کدوبره از مازندران و گیلان بر سر سفرههای ما میآید؛ خوراکی لذیذ است که از کدو سبز معروف استانهای شمالی ایران تهیه میشود. شاید وصف این غذا را با نام کچلیک بره نیز شنیده باشید. چند سال قبل پسر کوچکی به نام امیرعباس در ویدیویی بانمک، کچلیک را به ایران معرفی و عدهی زیادی را به خوردن این غذای شمالی علاقهمند کرد.
در این مقاله طرز تهیه کدوبره را گامبهگام به شما آموزش خواهیم داد. خوب است بدانید این غذا بسیار سالم، سرشار از فیبر و مواد مغذی است که در مدتزمان کوتاهی آماده میشود، اما پیش از آن اندکی در مورد خواص کدوسبز شگفتانگیز صحبت میکنیم.
خواص کدو سبز
شاید باور نکنید اما کدوسبز میوه است نه سبزی! پر از دانه، از خانواده کدوئیان که از آمریکا به خاورمیانه رسیده است. در شمال ایران کدو بسیار پرطرفدار است و غذاهای مختلفی با آن طبخ میشود. بااینحال اگر تمایل دارید بهصورت خام یا در سالاد نیز میتوانید از آن استفاده کنید.
به همان شکل که ماستوخیار درست میکنید، بهجای خیار، کدو بریزید تا یک ماست طعمدار خوشمزه آماده کنید. در ادامه به شما پیشنهاد میکنیم که به مقاله غذاهای محلی گیلان سربزنید و این غذاهای خوشمزه و خوشطعم را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
از جمله خواص کچلیک یا همان کدوسبز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرشار از آنتیاکسیدان است و میتواند بدن شما را از گزند پیری و سرطان حفظ کند.
- منبع غنی فیبر است و به سلامت دستگاه گوارش و عملکرد روده کمک میکند.
- ویتامین سی بسیاری دارد.
- پوست سبز آن پر از پتاسیم موردنیاز بدن شما است.
- افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ بهراحتی میتوانند از آن استفاده کنند چراکه این ماده به تنظیم سطح انسولین خون کمک میکند.
- کدوسبز با کاهش کلسترول بد خون به یاری قلب میرود.
- در بهبود بینایی و پیشگیری از بیماریهای چشمی ناشی از بالارفتن سن کمک میکند.
- آب زیادی دارد و برای هیدراته کردن بدن و پوست مؤثر است.
- چربیسوز است و در رژیمهای کاهش وزن بهشدت توصیه میشود.
- کالری کمی دارد.
جدول ارزش تغذیهای کدوسبز بهازای هر ۱۰۰ گرم
ماده غذایی | مقدار |
کالری | ۱۷ |
انواع چربی | 0.3گرم |
پتاسیم | ۲۶۱ میلیگرم |
سدیم | ۸ میلیگرم |
کلسترول | ۰ |
کربوهیدرات | 3.1 گرم |
پروتئین | 1.2 گرم |
ویتامین ث | ۲۹ درصد از نیاز روزانه |
ویتامین آ | ۴ درصد از نیاز روزانه |
کلسیم | ۱ درصد از نیاز روزانه |
آهن | ۲ درصد از نیاز روزانه |
ویتامین ب۶ | ۱۰ درصد از نیاز روزانه |
منیزیم | ۴ درصد از نیاز روزانه |
مراحل تهیه کدوبره
برای طبخ یک کدوبره خوشمزه و سریع برای ۴ نفر به مواد زیر نیاز دارید:
کدوسبز: ۴ عدد متوسط
گوجهفرنگی: ۴ عدد متوسط
سیبزمینی: ۲ عدد متوسط
پیاز: ۱ عدد بزرگ
تخممرغ: ۳ عدد
ادویه (نمک، فلفل و زردچوبه): به میزان دلخواه
روغن: ۳ قاشق غذاخوری
سیر: 1حبه در صورت تمایل
یک تابه مناسب در سایز بزرگ انتخاب کنید و روغن را در آن ریخته، روی شعله قرار دهید تا داغ شود. پیاز را نگینی خرد کرده و در روغن تفت دهید تا اصطلاحاً سبک و کمی طلایی شود (اگر زیاد سرخ شود در ادامه طبخ، پیازها سوخته و ظاهر بدی به غذا میدهند). زردچوبه را اضافه کنید.
