید؛ البته این مدلها در کشورهای آسیایی دیده نشده و بیشتر در ایران طرفدار دارد.
شبکه های اجتماعی