شمال ایران یکی از متنوعترین سفرهها را از انواع غذاها دارد. شمال کشور علاوه بر طبیعت بسیار زیبایی که به نمایش گذاشته است، تنوع غذایی بسیار بالایی دارد. شما با شنیدن اسم شمال علاوه بر دریا و جنگل قطعاً به یاد غذاهای معروف این قسمت مثل: خورشت ناردون یا مرغ ناردونی، باقلا قاتوق، ترشه تره میرزاقاسمی و غیره میافتید. خورشت ناردون از محبوبترین خورشتهای شمالی است بهخصوص بین افرادی که به غذاهای ترش علاقه دارند، محبوب است، چراکه ماده اصلی این غذا انار و رب انار است. خورشت ناردون یکی از غذاهایی است که در شب یلدا در شهرهای شمالی ایران بهخصوص استان مازندران و علاوه بر شب یلدا در مراسمهای شادی مثل عروسی در پاییز و زمستان سرو میشود. این غذا را میتوانید با مرغ، اردک، بوقلمون و غاز مطابق ذائقه خودتان تهیه کنید و از آن لذت ببرید. همراه ما باشید؛ در ادامه مراحل تهیه خورشت ناردون را آموزش دادیم.
روش تهیه خورشت ناردون
مواد زیر برای تهیه خورشت ناردون لازم است:
مرغ: 1 کیلوگرم (ران یا سینه باشد، بهتر است.)
انار دان شده: 2 عدد
سیر: 4 حبه پوستکنده و لهشده
پیاز: 2 عدد پوستکنده و ریز خردشده
رب انار: 3 قاشق غذاخوری
آب انار: 1 فنجان
زعفران دمکرده: 1 قاشق غذاخوری
پودر فلفل یا پاپریکا: 1/2 قاشق چایخوری
پودر گشنیز: 1/2 قاشق چایخوری
کره: 50 گرم
روغن زیتون: 1 قاشق غذاخوری
نمک: بهمیزان لازم
فلفل: بهمیزان لازم
زردچوبه: بهمقدار لازم
مراحل تهیه خورشت ناردون
مرحله اول مربوط به آمادهسازی مرغ است. مرغها را شسته و تکه کرده و در یک کاسه بزرگ بریزید. نمک، زعفران، پودر گشنیز، فلفل پاپریکا، فلفل سیاه، روغن زیتون و ادویه دلخواه اضافه کنید و به تمام قسمتهای مرغ آغشته کنید. در ظرف را بسته و در یخچال قرار دهید تا به مدت ۲ ساعت استراحت کند. در مرحله دوم کره را در ظرفی ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید تا ذوب شود و مرغ را در کره ذوب شده به مدت ۸ دقیقه سرخ کنید. میتوانید بهاندازهای تفت دهید که تغییر رنگ بدهد و بافت مرغ از هم جدا نشود. در یک قابلمه دیگر مقداری کره ریخته و بعد از ذوب شدن، پیازهای ریز شده را بریزید تا سبک شوند. بعد سیر لهشده را اضافه کنید و تفت دهید. تکههای مرغ تفتداده شده را نیز اضافه کرده و خوب هم بزنید و اجازه دهید چند دقیقه باهم تفت بخورند و مواد به خورد هم بروند.
سپس رب انار را اضافه کرده و بعد آب انار را داخل قابلمه بریزید. در قابلمه را ببندید و شعله را کم کرده و تا وقتی به روغن بیفتد، اجازه دهید بپزد. پخت خورشت ناردون و زمان به روغن افتادنش حدود یک ساعت طول میکشد. ۱۵ دقیقه آخر، دانههای انار را اضافه کنید تا قرمزی دانهها از بین نرود و رنگشان تغییر نکند. خورشت ناردون آماده شده را با دانه انار تزیین کنید و با کته که کاملاً با روش مازندرانی پخته شده، سرو کنید.
توجه کنید که خورشت ناردون یک خورشت با طعم ملس و با غلظت زیاد است و نباید آبکی باشد. اگر برای تهیه خورشت ناردون از اردک، بوقلمون و غاز استفاده کردید، چند حبه سیر بیشتر اضافه کنید و مدت پخت را بیشتر کنید. در تهیه خورشت ناردون میتوانید علاوه بر رب انار از رب گوجهفرنگی نیز استفاده کنید. از دیگر غذاهای اصیل شمالی که با رب انار تهیه میشود و بسیار بین مردم محبوب است، خورشت فسنجان است. میتوانید مقاله طرز تهیه خورشت فسنجان را مطالعه کرده و از درست کردن آن لذت ببرید.
اگر رب انار شما ترش است و نمیخواهید خیلی غذایتان ترش شود، میتوانید یک قاشق شکر یا تعدادی آلو بخارا به خورشت ناردونتان اضافه کنید. آشپزهای شمالی یک قاشق گلپر به خورشت ناردون اضافه میکنند و اگر خواستید از انار خشک استفاده کنید حتماً مقدار بیشتری دانه انار استفاده کنید و رب گوجهفرنگی نیز به خورشت اضافه کنید.
باقلاقاتق یکی دیگر از غذاهای پرطرفدار شمالی است. حتی اگر اهل شمال نباشید، حداقل یکبار طعم بینظیر باقلاقاتق را چشیدهاید. در مقاله طرز تهیه باقلاقاتق، روش تهیه آن را آوردیم.
کلام آخر
خورشت ناردون که در شمال کشور با اسامی دیگری مثل: خورش ناردون با مرغ، خورشت انار دون، سیر انار، پیاز انار، کرک انار تیم پهلو، جوجه ناردونی یا خورشت انار شناخته میشود، از غذاهای بسیار محبوب سرزمین ماست که هرکسی باید حداقل یکبار آن را امتحان کند.
در مازندران، مردم خورشت انار را در شب یلدا و مراسمهای شادی خود تهیه میکنند. همچنین در شمال کشور همیشه دانه انار خشک شده در بازار موجود است تا در تمامی فصول بتوان خورشت ناردون خوشمزه را تهیه کرد.
سؤالات متداول
اگر خورشت ناردون خیلی ترش شد، چه کنیم؟
اگر رب انار شما ترش است و نمیخواهید خیلی غذایتان ترش شود میتوانید یک قاشق شکر یا تعدادی آلو بخارا به خورشت ناردونتان اضافه کنید.
خورشت ناردون را با چه گوشتهایی میتوان پخت؟
خورشت ناردون را میتوانید با مرغ، اردک، بوقلمون و غاز مطابق ذائقه خودتان تهیه کنید و از آن لذت ببرید.
تفاوت درستکردن خورشت ناردون با مرغ و دیگر گوشتها چیست؟
اگر برای تهیه خورشت ناردون از اردک، بوقلمون و غاز استفاده میکنید، چند حبه سیر بیشتر اضافه کنید و مدت پخت را نیز بیشتر کنید.
شبکه های اجتماعی