سیبزمینی را نگینی خرد کرده و به تابه اضافه کنید. 2 دقیقه تفت بدهید. سپس در تابه را به مدت ۵ تا ۸ دقیقه بگذارید تا سیبزمینی پخته شود. حتماً در این زمان شعله را کم کنید تا غذا ته نگیرد.
در این فاصله کدو را حلقهحلقه کنید. اینکه پوست سبز آن را بگیرید یا نه، کاملاً سلیقهای است. سپس کدوها را به سیبزمینی و پیاز اضافه کنید. پس از کمی سرخ شدن کدوها گوجهفرنگی نگینی خردشده را به همراه نمک و فلفل در تابه بریزید.
آب گوجهها که به خورد غذا رفت، تخممرغ را بر روی تمام مواد بریزید و در تابه را بگذارید تا کامل بپزد. درصورتیکه به طعم سیر علاقه دارید در این مرحله یک حبه سر را رنده کرده و به مواد اضافه کنید.
برخی بر روی کدوبره، پنیر پیتزا یا پارمسان میریزند که البته ذائقهای است و از دستور سنتی این غذا بهدور خواهد بود.
اگر به غذاهای شمالی علاقه دارید، مقاله خورشتهای شمالی، شما را باانواع خورشتهای خوشمزه آشنا میکند.
نکات مهم در تهیه کدوبره
- این غذا را میتوانید با نان یا برنج سرو کنید.
- ماست پرچرب در کنار کدوبره خوشمزه خواهد بود.
- کل زمان پخت و آمادهسازی این غذا ۲۰ دقیقه خواهد بود.
- میتوان کچلیک بره را بهعنوان غذای اصلی یا پیشغذا استفاده کرد.
- اگر به طعم ترش علاقه دارید از رب انار در سرو این غذا کمک بگیرید.
- اگر میخواهید کالری غذا را کمتر کنید؛ کدوبره را با یک قاشق روغن در ماهیتابه دوطرفه بپزید.
- دقت کنید که کدوسبز منبع فیبر است و ممکن است با مصرف آن نفخ کنید.
یکی از پرطرفدارترین غذاهای شمالی، مرغ ترش است که در مقاله طرز تهیه مرغ ترش شمالی، روش تهیه آن را آوردیم.
کلام آخر
باتوجهبه خواص بسیاری که برای کدوسبز ذکر شد، کدوبره میتواند یکی از وعدههای اصلی و همیشگی برنامه غذایی هفتگی شما باشد. کدوبره یک غذای مازندرانی با مواد بسیار مفید مغذی است که سریع و آسان آماده میشود. به شما توصیه میکنیم برای آشنایی بیشتر با تنوع غذایی این استان سرسبز، مقاله غذاهای محلی مازندران را مطالعه کنید.
سؤالات متداول
کچلیک چیست؟
کچلیک نوعی کدوسبز است که در شمال ایران بهوفور پرورش پیدا میکند.
آیا کدوسبز لاغر میکند؟
بله، باتوجه به جدول ارزش تغذیهای کدوسبز، نبود کلسترول در آن، قند کم و فیبر زیاد میتوان آن را یکی از اغذیه مفید در رژیمهای لاغری بهشمار آورد.
آیا کدوسبز نفاخ است؟
بله، کدوسبز منبع فیبر است و ممکن است با مصرف آن نفخ کنید.
شبکه های اجتماعی