در خانواده پرخاصیت کدوییان، کدو حلوایی به سبب رنگ نارنجی زیبا و طعم شیرینش، میان مردم بسیار محبوب است. شاید بزرگترها در خاطرشان باشد؛ قدیمالایام در فصل زمستان مادرها و مادربزرگهایمان کدو حلوایی را روی بخاری یا حتی در تنور نانوایی میپختند و خانواده بهعنوان صبحانه یا میانوعده مفید، میل میکردند.
امروز به سبب مواد مفیدی که در کدو حلوایی وجود دارد، از آن برای پخت اغذیهای چون: خورشت، دسر، تهدیگ، کیک، مربا و سوپ استفاده میشود. در ادامه شما را طرز تهیه سوپ کدو حلوایی و فواید آن آشنا خواهیم کرد.
انواع کدو
کدوها از دسته سبزیجات هستند و انواع مختلفی دارند که به خانواده بزرگ کدوییان تعلق دارند. احتمالاً شما بیشتر کدو سبز، کدو حلوایی و کدوتنبل را دیده باشید. انواع مختلف کدوها عبارتاند از:
- کدو سبز
- کدوتنبل (هالووین)
- کدو حلوایی
- کدو ستارهای (بشقابی)
- کدو زرد (طلایی)
- کدو اسپاگتی اسکواش
- کدو گلابی
- کدو قلیانی
- کدو گرد
خواص کدو حلوایی
در ادامه به فواید کدو حلوایی اشاره میکنیم:
سلامت چشم و بینایی
کدو حلوایی دارای ویتامین آ و بتاکاروتن است.
رنگ نارنجی آن نشان میدهد که حاوی یک منبع غنی از بتاکاروتن برای سلامت چشمان شما است. یک لیوان کدو حلوایی میتواند کل نیاز روزانه فرد به ویتامین آ را تأمین کند.
ضدسرطان
بتاکاروتن و آنتیاکسیدانهای موجود در کدو حلوایی خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد. همچنین خوردن تخمههای کدو حلوایی و خود آن در پیشگیری و درمان سرطان پروستات بسیار مؤثر است.
آرامبخش و ضدافسردگی
کدو حلوایی سرشار از ویتامین سی و ب ۶ است. این دو به بدن حس آرامش و شادی میبخشند.
دوست خوب پوست و مو
یک منبع غنی برای بهترشدن پوست و موی شما است. کدو حلوایی با استفاده بتاکاروتن پوست شما در برابر اشعه UV نور خورشید محافظت میکند (این محافظت به طور صددرصد نیست). جلوگیری از چروکهای پوستی (به دلیل وجود آنتیاکسیدان و ویتامین آ)، درخشان شدن پوست، کنترل چربی پوست و مو، درمان لکههای پوستی و آکنه (استفاده بهصورت ماسک) از خواص کدو حلوایی است.
تناسباندام
در رژیمهای لاغری کدو حلوایی به جهت وجود فیبر بسیار کم و خواص بالا جایگاه بالایی دارد.
پیشگیری و کاهش بیماریهای قلبی
کدو حلوایی حاوی فیتوسترول است که کلسترول بد بدن را از بین میبرد و خطر ابتلا به بیماری قلبی و گرفتگی عروق را کاهش میدهد.
کدو حلوایی، منبع مواد مغذی
منیزیم، کلسیم، آهن، ویتامین آ، ویتامین ب ۶، از جمله منابع موجود در کدو حلوایی است که برای بدن مفید هستند. همچنین کدو حلوایی به رفع یبوست کمک میکند و برای افرادی که دچار این مشکل هستند، مفید است.
معمولا پزشکان به افرادی که دچار سرماخوردگی شدند، توصیه میکنند که سوپ جو مصرف کنند، در مقاله طرز تهیه سوپ جو، درباره این سوپ کامل صحبت کردیم.
روش تشخیص کدو حلوایی شیرین و رسیده
برای پخت یک سوپ کدو حلوایی خوشمزه شما باید کدوی خوشمزه و رسیدهای را انتخاب کنید. پس در هنگام خرید به موارد زیر دقت کنید:
کدو حلوایی باید کاملاً نارنجی باشد. از کدوهایی که بخشی از آنها سبز یا زرد مانده پرهیز کنید.
هرچه کدوی منتخب شما بزرگتر باشد، احتمال شیرینتر بودن آن بیشتر است.
پوست کدو عاری از هرگونه لک، زخم و لهیدگی باشد. وقتی آن را فشار میدهید فرو نرود و سفت باشد.
کدو حلوایی که از شهرهای دیگر میآیند زمان زیادی از برداشت آنها گذشته و برای نگهداری بیرون از یخچال با دمای شهر محل کشت سازگارند. پس بهتر است کدو حلوایی را بخرید که در شهر محل زندگی شما پرورشیافته است.
مراحل تهیه سوپ کدو حلوایی
مواد لازم برای تهیه کدو حلوایی عبارتند از:
- کدو حلوایی: ۲۰۰ گرم
- بلغور جو یا جو پرک: ۲ قاشق غذاخوری
- سیبزمینی: ۱ عدد
- هویج: ۱ عدد
- پیاز: ۱ عدد
- آب ماهیچه گوشت یا مرغ: ۱ لیوان
- شیر: نصف لیوان
- خامه صبحانه: نصف لیوان
- سیر: ۱ حبه
- نمک و فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
پیاز را نگینی خردکرده و همراه با ادویهها تفت میدهیم. سپس سیر را رنده کرده و اضافه میکنیم. (توجه داشته باشید زمان سرخ شدن سیر و پیاز با هم یکسان نیست. سیر زودتر سرخ میشود و اگر بیش از حد تفت دهید تلخ خواهد شد. هیچوقت سیر را تا طلایی تیره شدن سرخ نکنید.)
کدو حلوایی را پوستکنده و به قطعات کوچک تقسیم کنید و همراه با ۲ لیوان آب و بلغور جو به قابلمه اضافه کنید و بگذارید کامل بپزد.
سیبزمینی و هویج را ریز خردکرده و در قابلمه بریزید. پس از نیم ساعت آب گوشت یا مرغ را اضافه کنید. با استفاده از بلندر یا گوشتکوب برقی کل مواد را با هم میکس کنید تا یکدست شود.
در یک ظرف جدا شیر را حرارت دهید و خامه را با آن مخلوط کنید. سپس شیر و خامه را به سوپ اصلی اضافه کنید. توجه کنید که هیچوقت شیر سرد را به غذا اضافه نکنید چون بریدهبریده میشود و ظاهر غذا را ناخوشایند میکند. سوپ شما آماده است. اضافه کردن شیر سلیقهای است و طعم بهتری را به این غذا میدهد.
سوپ، یکی از غذاهای محبوب در فرهنگ ایرانی است که از پرطرفدارترین آنها میتوان به سوپ جو، سوپ قارچ و سوپ شیر اشاره کرد. در ادامه میتوانید به مقاله طرز تهیه سوپ قارچ مجلسی سر بزنید و با روش تهیه این سوپ پرخاصیت آشنا شوید.
نکات مهم درباره کدو حلوایی
کدو حلوایی نیز همچون هر ماده غذایی دارای فواید و مضراتی است. در خوردن آن تعادل را رعایت کنید و اگر دارای بیماریهایی مثل آلرژی، دیابت و مشکلات گوارشی هستید از پزشک متخصص مشورت بگیرید.
برای کمکردن میزان کاری میتوانید خامه را حذف کرده و فقط شیر اضافه کنید.
اگر طعم دارچین را دوست دارید یک عدد چوب دارچین کوچک به سوپ اضافه کنید و قبل از مخلوط کردن آن را در بیاورید.
اگر کدوی بزرگی خریدهاید و مابقی آن را فعلاً نیاز ندارید میتوانید آن را تا دو هفته در یخچال و تا مدت طولانی در فریزر نگهداری کنید.
اگر دچار بیماری دیابت هستید، پیش از مصرف کدو، حتما با پزشک خود مشورت کنید، در هر ۱۰۰ گرم کدو حلوایی ۱/۳۶ گرم قند وجود دارد.
کدو حلوایی تا موقعی که بریده نشده میتواند در جای خشک و خنک تا چند ماه سالم بماند، اما پس از بریدن باید حتماً در یخچال یا فریزر نگهداری شود.
اگر به غذاهای گیاهی علاقمند هستید، حتما مقاله طرز تهیه راتاتویی را مطالعه کنید.
کلام آخر
کدو حلوایی منبع مغذی بسیاری از مواد معدنی و ویتامینها است که بدن ما بهصورت روزانه به آن نیاز دارد. سعی کنید این کدوی خوشمزه را در برنامه تغذیهای خود و کودکانتان وارد کنید. به جهت شیرین مزه بودن این کدو بچهها آن را بیشتر دوست دارند پس از این قند طبیعی نهایت استفاده را برای رساندن مواد مفید به بدن فرزند خود ببرید.
سؤالات متداول:
آیا کدو حلوایی قند دارد؟
بله، در هر ۱۰۰ گرم کدو حلوایی ۱/۳۶ گرم قند وجود دارد.
سوپ کدو حلوایی شیر دارد؟
اضافه کردن شیر سلیقهای است و طعم بهتری را به این غذا میدهد.
آیا کدو حلوایی یبوست میآورد؟
خیر، از مزایای کدو حلوایی رفع یبوست است.
شبکه های اجتماعی